ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ. Και να που φθάσαμε στον τελευταίο μήνα και αυτού του χρόνου, μέσα σε μία χαρμολύπη για τα όμορφα του χρόνου που περάσανε και φύγανε, αλλά ταυτόχρονα για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Νέας Χρονιάς που περιμένουμε και τα όμορφα του 2026 που μας περιμένουν.
Εβδομάδα που πέρασε και φράση της εβδομάδας «επιστροφή ενοικίου». Οι περισσότεροι είδαν να μπαίνουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τα αναμενόμενα (κάτι πάνω από το 77% των δικαιούχων), αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Σχετική Απόφαση η υπ’ αριθ. Α.1132/2025 (ΦΕΚ Β΄ 5018/23-09-2025). Πρωταρχικός κανόνας είναι ο ετήσιος και όχι ο μηνιαίος χαρακτήρας της ενίσχυσης.
Ο νόμος (άρθρο 70 του Ν. 5217/2025) καθορίζει ότι η παρεχόμενη ενίσχυση είναι «ετήσια οικονομική ενίσχυση» και αντιστοιχεί στο ένα δωδέκατο (1/12) του ετήσιου μισθώματος που καταβλήθηκε κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος. Αθροίζονται τα μισθώματα για το έτος και το τελικό αποτέλεσμα διαιρείται με 12. Η πρακτική επίπτωση είναι προφανής, για μισθώματα που χαρακτηρίζονται από εποχικότητα ή μετακόμιση μέσα στο έτος, το τελικό ποσό αναλογιζόμενο σε 12 μήνες μπορεί να είναι μικρότερο απ’ ό,τι περιμένει ο μισθωτής.
Περαιτέρω, η απόφαση Α.1132/2025 (ΦΕΚ Β΄ 5018/23-09-2025) ορίζει λεπτομερώς ότι για τον υπολογισμό λαμβάνονται υπόψη τα επίσημα δηλωθέντα ποσά, δηλαδή τα στοιχεία που προκύπτουν από το μισθωτήριο και από τις δηλώσεις-βεβαιώσεις του ιδιοκτήτη (π.χ. καταχώρηση στο έντυπο Ε2, αναφορές για ανείσπρακτα, κ.λπ.). Εάν το πραγματικό καταβαλλόμενο μίσθωμα είναι μεγαλύτερο από το δηλωθέν στο συμβόλαιο ή από το ποσό που ο ιδιοκτήτης έχει δηλώσει στην Α.Α.Δ.Ε., το σύστημα περιορίζεται στα επίσημα δεδομένα. Με άλλα λόγια, το αποδεικτικό της μίσθωσης ποσό, προκύπτει από το τυπικό φορολογικό αρχείο και όχι φυσικά αν υφίσταται πρακτική διά ζώσης συμφωνία μεταξύ ενοικιαστή και ιδιοκτήτη. Αυτό εξηγεί εύκολα περιστατικά της Εβδομάδας που πέρασε, όπου μισθωτές πληρώνουν 500–600€ μηνιαίως, αλλά λαμβάνουν επιστροφές που αντιστοιχούν μόνον σε πολύ μικρό ποσοστό του πραγματικού κόστους ενοικίου.
Επιπλέον, επί του θέματος, όταν κατά το ίδιο έτος υφίστανται διαδοχικές μισθώσεις (π.χ. μετακομίσεις, προσωρινές κατοικίες, φοιτητική στέγαση), το συνολικό ετήσιο μίσθωμα προκύπτει αθροιστικά. Ωστόσο, η Α.1132/2025 (ΦΕΚ Β΄ 5018/23-09-2025) επιβάλλει αναλογικό διακανονισμό ανά μήνα για κάθε σύμβαση. Αυτό σημαίνει ότι αν για κάποιους μήνες το καταβαλλόμενο μίσθωμα ήταν σημαντικά μικρότερο (π.χ. επειδή το προηγούμενο μίσθωμα ήταν χαμηλότερο), το συνολικό «ετήσιο άθροισμα» μειώνεται και, κατά συνέπεια, το 1/12 που επιστρέφεται γίνεται μικρότερο. Η πρακτική συνέπεια, όσοι άλλαξαν κατοικία εντός του 2024 ή είχαν επιμέρους διακυμάνσεις στην τιμή, θα δουν την ετήσια ενίσχυση να υπολογίζεται με βάση τον σταθμισμένο μέσο όρο και όχι με βάση το τελευταίο μηνιαίο μίσθωμα που κατέβαλαν. Ακόμα, η Απόφαση Α.1132/2025 (ΦΕΚ Β΄ 5018/23-09-2025) προβλέπει ότι, όταν ο ιδιοκτήτης έχει δηλώσει στο Ε2 ή σε άλλη φορολογική εγγραφή ποσά ως «ανείσπρακτα» ή μικρότερα, το σύστημα λαμβάνει αυτά τα στοιχεία υπόψη, με αποτέλεσμα να μειώνεται το πληρωτέο ετήσιο μίσθωμα.
Τέλος, το πλαίσιο προβλέπει διαδικασία επανεξέτασης. Μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» στην ψηφιακή πύλη myAADE ο μισθωτής μπορεί να προσκομίσει μισθωτήριο, τραπεζικές αποδείξεις πληρωμών και άλλα αποδεικτικά μέχρι την οριοθετημένη προθεσμία, ώστε να επανελεγχθεί ο υπολογισμός. Η πρακτική σύσταση προς τους μισθωτές είναι να ελέγξουν:
α) ότι το συμβόλαιο έχει κατατεθεί/υποβληθεί στην Α.Α.Δ.Ε.,
β) ότι τα στοιχεία στο μισθωτήριο και στο Ε2 συμβαδίζουν και
γ) ότι διαθέτουν τραπεζικές αποδείξεις ή άλλα παραστατικά πληρωμών για να τεκμηριώσουν τυχόν διαφορές.
Όσοι διαπιστώνουν λάθη στις δηλώσεις τους σε σχέση με το μίσθωμα που κατέβαλλαν μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική μέχρι τέλη Δεκεμβρίου, ώστε να συμπεριληφθούν στις επόμενες πληρωμές.
Ως συνέπεια της πιο πάνω παραγράφου «Χωρίς πρόστιμο οι τροποποιητικές δηλώσεις για την επιστροφή ενοικίου»: Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενημερώνει τους δικαιούχους επιστροφής ενοικίου, που έχουν δηλώσει λάθος δαπάνη ενοικίου για το έτος 2024, ότι, για να καταβληθεί το ορθό ποσό ενίσχυσης:
Τροποποιητικές δηλώσεις Ε1 μπορούν να γίνουν από σήμερα, χωρίς πρόστιμο και χωρίς επιπλέον φόρο, εφόσον οι αλλαγές αφορούν μόνο τα στοιχεία, που σχετίζονται με τη δαπάνη του ενοικίου.
