17/02/23 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Ναι!!! Ήρθε το τέλος των Υ/Δ στα τμήματα εισοδήματος των Δ.Ο.Υ.

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Το ντέρμπι της εβδομάδας πέρασε, με την κάθε μία ημέρα να έχει τη δική της νίκη στα σετ. Είτε με λουλούδια και σοκολατάκια, είτε με ψητά και κρασιά, είχαμε μία μικρή ευκαιρία να ξεφύγουμε όσο γίνεται από την καθημερινότητα μας. Επόμενη «στάση» αποφυγής της καθημερινότητας είναι ο χαλβάς, τα καλαμαράκια, ο χαρταετός για όποιον κατέχει το άθλημα και φυσικά τα καρναβάλια με τα ανάλογα μασκαρέματα. Μία εβδομάδα υπομονή για αυτά…

Στα δικά μας δεδομένα, την Τρίτη που μας πέρασε εκδόθηκε μία αρκετά σημαντική απόφαση για τη φορολογική διαδικασία. Μάλιστα το θεωρούμε μία προσωπική επιτυχία γιατί είναι κάτι που το είχαμε προτείνει εμείς πριν περίπου ενάμιση χρόνο μέσω της αρθρογραφία μας σε αυτό το εβδομαδιαίο μας ραντεβού. Η απόφαση στην οποία αναφερόμαστε είναι η Ε.2008/2023, η οποία θα ξεμπλοκάρει αρκετά τη διαδικασία έκδοσης φορολογικών ενημεροτήτων σε σχέση με όσους φορολογούμενους εμφανίζονται να μην έχουν υποβάλλει όλες τις φορολογικές δηλώσεις της τελευταίας 5ετίας .

Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι στο άρθρο μας: Μήπως ήρθε η ώρα για δημόσιες διαβουλεύσεις για διορθώσεις των διαδικασιών;; για το ζήτημα των φορολογικών ενημεροτήτων, εκτός όλων των άλλων είχαμε προτείνει όταν η ενημερότητα δεν βγαίνει γιατί το σύστημα δεν «βλέπει» δηλώσεις πενταετίας, να σου δίνεται η δυνατότητα να υποβάλλεις ηλεκτρονικά τις εν λόγω Υ/Δ ή έστω να χρειαστεί να τις κάνεις μία φορά και όχι κάθε φορά που χρειάζεσαι ενημερότητα. Αν δεν γίνεται αυτό, υπάρχει και άλλη λύση… Να μη χρεώνεσαι το πρόστιμο των 100 ευρώ για την υποβολή των μηδενικών εκπρόθεσμων φορολογικών δηλώσεων. Έμμεσα και αυτό μια Υ/Δ είναι. Πολλοί συνάδελφοι καταλαβαίνουν κατευθείαν τι εννοούμε, είχαμε προτείνει…

Η εν λόγω εγκύκλιος θα λέγαμε μας δικαιώνει απόλυτα διότι στην παράγραφο 7 αναφέρει ότι το πρόστιμο των 100 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικής δήλωσης δεν επιβάλλεται σε βάρος φορολογουμένων που, ενώ δεν είχαν υποχρέωση υποβολής δήλωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΦΕ και του ΚΦΔ, υπέβαλαν για κάποιο φορολογικό έτος δήλωση φορολογίας εισοδήματος εκπρόθεσμα, καθώς οι φορολογούμενοι αυτοί δεν προέβησαν σε κάποια φορολογική τους υποχρέωση. Ενδεικτικά, περιπτώσεις για τις οποίες δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης είναι αυτές των φορολογικών κατοίκων ημεδαπής που δεν αποκτούν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα και των φορολογικών κατοίκων αλλοδαπής που δεν αποκτούν πραγματικό εισόδημα πηγής Ελλάδος.

