Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Πρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.
Δεν θα μπορούσε να δοθεί άλλος τίτλος στο σημερινό μας άρθρο, αφού αξίζει να τον αφιερώσουμε στην «πορτοκαλί στρογγυλή θεά». Το μεγάλο τριήμερο για τους δύο αιώνιους του ελληνικού αθλητισμού έφτασε. Οι μπασκετικοί της παρέας γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι αυτή η γιορτή του αθλήματος, που διεξάγεται από το 1989 και μετά και την περιμένουν κάθε χρόνο με ανυπομονησία. Σήμερα, διεξάγονται οι δύο ημιτελικοί του final 4 της Ευρωλίγκα, με ελληνικό ενδιαφέρον και οι δυο και την Κυριακή ο τελικός. Τελικός, ο οποίος έχει πάρα πολλές πιθανότητες να έχει κατά το ήμισυ ελληνικό χρώμα ή για πρώτη φορά στα χρονικά να έχει αμιγώς ελληνικό χρώμα με δύο ελληνικές ομάδες να έρχονται αντιμέτωπες σε έναν ευρωπαϊκό τελικό. Σε κάθε περίπτωση, ευχόμαστε να απολαύσουμε τρία πολύ όμορφα παιχνίδια και την Κυριακή κάποιος από τους συγγράφοντες του άρθρου να πανηγυρίζει είτε στην Ομόνοια, είτε στον Πειραιά, αφού τα αθλητικά μας αισθήματα είναι γνωστά…
Αφήνουμε, όμως, τα μπασκετικά μας μέχρι τις 18:00, που αρχίζει ο πρώτος ημιτελικός και γυρίζουμε πίσω στα δικά μας αμιγώς φορολογικά που συνεχίζουν, πάνω κάτω, στο ίδιο μοτίβο που τα αφήσαμε και την προηγούμενη εβδομάδα. Στις φορολογικές δηλώσεις, την εβδομάδα που διανύουμε ξεπεράσαμε το πρώτο ψυχολογικό όριο των 4 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων, αλλά ακόμα φυσικά υπάρχει δρόμος μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, αφού είμαστε περίπου στο 60 με 62% της ολοκλήρωσης του.
Η ροή συνεχίζει όπως την είχαμε συνηθίσει, με μία ελαφρά μείωση της να παρατηρείται σε σχέση με τον Απρίλιο, την οποία εμείς θα χαρακτηρίζαμε ως φυσιολογική και αναμενόμενη. Το λέμε αυτό, γιατί όσο περνάει ο καιρός και πλησιάζουμε προς το τέλος της προθεσμίας, αρχίζουν και μπαίνουν στη διαδικασία οι δυσκολότερες δηλώσεις που απαιτούν πολύ μεγαλύτερη επεξεργασία, άρα και πολύ μεγαλύτερη δαπάνη χρόνου, σε σχέση με τις δηλώσεις που υποβάλλονται στην έναρξη της διαδικασίας. Παράλληλα, αρχίζουν και μπαίνουν στο «παιχνίδι» τα νομικά πρόσωπα, αλλά και οι πιο απαιτητικές ατομικές επιχειρήσεις, αλλά και δυσκολότερες δηλώσεις με αγοραπωλησίες μετοχών, πολλά ακίνητα στο Ε2 και γενικά δηλώσεις που δεν ετοιμάζονται με τα περιβόητα «δύο κλικ», αλλά με πολλά περισσότερα.
Ίσως κάποια στιγμή θα ήταν χρήσιμο να υπάρξει ένα στατιστικό στοιχείο για τον πόσο χρόνο χρειαζόμαστε για να υλοποιήσουμε μία φορολογική δήλωση. Όμως, θα είναι πολύ δύσκολο να βρούμε το πως θα είναι μετρήσιμο και με τι στοιχεία αυτό το δεδομένο, αφού πολλές εργασίες γίνονται off line από την Α.Α.Δ.Ε. σε περιβάλλον λογιστικών προγραμμάτων, όπως, επίσης, και πάρα πολλές εργασίες γίνονται στα πλαίσια της διαδικασίας υποβολής, αλλά δεν αφορούν την καθαυτού υποβολή, αλλά γίνονται στα πλαίσια της συμπλήρωσης της δήλωσης, όπως για παράδειγμα είναι ο χρόνος που χρειάζεται για τις συμφωνίες με τα myDΑΤΑ και το έντυπο Ε3 και άλλα τέτοια πολλά.
Συνεχίζοντας την ανάλυση για τις φορολογικές δηλώσεις, την εβδομάδα που μας πέρασε αρκετοί φορολογούμενοι έλαβαν στο email τους μία ειδοποίηση που αναφέρει το εξής:
«ΠΡΟΣΟΧΗ – Υποχρέωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων λόγω νέων δεδομένων. Σας ενημερώνουμε ότι, κατόπιν νέων δεδομένων που περιήλθαν στη διάθεσή μας, έχει μεταβληθεί η Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2024 που έχετε ήδη υποβάλει, γιατί ο εργοδότης σας ή ο αρμόδιος φορέας, μας απέστειλε αρχικό ή τροποποιητικό αρχείο…».
Με λίγα λόγια, το εν λόγω email ενημερώνει για την υποχρέωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης όσους φορολογούμενους είχαν υποβάλλει φορολογική δήλωση και μετά την ολοκλήρωση της άλλαξαν κάποια στοιχεία βεβαιώσεων αποδοχών ή προστέθηκαν νέες βεβαιώσεις αποδοχών, δεδομένα που προφανώς αλλάζουν την φορολογική βάση της δήλωσης. Φυσικά, το email προτρέπει τον φορολογούμενο να υποβάλλει τροποποιητική δήλωση, η οποία φυσικά θα είναι εμπρόθεσμη εάν υποβληθεί έως τις 15/07 ή 31/07 για μέλη Ο.Ε. ή Ε.Ε. με απλογραφικά βιβλία.