Υπενθυμίζεται ότι στους κωδικούς 811-816 αναγράφεται η ετήσια και όχι η μηνιαία δαπάνη ενοικίου, που καταβλήθηκε το 2024 για κύρια κατοικία.
Επίσης, ο ενοικιαστής υποχρεούται να δηλώσει ΜΟΝΟ τα ετήσια ποσά ενοικίου, που έχει πράγματι καταβάλει, και ΟΧΙ και τα τυχόν οφειλόμενα ποσά.
Σε περίπτωση, που, μέσα στο 2024, ο μισθωτής έχει νοικιάσει περισσότερες από μία κύριες κατοικίες διαδοχικά, πρέπει να δηλώσει ξεχωριστά τα ενοίκια, που κατέβαλε για κάθε ακίνητο.
Το ίδιο ισχύει και για τους κωδικούς 817 - 822, όπου δηλώνεται η ετήσια δαπάνη ενοικίου για φοιτητική κατοικία.
Υπενθυμίζεται ότι, πλέον του ποσού, που έχει καταβάλει στο σύνολο του έτους, ο ενοικιαστής πρέπει επίσης να δηλώνει το ΑΦΜ του/των ιδιοκτητών, τον αριθμό του μισθωτηρίου και τον αριθμό της παροχής ρεύματος.
Όσες τροποποιητικές δηλώσεις υποβληθούν έως τις 12 Δεκεμβρίου θα οδηγήσουν σε πληρωμή έως τις 30 Δεκεμβρίου, ενώ όσες υποβληθούν έως τις 30 Δεκεμβρίου θα εξοφληθούν έως τις 15 Ιανουαρίου 2026.
Επιπλέον, οι δικαιούχοι που δεν έχουν δηλώσει IBAN, καλούνται να το πράξουν άμεσα, ώστε να λάβουν την ενίσχυση που δικαιούνται.
Εκτιμάται ότι οι δικαιούχοι, που εκ παραδρομής δήλωσαν στους παραπάνω κωδικούς του Ε1 τη μηνιαία δαπάνη, αντί της ετήσιας, δεν ξεπερνούν το 1% του συνόλου.
Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις, οι δικαιούχοι μπορούν να απευθύνονται στην ΑΑΔΕ, καλώντας στο 1521 ή να αποστείλουν γραπτό ερώτημα στο 1521.aade.gr επιλέγοντας Κοινωνική πολιτική > Επιδόματα > Στεγαστικά προγράμματα > Επιστροφή ενοικίου.
Υπενθυμίζεται ότι από την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου, οι πολίτες καλώντας στο 1521, θα μπορούν να λαμβάνουν πληροφόρηση σχετικά με την επιδότηση ενοικίου που έλαβαν.
Επιπλέον, άμεσα, δημοσιεύθηκαν από την ΑΑΔΕ οι συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις για την επιστροφή ενοικίου. «Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις για την επιστροφή ενοικίου». Συγκεκριμένα:
1. Ε Πώς υπολογίζεται η ενίσχυση με τη μορφή επιστροφής ενοικίου;
Α Η ετήσια οικονομική ενίσχυση αντιστοιχεί στο ποσό του ενός δωδέκατου του ετήσιου μισθώματος που καταβλήθηκε το προηγούμενο έτος για την κύρια κατοικία καθώς και για κάθε κατοικία φοιτητή. Εάν, για παράδειγμα, από το Σεπτέμβριο μέχρι και το Δεκέμβριο του 2024 καταβλήθηκε ποσό ενοικίου 300€ μηνιαίως για κατοικία φοιτητή, δηλαδή συνολικά 300€ x 4 = 1.200€, η ετήσια ενίσχυση ανέρχεται στο ποσό 1.200€ /12= 100€.
2. Ε Πώς υπολογίζεται η ενίσχυση με τη μορφή επιστροφής ενοικίου σε περίπτωση διαδοχικών μισθώσεων κύριας ή φοιτητικής κατοικίας κατά το προηγούμενο έτος;
Α Η ετήσια δαπάνη ενοικίου εξευρίσκεται από το άθροισμα των μισθωμάτων που καταβλήθηκαν εντός του έτους και το ποσό της ενίσχυσης που θα καταβληθεί ανέρχεται στο 1/12 της συνολικής ετήσιας δαπάνης ενοικίου. Εάν, για παράδειγμα, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2024 το μηνιαίο μίσθωμα της κύριας κατοικίας ήταν 400€ (συνολικά 2.400€) και από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο μετακόμιση σε νέα κύρια κατοικία, με μίσθωμα 450€ (συνολικά 2.700€), το συνολικό ετήσιο μίσθωμα για κύρια κατοικία ανέρχεται 5.100€ και η επιστροφή ενοικίου θα ανέλθει σε 5.100€/12 = 425€.
3. Ε Ποιο είναι το ύψος της ενίσχυσης για την κύρια κατοικία;
Α Ο νόμος προβλέπει διπλό όριο: Για την κύρια κατοικία, η ενίσχυση ανέρχεται στο 1/12 της ετήσιας δαπάνης μίσθωσης. Η ενίσχυση δεν μπορεί να υπερβεί τα 800€. Το όριο των 800€ προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο που περιλαμβάνεται στον πίνακα 8.1 του Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του υπόχρεου, δεν μπορεί όμως να υπερβεί το 1/12 της ετήσιας δαπάνης μίσθωσης. Σε περίπτωση διακοπής της έγγαμης συμβίωσης, η προσαύξηση εφαρμόζεται για κάθε έναν από τους γονείς.
(α) Για παράδειγμα, εάν μισθωτής χωρίς τέκνα κατέβαλε ετήσιο μίσθωμα 12.000€, το 1/12 της δαπάνης ανέρχεται στα 1.000€. Δικαιούται το ανώτατο ποσό ενίσχυσης (800€).
(β1) Εάν, ο μισθωτής έχει δύο εξαρτώμενα τέκνα και κατέβαλε ετήσιο μίσθωμα 12.000€ (1/12 της δαπάνης = 1.000€), δικαιούται το ανώτατο ποσό ενίσχυσης (800€) προσαυξημένο κατά 100€ (50€ ανά τέκνο), συνεπώς η ενίσχυση που θα λάβει είναι 900€, καθώς αυτή είναι μικρότερη του 1/12 της ετήσιας δαπάνης (1.000€).
