24/03/22 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Οι δύο ευχάριστες εκπλήξεις του χθεσινού νομοσχεδίου, με τις ανάλογες αδικίες τους

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Το νέο τριήμερο είναι στα σκαριά και μαζί με την αυριανή εθνική επέτειο, ο καιρός σήμερα μας επιφύλαξε μια ευχάριστη έκπληξη, βάζοντας τα ανοιξιάτικά του στοιχεία στο παιχνίδι. Γεγονός είναι ότι ο φετινός χειμώνας είχε μια «αχρείαστη» παράταση, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι μετεωρολόγοι, οι οποίοι έλεγαν συνεχώς ότι τα καιρικά φαινόμενα ήταν ασυνήθιστα για την εποχή. Βέβαια, από την άλλη, μπορούμε να πούμε ότι ο σοφός λαός δεν ήταν τυχαίο που έλεγε για τον Μάρτη ότι είναι γδάρτης και παλουκοκαύτης!!!

Όσον αφορά τα δικά μας «φορολογικά παιχνίδια», χθες ψηφίστηκε στη Βουλή ο νόμος που περιλαμβάνει τα στοιχεία του νέου ΕΝΦΙΑ, αλλά και τη νομοθέτηση των μέτρων στήριξης που αναλύσαμε στο προηγούμενό μας άρθρο, για τα οποία δεν είχαμε κάποια σοβαρή διαφοροποίηση σε σχέση με αυτά που ήδη γνωρίζαμε.

Από την άλλη όμως, είχαμε δύο μικρές ευχάριστες εκπλήξεις στο κείμενο του νόμου:

Η πρώτη έκπληξη έχει να κάνει με την έκπτωση που θα δίνεται εάν ο φορολογούμενος επιλέξει να αποπληρώσει εφάπαξ τον φετινό φόρο εισοδήματος. Σε αντίθεση με το τι είχε συμβεί τα τελευταία δύο χρόνια που οι αποφάσεις έβγαιναν εν μέσω υποβολής, φέτος, πριν ανοίξει το σύστημα, οι φορολογούμενοι γνωρίζουν ότι στην εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων χορηγείται έκπτωση ύψους 3%.

Για την ακρίβεια, ο νόμος αναφέρει ότι «όταν ο φόρος που οφείλεται, με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2021, για τον οποίο παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης σε δόσεις, καταβληθεί εφάπαξ εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας για την καταβολή της πρώτης δόσης, δηλαδή, μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός, την 29η Ιουλίου 2022, παρέχεται, στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση τρία τοις εκατό (3%).».

Όλα καλά, αλλά οφείλουμε να επισημάνουμε την αδικία που δημιουργείται για όσους είναι μέλη προσωπικών εταιρειών, που εκ του νόμου δεν έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους έως τις 30 Ιουνίου, αλλά έως τις 15 Ιουλίου. Εάν η προθεσμία για τα νομικά πρόσωπα παραταθεί, τότε η προθεσμία για τα μέλη αυτών των εταιρειών μεταφέρεται για την 15η ημέρα του επόμενου μήνα λήξης της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης του νομικού προσώπου.

Αντίστοιχα, η ίδια αδικία θα υπάρχει και για όσους μπορούν εμπρόθεσμα να υποβάλλουν δηλώσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022, όπως, για παράδειγμα είναι όσοι αιτηθούν αλλαγή φορολογικής κατοικίας το 2022 για το 2021, αλλά και όσοι υποβάλλουν χειρόγραφες δηλώσεις ως κληρονόμοι των φυσικών προσώπων που δεν είναι εν ζωή και είχαν εισοδήματα το 2021.

Οι προαναφερόμενοι φορολογούμενοι υποβάλλουν καθόλα νόμιμα εμπρόθεσμα τις δηλώσεις τους μετά τις 30 Ιουνίου. Με τη διάταξη του νόμου όμως, για να έχουν έκπτωση, θα πρέπει η πληρωμή της δήλωσης να γίνει εφάπαξ έως τις 29 Ιουλίου, αφού φυσικά έχει υποβληθεί η δήλωση φόρου εισοδήματος. Θεωρούμε ότι ο περιορισμός της 29ης Ιουλίου θα πρέπει να αλλάξει, ειδικά εάν υπολογίσουμε το γεγονός ότι πολλές φορές δεν είναι επιλογή των εν λόγω φορολογουμένων να υποβάλλουν δήλωση μετά τις 30 Ιουνίου. Την ίδια αδικία ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν και όσοι φορολογούμενοι έχουν δηλώσεις ελέγξιμες, αφού όλοι μας γνωρίζουμε καλά ότι δεν είναι σίγουρο ότι τα εκκαθαριστικά αυτών των δηλώσεων θα είναι έτοιμα πριν τις 29 Ιουλίου.