Αξίζει, βέβαια, να αναφέρουμε ότι εάν προκύψει χρεωστικό ποσό, ισχύει και για αυτό έκπτωση ολικής εξόφλησης έως τις 31 Ιουλίου, αλλά πλέον η έκπτωση θα είναι 3% και όχι 4%, ακόμα και αν η αρχική δήλωση είχε υποβληθεί έως τις 30/04 και η τροποποίηση έγινε χωρίς να έχει υπαιτιότητα ο φορολογούμενος. Μάλιστα, αν η τροποποιητική υποβληθεί μετά τις 16 Ιουνίου, η έκπτωση ολικής αποπληρωμής πέφτει και άλλο, στο 2%. Το καλό, όμως, στην όλη υπόθεση είναι ότι τουλάχιστον υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση στον φορολογούμενο με email ότι κάτι άλλαξε για αυτόν και δεν έχουμε τα τραγελαφικά του παρελθόντος, να πιάνεται προ εκπλήξεως και να πληρώνει διαφορές φόρου και μάλιστα και με προσαυξήσεις ή ακόμα χειρότερα και πρόστιμα αν η εκκαθάριση γίνονταν μετά από φορολογικό έλεγχο και όλα αυτά γιατί δεν είχε μυρίσει τα νύχια του ότι κάποιος άλλαξε τις βεβαιώσεις αποδοχών, γιατί μόνο έτσι θα μπορούσε να το μάθει. Στην προκειμένη περίπτωση, το email έκανε δουλίτσα, χωρίς μόνο να ταλαιπωρήσει κόσμο. Την άποψη μας για το τι email επικοινωνίας να επιλεχθεί την είχαμε θέσει από το ίδιο βήμα πριν περίπου 3,5 μήνες στο άρθρο μας «Τί email να βάλω;». Ακόμα, την καλύτερη απάντηση σε αυτή την ερώτηση δεν την έχουμε βρει, αλλά πιστεύουμε το διπλό email, όπου υπάρχει αυτή η δυνατότητα, είναι η καλύτερη λύση σε αυτή την υπόθεση.
Συνεχίζοντας στα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων, για κάτι χρηστικό, αξίζει να θυμίσουμε τη χρήση των κωδικών 741 και 742 του εντύπου Ε1, οι οποίοι βρίσκονται στον πίνακα Δ2 εισόδημα από ακίνητη περιουσία, και έχουν τίτλο «ακαθάριστο εισόδημα για το οποίο δεν βεβαιώνεται χαρτόσημο/ΨΗΤΕΣΥ». Ο τίτλος μαρτυρά τη χρησιμότητα του, δηλαδή καταγράφεις το εισόδημα για το οποίο δεν θα πρέπει να επιβάλλεται χαρτόσημο (πλέον ψηφιακό τέλος συναλλαγής), αλλά η εκκαθάριση δεν το «καταλαβαίνει» και χρεώνει χαρτόσημο κανονικά. Ήταν από τους όχι «πολύ φορεμένους» κωδικούς, αλλά τα τελευταία χρόνια η χρήση του όλο και αυξάνεται, μαζί με κάποιες άλλες οικονομικές συνήθειες που ανθίζουν.
Για παράδειγμα, ο εν λόγω κωδικός χρησιμοποιείται από τους υπεκμισθωτές, που ενοικιάζουν οικίες μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων. Σύμφωνα με την εγκύκλιο Ε.2016/2019, χαρτόσημο αποδίδεται από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου μόνο για την αξία μίσθωσης που έχει συμφωνηθεί μεταξύ αυτού και του υπεκμισθωτή. Αντίθετα, οι «Διαχειριστές Ακινήτων» όταν διαθέτουν ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στα πλαίσια της οικονομίας διαμοιρασμού δεν επιβαρύνονται με τέλη χαρτοσήμου, καθώς εξ ορισμού οι μισθώσεις αυτές καλύπτουν βραχυχρόνιες στεγαστικές ανάγκες των αντισυμβαλλομένων. Κατά συνέπεια, οι εν λόγω Διαχειριστές δεν έχουν υποχρέωση υπολογισμού και απόδοσης τελών χαρτοσήμου. Για να γίνει, όμως, αυτό θα πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό 741 ή 742 με το ποσό του εισοδήματος που προκύπτει από αυτή την πηγή. Αν ο κωδικός δεν συμπληρωθεί, το χαρτόσημο θα βεβαιωθεί, χωρίς αυτό να είναι σωστό. Μάλιστα, αξίζει να αναφέρουμε ότι η λογική της εν λόγω εγκυκλίου δεν αντιστράφηκε από την εγκύκλιο Ε.2024/2024, άρα δεν πληρώνεται χαρτόσημο ούτε στην περίπτωση που ο διαχειριστής ακινήτου θεωρηθεί επιτηδευματίας. Αντίστοιχα, ο ίδιος κωδικός πρέπει να συμπληρωθεί όταν υπεκμισθώνεται κατοικία για αστική μίσθωση. Πάλι και σε αυτή την περίπτωση ο υπεκμισθωτής θα πρέπει να συμπληρώσει τους κωδικούς που προ αναφέραμε για να μην επιβαρυνθεί με το χαρτόσημο ενοικίου.
Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους…