
ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΟΛ α.ε.
Αναδημοσίευση από το Ενημερωτικό Δελτίο Δεκεμβρίου 2018 της ΣΟΛ ΟΡΚΩΤΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ Α.Ε.
www.solcrowe.gr
Η πλασματική άξια των αθλητών που προσδιορίζεται με βάση τις διατάξεις του άρθρου 76α του Ν. 2725/99, δεν επιτρέπεται να καταχωριστεί ως περιουσιακό στοιχείο αθλητικών ανωνύμων εταιρειών στα λογιστικά βιβλία, που τηρούνται με το λογιστικό πλαίσιο των Ε.Λ.Π.
ΕΡΩΤΗΜΑ
Η πλασματική αξία των καλαθοσφαιριστών Ανώνυμης Καλαθοσφαιρικής Εταιρείας (Κ.Α.Ε) που προσδιορίστηκε με βάση τις διατάξεις του άρθρου 76α του Ν. 2725/99, επιτρέπεται να καταχωριστεί στα λογιστικά βιβλία που τηρούνται με το λογιστικό πλαίσιο των Ε.Λ.Π, ώστε να προσαυξήσει την αξία των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας;
ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
- Η διάταξη του άρθρου 76α Ν.2725/1999 ορίζει τα εξής:
«1. Για την εφαρμογή τωνάρθρων 47 και 48 παρ. 1 περίπτωση γ' του κ.ν. 2190/1920 και μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2019, στο σύνολο των ιδίων κεφαλαίων των Α.Α.Ε., συνυπολογίζεται κατ' εξαίρεση και η πλασματική αξία των αθλητών της, όπως αυτή προσδιορίζεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου, ανά χρήση και εντός τριών (3) μηνών από τη λήξη της, από πενταμελή επιτροπή με θητεία διάρκειας δύο (2) ετών, συγκροτούμενη με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αντίγραφο της απόφασης με την οποία προσδιορίζεται το ύψος της πλασματικής αξίας των αθλητών κάθε Α.Α.Ε. διαβιβάζεται από την ως άνω επιτροπή στη Διεύθυνση Ανωνύμων Εταιριών και Πίστεως του Υπουργείου Ανάπτυξης - Γενική Γραμματεία Εμπορίου, προκειμένου να συνυπολογισθεί στα ίδια κεφάλαια, εφόσον προκύψει ανάγκη εφαρμογής των άρθρων 47 και 48 παρ. 1 περ. γ' του κ.ν. 2190/1920. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης και Πολιτισμού και Αθλητισμού η εφαρμογή του πρώτου εδαφίου μπορεί να παρατείνεται για δύο (2) έτη».
Συνεπώς οι διατάξεις του νόμου αναφέρονται σε εξωλογιστικό συνυπολογισμό της πλασματικής αξίας, σε σχέση με την εφαρμογή των άρθρων 47 και 48 του Ν.2190/1920, και δεν αναφέρονται στη λογιστική καταχώρηση της διαφοράς.
- Στην παρ. 18.1.11 της Λογιστικής Οδηγίας εφαρμογής του N.4308/2014 αναφέρεται:
«Χαρακτηριστικά παραδείγματα του κονδυλίου του ισολογισμού λοιπά άυλα είναι το λογισμικό, τα εμπορικά σήματα, τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας (πατέντες), τα δικαιώματα χρήσης, οι άδειες λειτουργίας, και το κόστος απόκτησης ποδοσφαιριστών ή άλλων επαγγελματιών αθλητών».
- Στην ατομική απάντηση του Σ.ΛΟ.Τ.αριθμ. πρωτ.: 9 ΕΞ 20.1.2016 «Διευκρίνιση του ορισμού κόστος απόκτησης ποδοσφαιριστών» αναφέρεται:
«Κόστος απόκτησης ενός ποδοσφαιριστή, είναι το ποσό των χρημάτων ή η ισοδύναμη αξία μετρητοίς, ή η εύλογη αξία άλλου ανταλλάγματος που καταβάλλεται/δίδεται από μια οντότητα για την απόκτηση του δικαιώματος χρήσης του.
Το κόστος αυτό περιλαμβάνει την αμοιβή της οντότητας από την οποία αποκτάται, αν υπάρχει και όλα τα λοιπά άμεσα σχετιζόμενα με τη συναλλαγή κόστη, όπως αμοιβές διαμεσολάβησης προς άλλη οντότητα, αμοιβές διαφόρων επαγγελματιών και φόροι».
- Από τις διατάξεις του άρθρου 24 του Ν.4308/2014 «Επιμέτρηση περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων στην εύλογη αξία», προκύπτει ότι τα άυλα περιουσιακά στοιχεία, στην κατηγορία των οποίων εντάσσεται και το κόστος απόκτησης των αθλητών, δεν περιλαμβάνονται στα περιουσιακά στοιχεία για τα οποία παρέχεται η δυνατότητα να αποτιμούνται μεταγενέστερα της αρχικής τους καταχώρισης στην εύλογη αξία τους.
Με βάση τα παραπάνω, η πλασματική αξία των καλαθοσφαιριστών δεν επιτρέπεται να αναπροσαρμόσει τη λογιστική αξία του άυλου περιουσιακού στοιχείου «Κόστος απόκτησης καλαθοσφαιριστών», αλλά ούτε και να καταχωριστεί ως εξατομικευμένο άυλο περιουσιακό στοιχείο. Κατά συνέπεια, η πλασματική αξία των καλαθοσφαιριστών δεν πρέπει να προσαυξήσει την αξία των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας.