10/05/24 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Ας ξεκινήσουμε από τα αυτονόητα...

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά και καλά σε όλους! Πάσχα ήταν και πέρασε για άλλη μία χρονιά. Ελπίζουμε να περάσατε όλοι σας καλά και να εκμεταλλευτήκατε κατά το δυνατόν τις «προσαυξημένες» ημέρες αργίας, αφού στις καθιερωμένες αργίες προστέθηκε και η μεταφερόμενη γιορτή της πρωτομαγιάς, αφού φέτος εορτάστηκε την Τρίτη του Πάσχα. Η συνέχεια των ημερών μέχρι την Κυριακή θυμίζει περισσότερο μια παρατεταμένη τσαγκαροδευτέρα, αφού αρκετοί ήταν αυτοί που έδωσαν μία μικρή παράταση για τις επόμενες ημέρες και έτσι οι πόλεις έχουν μία εικόνα καλοκαιρινής κατάστασης ή κάπως έτσι. Βέβαια, από Δευτέρα που αρχίζουν και τα σχολεία πιστεύουμε ότι όλα θα επιστρέψουν στην απόλυτη κανονικότητα και η κίνηση θα αποκτήσει τη γνωστή κατάσταση της καθημερινότητας.

Πριν, όμως, πάμε στα δικά μας «γήπεδα», οφείλουμε να δώσουμε τα αθλητικά μας συγχαρητήρια στην ομάδα ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού για την πρόκριση στον τελικό του conference league και στις μπασκετικές ομάδες του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού για την πρόκριση στο Final 4 της Euroleague. Είναι μία πολύ ευχάριστη έκπληξη αυτό που ξεκίνησε να συμβαίνει τη Μεγάλη Εβδομάδα και ολοκληρώθηκε την εβδομάδα μετά το Πάσχα. Οι αθλητικές νίκες προφανώς και δεν λύνουν τα προβλήματα της καθημερινότητας του κόσμου, όμως είναι ένας τρόπος να μπαίνει μία διαφορετική «πινελιά» σε αυτήν και να ασχολούμαστε και με κάτι ευχάριστο, έστω και αν είναι σε συλλογικό επίπεδο. Από τις συλλογικές επιτυχίες θεωρούμε ότι ξεκινούν και οι εθνικές αθλητικές επιτυχίες, άρα θα έρθουν και αυτές. Ελπίζουμε, λοιπόν, οι χαρές να συνεχιστούν και να προστεθούν και άλλοι σύλλογοι, άλλα αθλήματα και ούτω καθεξής, για να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες «πινελιές» τέτοιου τύπου στην καθημερινότητα μας. Στο euro μπορεί να μην προκριθήκαμε, αλλά έχουμε ολυμπιακούς αγώνες μπροστά μας.

Μετά τον διπλό και σχετικά μεγάλο, αλλά θεωρούμε χρήσιμο, πρόλογο πάμε στα δικά μας «λημέρια», τα οποία φυσικά και δεν μας αφήνουν να πλήξουμε καθόλου. Στο τελευταίο άρθρο, πριν το Πάσχα, είχαμε αναφερθεί στην έναρξη των φορολογικών δηλώσεων για το φορολογικό έτος 2023, βάζοντας κάποιους αρκετούς προβληματισμούς σε σχέση με την χρονικό περιθώριο που δίνεται για την ολοκλήρωση τους. Ένας από τους προβληματισμούς μας είχε να κάνει με το πότε θα ανοίξει το σύστημα για τα νομικά πρόσωπα. Εδώ η απάντηση μας δόθηκε σχετικά άμεσα, αφού φέτος ως εκ θαύματος δεν είχαμε τα περσινά καλά, που οι δηλώσεις των νομικών προσώπων ξεκινήσαν ενάμιση μήνα περίπου μετά τα φυσικά πρόσωπα. Φέτος, μεσολάβησαν μόνο πέντε ημέρες από την έναρξη των δηλώσεων για τα νομικά πρόσωπα, αφού εκδόθηκε η σχετική εγκύκλιος Α.1073/2024, που κήρυξε την έναρξη τους για το φορολογικό έτος 2023.

Η εν λόγω εγκύκλιος αναφέρει όλες τις οδηγίες περί συμπλήρωσης του εντύπου Ν και επιπλέον αναφέρει και την προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για το φορολογικό έτος 2023. Ποια είναι η προθεσμία υποβολής, λοιπόν, για τα νομικά πρόσωπα; Στο άρθρο 6 της εγκυκλίου αναφέρονται τα εξής: «Ειδικά για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023, η καταβολή του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων, με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, με βάση την παρ. 2 του άρθρου 68 και οι υπόλοιπες επτά (7) μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά (7) επόμενων μηνών». Η παρ. 2 του άρθρου 68 του Ν. 4172/2023 αναφέρει ότι: «η δήλωση υποβάλλεται μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του έκτου μήνα από το τέλος του φορολογικού έτους», άρα η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα νομικά πρόσωπα είναι η 28/6/2024 και όχι η 26/7/2024, που είχε δημιουργηθεί λανθασμένα μία γενική άποψη.

