24/05/24 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν, δεν κάνει κακό...

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Το «μεγάλο τριήμερο» για τους μπασκετικούς φίλους έφτασε, αφού σήμερα οι δύο «αιώνιοι» ετοιμάζονται να δώσουν τη μεγάλη μάχη των ημιτελικών, με στόχο φυσικά την πρόκριση στον τελικό της Κυριακής. Φυσικά, οι ποδοσφαιρικοί φίλοι δεν θα μείνουν παραπονεμένοι, αφού υπάρχει ο τελικός κυπέλλου Ελλάδας το Σάββατο, δυστυχώς άλλη μία χρονιά κεκλεισμένων των θυρών, αλλά και την Τετάρτη ο τελικός του Conference League με συμμετοχή ελληνικής ομάδας, του Ολυμπιακού, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά μετά το μακρινό 1971, που ο Παναθηναϊκός είχε συμμετάσχει στον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών. Φυσικά, το «ποδοσφαιρικό μενού» κλείνει το άλλο Σάββατο με τον τελικό του Champions League, που ουσιαστικά κλείνει την φετινή ποδοσφαιρική σεζόν, ενώ παράλληλα δίνει πάσα για το euro 2024 που θα ακολουθήσει.

Πολλά αθλητικά είπαμε και θα μας παρεξηγήσουν όσοι δεν ασχολούνται με το θέμα!!! Αλλά πως αλλιώς να ξεκινούσαμε το σημερινό μας άρθρο; Με τα γνωστά ζητήματα της καθημερινότητας μας; Η ζωή επιτάσσει και λίγο ενασχόληση, έστω και αποσπασματικά, με ζητήματα διαφορετικής φύσεως, τα λεγόμενα και ως χόμπι. Όχι για κάποιον άλλο λόγο, αλλά για να θυμόμαστε ότι είμαστε άνθρωποι και όχι ακούραστα μηχανάκια που έχουν κατασκευαστεί για έναν συγκεκριμένο σκοπό και μόνο. Βέβαια, σαν κλάδος η καθημερινότητα μας δεν μας αφήνει να πλήξουμε καθόλου, αφού συνεχώς όλο και σε κάποια ένταση θα βρεθούμε και θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ή αν δεν είναι ένταση θα είναι κάποιος λαβύρινθος με έπαθλο τη φορολογική λύση του ζητήματος. Το πόσο δύσκολος είναι αυτός ο λαβύρινθος πιστεύουμε δεν χρειάζεται να σας το πούμε εμείς, το ξέρετε καλύτερα από εμάς, αφού το αντιμετωπίζετε καθημερινά με διάφορα ζητήματα, που άλλες φορές, εύκολα ή δύσκολα, έχουν απάντηση και άλλες φορές απάντηση δεν μπορεί να δώσει ούτε η καλύτερη μηχανή τεχνητής νοημοσύνης.

Βέβαια, δεν λέμε και πολλά, γιατί κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε ότι λειτουργούμε σαν «συντεκνία» ή ακόμα και ότι παραπονιόμαστε γιατί μας έχουν μειωθεί τα έσοδα από τις αυτόματα συμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις που εφαρμόζονται καινοτομικά πρώτη χρονιά φέτος. Φυσικά, οι εκφράσεις που χρησιμοποιήσαμε δεν ήταν τυχαίες, τις ακούσαμε από επίσημα – πολύ επίσημα- χείλη από την προηγούμενη Παρασκευή και όλη την εβδομάδα που μας πέρασε. Ακούσαμε και άλλες παρόμοιες εκφράσεις, πάλι φυσικά από επίσημα χείλη, που φυσικά κινήθηκαν στην ίδια λογική, ότι πέφτουν από τα σύννεφα που τάχα για πρώτη φορά υπήρξε αντίδραση για τα προβλήματα στην προβληματική διαδικασία υποβολής.

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει και είναι πάρα πολύ εύκολο να το ανακαλύψει ακόμα και ο ποιο δύσπιστος άνθρωπος. Αρκεί μία ερεύνα στα αντίστοιχα περσινά, προπέρσινα, πριν από τρία χρόνια και πάει λέγοντας άρθρα μας στην ίδια σελίδα που γράφουμε και σήμερα. Πάλι τα ίδια λέγαμε, χωρίς καμία διάθεση υπερβολής σε κανένα από τα προαναφερόμενα έτη. Αρκεί, επίσης, μία έρευνα στις αντίστοιχες τηλεοπτικές εκπομπές ή στην σελίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, που και εκεί τα ίδια λέγαμε. Το ζήτημα μας διαχρονικά δεν ήταν μόνο τα προβλήματα, αλλά και ο χρόνος υποβολής. Και φέτος το ίδιο ισχύει. Ο χρόνος… Ναι ο χρόνος υποβολής είναι από μόνος του ένα πρόβλημα πολύ σοβαρό. Και επειδή μπορεί να κατηγορηθούμε για γκρίνια και τα γνωστά που κατηγορούμαστε κάθε χρόνο, όπου και λέγεται ελαφρά τη καρδία από τους αρμόδιους η γνωστή έκφραση με ελαφρές παραλλαγές «αν δουλεύατε και δεν γκρινιάζατε τώρα θα είχατε τελειώσει και δεν θα ζητούσατε παρατάσεις», σας απαντούμε το εξής: Όχι κύριοι, δεν κάνουμε πολιτική εμείς με την δουλειά μας. Δεν καθόμαστε να «γκρινιάζουμε» όπως εσείς λέτε, μόνο για να κάνουμε θόρυβο χάνοντας χρόνο. Μπορεί να φωνάζουμε, αλλά ταυτόχρονα κάνουμε την δουλειά μας για να προλάβουμε τα παράλογα χρονοδιαγράμματα που εσείς ορίζετε και φυσικά δεν αναφερόμαστε μόνο στις φορολογικές δηλώσεις, αλλά και στα δεκάδες χρονοδιαγράμματα που τρέχουν ταυτόχρονα. Δεν μας χαλάει η προ συμπλήρωση, όπως εσείς την λέτε, άρα μην την χρησιμοποιείτε για να μας κατηγορήσετε. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα μας, αλλά όλα τα υπόλοιπα στα οποία κλείνετε τα αυτιά σας και τα μάτια σας. Κάθε χρόνο τα ίδια έχουμε με ελάχιστες παραλλαγές.

