11/06/21 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Ήρθε η ώρα να σταματήσει το αστείο με το μπαλάκι των προθεσμιών…

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Πριν από χρόνια, εάν μας έλεγε κάποιος ότι θα περιμένουμε με αγωνία τη διεξαγωγή των ημιτελικών ενός από τα μεγαλύτερα τουρνουά τένις, γιατί συμμετέχουν σε αυτούς δύο ελληνόπουλα, θα τον κοιτούσαμε με καχύποπτο μάτι…

Και όμως! Εν έτει 2021, δύο συμπατριώτες βρέθηκαν στα ημιτελικά του Ρολάν Γκαρός! Η συμμετοχή της Μαρίας Σάκαρη στέφθηκε εν μέρει με επιτυχία, παρά το αρνητικό τελικό αποτέλεσμα, αφού η πρόκριση στον τελικό ναι μεν δεν επιτεύχθηκε για λεπτομέρειες, όμως στις καρδιές όλων όσων παρακολούθησαν το χθεσινό παιχνίδι ήταν σαν να έχει επιτευχθεί. Σήμερα το απόγευμα έχει σειρά ο έτερος των συμμετεχόντων μας, Στέφανος Τσιτσιπάς, ο οποίος δίνει τον αγώνα του στις 18.00 περίπου ώρα Ελλάδος. Ευχή όλων μας είναι να μας αναγκάσει την Κυριακή να κλειστούμε στα σπίτια μας ή να κρεμαστούμε σε τηλεοράσεις στην παραλία ή σε καφέ, προκειμένου να παρακολουθήσουμε τον τελικό του τουρνουά!

Τα προαναφερόμενα θα μπορούσαν να είναι ένας πρόλογος για μια αθλητική εφημερίδα ή ένα αθλητικό site, όμως νομίζουμε ότι αξίζει να κάνουμε μια αναφορά σε αυτά τα δύο παιδιά, τα οποία κατάφεραν κάτι που πριν από χρόνια φαινόταν ακατόρθωτο. Βέβαια, για να το πετύχουν,προφανώς κι έχουν κάνει πολλή δουλειά και έχουν χύσει τόνους ιδρώτα σε προπονήσεις και γυμναστήρια. Όμως σίγουρα δεν αρκεί μόνο η συστηματική προπόνηση, αλλά χρειάζονται και οργανωμένα επιτελεία πίσω από αυτές τις προσπάθειες, ώστε να μπορέσουν να πλησιάσουν ή και να ξεπεράσουν το μέγιστο της επιτυχίας που μπορούν να πετύχουν. Πίεση σίγουρα έχουν, όμως προέρχεται από μια συγκεκριμένη κατεύθυνση κι όχι από πολλούς εξωγενείς παράγοντες.

Για να πάμε και λίγο στα δικά μας, τα φορολογικά, πολλοί από τα επιτελεία ενδεχομένως να ονειρεύονται να γίνουμε κι εμείς οι φοροτεχνικοί Τσιτσιπαδες και Σάκαρες και να πετύχουμε για άλλη μια φορά το ακατόρθωτο! Ξεχνάνε όμως κάτι βασικό… Οι δύο τενίστες έχουν ισχυρά επιτελεία και κάνουν οργανωμένες προσπάθειες,τις οποίες όμως, πρωτίστως, τις συζητούν μαζί με τους αθλητές που είναι τα εκτελεστικά όργανα της όλης προσπάθειας. Εάν ο παίχτης καεί και τραυματιστεί, τότε η προσπάθεια θα πάει χαμένη. Ποια είναι λοιπόν η μαγική λέξη; Οργάνωση!!! Χωρίς αυτή δεν γίνεται τίποτα… Ε λοιπόν στο δικό μας παράδειγμα κάτι τέτοιο φαίνεται να μην ισχύει και πολύ, αφού το κάθε επιτελείο εξακολουθεί να λέει τα δικά του…

Στο προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε στις «παράπλευρες» και «έμμεσες» προθεσμίες που έχουμε συναντήσει όσον αφορά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Μέχρι στιγμής έχουμε συναντήσει τα εξής φαινόμενα «παραγγελιών»:

· 17 Ιουνίου να έχει οριστικοποιηθεί το έντυπο Ε3 προκειμένου να γίνει η αίτηση για το πρόγραμμα των παγίων δαπανών.

· 27 Ιουνίου να έχει σταλεί η δήλωση προκειμένου να γίνει η αίτηση για φοιτητική εστία.

· 30 Ιουνίου να είναι σταλμένη τη δήλωση για να καταθέσουν αίτηση στον παιδικό σταθμό.

· Χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά το «συντομότερο δυνατόν» να έχουν το εκκαθαριστικό, γιατί το ζητάει η τράπεζα προκειμένου να εξετάσει αίτηση για δάνειο.

Στα παραπάνω σίγουρα μπορούν να προστεθούν κι άλλες «παραγγελίες» όσο προχωράμε στη διαδικασία των υποβολών, αφού είναι πάρα πολλοί οι μνηστήρες των φορολογικών δηλώσεων, δεδομένου ότι πατροπαράδοτα γύρω από αυτές προκύπτουν δικαιώματα επιδομάτων κι όχι μόνο… Μάλιστα, όσο αρχίζουν και καταλαβαίνουν για τις διαφορές που θα προκύψουν στα φορολογητέα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2020 σε σχέση με το 2019, οι μνηστήρες θεωρούμε θα γίνονται όλο και περισσότεροι, αφού θα θέλουν για δικούς τους προφανείς λόγους να παρουσιάζουν μειωμένα φορολογητέα εισοδήματα.