(β2) Αντίθετα, εάν, στο προηγούμενο παράδειγμα, το καταβληθέν ετήσιο μίσθωμα είναι 6.000€ (500 x 12), τότε το ποσό της ενίσχυσης ισοδυναμεί με το 1/12 δηλαδή 500€, χωρίς να υπολογίζεται προσαύξηση λόγω των δύο τέκνων, καθώς η ενίσχυση δεν μπορεί να υπερβεί το ύψος του 1/12 της ετήσιας δαπάνης.
4. Ε Τι ισχύει για τη φοιτητική κατοικία;
Α Για τη φοιτητική κατοικία η ενίσχυση ανέρχεται έως τα 800€ ετησίως για κάθε φοιτητή. ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην περίπτωση που καταβάλλεται μίσθωμα για μία φοιτητική κατοικία την οποία χρησιμοποιούν περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα του υπόχρεου και του ή της συζύγου του, η ενίσχυση καταβάλλεται μία φορά.
5. Ε Πλήρωσα ενοίκιο 900€ το μήνα για κύρια κατοικία για όλο το 2024 και έχω τρία εξαρτώμενα τέκνα. Τι ποσό δικαιούμαι;
Α Το ένα δωδέκατο της συνολικής ετήσιας δαπάνης ενοικίου ύψους 10.800€ ανέρχεται στο ποσό των 900€. Το ποσό των 800€ της ενίσχυσης που προβλέπεται βάσει νόμου, προσαυξάνεται κατ’ αρχήν, λόγω των τριών τέκνων (50€ για κάθε τέκνο) στα 950€, δεν μπορεί όμως να υπερβεί το 1/12 της ετήσιας δαπάνης που καταβάλατε για τη μίσθωση της κύριας κατοικίας σας. Συνεπώς, στην περίπτωσή σας θα λάβετε ενίσχυση ύψους 900€ (=1/12 της ετήσιας καταβληθείσας δαπάνης για το 2024).
6. Ε Για την καταβολή της ενίσχυσης απαιτείται η υποβολή αίτησης;
Α Η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται αυτόματα στον λογαριασμό (ΙΒΑΝ) του δικαιούχου που έχει γνωστοποιηθεί στην ΑΑΔΕ, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης, με βάση τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης του όπως αυτή έχει διαμορφωθεί έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου.
7. Ε Σε ποιες περιπτώσεις υποβάλλεται αίτημα στην ΑΑΔΕ;
Α Σύμφωνα με το άρθρο 8 της Α 1132/2025 απόφασης των Υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, προβλέπονται ειδικές περιπτώσεις δικαιούχων μισθωτών οι οποίοι υποβάλλουν τα σχετικά δικαιολογητικά μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» στην ψηφιακή πύλη myAADE, το αργότερο μέχρι 31 Δεκεμβρίου του έτους καταβολής της ενίσχυσης.
Συγκεκριμένα:
Στις περιπτώσεις που ο εκμισθωτής:
- δεν υποχρεούται να υποβάλει δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας (Δημόσιο) ή
- υποβάλει χειρόγραφα δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας (π.χ. ανήλικοι)
- οι δικαιούχοι μισθωτές πρέπει να υποβάλουν έως τις 20/10/2025, τα απαιτούμενα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά (μισθωτήριο, αποδεικτικά καταβολής του μισθώματος, βεβαίωση σπουδών) στην αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματός τους υπηρεσία της ΑΑΔΕ. Η υποβολή των δικαιολογητικών γίνεται ψηφιακά μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), και είναι απαραίτητη προκειμένου να καταβληθεί η ενίσχυση έως το τέλος Νοεμβρίου 2025.
Εάν τα παραπάνω δικαιολογητικά υποβληθούν μετά τις 20/10/2025 και το αργότερο έως τις 31/12/2025, η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει σε επόμενο χρόνο.
Επίσης, σε ειδικές περιπτώσεις μη καταβολής της ενίσχυσης και συγκεκριμένα λόγω:
- εσφαλμένης εφαρμογής περιουσιακού κριτηρίου για φοιτητική κατοικία
- μη διαπίστωσης της συνδρομής των προϋποθέσεων χορήγησης της ενίσχυσης για το σύνολο των φοιτητικών κατοικιών μιας οικογένειας
- ασυμφωνίας μισθώματος λόγω καταβολής μεγαλύτερου ποσού, εφόσον το ποσό αυτό έχει περιληφθεί στο έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του μισθωτή, και προκύπτει από τα συμβατικώς συμφωνηθέντα
- οι δικαιούχοι μισθωτές μπορούν να υποβάλουν έως τις 31/12/2025 ψηφιακά μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), τα σχετικά δικαιολογητικά (μισθωτήριο, βεβαιώσεις σπουδών, αποδεικτικά τραπέζης για την καταβολή του μισθώματος) στην αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματός τους υπηρεσία της ΑΑΔΕ, προκειμένου να γίνει η καταβολή της ενίσχυσης σε επόμενο χρόνο.
8. Ε Ποια κριτήρια εξετάζονται προκειμένου για τη χορήγηση της ενίσχυσης για τη μισθωμένη κύρια κατοικία;
Α Εισοδηματικά κριτήρια (ετήσιο οικογενειακό εισόδημα):
- Άγαμοι: έως 20.000 ευρώ.
- Έγγαμοι ή Μέλη Συμφώνου Συμβίωσης: έως 28.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 4.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
- Μονογονεϊκές Οικογένειες: έως 31.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο, πέραν του πρώτου.
Περιουσιακά κριτήρια: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας (με βάση τα στοιχεία ΕΝΦΙΑ του έτους καταβολής της ενίσχυσης) δεν πρέπει να υπερβαίνει τις:
- 120.000 ευρώ για τους άγαμους.
- 120.000 ευρώ, προσαυξημένη κατά 20.000 ευρώ για τον/την σύζυγο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης και κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο.
9. Ε Ποια κριτήρια εξετάζονται προκειμένου για τη χορήγηση της ενίσχυσης για τη μισθωμένη φοιτητική κατοικία;
Α Εξετάζονται μόνο τα εισοδηματικά κριτήρια που αναφέρονται παραπάνω, ανεξάρτητα από το αν η φοιτητική κατοικία δηλώνεται στη φορολογική δήλωση των γονέων ή ως κύρια κατοικία στη φορολογική δήλωση του ίδιου του φοιτητή.
