10/02/23 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Τα νέα δεδομένα στις ασφαλιστικές εισφορές που έφερε η νέα εγκύκλιος του ΕΦΚΑ

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Η Μπάρμπαρα έκανε το πέρασμα της το οποίο θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε και ως δυναμικό. Μπορεί να μην έφτασε τα επίπεδα της περσινής Ελπίδας, αλλά όπως και να έχει το κρύο και το χιόνι της το έφερε και αυτή. Τώρα δεν γνωρίζουμε εάν θα έχουμε άμεσα επίσκεψη κάποιου άλλου επώνυμου μετεωρολογικού φαινομένου, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι η επόμενη εβδομάδα μας επιφυλάσσει ένα πολύ ωραίο και δυνατό ντέρμπι και δεν εννοούμε ποδοσφαιρικό ή μπασκετικό , αλλά άλλου τύπου…

Αγίου Βαλεντίνου vs Τσικνοπέμπτη είναι το μεγάλο ντέρμπι και τα έχουμε και τα δύο μαζί την επόμενη εβδομάδα, ενώ τα χωρίζει η Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου που θα κάνει μάλλον τον διαιτητή των δύο αντιπάλων. Θα επικρατήσουν στο ντέρμπι τα ρομαντικά γεύματα και τα σοκολατάκια ή τα παϊδάκια και τα κοκορέτσια; Θα φανεί στο αποτέλεσμα της Παρασκευής, αν και ήδη τα “exit poll” δίνουν αρκετό προβάδισμα στα ψητά της Τσικνοπέμπτης, αλλά και τα σοκολατάκια έχουν τους φανατικούς οπαδούς τους!

Μετά τον ελαφρύ πρόλογο της διαφορετικής καθημερινότητας μας, ας πάμε στα δικά μας κλασικά ζητήματα της στενής μας καθημερινότητας , ξεκινώντας από τις ασφαλιστικές εισφορές. Μετά την αναπροσαρμογή των εισφορών των μη μισθωτών, την οποία αναλύσαμε στο άρθρο της προηγούμενης Παρασκευής, με την χθεσινή εγκύκλιο 10/2023 του e-ΕΦΚΑ έχουμε νέα δεδομένα για το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών, τις ασφαλιστικές εισφορές επικουρικού ταμείου e - Ε.Φ.Κ.Α. και του Τ.Ε.Κ.Α. εμμίσθων Δικηγόρων και μισθωτών Μηχανικών, τις ασφαλιστικές εισφορές για τον κλάδο εφάπαξ παροχών προνοίας του e - Ε.Φ.Κ.Α. εμμίσθων δικηγόρων, μισθωτών Μηχανικών και Υγειονομικών και για τις ασφαλιστικές εισφορές των τίτλων κτήσης, αλλά ας τα δούμε αναλυτικά:

Ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών

Το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών από 1.1.2023 και έπειτα αναπροσαρμόζεται από 6.500 ευρώ σε 7.126,94 ευρώ μηνιαίως. Το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά όσους έχουν μηνιαίους μισθούς ή έκτακτους μισθούς που μικτά ξεπερνούν το παλαιό πλαφόν, δηλαδή τις 6.500 ευρώ. Η ανώτερη επιβάρυνση από αυτή την αύξηση του πλαφόν, για ένα μισθωτό που ασφαλίζεται με το κλασικό πακέτο φτάνει τα 226,70 ευρώ . Επειδή οι μισθοί του Ιανουαρίου πολύ πιθανό να εκκαθαρίστηκαν με το παλαιό πλαφόν , θα πρέπει να γίνει ένας επανυπολογισμός για τον μισθό του Ιανουαρίου δεδομένου ότι αυξάνονται οι εισφορές που παρακρατούνται από τον μισθωτό.

Κλάδος επικουρικής ασφάλισης

Οι επαγγελματίες που εντάσσονται αναγκαστικά ή εθελοντικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών ( ΕΤΕΑΕΠ) , καθώς και οι έμμισθοι δικηγόροι και μισθωτοί μηχανικοί θα δουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές να αναπροσαρμόζονται ως εξής:

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΊΑ

ΕΙΣΦΟΡΈΣ ΕΩΣ 31.12.2022

ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΑΠΌ 1.1.2023

ΔΙΑΦΟΡΑ

1η Κατηγορία

39,00

42,76

3,76

2η Κατηγορία

47,00

51,53

4,53

3η Κατηγορία

56,00

61,40

5,40

Η αναπροσαρμογή ξεκινά από την 1/1/2023 και θα φανεί στα εκκαθαριστικά του e- ΕΦΚΑ που θα σταλούν έως τέλη Φεβρουαρίου. Για τους έμμισθους δικηγόρους θα πρέπει να γίνει η ελαφρά αναπροσαρμογή του εκκαθαρισμένου μισθού του Ιανουαρίου , δεδομένου ότι οι εισφορές επιμερίζονται κατά 50 % στον εργαζόμενο και 50% στον εργοδότη. Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με ότι εφαρμόζονταν μέχρι σήμερα στον τρόπο απεικόνισης της ασφάλισης των έμμισθων δικηγόρων και των μισθωτών μηχανικών στις ΑΠΔ των εργοδοτών τους , απλά αλλάζουν τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών τους σύμφωνα με τα ανωτέρω.

