26/04/24 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Ανοίξατε και σας περιμένουμε...

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Ανοίξαμε και σας περιμένουμε… Κάπως έτσι ξεκινάει κάθε χρόνο η ιστορία και ο αγώνας δρόμου της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Αγώνας δρόμου που έχει γίνει συνήθεια, φυσικά, να γίνεται σε συνθήκες αγώνα σπριντ μετ’ εμποδίων, κάτι που δεν νομίζουμε να αλλάξει και φέτος. Από χθες, λοιπόν, περίπου στις 22.00 το βράδυ άνοιξε η εφαρμογή ή πλατφόρμα, όπως έχουν μετονομαστεί όλες οι εφαρμογές από την εποχή covid, υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Η ιστορία φυσικά ήδη έγραψε ότι άνοιξαν στις 25 Απριλίου, όπως και πέρσι έγραψε στις 31 Μαρτίου, αλλά δεν θα τα χαλάσουμε για μία ημέρα… Οι πολλές ημέρες είναι το πρόβλημα μας. Καλή μας αρχή λοιπόν και καλή μας δύναμη.

Φέτος, βέβαια, δεν θα πλήξουμε καθόλου, αφού υπάρχουν αρκετές καινοτομίες στην διαδικασία, καινούρια έντυπα με νέα χρώματα και γραμμογράφηση, νέοι κωδικοί, νέες διαδικασίες, νέα δεδομένα που οι μεν (οι αρμόδιοι) ισχυρίζονται ότι θα κάνουν την ζωή μας ευκολότερη, αλλά οι δε (εμείς και οι φορολογούμενοι) θα προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι τελικά μάλλον γίνεται δυσκολότερη και πολυπλοκότερη. Όμως, δεν θα μπούμε ακόμα στην ουσία αυτών, αφού ακόμα διαβάζουμε τις σχετικές εγκυκλίους επί του θέματος Α. 1061/2024, Α. 1060/2024, Ε.2028/2024 και ΔΥΠΗΔΕΔ 1048703 ΕΞ 2024, τις οποίες θα αναλύσουμε κατά την διάρκεια του αγώνα, αλλά φυσικά δεν θα αφήσουμε ασχολίαστο το θέμα «δηλώσεις», βάζοντας κάποιους προβληματισμούς και κάποια ερωτήματα.

Κατ’ αρχάς, θα ξεκινήσουμε από το ζήτημα της προθεσμίας, το οποίο φυσικά δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστο για άλλη μία χρονιά. Οι δηλώσεις, λοιπόν, άνοιξαν στις 25 Απριλίου και ο αρμόδιος υπουργός, παραδεχόμενος την καθυστερημένη έναρξη τους, είχε αναφέρει ότι θα δοθεί αντίστοιχο περιθώριο προς το τέλος των δηλώσεων. Όπως είχαμε αναφέρει και στο προηγούμενο άρθρο μας, χαρακτηριστικά είχε αναφέρει ότι «για τις όποιες μέρες έχουμε πάει μέσα στον Απρίλιο, θα δώσουμε προκαταβολικά την προθεσμία πέραν της 30ης Ιουνίου, μέσα στον Ιούλιο να μπορούν να γίνουν οι δηλώσεις, άρα τις μέρες τις οποίες πήραμε στον Απρίλιο θα τις δώσουμε στον Ιούλιο». Κάπως έτσι, λοιπόν, βγήκε από ένα δελτίο τύπου ότι η προθεσμία των φορολογικών δηλώσεων για το φορολογικό έτος λήγει στις 26 Ιουλίου. Δηλαδή 25 ημέρες χάθηκαν τον Απρίλιο και δόθηκαν ισόποσες τον Ιούλιο. Μάλιστα… Βέβαια, ξεχνούν αρκετά βασικά ζητήματα στο θέμα, τα οποία θα θέσουμε ευθύς αμέσως θέτοντας και τα αντίστοιχα ερωτήματα.