10. Ε Είμαι 25 ετών, μίσθωσα κύρια κατοικία για το 2024 με ετήσιο καταβληθέν μίσθωμα 8.520€, σπουδάζω σε ελληνικό Α.Ε.Ι. και υπέβαλα δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2024 λόγω απόκτησης εισοδήματος από εκμίσθωση κατοικιών ποσού 12.000€. Ποια κριτήρια θα εφαρμοστούν και τι ποσό ενίσχυσης δικαιούμαι;
Α Εξετάζεται μόνο το ύψος του ετήσιου εισοδήματος καθώς η ενίσχυση αφορά κατοικία φοιτητή. Η ενίσχυση ανέρχεται σε 710€.
11. Ε Γονείς διαζευγμένοι με ένα εξαρτώμενο τέκνο. Μισθώνει έκαστος κύρια κατοικία. Ο πρώτος κατέβαλε ετήσιο μίσθωμα 8.520€ και ο δεύτερος κατέβαλε 12.000€, αντίστοιχα;
Α Ο πρώτος δικαιούται ενίσχυση 710€. Ο δεύτερος δικαιούται ενίσχυση 850€ καθώς το ένα δωδέκατο της ετήσιας δαπάνης που πλήρωσε είναι 1.000€ το οποίο περιορίζεται στα 850€ (μέγιστο ποσό 800€ το οποίο προσαυξάνεται κατά 50€ λόγω του εξαρτώμενου τέκνου).
Από τα λοιπά νέα της Εβδομάδας που πέρασε: «Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νέος Ν.5255/2025 με τις παρατάσεις για το πλαφόν 3% στις επαγγελματικές μισθώσεις, το OpenBusiness, κ.ά.». Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νέος νόμος Ν.5255/2025, με τίτλο «Σύσταση και λειτουργία Ανεξάρτητης Αρχής Ελέγχου της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή, ρυθμίσεις για την Επιτροπή Ανταγωνισμού και λοιπές διατάξεις».
Μεταξύ άλλων, ο νόμος περιλαμβάνει τις τροπολογίες για τις παρατάσεις εγγραφής στην πλατφόρμα "OpenBusiness", του πλαφόν 3% στις επαγγελματικές μισθώσεις και για τις εκθέσεις βιωσιμότητας για μεγάλες και ΜμΕ επιχειρήσεις.
Δείτε τον νέο νόμο εδώ.
«Διαθέσιμη νέα αναβαθμισμένη έκδοση της εφαρμογής 'timologio' – Πλήρης ενσωμάτωση ψηφιακής διακίνησης και εναρμόνιση με τον νέο Κώδικα ΦΠΑ»: Σε λειτουργία τέθηκε από 2/12 νέα έκδοση 1.9.0 της εφαρμογής "timologio" της ΑΑΔΕ, επεκτείνοντας σημαντικά τις λειτουργικές δυνατότητες του myDATA στον τομέα της διακίνησης αποθεμάτων. Η νέα έκδοση εστιάζει στην πλήρη ενσωμάτωση των Παραστατικών Διακίνησης (Παραστατικά 9.3) ενώ παράλληλα διασφαλίζει την άμεση εναρμόνιση με τις τελευταίες φορολογικές διατάξεις στον Κώδικα ΦΠΑ.
Οι κυριότερες αλλαγές και προσθήκες που περιλαμβάνει η έκδοση 1.9.0 είναι:
1. Πλήρης Υποστήριξη Ψηφιακής Διακίνησης (Παραστατικά 9.3)
Η εφαρμογή εμπλουτίζεται με ολοκληρωμένες λειτουργίες έκδοσης και διαχείρισης παραστατικών διακίνησης:
- Νέοι Σκοποί Διακίνησης: Προστέθηκε ο νέος κωδικός 20 "Μεταφορές – Ταχυμεταφορές", καλύπτοντας τις ανάγκες του κλάδου των μεταφορών.
- Επικαιροποίηση Σκοπών: Μετονομάστηκαν οι κωδικοί
- 7: "Επεξεργασία - Συναρμολόγηση - Αποσυναρμολόγηση"
- 8: "Ενδοδιακίνηση" (πρώην "Μεταξύ Εγκαταστάσεων Οντότητας")
- Δυνατότητα Ακύρωσης: Παρέχεται πλέον η δυνατότητα ακύρωσης παραστατικών διακίνησης απευθείας μέσα από την εφαρμογή.
- Ευελιξία στα ΑΦΜ: Υποστηρίζεται η χρήση του ίδιου ΑΦΜ για Εκδότη και Λήπτη στις περιπτώσεις Ενδοδιακίνησης και Λοιπών Διακινήσεων.
- Διαχείριση Απώλειας Διασύνδεσης (offline έκδοση):
- Προστέθηκε ειδική επιλογή (checkbox) "Απώλεια διασύνδεσης" κατά τη δημιουργία σειράς παραστατικών 9.3.
- Η ένδειξη εμφανίζεται αυτόματα κατά την έκδοση και ενσωματώνεται στο QR Code και στη σελίδα δρομολόγησης, ενημερώνοντας για την κατάσταση offline έκδοσης.
2. Δωροεπιταγές & Δωρεάν Διάθεση
- Ενεργοποιήθηκε η υποστήριξη της ειδικής γραμμής "Δωροεπιταγή/Δωρεάν Διάθεση" (Rec type 6) με μηδενική αξία.
- Σχετική ένδειξη εμφανίζεται τόσο κατά την προσθήκη του προϊόντος όσο και στη λίστα αγαθών του παραστατικού.
3. Επικαιροποίηση Άρθρων ΦΠΑ
- Ενσωματώθηκαν οι αλλαγές στις περιγραφές των Αιτιών Εξαίρεσης ΦΠΑ, σε πλήρη συμμόρφωση με τον νέο Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Ν. 5144/2024).
Η νέα έκδοση θα είναι διαθέσιμη μετά την αναβάθμιση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2025 (Ώρες: 7:00 - 9:00 π.μ.), κατά την οποία η εφαρμογή δεν θα είναι διαθέσιμη.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Εξυπηρέτηση Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ my1521:
- Τηλεφωνικά στο 1521, χωρίς χρέωση, εργάσιμες ημέρες από 7:00 έως 20:00
- Ψηφιακά στο my1521, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, επιλέγοντας: Θέματα Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων & myDATA > timologio
«Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για κοινωφελείς περιουσίες, ιδρύματα, σχολάζουσες κληρονομιές και δωρεές προς το Δημόσιο»: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, με τίτλο «Πλαίσιο για κοινωφελείς περιουσίες, ιδρύματα, σχολάζουσες κληρονομιές και δωρεές προς το Δημόσιο - Παρεμβάσεις σε Κώδικες Φορολογίας Εισοδήματος, Περιουσίας και Φ.Π.Α. - Σύσταση, αποστολή και αρμοδιότητες του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΚΑΙ ΖΑΠΠΕΙΟΥ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ» - Διατάξεις αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και λοιπές διατάξεις».