Αν βάζαμε την εν λόγω απόφαση σε πρωτοσέλιδο οικονομικής εφημερίδας θα βάζαμε τον τίτλο «Ναι!!! Ήρθε το τέλος των υπεύθυνων δηλώσεων στις Δ.Ο.Υ.» υπεύθυνες δηλώσεις που όλοι γνωρίζουμε πόσο μας είχαν ταλαιπωρήσει όλα αυτά τα χρόνια, ενώ επιπλέον την ίδια ταλαιπωρία τραβούσαν και οι υπάλληλοι των Δ.Ο.Υ που χαλούσαν άπειρο χρόνο για να επιβεβαιώνουν με την σχετική σφραγίδα το μακροσκελές κείμενο που ανέφερε τους λόγους για τους οποίους δεν ήταν υποχρεωμένος κάποιος να υποβάλλει φορολογική δήλωση για κάποιο φορολογικό έτος. Μάλιστα οι εν λόγω Υ/Δ έπρεπε να είναι διαφορετικές για κάθε φορολογικό έτος, δηλαδή κάποιος που δεν είχε κάνει ποτέ του φορολογική δήλωση, μετά την επίσκεψη στην Δ.Ο.Υ έπρεπε να βρεθεί με 5 συνολικά Υ/Δ τέτοιου τύπου, τις οποίες χορηγούσε στο τμήμα ενημεροτήτων προκειμένου να πάρει το περιβόητο χαρτί.

Εκτός όμως αυτού, επειδή οι λόγοι για τους οποίους κάποιος φορολογούμενος είχε την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης διέφεραν ανά φορολογικό έτος, αντίστοιχα έπρεπε να διαφέρουν και οι Υ/Δ που ανέφεραν τους λόγους για τους οποίους δεν υπέβαλε φορολογική δήλωση! Ποιος μπορεί να ξεχάσει την ατάκα «όχι κύριε/α μου αυτό που μου δίδετε είναι για το οικονομικό έτος 2010 και όχι για το οικονομικό έτος 2011 , θα πρέπει να κάνει και αυτή την Υ/Δ, δεν μου κάνει αυτή που μου δώσατε!». Επίσης, ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι πολλές φορές ήταν αντικείμενο αντιδικίας για το αν θα πρέπει να είναι μαζί ο φορολογούμενος ή αρκούσε απλά η εξουσιοδότηση για παραλαβή ενημερότητας, άρα αυτονόητο ήταν ότι ήσουν εξουσιοδοτούμενος και για την συμπλήρωση και υπογραφή των εν λόγω Υ/Δ.

Την ίδια διαδικασία βέβαια έπρεπε να την επαναλαμβάνει ο φορολογούμενος κάθε φορά που ήθελε το εν λόγω μαγικό χαρτί της φορολογικής ενημερότητας. Σκεφτείτε απλά πόσες τέτοιες Υ/Δ έχει υπογράψει ένας εργαζόμενος με μπλοκάκι στον δημόσιο τομέα που για να πληρωθεί πρέπει κάθε μήνα να χορηγεί φορολογική ενημερότητα. Μας έχει τύχει πολλές φορές που προτιμούσαν να πληρώσουν 100 ευρώ πρόστιμο, από το να τραβάνε όλη αυτή την διαδικασία κάθε φορά. Αλλά, αν το πρόστιμο ήταν 5*100= 500 τα πράγματα σοβάρευαν επικίνδυνα και προτιμούσαν τις αγαπημένες Υ/Δ . Πολλές Δ.Ο.Υ βέβαια είχαν βρει λύση και δέχονταν τις παλιές Υ/Δ, αλλά ήταν και άλλες που τηρούσαν την κλασική διαδικασία των νέων Υ/Δ κάθε φορά.