Δεν πιστεύετε εμάς; Μπορείτε να διαβάσετε απόψεις δεκάδων συναδέλφων, που επίσης τα λένε κάθε χρόνο. Αν πάλι δεν σας κάνει ούτε αυτό, μπορείτε να διαβάσετε απλά το απόλυτα εμπεριστατωμένο άρθρο- σχόλιο της Δευτέρας - Δέκα μύθους θα σας πω, που δε μάθαμε παιδιά…. του συναδέλφου Κωνσταντίνου Γραβιά, που αναλύει απόλυτα την κατάσταση που έχει προκύψει.

Επί του θέματος, τα γραφεία έχουν μπει για τα καλά στην διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων ή για την ακρίβεια προσπαθούν να το πετύχουν. Ακόμα και να μην ήθελαν, εκτός από τις επίσημες προθεσμίες που αναλύσαμε στο προηγούμενο άρθρο μας «ας ξεκινήσουμε από τα αυτονόητα», υπάρχει και μία εμβόλιμη και αυτοδημιούργητη προθεσμία που ακούει στο όνομα «παιδικοί σταθμοί», την οποία αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο με διαφορετικά πρόσωπα, αφού τα παιδιά μεγαλώνουν. Φέτος η προθεσμία που έχει οριστεί είναι η 31η Μαΐου ή κάτι τέτοιο, γιατί η προθεσμία διαφέρει ανάλογα με τον δήμο κατοικίας του φορολογούμενου. Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια, οπότε δεν χρειάζεται να αλλάξει κάτι φέτος. Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε ξανά για το παράλογο του θέματος, αφού είχαμε πει και στο παρελθόν ότι «η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων ορίζεται από το Υπουργείο Οικονομικών και από κανέναν άλλο». Αλλά και ακόμα παλαιότερα είχαμε πει ότι «ήρθε η ώρα να σταματήσει το αστείο με το μπαλάκι των προθεσμιών…». Φυσικά οι παιδικοί σταθμοί έχουν την μερίδα του λέοντος στο ζήτημα, όμως μέχρι της 26 Ιουλίου όλο και κάποια υπηρεσία, δημόσια ή ιδιωτική, θα απαιτήσει άμεσα ή έμμεσα το εκκαθαριστικό του φορολογικού έτους 2023. Φυσικά που οδηγούν όλα αυτά; Στο ότι οι δηλώσεις πρέπει να ξεκινούν σταθερά και οργανωμένα σε συγκεκριμένη ημερομηνία και σίγουρα όχι στα μέσα της χρονιάς.

Κλείνοντας να θυμίσουμε κάτι ατόφιο από το επετειακό μας άρθρο έναρξης των φορολογικών δηλώσεων:

«Διαβάσαμε στην ανακοίνωση σας ότι «γίνεται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN στην ψηφιακή πύλη myAADE για όλους τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας, που μέχρι σήμερα δεν έχουν δηλώσει IBAN, πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης». Αλήθεια, θα υπάρχει πρόβλεψη τι θα γίνεται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν έχει τραπεζικό λογαριασμό ή θα τρέχουν όλοι πανικόβλητοι να ανοίξουν λογαριασμό; Όσο και να σας φαίνεται περίεργο υπάρχουν και αυτοί που δεν έχουν λογαριασμό ενεργό. Επίσης, διαβάσαμε ότι «αντίστοιχα γίνεται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN για τους φορολογικούς κατοίκους αλλοδαπής, που δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ και για τους οποίους θα προκύψει δικαίωμα επιστροφής φόρου από τη δήλωση». Για αυτούς έχει προβλεφθεί αντίστοιχα ότι θα μπορούν να βάλουν ξένο IBAN στην δήλωση ή θα πρέπει να κάνουν τα αδύνατα δυνατά να ανοίξουν ΙΒΑΝ στην Ελλάδα; Μας μυρίζεται ότι θα έχουμε τα παλιά καλά της ενημέρωσης στοιχείων επικοινωνίας και για αυτές τις περιπτώσεις…»

Μέχρι σήμερα το θέμα φυσικά και δεν έχει επιλυθεί και δεν ξέρουμε αν υπάρχει διάθεση να επιλυθεί, όμως υπάρχουν υπερήλικες ή 18χρονοι που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δήλωση. Σιγά το πράγμα θα πει κάποιος που δεν ξέρει, αφού δεν έχουν να πληρώσουν φόρο δεν υπάρχει πρόβλημα… Όντως ισχύει, όλοι όσοι δεν έχουν ΙΒΑΝ δεν έχουν να πληρώσουν φόρο, γιατί αποκλείεται να έχουν εισοδήματα. Όμως είμαστε σε μία χώρα που αν δεν έχεις εκκαθαριστικό φόρου είσαι ουσιαστικά ανύπαρκτος!!!!

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους και καλή δύναμη!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Φορολογικές δηλώσεις, IBAN, Χρόνος υποβολής, Λογιστές-φοροτεχνικοί, Φορολογικές Δηλώσεις 2024