15/04/22 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων ορίζεται από το Υπουργείο Οικονομικών και από κανέναν άλλο!

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Ο Απρίλιος έχει φτάσει στα μέσα του και οδεύουμε ολοταχώς προς τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα, αφού μπαίνουμε αισίως στη Μεγάλη Εβδομάδα. Μετά το Πάσχα μας περιμένει άλλο ένα τριήμερο «μπόνους», αφού ήδη έχει δημοσιευθεί η απόφαση μεταφοράς του εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς που πέφτει την Κυριακή, για τη Δευτέρα 2 Μαΐου.

Κατά τα άλλα, στο μέτωπο των φορολογικών δηλώσεων, βρισκόμαστε ακόμα σε νηπιακό στάδιο, αφού από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι έχει υποβληθεί μετά βίας το 2% περίπου των δηλώσεων που αναμένεται να σταλεί για το τρέχον φορολογικό έτος. Το νούμερο θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό για κάποιον που γνωρίζει από τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, μάλιστα μπορεί να θεωρηθεί και πολύ υψηλό σε σχέση με τα περασμένα έτη. Κάποιος που δεν γνωρίζει, μπορεί να το θεωρήσει πολύ μικρό, αλλά μπορούμε να του απαντήσουμε ότι δεν είναι τόσο μικρό από βαρεμάρα δική μας ή των φορολογουμένων, ούτε γιατί είναι όλοι της τελευταίας στιγμής. Δυστυχώς, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς για πολλούς και διάφορους λόγους που κάθε χρόνο είναι σχεδόν οι ίδιοι.

Κατ’ αρχάς δεν μπορούν να υποβάλλουν δήλωση όσοι είναι μέλη προσωπικών εταιρειών, αφού δεν έχει ανοίξει το σύστημα για τις δηλώσεις των νομικών προσώπων. Όλοι γνωρίζουμε εδώ και χρόνια ότι πρώτα πρέπει να υποβληθεί η δήλωση της εταιρείας και μετέπειτα του φυσικού προσώπου, αφού θα πρέπει να συμπεριληφθούν τα εισοδήματα που προκύπτουν από την εταιρεία. Μάλιστα τα τρία τελευταία χρόνια, εάν ο κωδικός 431-432 δεν συμφωνεί με τα στοιχεία που έχει η ΑΑΔΕ από τα δεδομένα της εταιρείας, τότε η δήλωση βγαίνει προς έλεγχο, άρα ακόμα και να γνωρίζεις το ποσό που θα μπει εκεί, για να αποφευχθεί ο έλεγχος της δήλωσης θα πρέπει να περιμένεις πρώτα την υποβολή της εταιρικής δήλωσης. Για αυτό άλλωστε και οι αρμόδιοι προβλέπουν διαφορετική προθεσμία για τα μέλη προσωπικών εταιρειών και τους δίνουν επιπλέον 15 ημέρες προθεσμία.

Εκτός όμως από τα μέλη νομικών προσώπων, πολλοί φορολογούμενοι ακόμα δεν μπορούν να υποβάλλουν δήλωση, αφού πολλές βεβαιώσεις δεν έχουν αναρτηθεί ή αναρτήθηκαν μόλις πριν δύο-τρεις ημέρες. Για παράδειγμα, ο ΕΦΚΑ μόλις προχθές ανάρτησε τις απαραίτητες βεβαιώσεις ετησίων εισφορών που πληρώθηκαν το 2021, τις οποίες χρειάζονται όλοι οι επαγγελματίες προκειμένου να τις συμπεριλάβουν στα έξοδα χρήσης 2021. Εκτός όμως του ΕΦΚΑ, πολλοί φορολογούμενοι που μπήκαν σε διαδικασία υποβολής της δήλωσης διαπίστωσαν ότι υπήρχαν ελλείψεις σε κάποιον από τους προσυμπληρωμένους κωδικούς.

Όμως, αλήθεια, ακόμα και όλα έτοιμα να ήταν, μπορούν τα λογιστικά γραφεία να ξεκινήσουν άμεσα την υποβολή των δηλώσεων;

Η απάντηση είναι όχι, αφού πριν από αυτό τρέχουν πολλές προθεσμίες πιεστικές και δεσμευτικές που αφορούν τις τρέχουσες υποχρεώσεις και όχι μόνο. Για παράδειγμα, έως τις 30 Απριλίου πρέπει να υποβληθεί ο ΦΠΑ του πρώτου τριμήνου 2022. Επίσης την ίδια ημέρα λήγει η προθεσμία για την υποβολή του εντύπου Ε11 στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, δηλαδή το γνωστό ως Βιβλίο Αδειών. Σε όλα αυτά υπάρχουν φυσικά και τα υπόλοιπα παράπλευρα «ψιλολόγια» με αποκορύφωμα αυτών την ανάρτηση των εσόδων στο myDATA που θα πρέπει να γίνει έως τις 27 Μαΐου.

Θεωρούμε δεν χρειάζεται να μπούμε στον κόπο να αναλύσουμε τις διαδικασίες που θα πρέπει να γίνουν πριν τη συμπλήρωση της δήλωσης για έναν επαγγελματία. Μόνο ένα κλικ δεν μπορεί να θεωρηθεί η υποβολή της δήλωσής του. Όσοι είναι του επαγγέλματος γνωρίζουν πολύ καλά πόσο χρόνο απαιτεί, ειδικά φέτος που υπάρχουν επιπλέον και οι εγγραφές των ωφελειών από τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές που θα πρέπει να γίνουν, ενώ το ίδιο το κράτος δεν έχει φροντίσει να εκκαθαρίσει τα ποσά κι ως εκ τούτου θα πρέπει να τα υπολογίσουμε μόνοι μας (;).