Εκτός από τη βοήθεια στην έκδοση φορολογικής ενημερότητας , υπάρχει και άλλη διάσταση που θα βοηθήσει η εν λόγω απόφαση. Στις τράπεζες… Πόσους φορολογούμενους θυμάστε που δεν μπορούσαν να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό γιατί δεν είχαν εκκαθαριστικό φορολογικής δήλωσης; Εμείς ουκ ολίγους… Είτε νεαρούς που έπιαναν δουλειά για πρώτη φορά στη ζωή τους, είτε ακόμα χειρότερα κατοίκους εξωτερικού που δεν υπέβαλλαν δήλωση γιατί δεν είχαν πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα. Το πρόβλημα δεν περιορίζονταν στο άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, αλλά και σε άλλες τραπεζικές εργασίες. Μέχρι και απλή επικαιροποίηση στοιχείων να κάνεις το πρώτο που ζητούν είναι το εκκαθαριστικό, ενώ φυσικά δεν τους έκανε η Υ/Δ που δήλωνε ότι δεν ήσουν υποχρεωμένος να κάνεις δήλωση…

Τα πράγματα πλέον θα είναι απλά όπως φαίνεται… Κάνεις μηδενική δήλωση και τελείωσε το ζήτημα. Αλλά αν είναι κάτοικος Ελλάδας που θα τον βάλεις ότι μένει; Έχεις δύο επιλογές… Πρώτη επιλογή είναι να τον βάλεις φιλοξενούμενο, αλλά εκεί θα πρέπει να κάνει τροποποιητική και αυτός που φιλοξενεί και δεύτερη επιλογή είναι να τον βάλεις άστεγο ή σκηνίτη!!! Και οι δύο επιλογές δεν έχουν πρόστιμο, όμως αν η δήλωση αυτού που φιλοξενεί έχει εκκαθαριστεί στην Δ.Ο.Υ μετά από έλεγχο, η τροποποιητική δεν μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά και θα πρέπει να γίνει στην Δ.Ο.Υ. Εκεί μάλλον θα πάνε στη δεύτερη επιλογή, αλλά για να μην προκύψουν πολλοί άστεγοι ή σκηνίτες, μήπως θα έπρεπε να ανοίξει και μία τρίτη επιλογή του «μη υπόχρεου υποβολής»; Δεν είναι τόσο σημαντικό, αλλά είναι τυπικό το θέμα.

Κλείνοντας θα πρέπει να τονίσουμε και δύο επιπλέον σημαντικά σημεία της εγκυκλίου. Το πρώτο είναι ότι πράξεις επιβολής προστίμου που εκδόθηκαν από την 1 Ιανουαρίου 2020 και μετά σε βάρος φυσικών προσώπων που υπέβαλαν εκπρόθεσμα δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος χωρίς όμως να υπέχουν σχετική υποχρέωση από τον ΚΦΕ και τον ΚΦΔ, δύνανται να ακυρωθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 63Β του ΚΦΔ, άρα αν υπάρχει τέτοια περίπτωση μπορεί να ζητηθεί ακύρωση του προστίμου, αλλά τι γίνεται αν το πρόστιμο έχει πληρωθεί; Για να είναι δίκαια τα πράγματα θα πρέπει ξεκάθαρα τα χρήματα να επιστρέφονται στον φορολογούμενο όταν αυτό έχει πληρωθεί.

Το δεύτερο δεν αναφέρεται στην εγκύκλιο ξεκάθαρα, αλλά στην υποχρέωση ή μη υποβολής φορολογικής δήλωσης. Έστω και 0,01 ευρώ από τόκους καταθέσεων, θεωρείται πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως φορολογικής κατοικίας. Εδώ η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ότι επισημαίνεται ότι η μη ύπαρξη φορολογικής υποχρέωσης είναι διαφορετική από την περίπτωση κατά την οποία υπάρχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, αλλά από τη δήλωση αυτή δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου (πιστωτικές και μηδενικές δηλώσεις). Βάσει αυτού λοιπόν για να μην υπάρχουν ρίσκα, ειδικά στους κατοίκους εξωτερικού, θεωρούμε ότι είναι καλό να συνεχιστεί η τακτική: «Kάνε μια δήλωση να υπάρχει» επ’ αμοιβής φυσικά…

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!!!



comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Εκπρόθεσμη υποβολή, Φορολογική ενημερότητα