13/05/22 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Τρεχάτε ποδαράκια μας!

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Ο Μάιος έχει φτάσει στα μέσα του, ενώ σιγά σιγά ο καιρός αρχίζει και γίνεται φιλικότερος στην προοπτική ότι πρέπει να αρχίσει να δείχνει το καλοκαιρινό του πρόσωπο. Αυτονόητο είναι ότι κι εμείς μαζί του θα πρέπει να αρχίζουμε να φτιάχνουμε το καλοκαιρινό μας προφίλ, που αυτό σημαίνει την πραγματοποίηση των γνωστών εργασιών αλλαγής σεζόν, όπως μάζεμα χαλιών, αλλαγή ρούχων στις ντουλάπες, αποθήκευση των μπουφάν και όλα αυτά τα γνωστά και ευχάριστά που συνήθως κάνουμε μέσα στον Μάιο! Εξάλλου οι μετεωρολόγοι φαίνεται να συμφωνούν με αυτήν τη λογική, αφού στις προγνώσεις αναφέρουν ότι το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται, αναμένεται να κάνουν αισθητή την παρουσία τους τα πρώτα τριαντάρια.

Στα δικά μας λημέρια πάντως, επικρατεί ένας γενικότερος αναβρασμός εργασιών, όπως είχαμε προβλέψει και αναλύσει στα άρθρα της προηγούμενης εβδομάδας «Μαραθώνιος σε συνθήκες σπριντ...», αλλά και της προπερασμένης «Ας μιλήσουμε για δύο σημαντικές έννοιες… Προγραμματισμόςκαι εμπιστοσύνη». Από τότε δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα σύμφωνα με τα όσα είχαμε αναφέρει. Οι δηλώσεις των νομικών προσώπων εξακολουθούν να παραμένουν κλειστές, αν και πλησιάζουμε στον μήνα λήξης της προθεσμίας… Για την ακρίβεια υπολείπονται περίπου 47 ημέρες μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους, αλλά εξακολουθούν να μας «χαιρετούν» από μακριά. Μαζί με αυτές φυσικά, αναμένουν και τα μέλη προσωπικών εταιρειών, που θεωρητικά έχουν στη διάθεσή τους 15 επιπλέον ημέρες για να υποβάλλουν τη δήλωσή τους, αφού έτσι αναφέρει ξεκάθαρα ο νόμος. Όμως, όσο τα νομικά πρόσωπα στα οποία είναι ομόρρυθμα ή ετερόρρυθμα μέλη, αδυνατούν να υποβάλλουν, συμπαρασύρονται κι αυτά μαζί τους, αφού δεν μπορούν να δηλώσουν τα αναλογούντα κέρδη τους σε αυτά. Άρα έχουμε μια πολύ μεγάλη κατηγορία φορολογουμένων που και να θέλουν δεν μπορούν να υποβάλλουν δήλωση!

Από την άλλη έχουμε το νέο «πρόβλημα» με την επιβεβαίωση στοιχείων, το οποίο συνεχώς ξεπετάγεται μπροστά μας, κάνοντας συνεχώς αισθητή την παρουσία του με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο... Μέχρι πέρυσι, εάν η σύζυγος δεν είχε ατομική επιχείρηση ή κάποια άλλα στοιχεία που ήθελες να ψάξεις για αυτήν, όπως για παράδειγμα είναι τα μισθωτήρια, δεν έδινες και πολύ βάση στο να έχεις τους κωδικούς πρόσβασής της. Φέτος, με την επιβεβαίωση στοιχείων αποκτούν αξία και αυτοί οι κωδικοί. Εάν δεν τους έχεις, δεν σε αφήνει να μπεις καν στο περιβάλλον της δήλωσης, εφόσον δεν έχει κάνει κλικ στην επιβεβαίωση στοιχείων. Και καλά να υπάρχουν και να τους βρει… Λύνεται εύκολα το πρόβλημα με ένα τηλέφωνο. Εάν δεν τους βρίσκει ή ακόμα χειρότερα εάν δεν έχει καν… Εκεί την πατήσαμε! Δεν μπορείς να επεξεργαστείς τη δήλωση καθόλου, μέχρι να τους βρει ή να τους αποκτήσει!!!

Το είχαμε πει κι άλλες φορές και θα το λέμε συνεχώς… Σωστή και απαραίτητη η επιβεβαίωση στοιχείων, αλλά όχι τώρα!!! Όχι μέσα στις δηλώσεις!!! Δεν μπορείς να συνδέσεις πάσα διαδικασία, (αλλιώς το λέει ο λαός αλλά πρέπει να εκφραζόμαστε κόσμια κι επομένως δεν μπορούμε να το γράψουμε ακριβώς όπως το λέει) με τις δηλώσεις… Οι αρμόδιοι όσο κι εάν δεν θέλουν να το παραδεχτούν ανοιχτά, ρίχνουν έμμεσα, ή μάλλον άμεσα, το μπαλάκι στον φοροτεχνικό, ο οποίος δεν έχει καμία διάθεση και χρόνο να το διαχειριστεί…

Θες επιβεβαίωση στοιχείων κύριε;

Ας την έχεις, αλλά δώσε μου πρόσβαση να φτιάξω τη δήλωση και «μπλοκάριζε» το εκκαθαριστικό. Να έχω τελειώσει εγώ τη δουλειά μου και μετά ας κάνει ότι θέλει… Μην σώσει και φτιάξει email, μην σώσει και βάλει κινητό τηλέφωνο, δεν θα είναι πρόβλημα μου! Έτσι όπως το κάνεις βάζεις άλλη μια φορά το μαχαίρι στον λαιμό του λογιστή, ο οποίος πρέπει να βρει λύση για το email, να εξηγήσει τον λόγο, να καλύψει την ανασφάλεια και όλα όσα αναλύσαμε και στα προηγούμενα άρθρα.

Ο χρόνος πλέον είναι ελάχιστος και όσο περνάει ο καιρός θα γίνεται ακόμα λιγότερος. Μέχρι πριν λίγη ώρα στα στατιστικά της ΑΑΔΕ βλέπουμε ότι είχαν υποβληθεί κάτι παραπάνω από 1,1 εκατομμύριο φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων, νούμερο που απέχει κατά πολύ από τα περίπου 6,5 εκατομμύρια που είχαν υποβληθεί συνολικά πέρυσι. Είμαστε μετά βίας περίπου στο 17% των υποβολών δηλαδή, με πρωταθλήτρια τη χθεσινή ημέρα που υποβλήθηκαν 71.779 έντυπα Ε1. Οι 47 ημέρες συν 15 για κάποιους λίγους ακόμα, φυσικά και δεν φτάνουν… Αλλά είπαμε, η παράταση θα δοθεί τελευταία στιγμή, αφού φορτωθεί και επίσημα η ευθύνη για αυτό στους λογιστές- φοροτεχνικούς.

Κύριοι το λέμε από την πρώτη στιγμή… Δεν φταίμε εμείς που οι παρατάσεις είναι απαραίτητες… Για μπείτε για λίγο στη διαδικασία και σκεφτείτε το… Για την ακρίβεια ούτε εμείς θέλουμε παρατάσεις… Θέλουμε κι εμείς να είμαστε άνθρωποι!

Βέβαια, από την άλλη, οι ίδιοι αρμόδιοι έχουν φροντίσει να διαμορφώσουν το περιβάλλον απαγόρευσης λάθους, αφού οι τροποποιητικές δηλώσεις παραμένουν ερμητικά κλειστές… Η τροποποίηση μπορεί να μην αφορά μόνο τον ίδιο, αλλά και άλλον φορολογούμενο, αλλά είναι μικρές λεπτομέρειες όλα αυτά! Έκανες δήλωση και ξέχασες να δηλώσεις φιλοξενούμενο; Καλά να πάθεις… Για τιμωρία δεν θα κάνει δήλωση ούτε αυτός, έτσι για να σε ζαλίζει εάν διόρθωσες το λάθος σου… Δηλαδή είναι τόσο δύσκολο μαζί με τις δηλώσεις να ανοίγουν ταυτόχρονα και οι τροποποιητικές ; Είμαστε 45 ημέρες με ανοιχτό το σύστημα, αλλά ακόμα τα λάθη απαγορεύονται!!!

Όποιος έχει κάνει έστω και μία φορά δήλωση, μπορεί να καταλάβει πόσο δύσκολη είναι η επικοινωνία με τον φορολογούμενο για το ζήτημα «φιλοξενούμενος», αλλά είπαμε… Πέτα το μπαλάκι και θα την βρει τη λύση ο λογιστής!!!

Για να μιλήσουμε και λίγο ποδοσφαιρικά, στο σύγχρονο ποδόσφαιρο το γκολ είναι προϊόν ομαδικής προσπάθειας και ο σέντερ φορ σκοράρει μετά από σωστή τροφοδότηση από τους μέσους ή τους ακραίους της ομάδας, άσε που πολλές φορές αλλάζουν οι ρόλοι. Όποια ομάδα δεν παίξει έτσι βλέπει τις νίκες με το κιάλι. Στα δικά μας «γήπεδα» όμως, ακόμα σε κάποιους δυστυχώς αρέσει το παλιό ποδόσφαιρο, της αλάνας και των ξερών γηπέδων. Τότε που δεν υπήρχαν θέσεις, συστήματα και τέτοια περίεργα… Όποιος έπαιρνε τη μπάλα από το τέρμα του, έτρεχε σαν τρελός μέχρι να φτάσει στην αντίπαλη περιοχή και να βάλει το γκολ… Για φανταστείτε ποιος έχει αυτόν τον ρόλο, αλλά και ποιοι είναι αυτοί οι «κάποιοι»!!!

Κλείνοντας, να αναφέρουμε κάτι και για τον ΕΝΦΙΑ! Εκδόθηκαν τα εκκαθαριστικά αργά την Τρίτη το βράδυ, αφού πριν είχε δημοσιευθεί η σχετική τροπολογία που άλλαζε τον χρόνο πληρωμής της πρώτης δόσης. Το «η πρώτη δόση καταβάλλεται στα τέλη του επόμενου μήνα της εκκαθάρισης» μετατράπηκε σε «η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα έκδοσης της πράξης προσδιορισμού φόρου, εφόσον η πράξη προσδιορισμού φόρου εκδοθεί μέχρι τις 15 του μήνα αυτού, άλλως μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου» κι έτσι λύθηκε το πρόβλημα της πρώτης δόσης που θα έπρεπε να πληρωθεί έως τις 31 Μαΐου. Πάμε σε 10 μηνιαίες δόσεις τελικώς… Τρεχάτε ποδαράκια μας λοιπόν, για να πληροφορηθούν όλοι την εκκαθάριση του νέου φόρου!!! Ναι μεν το σύστημα κλείδωσε για τις μεταβολές του 2021 στα τέλη Μαρτίου, αφού άλλαξε η προθεσμία μεταβολών, όμως η εκκαθάριση τον Απρίλιο δεν έχει επιτευχθεί αν και τα εκκαθαριστικά εδώ και καιρό έβγαιναν από ώρα σε ώρα! Οι ώρες αυτές μαζεύτηκαν πολλές και φθάσαμε στον Μάιο!!! Όμως αφού φτάσαμε που φτάσαμε εδώ, ανοίξτε και τις τροποποιήσεις για όσους δεν πρόλαβαν να καταλάβουν την αλλαγή της προθεσμίας μεταβολής… Μην φτάσουμε να ανοίξουν οι τροποποιήσεις του Ε9 τον Ιούλιο. Η χρήση του Ε9 δεν είναι μόνο για τον ΕΝΦΙΑ, αλλά χρησιμοποιείται πλέον και σε άλλες υπηρεσίες που το ζητούν… Αλλά είπαμε… Ποδόσφαιρο αλάνας σε όλα τα επίπεδα…

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΕΝΦΙΑ, Επικαιροποίηση, Φορολογικές δηλώσεις 2022