Για να είναι δίκαιο προς όλους λοιπόν, θα πρέπει κατά τη γνώμη μας να αφαιρεθεί το σημείο «μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός, την 29η Ιουλίου 2022» και να περιοριστεί στην καταληκτική ημερομηνία της πρώτης δόσης. Το κίνητρο της εφάπαξ πληρωμής πρέπει να ισχύει για όλους που θα υποβάλλουν εμπρόθεσμα τη δήλωσή τους.

Η επόμενη ευχάριστη έκπληξη έχει να κάνει με το γεγονός ότι επιτέλους διορθώνεται η τεράστια αδικία που είχαμε επισημάνει εδώ και πάρα πολύ καιρό στο άρθρο μας «Ο κωδικός 781και τα αναδρομικά του 2017». Σε εκείνο το άρθρο ήμασταν οι πρώτοι που πρότειναν το αυτονόητο. Είχαμε προτείνει να μην επιβάλλεται πρόστιμο στην εκπρόθεσμη δήλωση που δεν δημιουργεί διαφορά χρεωστικού φόρου. Η πλειονότητα αυτών των δηλώσεων ήταν μηδενικές, για αυτό δεν είχαμε θέσει το ζήτημα του φόρου έως 100 ευρώ, όμως το είχαμε θέσει με κάθε τρόπο δημόσια, γιατί η αδικία ήταν προφανής. Από τότε πέρασαν σχεδόν 9 μήνες και επιτέλους το ζήτημα τακτοποιείται. Σύμφωνα με την τροπολογία δεν θα επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 54 του Ν. 4174/2013, τα 100 ή 250 ή 500 ευρώ δηλαδή, σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου, από την οποία το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή, σε σχέση με την αρχική δήλωση, είναι έως εκατό ευρώ.

Βέβαια, η εν λόγω τροπολογία δεν θα ισχύει αναδρομικά, άρα οι συνταξιούχοι που πέρυσι πλήρωσαν τα εν λόγω πρόστιμα για τις τροποποιήσεις που έκαναν για τα έτη 2015-2016-2017, κ.λπ., δεν θα λάβουν πίσω τα χρήματα που πλήρωσαν για πρόστιμα των εν λόγω δηλώσεων. Σύμφωνα με το άρθρο του ψηφισμένου νόμου, τα πρόστιμα διαγράφονται ή επιστρέφονται εάν έχουν πληρωθεί, μόνο εάν δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής ή εκκρεμούν ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ή των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων ή δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης δικαστικής προσφυγής. Πέρυσι, λόγω των αναδρομικών του έτους 2020, οι φορολογούμενοι που έκαναν τροποποιητικές ήταν εκατοντάδες χιλιάδες. Αντίστοιχα, μεγάλο μέρος αυτών είχαν πέσει στην παγίδα αυτών των προστίμων. Πόσοι όμως άραγε από αυτούς μπήκαν στη διαδικασία να κάνουν προσφυγή για τα εν λόγω πρόστιμα; Θεωρούμε ελάχιστοι… Εκεί ίσως αιτιολογείται η καθυστέρηση της αποδοχής της πρότασής μας, ότι δηλαδή τα «κατοστάρικα» ήταν ουκ ολίγα. Από την άλλη, ενδεχομένως κάποιοι φορολογούμενοι θα την γλίτωσαν, επειδή ακόμα δεν έχουν βεβαιωθεί τα εν λόγω πρόστιμα, όμως δεν είναι άδικο να την πληρώνει έστω και ένας από ένα τυχαίο γεγονός βεβαίωσης προστίμου, επειδή η Δ.Ο.Υ. που ανήκει ήταν πολύ γρήγορη στη βεβαίωση;

Καλό τριήμερο σε όλους, με υγεία και δύναμη! Ας αρπάξουμε την ευκαιρία που μας δίνεται για λίγη ξεκούραση πριν την έναρξη του ετήσιου αγώνα δρόμου της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Βέβαια, πάει πολύς καιρός από τότε που οι δηλώσεις δεν είναι ο μόνος αγώνας δρόμου που καλούμαστε να τρέξουμε... Τόσος πολύς, που μας φέρνει στην κατάσταση να αναπολούμε ευχάριστα τα χρόνια που το άγχος μας ήταν η εκκαθαριστική του ΦΠΑ και μετά οι δηλώσεις!!!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Φορολογική Κατοικία, Εφάπαξ καταβολή, Πληρωμή Φόρου, Φορολογικές δηλώσεις 2022