Βάσει όλων των προαναφερόμενων, ρωτάμε γενικά και αόριστα, μπορεί ένα λογιστικό γραφείο να τα παρατήσει όλα και να αρχίσει να κάνει φορολογικές δηλώσεις;

Η απάντηση για εμάς ξεκάθαρα μπορεί να είναι όχι, αλλά κάποιες άλλες δημόσιες υπηρεσίες έχουν διαφορετική άποψη, την οποία μάλιστα την αναρτούν δημόσια στο site τους

Τι εννοούμε με αυτό;

Μα φυσικά το γνωστό ετήσιο ζήτημα με τους παιδικούς σταθμούς…

Ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας λοιπόν, στα απαιτούμενα δικαιολογητικά εγγραφών για την περίοδο 2022-2023 ζητάει, εκτός όλων των άλλων, και αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος εφορίας του τρέχοντος οικονομικού έτους (εισοδήματα 2021). Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει η εκκαθάριση της δήλωσης, θα υποβάλλεται αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του τρέχοντος οικονομικού έτους. Δεν το βρήκαμε μόνοι μας, αλλά μας το έδειξε πελάτισσά μας, η οποία μας παρακαλούσε να υποβάλλουμε τη δήλωσή της πριν το Πάσχα, προκειμένου να μπορέσει να υποβάλλει αίτηση.

Θέλοντας να επιβεβαιώσουμε τα λεγόμενά της και μην πιστεύοντας ότι υπάρχει ακόμα δημόσια υπηρεσία που μιλάει για «οικονομικό έτος», μπήκαμε στο site του δήμου, που διαπιστώσαμε ότι όντως έτσι το αναφέρει. Ζητάει ξεκάθαρα το εκκαθαριστικό της νέας δήλωσης, αφού για να μην γίνονται παρανοήσεις, ξεκαθαρίζει ότι αναφέρεται στα εισοδήματα του 2021! Μάλιστα, επειδή μάλλον έμαθαν την έννοια της ελέγξιμης δήλωσης, προβλέπεται ότι εάν δεν έχει βγει το εκκαθαριστικό, τους κάνει και το Ε1 μόνο του.

Και πότε είναι η προθεσμία για τις αιτήσεις ρε παιδιά (;) Αναρωτηθήκαμε αμέσως μετά…

Στο ίδιο site βρήκαμε ότι η περίοδος υποβολής των αιτήσεων εγγραφής ορίζεται από 11/04/2022 έως 23/05/2022, δηλαδή 38 ολόκληρες ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία που ορίζει το Υπουργείο Οικονομικών για τους περισσότερους φορολογούμενους, διάστημα που αυξάνεται στις 53 ημέρες για έναν ομόρρυθμο ή ετερόρρυθμο εταίρο προσωπικής εταιρείας !!!

Επειδή δεν θέλαμε να αδικήσουμε τον συγκεκριμένο δήμο, ψάξαμε στα site και άλλων δήμων. Στον δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας περίπου τα ίδιαΗ προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη σχολική χρονιά 2022-2023 γίνεται από 9 Μαΐου έως 10 Ιουνίου 2022, αναφέρει το site του. Στον τρίτο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, επίσης περίπου τα ίδια, αφού οι αιτήσεις γίνονται μέχρι τις 15 Ιουνίου αναφέρει το site του. Δεν θέλουμε να σας κουράσουμε και με αναφορές σε άλλους δήμους, ούτε είναι δουλειά μας να ψάξουμε τις προθεσμίες υποβολής αιτήσεων για όλους τους παιδικούς σταθμούς της χώρας, αλλά πάνω κάτω τα ίδια γίνονται και στους υπόλοιπους. Κοινό χαρακτηριστικό σχεδόν όλων; Ότι θέλουν το εκκαθαριστικό της φετινής φορολογικής δήλωσης!

Ο κάθε αρμόδιος μπορεί να ισχυριστεί ότι «δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει αλλιώς». Την απάντηση σε όλους την έχουμε δώσει εδώ και πολλά χρόνια μέσα από την αρθρογραφία μας από εδώ. Πέρυσι είχαμε πει ότι ήρθε η ώρα να σταματήσει το αστείο με το μπαλάκι των προθεσμιών…. Στο συγκεκριμένο άρθρο είχαμε χρησιμοποιήσει μια έκφραση που θα δανειστούμε και φέτος… «Ρε πάτε καλά;;; Έχετε καταλάβει τι γίνεται γύρω μας; Αφήστε μας επιτέλους να κάνουμε τη δουλειά μας σωστά…».

Επειδή όμως το ίδιο ζήτημα το συναντάμε κάθε χρόνο και καταντάει πολύ κουραστικό, απαντούμε ότι μας είναι αδύνατον να δαπανούμε έστω και ένα δευτερόλεπτο προκειμένου να αποδείξουμε ότι δεν είναι επιλογή μας να μην στέλνουμε μια δήλωση, δεν έχουμε άλλωστε αυτήν την πολυτέλεια του δευτερολέπτου. Δεν γίνεται να χρειάζεται να αποδεικνύουμε συνεχώς τα αυτονόητα… Ήρθε η ώρα το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών να πάρει θέση σε όλο αυτό το φαινόμενο... Πρέπει να υπάρξει οδηγία προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μέσω επίσημης εγκυκλίου, η οποία να τους απαγορεύει να ζητούν εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης πριν το πέρας της νόμιμης προθεσμίας που ορίζεται από τον νόμο. Πρέπει επιτέλους να μπουν τα όρια προς όλους. Έτσι απλά…

Καλό ΣΚ σε όλους μας και καλή δύναμη!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, Παιδικοί σταθμοί, Φορολογικές δηλώσεις 2022