Δείτε αναλυτικά το σχέδιο νόμου εδώ.
«Αναστολή και εξάλειψη αξιοποίνου σε περίπτωση πτώχευσης»: Με το άρθρο 178 του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:
Άρθρο 178
Αναστολή και εξάλειψη αξιοποίνου σε περίπτωση πτώχευσης - Προσθήκη άρθρου 198Α στον ν. 4738/2020
Στον ν. 4738/2020 (Α’ 207) προστίθεται άρθρο 198Α ως εξής:
«Άρθρο 198Α
Αναστολή και εξάλειψη αξιοποίνου σε περίπτωση πτώχευσης
1. H ποινική δίωξη για τα αδικήματα του άρθρου 25 του ν. 1882/1990 (Α’ 43), περί μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο και τρίτους, και των παρ. 1, 2 και 7 του άρθρου 1 του α.ν. 86/1967 (Α’ 136), περί επιβολής κυρώσεων κατά των καθυστερούντων την καταβολή και την απόδοση εισφορών στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, αναστέλλεται από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης που κηρύσσει την πτώχευση του οφειλέτη ή διατάσσει την καταχώριση του ονόματος ή της επωνυμίας του, κατά περίπτωση, στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας του άρθρου 213 και αναβάλλεται η εκτέλεση της τυχόν καταγνωσθείσας ποινής. Η λήξη της αναστολής άσκησης ή παρεμπόδισης συνέχισης της ποινικής δίωξης επέρχεται από τη δημοσίευση της αμετάκλητης απόφασης του δικαστηρίου που δέχεται την προσφυγή κατά της απαλλαγής ή την ανακαλεί ή εξαφανίζει την απόφαση του πρώτου εδαφίου. H διοίκηση ενημερώνει αμελλητί τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών για την ανάκληση ή εξαφάνιση της απόφασης του πρώτου εδαφίου.
2. Αν η κήρυξη της πτώχευσης ή η καταχώριση στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο λάβει χώρα πριν από την πάροδο του χρονικού διαστήματος του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 25 του ν. 1882/1990 ή των παρ. 1 και 2 του άρθρου 1 του α.ν. 86/1967, δεν υποβάλλεται από τα αρμόδια όργανα αίτηση για ποινική δίωξη προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών. Αν έχει ήδη υποβληθεί αίτηση προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών και δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, τα αρμόδια όργανα τον ενημερώνουν σχετικώς.
3. Σε περίπτωση απαλλαγής του οφειλέτη κατά τα άρθρα 192 και 195 και εφόσον έχει παρέλθει η προθεσμία για την ανάκληση της απαλλαγής ή έχει απορριφθεί αίτηση ανάκλησης της απαλλαγής, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 194 ή το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 195,το αξιόποινο για αδικήματα του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 εξαλείφεται και διακόπτεται η εκτέλεση ποινής που άρχισε. Το αξιόποινο δεν εξαλείφεται στην περίπτωση της εν μέρει απαλλαγής του οφειλέτη και εφόσον οι οφειλές για τις οποίες αυτός δεν απαλλάχτηκε, υπερβαίνουν τα ποσοτικά όρια για τη στοιχειοθέτηση των αδικημάτων του άρθρου 25 του ν. 1882/1990 και των παρ. 1, 2 και 7 του άρθρου 1 του α.ν. 86/1967.
4. Όσο διαρκεί η αναστολή άσκησης ή εμποδίζεται η συνέχιση της ποινικής δίωξης κατά το παρόν άρθρο, αναστέλλεται η παραγραφή του ποινικού αδικήματος, κατά παρέκκλιση του άρθρου 113 του Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019, Α’ 95) και δεν συμπληρώνεται αυτή πριν από την πάροδο ενός (1) έτους από τη λήξη της αναστολής.».
«e-ΕΦΚΑ: Παράταση υποβολής ΑΠΔ Κοινών Επιχειρήσεων μέχρι και την Παρασκευή 16/01/2026»: Η Διοίκηση του e-Ε.Φ.Κ.Α. γνωστοποιεί ότι παρατείνεται μέχρι και την Παρασκευή 16/01/2026 η προθεσμία υποβολής των Α.Π.Δ. e-Ε.Φ.Κ.Α. Κοινών Επιχειρήσεων για τη μισθολογική περίοδο Νοεμβρίου 2025.
Η παράταση δίνεται προκειμένου να παρασχεθεί στους εργοδότες ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής των μηχανογραφικών συστημάτων τους στις επικείμενες αλλαγές για την αναβάθμιση της Α.Π.Δ. e-Ε.Φ.Κ.Α. Κοινών Επιχειρήσεων με δεδομένο ότι, η Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Α.Π.Δ. e-Ε.Φ.Κ.Α. Κοινών Επιχειρήσεων (https://apps.e-efka.gov.gr/eAPDsso/ ) θα είναι διαθέσιμη σε αυτούς από την Τρίτη 16/12/2025 και ώρα 12:00.
ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ ότι η εν λόγω παράταση ΔΕΝ αφορά στην καταβολή των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι την Τετάρτη 31/12/2025.
Από την αρθρογραφία της Εβδομάδας που πέρασε, κ. Στέφανος Κοτζαμάνης, Οικονομολόγος, Δημοσιογράφος «Η ελληνική οικονομία πριν και μετά τα μνημόνια». Σύμφωνα με τον αρθρογράφο «Πολλές είναι οι συζητήσεις που γίνονται κατά καιρούς σχετικά με το κατά πόσο η ελληνική οικονομία εμφανίζει σήμερα ουσιαστικές διαφορές σε σχέση με το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2000 όταν είχαμε οδηγηθεί στην χρεοκοπία, καθώς και για το αν υπάρχει το ενδεχόμενο μιας νέας μελλοντικής «περιπέτειας» κατά τα επόμενα χρόνια.
