29/04/22 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Ας μιλήσουμε για δύο σημαντικές έννοιες.. Προγραμματισμός και εμπιστοσύνη

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Χρόνια πολλά και καλά σε όλους! Χριστός Ανέστη! Είπαμε στο σημερινό μας άρθρο να ξεκινήσουμε όπως κλείσαμε το προηγούμενό μας, δηλαδή με ευχές. Το Πάσχα αποτελεί παρελθόν και φέτος και οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε «απογραφή» για το τι άφησε πίσω του όσον αφορά κιλά και χοληστερίνη. Ευτυχώς ακόμα δεν αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης, οπότε δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι για αυτό από το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά πολλές φορές οι φωνές του γιατρού μας είναι χειρότερες από τα τεκμήρια και από τους φόρους!

Βέβαια, για όσους δεν πρόλαβαν ή δεν ευχαριστήθηκαν ή επέλεξαν διαφορετικά, υπάρχει «μπόνους» άλλο ένα τριήμερο, αυτό της Πρωτομαγιάς, με τη μεταφορά του εορτασμού της τη Δευτέρα 2 Μαΐου. Ίσως αυτό το έξτρα τριήμερο είναι μία ακόμα ευκαιρία να φορτίσουμε μπαταρίες για την πολύ δύσκολη περίοδο που έρχεται, η οποία όλοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά ότι θα είναι κάτι παραπάνω από καυτή και απαιτητική. Συνηθισμένα τα βουνά από τα χιόνια, αλλά από την άλλη υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία δεν συνηθίζονται, αφού και τα βουνά, τα ελληνικά τουλάχιστον, υπάρχουν στιγμές που, έστω και για λίγο διάστημα, είναι καθαρά από χιόνια στις κορυφές τους.

Η δύσκολη περίοδος που μας περιμένει περιλαμβάνει ουκ ολίγα πράγματα, με πρώτες και καλύτερες τις δηλώσεις του φόρου εισοδήματος, με αισθητή παρουσία μέσα στο ημερολόγιό μας. Η προθεσμία φέτος θεωρητικά είναι στις 30 Ιουνίου για όλα τα νομικά πρόσωπα και την πλειοψηφία των φυσικών προσώπων. Υπάρχει φυσικά και η 15η Ιουλίου που αφορά τα μέλη προσωπικών εταιρειών, τα οποία επιβάλλεται να υποβάλλουν δήλωση μετά τα νομικά πρόσωπα, για αυτό άλλωστε τους δίνεται και το έξτρα 15ημερο.

Τις προθεσμίες δεν τις αναφέρουμε για να τις θυμίσουμε σε εσάς τους συναδέλφους, αφού είμαστε κάτι παραπάνω από σίγουροι ότι τις θυμάστε καλύτερα από εμάς. Τις αναφέρουμε για όσους διατυμπανίζουν από εδώ και από εκεί ότι οι δηλώσεις έχουν ξεκινήσει από τα τέλη Μαρτίου, ξεχνώντας όμως ότι η εγκύκλιος για τα νομικά πρόσωπα, Ε.2040/20.4.2022, δημοσιεύθηκε μόλις προχθές 27 Απριλίου, άρα έφυγε ένας μήνας χωρίς να υποβάλλονται δηλώσεις νομικών προσώπων και κατ’ επέκταση και των μελών τους. Το αναφέρουμε αυτό από τώρα, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όταν θα πλησιάζει η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας και εύλογα θα ζητείται παράταση από εμάς, θα απαντάται ότι υπήρχε περίοδος 90 ημερών που θα μπορούσαν να έχουν υποβληθεί όλα στην ώρα τους, αλλά επειδή δεν θέλουμε να βλάψουμε τους φορολογούμενους χορηγούμε παράταση «τόσων» ημερών. Το έχουμε ξαναδεί το έργο άλλωστε πολλά χρόνια τώρα με διάφορες ημερομηνίες και καταστάσεις.