1ον Πέρσι οι δηλώσεις δεν έληξαν στις 30 Ιουνίου, αλλά έφτασαν να λήξουν στις 31 Αυγούστου και ώρα 15.00, άρα πέρσι, έστω και με τα προβλήματα στην έναρξη, την καθυστέρηση έναρξης των νομικών προσώπων και τον Αύγουστο μέσα, δόθηκαν 5 μήνες στην κατοχή των φορολογουμένων για να υποβάλλουν δηλώσεις. Φέτος με την «θαρραλέα» μεταφορά προθεσμίας, γιατί παράταση δεν δίνεται σε κάτι που δεν έχει αρχίσει, πάμε στους 3 μήνες. Είναι σωστό να γίνεται κάτι τέτοιο; Ας κάνουμε μία μικρή ιστορική αναδρομή… Ο Ν. 4172/2013 στην αρχική του μορφή προέβλεπε ότι «η δήλωση υποβάλλεται κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την 30ή Ιουνίου του αμέσως επόμενου φορολογικού έτους», το οποίο άρθρο βέβαια γρήγορα άλλαξε σε «η δήλωση υποβάλλεται μέχρι και την 30ή Απριλίου του αμέσως επόμενου φορολογικού έτους», το οποίο το 2017 μετατράπηκε στο σημερινό «η δήλωση υποβάλλεται μέχρι και την 30ή Ιουνίου του αμέσως επόμενου φορολογικού έτους». Τι έχουμε εδώ λοιπόν; Υπήρχε ένας νόμος που προέβλεπε συγκεκριμένη έναρξη της διαδικασίας, ο οποίος μετά κατέληξε σε ένα γενικό και αόριστο λήξη στις 30 Ιουνίου. Φυσικά, κάθε χρόνο η ημερομηνία έναρξης, άρα και του χρονικού περιθωρίου υποβολής ποικίλει και εξαρτάται ξεκάθαρα από το πότε θα «ανοίξει η πλατφόρμα», αφού φυσικά πλέον δεν υπάρχει δυνατότητα χειρόγραφης υποβολής. Κάθε χρόνο φυσικά έχουμε την γνωστή διαμάχη του «δεν πρόκειται να δοθεί παράταση» με το «είναι τελείως παράλογο να μην δοθεί παράταση». Μήπως θα πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε όλη αυτή την κατάσταση και να υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης; Αλλά ημερομηνία έναρξης πραγματική και όχι στα λόγια με τα γνωστά ζητήματα που ποικίλουν κάθε χρόνο.

2ον Οι δηλώσεις των νομικών προσώπων πατροπαράδοτα δεν έχουν ανοίξει και είναι άγνωστο το πότε θα γίνει αυτό. Θα δοθεί άραγε αντίστοιχη μεταφορά της προθεσμίας για αυτά; Απαντάμε μόνοι μας, φυσικά και δεν θα δοθεί. Κάθε χρόνο όλο και μεγαλώνει η απόσταση της έναρξης της εφαρμογής για τα νομικά πρόσωπα, σε σχέση με τα φυσικά, ενώ τα φώτα πέφτουν στον «πρωταγωνιστή των δηλώσεων» έντυπο Ε1. Παράλληλα, σχεδόν όλοι, εκτός από εμάς τους φοροτεχνικούς, μέχρι και που αγνοούν την ύπαρξη αυτών των δηλώσεων. Βέβαια, μοιραία υπάρχουν χιλιάδες μέλη νομικών προσώπων και ειδικότερα μέλη των Ο.Ε. και Ε.Ε., που δεν μπορούν να κάνουν δήλωση αν δεν έχει πρώτα ολοκληρώσει την δήλωση του το νομικό πρόσωπο. Θα θεωρηθεί και για αυτούς τους φορολογούμενους ότι η προθεσμία άρχισε στις 25 Απριλίου και ώρα 22.00 ή θα αρκεστούν μόνο στις 15 επιπλέον ημέρες που τους δίνει ήδη ο νόμος; Φυσικά, βέβαια, μπορεί να υπάρξει άτυπη τιμωρία για αυτούς, από όσους φορείς ζητούν το εκκαθαριστικό τους, αλλά αυτό θα το δούμε στο παρακάτω ζήτημα. Για όσους θα ισχυριστούν ότι πλέον τα αποτελέσματα των νομικών προσώπων δεν επηρεάζουν την δήλωση, επειδή καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης θα απαντήσουμε ότι φυσικά και επηρεάζει το αποτέλεσμα της δήλωσης και μάλιστα σοβαρά, αφού αποτελεί φορολογητέο εισόδημα, με ότι συνεπάγεται αυτό και επίσης το μέλος Ο.Ε. ή Ε.Ε. έχει και τεκμήρια που αν δεν τα καλύψει με αυτό το ποσό του δημιουργούν φόρο, άρα φυσικά και το συγκεκριμένο «κουτάκι» έχει μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον.

3ον Όλους τους φορείς που ζητούν σαν «κοράκια» το νέο εκκαθαριστικό θα τους διαχειριστείτε εσείς; Αν δεν καταλάβατε τι εννοούμε, μιλάμε για τους παιδικούς σταθμούς, τις τράπεζες, τους δήμους, την τροχαία για τις κλήσεις και όποιον άλλον δημόσιο ή και σχεδόν δημόσιο φορέα ζητάει το εκκαθαριστικό ή το Ε1 για να εξετάσει ότι μπορείτε να φανταστείτε, κάτι το οποίο φυσικά το έχουμε κάθε χρόνο σαν φαινόμενο. Μήπως για αυτό δημιουργήσατε τις 1.300.000 δηλώσεις και έχουν σπάσει από το πρωί τα τηλέφωνα από μισθωτούς και συνταξιούχους που ζητούν το εκκαθαριστικό της «έτοιμης και προ συμπληρωμένης δήλωσης»; Αλήθεια, θα έχετε προβλέψει σε αυτές και τις φιλοξενίες, τους τόκους καταθέσεων, τις μεταβολές στην πρώτη κατοικία, τις αγορές και ότι άλλο ζητάει μία φορολογική δήλωση; Θα γίνουν και αυτά μόνα τους; Προφανώς και δεν θα γίνουν, αφού από ότι μάθαμε δεν έχετε εντάξει ακόμα στην ομάδα σας τον αγαπητό Τσακ Νόρις που θα είχε ήδη ετοιμάσει και τα Ε3 πριν καν δημοσιεύσετε την εγκύκλιο για αυτά. Επίσης, τις απορίες για την προ συμπλήρωση θα τις λύνετε εσείς; Απορίες του τύπου «πήρα σύνταξη τον Γενάρη, αλλά δεν βλέπω το ποσό στην δήλωση» και άλλα τέτοια παρόμοια. Προσοχή για να μην παρεξηγηθούμε, δεν σαν κατηγορούμε για την «καινοτομία» της προ συμπλήρωσης, έτσι και αλλιώς υπάρχει πολλά χρόνια και βοηθάει αρκετά, αλλά είναι άσχημο να παίζεται πολιτική στην πλάτη των φορολογουμένων και ενός κλάδου που έχει στηρίξει την οικονομία όσο κανείς άλλος…