Ας ξεκινήσουμε ορίζοντας το βασικότερο λόγο για τον οποίον οι αγορές σταμάτησαν να μας δανείζουν το έτος 2010, ο οποίος δεν είναι άλλος από το αποκαλούμενο μεγάλο «τριπλό έλλειμμα»: Πολύ υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα, πολύ υψηλό δημόσιο χρέος και υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Η κρίση που δημιουργήθηκε εντάθηκε ακόμη περισσότερο εξ’ αιτίας του ότι οι τράπεζες λειτουργούσαν με ένα δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις γύρω στο 120%-130%, ενώ παράλληλα είχαμε και μια συνταξιοδοτική τρύπα που υπερέβαινε τα δέκα δισ. ευρώ το χρόνο και μάλιστα με έντονα ανοδική τάση.
Πού βρισκόμαστε όμως σήμερα;
Πρώτον, αναμφίβολα -και παρά τη βελτίωση των τελευταίων ετών- το ελληνικό Α.Ε.Π. σε αποπληθωρισμένες τιμές κυμαίνεται σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το 2008 και το 2009 για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον, επειδή η παρατεταμένη κρίση της προηγούμενης δεκαετίας προκάλεσε παρενέργειες στον παραγωγικό ιστό της χώρας που συνεχίζουν να επιδρούν αρνητικά ακόμη και σήμερα. Και δεύτερον, γιατί ενώ στο παρελθόν καταναλώναμε πέρα από τα όσα παρήγαμε και τα ποσά που δανειζόμαστε ως κράτος και ως νοικοκυριά, σήμερα καταναλώνουμε λιγότερα απ’ όσα παράγουμε γιατί ένα τμήμα των φορολογικών μας εσόδων κατευθύνεται για την εξυπηρέτηση των τόκων και την αποπληρωμή κάποιων χρεολυσίων. Επίσης, εδώ και πολλά χρόνια η πιστωτική επέκταση των νοικοκυριών κυμαίνονταν σε αρνητικά επίπεδα (μόλις φέτος αναμένεται να καταγράψει κάποια περιορισμένη ανάκαμψη), δηλαδή οι αποπληρωμές των δανείων των νοικοκυριών υπερέβαιναν τις νέες εκταμιεύσεις.».
Δείτε το σύνολο ενός ακόμα επίκαιρου και εξαιρετικά ενδιαφέροντος άρθρου του κ. Στέφανου Κοτζαμάνη, στον πιο πάνω σύνδεσμο.
Επιστ. Ομάδα Epsilon Net και «Ψηφιακά παραστατικά διακίνησης και ηλεκτρονική τιμολόγηση – Προθεσμίες εφαρμογής»: Με αφορμή την υποχρέωση εφαρμογής των διατάξεων περί Ψηφιακού Παραστατικού Διακίνησης από την 1/12/2025, παρακάτω παρατίθενται οι ημερομηνίες της σταδιακής υποχρεωτικής εφαρμογής του ψηφιακού παραστατικού διακίνησης και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, καθώς και σχετικές διευκρινίσεις….
Μια ακόμα πλήρης και εξαιρετικά χρηστική μελέτη, στον πιο πάνω σύνδεσμο και μόνο με την υπογραφή της Επιστ. Ομάδας Epsilon Net.
Κ. Δημήτριος Χουλιάρας, Λογιστής – Οικονομολόγος, MSc και «Μετοχές υπέρ το άρτιο: Έννοια, νομοθεσία και λογιστικές εγγραφές»: Σύμφωνα με τον αρθρογράφο «O όρος «Μετοχές υπέρ το άρτιο» αναφέρεται στην διαφορά που προκύπτει όταν σε μια αύξηση κεφαλαίου που πραγματοποιεί μια ανώνυμη εταιρεία οι μετοχές που εκδίδονται διατίθενται σε τιμή μεγαλύτερη της ονομαστικής αξίας τους. Η διαφορά ανάμεσα στην ονομαστική αξία της κάθε μετοχής και την αξία διάθεσης ή αλλιώς εσωτερική αξία της κάθε μετοχής ονομάζεται «Διαφορά υπέρ το άρτιο»…
Ονομαστική αξία
Ονομαστική αξία μιας μετοχής είναι η αξία που αναγράφεται επί του τίτλου της μετοχής και υποδηλώνει το τμήμα του μετοχικού κεφαλαίου που εκπροσωπεί. Προκύπτει από το πηλίκο της διαίρεσης του μετοχικού κεφαλαίου με τον συνολικό αριθμό των μετοχών και βάσει αυτής της αξίας υπολογίζεται το διανεμητέο μέρισμα.
Η ονομαστική αξία των μετοχών πρέπει να είναι η ίδια για όλες τις μετοχές με εξαίρεση τις μετοχές που ανήκουν σε άλλη κατηγορία, όπως οι προνομιακές μετοχές, που μπορούν να έχουν διαφορετική ονομαστική αξία. Η ονομαστική αξία, σύμφωνα με το άρθρο 35 του Ν.4548/2018, δεν μπορεί να είναι μικρότερη των τεσσάρων λεπτών του ευρώ (0,04 €), ούτε μεγαλύτερη των εκατό (100,00 €) ευρώ.
Εσωτερική αξία
Η εσωτερική αξίας μια μετοχής αποτελεί την πραγματική αξίας της σε μια δεδομένη χρονική στιγμή. Προκύπτει διαιρώντας την πραγματική αξία των περιουσιακών στοιχείων της Α.Ε. με τον αριθμό των μετοχών της. Στην εσωτερική αξία περιλαμβάνονται οι υπεραξίες των μη κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας, όπως επίσης συμπεριλαμβάνονται και τα άυλα περιουσιακά της στοιχεία.
Δεδομένου ότι οι δυο αυτές αξίες δεν ταυτίζονται πάντα, μια είσοδος νέων μετόχων σε μια εταιρεία με τιμή διάθεσης της μετοχής στην ονομαστική αξία, ενώ η εσωτερική αξία είναι μεγαλύτερη θα δημιουργούσε μια αδικία για τους παλιούς μετόχους. Για τον σκοπό, λοιπόν, της εξίσωσης μεταξύ της υπεραξίας που προέκυψε από την αρχική έκδοση των μετοχών, σε μια μελλοντική αύξηση κεφαλαίου υπολογίζεται η διαφορά υπέρ το άρτιο προκειμένου να εξισωθούν οι νέες μετοχές με τις παλιές. Να σημειωθεί εδώ ότι, βάσει του άρθρου 35 του Ν.4548/2018, απαγορεύεται η διάθεση νέων μετοχών σε τιμή διάθεσης κατώτερη του άρτιου….».