Κλάδος Εφάπαξ παροχών προνοίας

Οι επαγγελματίες που εντάσσονται στον κλάδο εφάπαξ του Ενιαίου Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών ( ΕΤΕΑΕΠ) , καθώς και οι έμμισθοι δικηγόροι, μισθωτοί μηχανικοί και μισθωτοί υγειονομικών θα δουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές να αναπροσαρμόζονται ως εξής:

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΊΑ

ΕΙΣΦΟΡΈΣ ΕΩΣ 31.12.2022

ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΑΠΌ 1.1.2023

ΔΙΑΦΟΡΑ

1η Κατηγορία

26,00

28,51

2,51

2η Κατηγορία

31,00

33,99

2,99

3η Κατηγορία

37,00

40,57

3,57

Όπως και στην περίπτωση του επικουρικού , έτσι και σε αυτή την περίπτωση η αναπροσαρμογή ξεκινά από την 1/1/2023 και θα φανεί στα εκκαθαριστικά του e- ΕΦΚΑ που θα σταλούν έως τέλη Φεβρουαρίου. Για τους έμμισθους δικηγόρους θα πρέπει να γίνει η ελαφρά αναπροσαρμογή του εκκαθαρισμένου μισθού του Ιανουαρίου, δεδομένου ότι οι εισφορές επιμερίζονται κατά 50 % στον εργαζόμενο και 50% στον εργοδότη. Αξίζει και εδώ να αναφερθεί ότι δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με ότι εφαρμόζονταν μέχρι σήμερα στον τρόπο απεικόνισης της ασφάλισης των έμμισθων δικηγόρων και των μισθωτών μηχανικών και υγειονομικών στις ΑΠΔ των εργοδοτών τους, απλά αλλάζουν τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών τους σύμφωνα με τα ανωτέρω.

Ασφάλιση στους τίτλους κτήσης

Για τους τίτλους κτήσης δεν επήλθε κάποια σημαντική αλλαγή, δεδομένου ότι εξακολουθεί να εφαρμόζεται ο διαφορετικός τρόπος υπολογισμού των εισφορών που γίνεται μετά την αφαίρεση του αναλογούντος φόρου και άλλων τυχόν επιβαρύνσεων. Η αλλαγή που έγινε έχει να κάνει με τον υπολογισμό των ημερών ασφάλισης ως προς το μέρος του συντελεστή διαίρεσης. Για τον κλάδο της σύνταξης το πλαφόν αυξήθηκε στα 169,95 ευρώ από 155,00 ευρώ, ανά Π.Π.Υ και για τον κλάδο υγείας αυξήθηκε στα 60,30 ευρώ από 55,00 ευρώ ανά Π.Π.Υ.

Αντίστοιχα όταν ο ασφαλιζόμενος ανήκει στην κατηγορία ΑΜΟΙΒΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ Π.Π.Υ. (ΤΙΤΛΟΙ ΚΤΗΣΗΣ) ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΥΠΟΧΡΕΟ ΕΚΔΟΣΗΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ , εφαρμόζεται και το ανώτατο όριο εισφορών το οποίο αυξάνεται στα 548,23 ευρώ αντί για 500,00 ευρώ για τον κλάδο της σύνταξης και αντίστοιχα στα 72,37 ευρώ αντί για 66,00 για τον κλάδο υγειονομικής περίθαλψης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως για το θέμα ασφάλιση αμοιβόμενων με τίτλους κτήσης το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι είναι προβληματική διαδικασία σε όλα τα επίπεδα και το γνωρίζετε πολύ καλά όλοι σας φανταζόμαστε.

Στα υπόλοιπα ζητήματα των ημερών , ως είδηση μπορεί να θεωρηθεί ότι με την εγκύκλιο Α.1009/2023 μειώνεται στις 30.000 ευρώ το όριο υπογραφής λογιστή – φοροτεχνικού στη δήλωση ατομικών επιχειρήσεων με απλογραφικά βιβλία. Ατομικές επιχειρήσεις που ξεπερνούν αυτό τον τζίρο , θα πρέπει αναγκαστικά στη δήλωση τους να έχουν υπογραφή λογιστή- φοροτεχνικού. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που τα ακαθάριστα τους έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ. Τα εν λόγω όρια μπαίνουν σε εφαρμογή από το φορολογικό έτος 2023 , άρα δεν θα αφορούν τις φετινές δηλώσεις που το όριο θα παραμείνει στις 50.000 ευρώ.

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους σας και καλή επιτυχία και στο «ντέρμπι» των δύο ημερών… Ευχόμαστε να σας αφορούν και οι δύο μέρες με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο…comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Υπογραφή λογιστή, Ασφαλιστικές εισφορές, e-ΕΦΚΑ