Αναδημοσίευση από το Ενημερωτικό Δελτίο Ιουνίου – Ιουλίου 2020 της ΣΟΛ Α.Ε.
www.solcrowe.gr
Λογιστικός χειρισμός στο πλαίσιο Δ.Π.Χ.Α της εισφοράς ακινήτων σε χρήμα για την ένταξη οικοπέδου στο σχέδιο πόλεως
ΕΡΩΤΗΜΑ
Ανώνυμη εταιρεία η οποία συντάσσει τις χρηματοοικονομικές της καταστάσεις με το λογιστικό πλαίσιο των Δ.Π.Χ.Α. κατέχει 3 όμορα οικόπεδα συνολικού κόστους κτήσης ευρώ 300.000. Έχουν αποτιμηθεί την 31.12.2019 στην εύλογη αξία, βάσει εκτίμησης, στο ποσό των ευρώ 2.000.000.
Μετά την ένταξη των ακινήτων της εταιρείας στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου της έδρας της εταιρείας, της κοινοποιήθηκε πράξη επιβολής εισφοράς σε χρήμα, με την οποία επιβλήθηκε εισφορά σε χρήμα ποσού ευρώ 500.000. Το ύψος της εισφοράς σε χρήμα συνδέεται με τη θέση των οικοπέδων που έλαβε η εταιρεία. Η εκτέλεση της πράξης έχει ανασταλεί δυνάμει απόφασης Δικαστηρίου, πλην όμως το αρχικώς βεβαιωθέν ποσό ΕΥΡΏ 500.000 έχει ήδη αυξηθεί στο ποσό των ευρώ 1.000.000, εξ αιτίας καταλογισμένων προσαυξήσεων. Η εταιρεία στην χρήση 2019 τακτοποίησε την οφειλή της προς το Δήμο, η οποία περιορίστηκε στο ποσό ευρώ 600.000.
Ποιος είναι ο λογιστικός χειρισμός του ποσού της εισφοράς σε χρήμα ποσού ευρώ 500.000 στο λογιστικό πλαίσιο των (ΔΠΧΑ);
ΓΝΩΜΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
Η Γνώμη του Τεχνικού Γραφείου σχετικά με το παραπάνω ερώτημα είναι η εξής:
Η εισφορά των ακίνητων σε γη και χρήμα που προβλέπεται από την Ελληνική νομοθεσία για την επέκταση σχεδίων-οικιστικές ζώνες, είναι ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς επηρεάζει σημαντικά τόσο το μέγεθος όσο και την αξία του ακινήτου τους.
Οι εκτός σχεδίου ιδιοκτησίες που υπόκεινται σε εισφορά σε γη είναι εκείνες, που εντάσσονται για πρώτη φορά σε πολεοδομικό σχέδιο ή στις οποίες επεκτείνεται το πολεοδομικό σχέδιο ή που εντάσσονται στο πολεοδομικό σχέδιο και βρίσκονται εκτός των ορίων των οικισμών με πληθυσμό μέχρι 2000 κατοίκους. Η εισφορά σε χρήμα πραγματοποιείται μόνο στην περίπτωση που το τμήμα γης που εισφέρει ο ιδιοκτήτης και πρέπει να ληφθεί από το μη ρυμοτομούμενο τμήμα ιδιοκτησίας είναι μη αξιοποιήσιμο πολεοδομικά ή η αφαίρεσή του είναι φανερά επιζήμια για την ιδιοκτησία. Έτσι, το τμήμα γης που πρέπει να εισφερθεί μετατρέπεται σε ισάξια χρηματική παροχή.
Ο λογιστικός χειρισμός της εισφοράς αυτής στο πλαίσιο των ΔΠΧΑ εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της ΕΔΔΠΧΑ 21 «Εισφορές», αφού από αυτή προκύπτει εκροή πόρων που ενσωματώνουν οικονομικά οφέλη και επιβάλλεται από το Ελληνικό κράτος στην ελεγχόμενη οντότητα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
H Διερμηνεία 21, εκδόθηκε λόγω αιτήσεων παροχής οδηγιών προς την Επιτροπή Διερμηνειών των ΔΠΧΑ, σχετικά με τον λογιστικό χειρισμό των εισφορών στις οικονομικές καταστάσεις της οντότητας που καταβάλλει την εισφορά. Ειδικότερα, η Διερμηνεία εξετάζει το πότε αναγνωρίζεται μία υποχρέωση καταβολής εισφοράς, ενώ δεν παρέχει οδηγίες σχετικά με τη λογιστική αντιμετώπιση του κόστους που απορρέει από την αναγνώριση της υποχρέωσης καταβολής μιας εισφοράς. Στην παράγραφο 3 της Διερμηνείας αναφέρεται ότι: «Οι οντότητες θα πρέπει να εφαρμόζουν άλλα Πρότυπα προκειμένου να αποφασίζουν εάν η αναγνώριση της υποχρέωσης καταβολής μιας εισφοράς δημιουργεί στοιχείο του ενεργητικού ή δαπάνη».
Στην περίπτωση αυτή, το ενδεδειγμένο πρότυπο που πρέπει να εφαρμοστεί είναι το ΔΛΠ 16 «Ενσώματα Πάγια», ώστε να διαπιστωθεί εάν η εισφορά πληροί τα κριτήρια αναγνώρισης της ως ενσώματου παγίου ή θα πρέπει να καταχωριστεί στα έξοδα. Η εισφορά προσαυξάνει τις μελλοντικές ωφέλειες που αναμένονται από το ακίνητο και μπορεί να εκτιμηθεί αξιόπιστα.
Το ΣΛΟΤ με την γνωμοδότηση 1622 ΕΞ/24.07.2018 σε ερώτημα εάν η εισφορά σε χρήμα αποτελεί «βελτίωση παγίου» κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: «Η εισφορά σε χρήμα που επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται εντός επιχειρηματικών πάρκων έναντι των προνομίων που τα επιχειρηματικά πάρκα παρέχουν, πληροί τα κριτήρια του ορισμού «βελτίωση παγίου» και θα πρέπει να καταχωρίζεται σε αύξηση του κόστους κτήσεως των ακινήτων σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4308/24/11/2014, άρθρο 18, παράγραφος 1β».
Η γνωμοδότηση αυτή, έχει εφαρμογή και στην περίπτωση της ανωτέρω εταιρείας, αφού δεν υπάρχει διάσταση στον ορισμό του «ιδιοχρησιμοποιούμενου παγίου» μεταξύ ΔΠΧΑ και ΕΛΠ.
Επομένως, η εταιρεία θα καταχωρίσει την εισφορά «ως βελτίωση» επαυξάνοντας το κόστος κτήσεως των οικοπέδων.
Η εταιρεία, σύμφωνα με το ΔΛΠ 16, διενεργεί εκτίμηση της αξίας των οικοπέδων ετησίως. Για την μεταγενέστερη αποτίμηση των οικοπέδων στην αναπροσαρμοσμένη αξία, ισχύουν τα προβλεπόμενα από τα άρθρα 31-42 του ΔΛΠ 16.