Φέτος σαν «δώρο» στην όλη κατάσταση, όπως έχουμε αναφέρει ξανά, προστίθεται και το γεγονός ότι θα ξεκινήσουμε δηλώσεις χωρίς συμφωνίες στα έσοδα και τα έξοδα. Για την ακρίβεια έχουμε μια επιπλέον εργασία να τρέξουμε, αφού τα έσοδα αποφασίστηκε ότι θα σταλούν έως τις 27 Μαΐου στην πλατφόρμα του myDATA, μαζί με τους τίτλους κτήσης και τα έξοδα αυτοτιμολόγησης. Στη συνέχεια, αφού γίνει η επεξεργασία από την ΑΑΔΕ, θα αναρτηθεί σε ειδική εφαρμογή στους λήπτες τιμολογίων η λίστα με τα δεδομένα των «αντικριζόμενων» εξόδων τους, ώστε να τα ελέγξουν και να στείλουν τυχόν αποκλίσεις έως τις 31 Οκτωβρίου. Η συγκεκριμένη εφαρμογή ειπώθηκε αρχικά ότι θα είναι έτοιμη περίπου στις 10 Ιουνίου, δηλαδή μόλις 20 ημέρες (στην καλύτερη περίπτωση), πριν τη λήξη της προθεσμίας των δηλώσεων.

Με λίγα λόγια, όπως το εκτιμούμε εμείς, πάμε έμμεσα σε δηλώσεις του παρελθόντος με τις καταστάσεις πελατών - προμηθευτών με όριο τα 300 ευρώ, όπου δεν γνωρίζαμε τι έχει στείλει η άλλη πλευρά. Λέτε να γυρίσουμε στις αγαπημένες εποχές του «γεια σας, μια συμφωνία τιμολογίων θα ήθελα να κάνω… Εγώ έχω 5 τιμολόγια αξίας 2.500 ευρώ, συμφωνούμε;». Δεν ξέρουμε αν θα γυρίσουμε σε αυτές τις εποχές, αλλά περιμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την εξέλιξη της εν λόγω διαδικασίας, γιατί θεωρητικά δεν θα υπάρχει οι χρόνος διόρθωσης των διαφωνιών… Όμως γιατί για το λάθος να φταίει πάντα ο λήπτης τιμολογίου; Αυτός είναι υπόλογος σύμφωνα με την εγκύκλιο Α.1038/2022 να υποδείξει τη διαφωνία. Χαρακτηριστικά η εγκύκλιος αναφέρει ότι οι λήπτες των λογιστικών στοιχείων συναλλαγών χονδρικής που αφορούν σε έξοδα τιμολόγησης και έσοδα αυτοτιμολόγησης, υποχρεούνται να διαβιβάσουν είτε αναλυτικά, είτε συγκεντρωτικά, ανά Α.Φ.Μ. αντισυμβαλλόμενου εκδότη, περιπτώσεις αποκλίσεων στα προαναφερόμενα διαβιβασθέντα δεδομένα, έως την 31.10.2022.

Γιατί τα λέμε αυτά; Γιατί θέλουμε να τονίσουμε ότι πρέπει να γίνεται πάντα σωστός προγραμματισμός και όταν αυτός δεν γίνεται προκύπτουν διάφορα ζητήματα και καταστάσεις.

Μπορούμε να πάρουμε σαν παράδειγμα το επίδομα καυσίμων και τις προθεσμίες αιτήσεων που άλλα έλεγαν την μία και άλλα την άλλη! Αν κάποιος διαβάσει την εγκύκλιο 2653/12.4.2022 που συνυπογράφουν οι Υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μαθαίνει ότι οι προθεσμίες αιτήσεων είναι οι εξής:

  • 26.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 0 και 1
  • 27.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 2 και 3
  • 28.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 4 και 5,
  • 29.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 6 και 7,
  • 30.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 8 και 9.
  • Και ότι από 1/5/2022 και έπειτα θα ανοίξει για όλα τα ΑΦΜ.

Μπαίνοντας στην εφαρμογή την 1η ημέρα όμως ενημερωθήκαμε με ανακοίνωση ότι στις 26.4.2022 έκαναν αιτήσεις όσοι είχαν ΑΦΜ που έληγε σε 0, 1, 2, την επόμενη ημέρα 27.4.2022 ότι έκαναν αιτήσεις όσοι είχαν ΑΦΜ που έληγε σε 3, 4, 5, χθες 28.4.2022 όσοι είχαν ΑΦΜ που έληγε σε 6, 7 και σήμερα 29.4.2022 ότι κάνουν αιτήσεις όσοι λήγουν σε ΑΦΜ 8 και 9.