Δείτε το σύνολο της ολιστικής προσέγγισης του θέματος στον πιο πάνω σύνδεσμο, από τον κ. Δημήτριο Χουλιάρα.
Κ. Βασίλειος Παπαβασιλείου, Οικονομολόγος, Μ.Β.Α. και «Πρόληψη βίαιων και παρενοχλητικών συμπεριφορών»: Σύμφωνα με τον αρθρογράφο «Με τον Ν.4808/2021 και συγκεκριμένα τα άρθρα από 2 έως 23 κυρώθηκε η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, όπως υιοθετήθηκε από τη Συνδιάσκεψη της 21ης Ιουνίου 2019. Σκοπός των ρυθμίσεων αυτών είναι να θέσουν ένα συνεκτικό και σύγχρονο πλαίσιο για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και καταπολέμηση των συμπεριφορών βίας και παρενόχλησης.
Στις εν λόγω προστατευτικές διατάξεις, εμπίπτουν εργαζόμενοι και απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ανεξάρτητα από το συμβατικό τους καθεστώς, συμπεριλαμβανομένων των απασχολούμενων με σύμβαση έργου, ανεξαρτήτων υπηρεσιών, έμμισθης εντολής, των απασχολούμενων μέσω τρίτων παρόχων υπηρεσιών, καθώς και άτομα που παρακολουθούν κατάρτιση, συμπεριλαμβανομένων των ασκούμενων και των μαθητευόμενων, εθελοντές, εργαζόμενοι των οποίων η σχέση έχει λήξει, καθώς και άτομα που αιτούνται εργασία και εργαζόμενοι στην άτυπη οικονομία ( άρθρο 3 του Ν.4808/2021 ).
Εμπίπτουν επίσης στις εν λόγω προστατευτικές διατάξεις και οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στον δημόσιο τομέα, όπως αυτός ορίζεται στο άρθρο 14 του Ν.4270/2014 και οι απασχολούμενοι σε αυτόν, κατά τους ορισμούς της παρ. 2 του άρθρου 3 του Ν.4808/2021.
Απαγόρευση βίας και παρενόχλησης στην εργασία
Σύμφωνα με το άρθρο 60 του Π.Δ. 62/2025 «Νέος Κώδικας Εργατικού Δικαίου»:
«1. Απαγορεύεται κάθε μορφής βία και παρενόχληση που εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια της εργασίας είτε συνδέεται με αυτήν είτε προκύπτει από αυτήν, συμπεριλαμβανομένης της βίας και παρενόχλησης λόγω φύλου και της σεξουαλικής παρενόχλησης.
2. Για τους σκοπούς του παρόντος:
α) Ως «βία και παρενόχληση» νοούνται οι μορφές συμπεριφοράς, πράξεις, πρακτικές ή απειλές αυτών που αποσκοπούν, οδηγούν ή ενδέχεται να οδηγήσουν σε σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική ή οικονομική βλάβη είτε εκδηλώνονται μεμονωμένα είτε κατ` επανάληψη.
β) Ως «παρενόχληση» νοούνται οι μορφές συμπεριφοράς που έχουν ως σκοπό ή αποτέλεσμα την παραβίαση της αξιοπρέπειας του προσώπου και τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος, ανεξαρτήτως εάν συνιστούν μορφή διάκρισης και περιλαμβάνουν και την παρενόχληση λόγω φύλου ή για άλλους λόγους διάκρισης.
γ) Ως «παρενόχληση λόγω φύλου» νοούνται οι μορφές συμπεριφοράς που συνδέονται με το φύλο ενός προσώπου, οι οποίες έχουν ως σκοπό ή αποτέλεσμα την παραβίαση της αξιοπρέπειας του προσώπου αυτού και τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος κατά το άρθρο 35 και την παρ. 2 του άρθρου 17. Οι μορφές συμπεριφοράς αυτές περιλαμβάνουν και τη σεξουαλική παρενόχληση των άρθρων 35, 36 και 44, καθώς και μορφές συμπεριφοράς που συνδέονται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την έκφραση, την ταυτότητα ή τα χαρακτηριστικά φύλου του προσώπου.».
Το κείμενο αποτελεί απόσπασμα από το ομότιτλο άρθρο του κ. Βασίλειου Παπαβασιλείου που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού Epsilon7. Στο πλήρες άρθρο, μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά και στην απαγόρευση αντιποίνων και στην Αρμοδιότητα της Επιθεώρησης Εργασίας. Δείτε το σύνολο του άρθρου στον πιο πάνω σύνδεσμο.
Κ. Γιάννης Καρούζος, Δικηγόρος, Εργατολόγος και «Ο εργοδότης μου κατέβαλε ανώτερες των νομίμων αποδοχές - Μου οφείλει αμοιβή για υπερωρίες;»: Σύμφωνα με τον αρθρογράφο «Σύμφωνα με ρητή διάταξη νόμου, είναι άκυρη κάθε συμφωνία μεταξύ εργοδότη και μισθωτού, με την οποία οι αμοιβές ή αποζημιώσεις, που οφείλονται στο μισθωτό για νόμιμη ή παράνομη υπερωρία αντίστοιχα, θα καλύπτονται εν όλω ή εν μέρει με την καταβολή αποδοχών που είναι υψηλότερες από τις ελάχιστες νόμιμες.
Εξ αντιδιαστολής συνάγεται, ότι δεν απαγορεύεται η συμφωνία καταλογισμού στις καταβαλλόμενες, υπέρτερες των νομίμων, αποδοχές, όσων προσαυξήσεων δικαιούται ο μισθωτός για πρόσθετη απασχόλησή του λόγω υπερεργασίας (θέση την οποία έχει δεχθεί και η δικαστηριακή νομολογία).
Ωστόσο, είναι έγκυρη η συμφωνία μεταξύ εργοδότη και μισθωτού, με την οποία συμφωνείται ότι θα καταβάλλεται ορισμένο χρηματικό ποσό έναντι υπερωριών, πέραν από το μισθό, το οποίο μάλιστα θα επιστρέφεται στο μισθωτό αν δεν πραγματοποιηθούν οι υπερωρίες.
Με άλλα λόγια, είναι δυνατή η προκαταβολή ενός ποσού για συγκεκριμένη υπερωριακή απασχόληση που θα παρασχεθεί μελλοντικά και στο μέτρο που οι εξ αυτής αξιώσεις καλύπτονται από το επί πλέον ποσό.».