Ταυτόχρονα, όσο πλησιάζουμε προς τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, θα αυξάνονται και οι μνηστήρες της κατηγορίας «κάνε μου τη δήλωση σε παρακαλώ, γιατί έχω κανονίσει να πάω στο χωριό και θέλω να έχω φύγει τακτοποιημένος» ή ακόμη και οι « κάνε μου τη δήλωση γιατί θέλω να ξέρω τι μου γίνεται και τι έχω να πληρώνω», ενώ επιπλέον θα υπάρξουν αρκετοί φέτος της κατηγορίας «κάνε μού την σε παρακαλώ, γιατί θα έχω επιστροφή. Να τα φάω στις διακοπές πριν μου τα πάρει ο ΕΝΦΙΑ», αλλά και οι «ας την έχουμε έτοιμη, αλλά στείλε την τελευταία στιγμή γιατί δεν θέλω να φαίνεται ότι έχω οφειλές». Βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τον «κάνε μού την πριν τελειώσει ο Ιούλιος, είναι κρίμα να χάσω την έκπτωση».Τέλος, σίγουρα θα βρεθεί και ο φορολογούμενος-μπόνους της κατηγορίας «κάνε μού την σύντομα γιατί θέλω να φαίνεται κύρια κατοικία το χωριό, για να μπω στο εξοικονομώ». Βέβαια, οι ίδιοι θα θέλουν να «φαίνεται το σπίτι στην Αθήνα κύρια κατοικία, γιατί θέλω να βγάλω κάρτα στάθμευσης μόνιμου κατοίκου»…

Παρόμοιες παραγγελίες σίγουρα έχουν υπάρξει άπειρες και θα υπάρξουν ακόμη περισσότερες στα επόμενα χρόνια, μην ξεχνάμε άλλωστε το φαινόμενο του φετινού Πάσχα που οι παραγγελίες για αλλαγή της πρώτης κατοικίας να είναι στο χωριό έδιναν κι έπαιρναν…Μάλιστα,πάντα υπήρχε ο λογιστής του γείτονα που το είχε ήδη κάνει… Και φυσικά το είχε προτείνει ο ίδιος !!! Ο ίδιος λογιστής του γείτονα θα έχει τελειώσει τις δηλώσεις τον Ιούλιο ή και νωρίτερα εάν ο φορολογούμενος θέλει τη δήλωση για τον παιδικό σταθμό!

Σε όλους τους παραπάνω μπορούμε να απαντήσουμε ευγενικά με μια φράση και μόνο : «Ρε πάτε καλά ;;; Έχετε καταλάβει τι γίνεται γύρω μας;Αφήστε μας επιτέλους να κάνουμε τη δουλειά μας σωστά…» Στη συνέχεια, εάν δεν καταλάβουν, πράγμα δύσκολο χωρίς περαιτέρω ανάλυση, θα πρέπει να τους εξηγήσουμε ότι οι δηλώσεις ναι μεν άνοιξαν τέλη Μαΐου, αλλά πρακτικά ακόμα δεν είναι έτοιμες.

Όσο ο ΕΦΚΑ δεν βγάζει βεβαίωση εισφορών για το 2020, το Ε3, άρα και η δήλωση, δεν μπορεί να γίνει…

Όσο δεν φαίνονται οι ειδικές αποζημιώσεις αυτόματα, η δήλωση δεν μπορεί να γίνει…

Όσο το σύστημα για τα νομικά πρόσωπα παραμένει κλειστό(πριν τρεις ημέρες βγήκαν οι οδηγίες για το έντυπο Ν), δήλωση δεν μπορεί να γίνει, αλλά ούτε μπορεί να γίνει δήλωση του ομόρρυθμου ή ετερόρρυθμου εταίρου...

Ταυτόχρονα, πρέπει να καλύψουμε και τις ανασφάλειες που υπάρχουν με τα ασφαλιστικά ταμεία και τις βεβαιώσεις αποδοχών γενικότερά, θέμα το οποίο αναδείξαμε στο άρθρο μας την προπερασμένη εβδομάδα. Επιπλέον, με τους ίδιους συμπαθείς συνταξιούχους θα πρέπει να δώσουμε ένα ραντεβού τον Σεπτέμβριο, αφού το σύστημα για τις τροποποιητικές δηλώσεις ετών 2015- 2016 δεν έχει ανοίξει και πατροπαράδοτα όλοι μας γνωρίζουμε ότι θα ανοίξει πολύ αργά.

Σε κάθε περίπτωση όμως, το αθλητικό μας κομμάτι θα το λύσουμε, αφού μπορεί να τελειώνει το Ρολάν Γκαρός, αλλά αρχίζει το Euro 2020 και το CopaAmerica και στη συνέχεια έχουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες… Ο Μαραθώνιος καλά κρατεί!

Καλή δύναμη σε όλους μας και καλό ΣΚ !!!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Βεβαίωση εισφορών, Παιδικοί σταθμοί, Κορωνοϊός, Επιδότηση παγίων δαπανών, Φορολογικές δηλώσεις 2021