Παρατηρείτε κάτι περίεργο; Φυσικά… Το ίδιο το κράτος «παρανομεί», αφού άλλα λέει η εγκύκλιος και άλλα η εφαρμογή του!!! Θα πει κανείς, χάθηκε ο κόσμος για κάποιον που δεν πρόλαβε και μπερδεύτηκε με την εγκύκλιο; Φυσικά και δεν χάθηκε ο κόσμος, αφού θα ανοίξει η εφαρμογή για όλους ξανά. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα, ούτε φυσικά είναι το ποσό των 40 ή των 50 ευρώ σε αυτήν την περίπτωση.

Είναι κάτι πολύ πιο σοβαρό και ιερό για εμάς τους φοροτεχνικούς… Η λέξη «προγραμματισμός»… Όταν έχεις να κάνεις με τόσες πλατφόρμες, εφαρμογές, λίστες, καταστάσεις και υποχρεώσεις για τις οποίες έχεις deadline, πολλές φορές παραπάνω από πιεστικά, για να ανταπεξέλθεις πρέπει να τηρείς με ευλάβεια την προαναφερόμενη λέξη… ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ… το γράφουμε και με κεφαλαία για να το εμπεδώσουν όλοι.

Το αμέσως επόμενο είναι η επόμενη ιερή λέξη «εμπιστοσύνη». Αυτή δεν πρέπει να είναι ιερή μόνο για εμάς τους φοροτεχνικούς, αλλά για όλη την κοινωνία. Για να περιοριστούμε όμως στα δικά μας, πείτε μας αλήθεια σε αυτό το απλό που θα σας ρωτήσουμε… Μπορείτε να νιώσετε εμπιστοσύνη όταν διαβάζετε έναν νόμο ή μια εγκύκλιο; Δεν μπαίνετε στη διαδικασία να αναρωτιέστε αρχικά αν αυτό που διαβάζετε ισχύει ή έχει αλλάξει; Άλλες φορές δεν αναρωτιέστε αν ερμηνεύετε ορθά αυτά που διαβάζετε, γιατί μέσα σε όλα η ελληνική γλώσσα είναι πάρα πολύ πλούσια που ένα κόμμα ή μια τελεία μπορεί να αλλάζει εντελώς το νόημα της έκφρασης; Τέλος, δεν είστε μόνιμα σε μια ανασφάλεια αν αυτό που ισχύει σήμερα, θα εξακολουθεί να ισχύει και αύριο;

Ερωτήσεις τέτοιου τύπου μπορούμε να κάνουμε άπειρες, αλλά ενδεχομένως η άλλη πλευρά θα αναρωτηθεί πως κάνουμε έτσι για ένα επίδομα που οι ίδιοι υποβαθμίζουμε. Η απάντησή μας θα είναι: Όχι φίλε μου… Δεν κάνουμε έτσι για αυτό που στην τελική δεν είναι δουλειά μας. Κάνουμε έτσι για όλα τα άλλα που αντιμετωπίζουμε μόνιμα και συνεχώς!

Εάν δεν το ζήσει κάποιος δεν μπορεί να το καταλάβει… Φαίνεται απλό, για κάποιον που δεν το κάνει και περιορίζεται στο να μας θεωρεί γκρινιάρηδες και ανθρώπους της τελευταίας στιγμής… Αν θέλει να το κάνει ας κοπιάσει… Το επίδομα βενζίνης δεν είναι τίποτε άλλο από κάτι χειροπιαστό της ανοργανωσιάς που δυστυχώς υπάρχει και θα υπάρχει… Ίσως είναι και στην ιδιοσυγκρασία μας και το αλατοπίπερό μας … Ποιος ξέρει; Την απάντηση θα μας την δώσει η ιστορία…

Καλό τριήμερο σε όλους… Απολαύστε το γιατί το επόμενο αργεί κάνα μήνα!!!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Συγκεντρωτικές καταστάσεις, myDATA, Φορολογικές δηλώσεις 2022, Επιδότηση καυσίμων