4ον Έχετε προβλέψει ότι δεν θα υπάρχουν προβλήματα στο σύστημα και ελλείψεις στα δεδομένα που έχουν ανεβάσει οι τράπεζες, τα ταμεία, το δημόσιο και γενικά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς των προ συμπληρωμένων κωδικών; Εδώ δεν απαντάμε, αλλά λέμε στους φίλους αναγνώστες το γνωστό τραγουδιστικό «δικό σας»… Γράψτε στα σχόλια ελεύθερα τα προβλήματα που εντοπίζετε. Θα αρχίσουν κλασικά να σκάνε τα ζητήματα όπως κάθε χρόνο σαν τα μανιτάρια και έτσι θα διαπιστώσουμε ότι οι δηλώσεις άνοιξαν πραγματικά πολύ αργότερα από την 25η Απριλίου, αλλά είπαμε στην ιστορία θα γραφτεί η 25η Απριλίου 2024.

5ον Διαβάσαμε στην ανακοίνωση σας ότι «γίνεται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN στην ψηφιακή πύλη myAADE για όλους τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας, που μέχρι σήμερα δεν έχουν δηλώσει IBAN, πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης». Αλήθεια, θα υπάρχει πρόβλεψη τι θα γίνεται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν έχει τραπεζικό λογαριασμό ή θα τρέχουν όλοι πανικόβλητοι να ανοίξουν λογαριασμό; Όσο και να σας φαίνεται περίεργο υπάρχουν και αυτοί που δεν έχουν λογαριασμό ενεργό. Επίσης, διαβάσαμε ότι «αντίστοιχα γίνεται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN για τους φορολογικούς κατοίκους αλλοδαπής, που δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ και για τους οποίους θα προκύψει δικαίωμα επιστροφής φόρου από τη δήλωση». Για αυτούς έχει προβλεφθεί αντίστοιχα ότι θα μπορούν να βάλουν ξένο IBAN στην δήλωση ή θα πρέπει να κάνουν τα αδύνατα δυνατά να ανοίξουν ΙΒΑΝ στην Ελλάδα; Μας μυρίζετε ότι θα έχουμε τα παλιά καλά της ενημέρωσης στοιχείων επικοινωνίας και για αυτές τις περιπτώσεις

Βάσει όλων αυτών και άλλων πολλών τελικά μήπως ανοίξατε και σας περιμένουμε;;; Μάλλον έτσι πρέπει να είναι και όχι ανοίξαμε και σας περιμένουμε…

Τα θέματα η εμπειρία μας έχει δείξει ότι θα είναι πολλά, αλλά τα σταματάμε εδώ βάζοντας αντί προλόγου κάποια άλλα ερωτήματα για άλλες ψηφιακές διαδικασίες που τρέχουν. Τι έγιναν άραγε τα voucher για την διασύνδεση των ταμειακών με τα POS; Έχασαν τον δρόμο; Θα τον βρουν μετά τις 30 Απριλίου που διατυμπανίζετε ότι δεν θα παραταθεί η διαδικασία της διασύνδεσης; Μετά τις 30 Απριλίου θα αρχίσουν να πέφτουν τα δεκαχίλιαρα ή τα εικοσαχίλιαρα βροχή, όπως έγινε σε επιχείρηση που ο τεχνικός έκανε το σφάλμα να μην έχει ενημερώσει την πλατφόρμα των ραντεβού για το Απρίλιο; Είστε σίγουροι ότι έχετε δώσει σαφέστατες οδηγίες για την κάθε περίπτωση διασύνδεσης; Τέλος, κάτι επιπλέον και τελευταίο… Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα πόθεν έσχες του 2023 (χρήση 2022); Μήπως θα θέλετε και αυτά να γίνουν «τσακ μπαμ» έως τις 30 Ιουνίου;

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους…comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Έντυπο > Ε3, Φορολογικές δηλώσεις, Εκκαθαριστικό, Έντυπο Ε1, Φορολογικές Δηλώσεις 2024