Εκτός από την εγκύκλιο για τα νομικά πρόσωπα, αυτό προκύπτει και από την εγκύκλιο Α.1062/2024, που δημοσιεύθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου και επισημοποιεί την παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η οποία, όμως, αναφέρει ξεκάθαρα ότι η εν λόγω παράταση αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι: «η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2023 των φυσικών προσώπων του άρθρου 3 του Ν. 4172/2013 (Κ.Φ.Ε.) παρατείνεται μέχρι και την 26/7/2024».

Άρα, για να ανακεφαλαιώνουμε μέχρι στιγμής, βάσει των εγκυκλίων έχουμε τις εξής προθεσμίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων:

  • Δηλώσεις νομικών προσώπων, που το φορολογικό τους έτος έληξε στις 31/12/2023, υποβολή έως τις 28/6/2024.
  • Δηλώσεις φυσικών προσώπων υποβολή έως 26/7/2024.
  • Δηλώσεις φυσικών προσώπων που το 2024 αιτήθηκαν αλλαγή φορολογικής κατοικίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα της ΠΟΛ. 1201/2017, υποβολή έως τις 31/12/2024.
  • Δηλώσεις θανούντων, που υποβάλλονται από τον νόμιμο κληρονόμο, υποβολή έως τις 31/12/2024.

Προς το παρόν αυτές είναι οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, δεν έχουμε κάνει τον διαχωρισμό των φυσικών προσώπων που είναι μέλη σε Ο.Ε. ή Ε.Ε. με απλογραφικά βιβλία σε σχέση με τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα. Ο νόμος αναφέρει ότι: «τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, μπορούν να υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου μήνα από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων». Από την στιγμή που τα νομικά πρόσωπα υποβάλλουν έως τις 28 Ιουνίου, τότε συμπαρασύρονται και αυτοί και πάνε μαζί με τους υπόλοιπους στις 26 Ιουλίου.

Βέβαια, η εγκύκλιος Α.1073/2024 έχει ήδη επιφυλαχθεί για ενδεχόμενη παράταση στις δηλώσεις των νομικών προσώπων, αφού στο ίδιο άρθρο που προαναφέραμε αναφέρει ότι: «αν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης του προηγούμενου εδαφίου, οι δυο (2) πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της δεύτερης δόσης (παρ. 89 του άρθρου 72 Κ.Φ.Ε.)».

Ίσως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ήδη προβλέπεται κάτι τέτοιο, γιατί ακόμα και ο ποιο παρανοϊκός άνθρωπος πιστεύουμε ότι θεωρεί παράλογο και αδύνατον να υποβληθούν οι δηλώσεις των νομικών προσώπων μέσα σε 59 ημέρες, με Πάσχα, πρωτομαγιά, Αγίου Πνεύματος και 8 Σαββατοκύριακα μέσα, δηλαδή σε μόλις 39 εργάσιμες ημέρες και 20 ημέρες αργίας. Ακόμα και οι αργίες να μην υπήρχαν, πάλι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί. Δεν μιλάμε για 5μηνη υποβολή, αυτά τα έχουμε ξαναπεί, αλλά με αυτά τα πλαίσια σχεδόν δεν είναι ούτε μηνιαία. Μην φτάσουμε όμως να το κουβεντιάζουμε στις 28 Ιουνίου και μέρα Παρασκευή… Ας ξεκινήσουμε από τα αυτονόητα…

Όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα δεν θα πούμε πολλά, τα είπαμε στο προηγούμενο άρθρο μας. Δεν χρειάζεται να επαναλαμβανόμαστε, απλά θα αναφέρουμε ότι ακόμα εξακολουθούν να υπάρχουν άπειρες ελλείψεις και άπειρα προβλήματα. Και επειδή δεν θέλουμε να πούνε ότι γενικολογούμε χωρίς να λέμε κάτι συγκεκριμένο, θα βάλουμε σαν τρανό παράδειγμα τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και το 1 εκατ. περίπου φορολογούμενους που εξαρτούνται από αυτόν για την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης. Μιλάμε φυσικά για τους αγρότες κανονικού και ειδικού καθεστώτος, οι οποίοι χωρίς την βεβαίωση εσόδων από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. για το φορολογικό έτος 2023 δεν μπορούν ούτε καν να στήσουν την δήλωση, αφού δεν μπορούν να έχουν ορθή απεικόνιση του εντύπου Ε3 και φυσικά των λογιστικών βιβλίων οι επαγγελματίες. Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., λοιπόν, ανέβασε τις εν λόγω βεβαιώσεις την μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου. Εκτός τόπου και χρόνου που λέει και ο φίλος συνάδελφος Γιώργος Παπαδημητρίου επί του θέματος. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι το μόνο….

Καλό Σαββατοκύριακο και καλή επάνοδο σε όλους…comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Φορολογικές δηλώσεις, ΟΠΕΚΕΠΕ, έντυπο Ν, Φορολογικές Δηλώσεις 2024