Δείτε περισσότερα στο www.dikigorosergatologos.gr
Τελευταίος, λοιπόν, μήνας του χρόνου, με την πρώτη εβδομάδα του ήδη να τρέχει και αυτό που σκέφτεται ο φορολογούμενος που έχει ή θεωρεί ότι έχει λόγους να σκεφτεί είναι η παραγραφή του τελευταίου της προ πενταετίας φορολογικού έτους, δηλαδή του φορολογικού έτους 2019. Για την Εβδομάδα που έρχεται, αλλά και για κάθε μία από τις ελάχιστες ακόμα εβδομάδες του 2025, ένα κρυφό ερώτημα θα αναστατώνει. Μήπως (τελευταία στιγμή μου κοινοποιηθεί κάτι σχετικά για το 2019); Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να εξετάσουμε τις πιθανές φορολογικές ελεγκτικές ανησυχίες των ανησυχούντων:
Η βασική αρχή εδράζεται στο ότι το δικαίωμα της Φορολογικής Διοίκησης για την έκδοση πράξεων προσδιορισμού φόρου παραγράφεται μετά από πενταετία, η οποία, σύμφωνα με το άρθρο 36 του Κ.Φ.Δ. και τις διευκρινίσεις της Α.Α.Δ.Ε., προσδιορίζεται με κριτήριο το «έτος εντός του οποίου λήγει η προθεσμία υποβολής της δήλωσης». Για υποθέσεις που αρχίζουν από 1/1/2019 και μετά, οι ειδικές μεταβατικές ρυθμίσεις και η εγκύκλιος Ε.2057/25-9-2023 διευκρινίζουν τον τρόπο εφαρμογής των παρατάσεων και εξαιρέσεων (π.χ. παράταση ενός έτους σε περίπτωση υποβολής δήλωσης ή νέων στοιχείων εντός του πέμπτου έτους, καθώς και ειδική δεκαετής παράταση σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής).
Ειδικά για το φορολογικό έτος 2019, στην πράξη η πενταετής προθεσμία «μετράει» από το έτος εντός του οποίου λήγει η προθεσμία υποβολής της τελευταίας σχετικής δήλωσης. Αυτό σημαίνει ότι, όπου η προθεσμία υποβολής της δήλωσης αναφέρεται στο έτος 2020 (συνήθης περίπτωση για δηλώσεις έτους 2019) και η πενταετία οδηγεί σε εξάλειψη του δικαιώματος κατά τη 31/12/2025, εκτός εάν εμπίπτει η υπόθεση σε μία από τις ειδικές περιπτώσεις παράτασης.
Ως προς την κοινοποίηση και το χρόνο παραλαβής, με την Απόφαση Α.1076/2024 καθορίστηκε ότι η ψηφιακή κοινοποίηση τελείται με ανάρτηση στον λογαριασμό του φορολογουμένου στην ψηφιακή πύλη myAADE, εάν ο φορολογούμενος δεν αποδείξει προγενέστερη παραλαβή, θεωρείται ότι η κοινοποίηση έχει γίνει νόμιμα μετά την παρέλευση δέκα (10) ημερών από την τελευταία ενέργεια ανάρτησης ή ειδοποίησης. Παράλληλα, το σύστημα εκδίδει ψηφιακό πιστοποιητικό παραλαβής όταν ο φορολογούμενος ανοίξει και παραλάβει το μήνυμα.
Δικαίωμα ανταπόκρισης στο σημείωμα ελέγχου και χρόνοι έκδοσης έκθεσης ελέγχου και οριστικών πράξεων: Ο φορολογούμενος έχει δικαίωμα να διατυπώσει εγγράφως τις απόψεις του επί του σημειώματος διαπιστώσεων εντός είκοσι (20) ημερών από την κοινοποίηση· κατόπιν, κατά το άρθρο 33 του Κ.Φ.Δ., η Φορολογική Διοίκηση εκδίδει την οριστική πράξη εντός του προβλεπόμενου χρόνου (συγκεκριμένα προβλέπεται έκδοση εντός ενός (1) μήνα από την παραλαβή των απόψεων ή, σε άλλο πλαίσιο/περίπτωση, εντός τριών (3) μηνών όπου αυτό εφαρμόζεται).
Συνεπώς, παρατίθεται «Πρακτικός» υπολογισμός της «τελικής» ημερομηνίας, για να εξασφαλισθεί ότι ακόμη και στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν ανοίξει το ψηφιακό μήνυμα (οπότε η κοινοποίηση θεμελιώνεται μετά 10 ημέρες) και χρησιμοποιήσει πλήρως τις 20 ημέρες για να απαντήσει και η Φορολογική Διοίκηση χρειασθεί τον προβλεπόμενο χρόνο έκδοσης της οριστικής πράξης, η ανάρτηση του σημειώματος πρέπει να γίνει αρκετά νωρίτερα από το τέλος του έτους. Στην πιο «συντηρητική» εκδοχή με 10 ημέρες (θεωρητική επίδοση) πλέον 20 ημέρες (απάντηση) πλέον 30 ημέρες (προσεγγιστικά 1 μήνας για έκδοση) το συνολικό διάστημα είναι περίπου 60 ημέρες προθεσμία τελευταίας ανάρτησης που εξασφαλίζει ολοκλήρωση έως τις 31/12/2025, άρα μιλούμε περίπου για την 1η Νοεμβρίου 2025. Αν η Α.Α.Δ.Ε., όμως, αναρτήσει το σημείωμα αργότερα, αλλά ο φορολογούμενος το παραλάβει και το ανοίξει άμεσα ο χρόνος μειώνεται, γιατί η ημερομηνία παραλαβής γίνεται η ημερομηνία ανοίγματος (προηγείται της δεκαήμερης θεώρησης). Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που η φορολογική αρχή με εξαιρετική ταχύτητα καταφέρει και αφού λάβει υπόψη τις τοποθετήσεις στο σημείωμα ελέγχου του ελεγχόμενου, απαντήσει και ανατρέψει αυτές, συγγράψει την έκθεση ελέγχου και εκδώσει τις πράξεις προσδιορισμού φόρου, εντός μια ημέρας, πάλι, σημείωμα ελέγχου που θα σταλεί σήμερα, 5 του Δεκέμβρη 2025 ψηφιακά και δεν παραληφθεί εντός 10ημέρου, δεν έχει καμία φορολογική «τύχη» και το μακρινό φορολογικό έτος 2019 θα πρέπει να θεωρείται και «λησμονημένο».
Με αυτόν τον «ευχάριστο επίλογο», που θεωρούμε ότι ολοκληρώσαμε για την Εβδομάδα που πέρασε τη στήλη, σας χαιρετούμε και σας ευχόμαστε ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ.