07/02/25 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Τι email να βάλω;

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Πρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Τελειώνουμε την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου και ο καιρός μας έχει δείξει κάπως τα χειμερινά του δόντια, αφού μετά από καιρό μπορούμε να πούμε ότι διανύουμε κρύες ημέρες. Όχι, βέβαια, κάτι πολύ ακραίο, αλλά σε φυσιολογικά επίπεδα για να μας θυμίζει ότι έχουμε χειμώνα και όχι άνοιξη. Έτσι και αλλιώς, λίγες ημέρες έμειναν ακόμα και θεωρητικά, ανάλογα φυσικά και με τις ορέξεις του απρόβλεπτου Μάρτη, φεύγουμε από τον χειμώνα και οδεύουμε προς άνοιξη και καλοκαίρι.

Μετά το «μίνι» μάθημα εποχών πάμε και στα δικά μας, που για άλλη μία φορά μόνο παγωμένα δεν είναι, αλλά το ακριβώς αντίθετο με προθεσμίες να μας κυνηγάνε από παντού. Καταρχάς, έως τις 14 Φεβρουαρίου, σημαδιακή ημέρα άλλωστε για τους ερωτευμένους, θα πρέπει να δηλωθούν τα ακίνητα που δικαιούνται την έκπτωση στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. των ασφαλισμένων ακινήτων. Τους όρους και τις προϋποθέσεις δεν χρειάζεται να τις αναλύσουμε ξανά, αφού το έχουμε κάνει σε προηγούμενο μας άρθρο, απλά το αναφέρουμε υπενθυμιστικά, αφού η προθεσμία οδεύει προς το τέλος της.

Βέβαια, θεωρούμε σχεδόν απίθανο να το έχετε ξεχάσει, αφού η Α.Α.Δ.Ε. φρόντισε να γεμίσει τα email των φορολογουμένων με την ενημέρωση ληπτών ασφάλισης για χορήγηση μείωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. ασφαλισμένων κατοικιών. Φανταζόμαστε ότι έχετε γίνει ήδη λήπτες, άμεσα ή έμμεσα πολλών από αυτών. Το έμμεσα ή άμεσα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά κατά την άποψη μας οι φορολογούμενοι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες σε σχέση με τα email που λαμβάνουν από την Α.Α.Δ.Ε. και τι κάνουν με εμάς τους λογιστές.

Η πρώτη κατηγορία είναι αυτών που μόλις δουν την λέξη Α.Α.Δ.Ε., χωρίς δεύτερη σκέψη και να μπουν στον κόπο να το διαβάσουν, το προωθούν απευθείας στον λογιστή τους, βέβαια μερικοί εξ αυτών μπαίνουν στον κόπο να γράψουν και την κλασική έκφραση-ερώτηση «με αφορά;». Η δεύτερη κατηγορία είναι αυτοί που το διαβάζουν και μετά αρχίζουν τα τηλέφωνα ή τα email με ελαφρώς αναλυτικότερη περιγραφή, είναι η κατηγορία «του ξέρω τι μου γίνεται». Η τρίτη κατηγορία είναι αυτοί που δεν το αντιλαμβάνονται καθόλου ή δεν του δίνουν καμία σημασία και παραμένει περίπου στα αδιάβαστα. Την τέταρτη κατηγορία «το διαβάζω προσεκτικά και το κάνω μόνος μου» δεν την αναφέρουμε αναλυτικά στις παραπάνω κατηγορίες, γιατί θεωρούμε ότι σπανίζει αρκετά, αλλά και δεν αφορά το θέμα του σημερινού μας άρθρου.

Λαμβάνοντας, λοιπόν, ως αφορμή την έκπτωση θα μας επιτρέψετε να κάνουμε μία γενική σκέψη επί του θέματος email επικοινωνίας. Το μέγα ερώτημα που υπάρχει εδώ και κάποια χρόνια στον κλάδο μας είναι το πως διαχειριζόμαστε τους πελάτες σε σχέση με τα email επικοινωνίας με τις δημόσιες υπηρεσίες; Είναι προτιμότερο, εάν υπάρχει η δυνατότητα, να βάζουμε μόνο το δικό μας email ή είναι καλύτερα να βάζουμε και το δικό τους; Ομολογουμένως, η απάντηση στο ερώτημα εμπίπτει στην κατηγορία «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», αφού και τα δύο έχουν τα θετικά τους και τα αρνητικά τους.

Η δική μας πάγια άποψη στο ερώτημα είναι ξεκάθαρα ότι στα στοιχεία επικοινωνίας θα πρέπει οπωσδήποτε να αναγράφεται και το προσωπικό email του πελάτη, έστω και αν θα χρειαστεί μετά να αντιμετωπίσουμε τις τρεις κατηγορίες που αναφέραμε. Η επικοινωνία της διοίκησης με τον φορολογούμενο και τον πολίτη γενικότερα πλέον γίνεται με τέτοιον τρόπο, που θεωρούμε ότι είναι τεράστια ευθύνη να αφεθεί στα στοιχεία επικοινωνίας μόνο το email του λογιστή, έστω και αν αυτό γίνεται με την σύμφωνη γνώμη του φορολογούμενου. Ευθύνη η οποία, μάλιστα, θεωρούμε το πιθανότερο, για να μην πούμε σχεδόν σίγουρο, ότι δεν πρόκειται να γίνει κατανοητή από την άλλη πλευρά και από την στιγμή που δεν θα γίνει κατανοητή προφανώς και δεν θα είναι δυνατόν να ανταμειφθεί. Αλλά και κατανοητή να γίνει, πάλι θεωρούμε πολύ δύσκολο να ανταμειφθεί, γιατί απλά απέχει από την κουλτούρα του Έλληνα κάτι τέτοιο.

Από την στιγμή, λοιπόν, που αφενός είναι ευθύνη για κάποιον και αφετέρου δεν πρόκειται να λάβουμε κάποια αμοιβή για αυτό, εκτός εξαιρετικών σπάνιων περιπτώσεων, για ποιο λόγο να την αναλαμβάνουμε; Θα πρέπει και οι φορολογούμενοι να μάθουν να καταλαβαίνουν τις ευθύνες τους, έστω και αν αυτές θεωρούν ότι περιορίζονται στο απλά να προωθούν το email απευθείας στον λογιστή. Εάν έχει λάβει και ο φορολογούμενος το email σου είναι πολύ πιο εύκολο να το διαχειριστείς, παρά από το να ρισκάρεις να έχεις την ηρεμία σου, με τίμημα την ευθύνη που αναλαμβάνεις δωρεάν.

Στατιστικά, βλέποντας το από το γραφείο μας, θεωρούμε ότι σιγά-σιγά όλο και περισσότεροι φορολογούμενοι αρχίζουν έστω να διαβάζουν τα email και μπορούν να μετατραπούν στην κατηγορία του «ποιοτικού φορολογούμενου», που θεωρεί τον λογιστή συνεργάτη του. Προφανώς και απέχουμε πολύ από το ιδεατό σημείο, αλλά εάν δεν προσπαθήσουμε να φτάσουμε σε αυτό, απλά θα κάνουμε κύκλους γύρω από τον εαυτό μας, αναλαμβάνοντας συνεχώς ευθύνες που δεν ανταμείβονται και δεν γίνονται αντιληπτές.

Οπότε, θεωρούμε αξίζει τον κόπο να διαθέσουμε έστω λίγα λεπτά που χρειάζονται για να μπορέσει ο πελάτης να μας διαβάσει τον απαραίτητο 6ψήφιο κωδικό που του πήγε στο email και στο κινητό, ώστε να οριστικοποιήσουμε τα εν λόγω στα στοιχεία επικοινωνίας. Θα μας πει κάποιος, μα δεν υπάρχουν ούτε αυτά τα λίγα λεπτά… Συμφωνούμε απόλυτα, αλλά θεωρούμε ότι αφορμή των δηλώσεων ίσως θα είναι μία καλή ευκαιρία να μπει στον προγραμματισμό κατά την υποβολή της δήλωσης. Δυστυχώς, ο διαχειριστής του συστήματος επέλεξε η επιβεβαίωση στοιχείων να μπορεί να γίνει εντός 10λεπτου, οπότε πρέπει να υπάρχει μία διαδραστικότητα σε αυτό, αλλά είναι καλύτερα να χάσουμε τώρα λίγα λεπτά παρά να τρέχουμε στο μέλλον με το βάρος της ευθύνης ενός αδιάβαστου email.

Μπορεί να ακούγεται ως κάτι αδιάφορο ακόμα και να το συζητάμε, όμως είναι πάρα πολύ σημαντικό και έτσι θεωρήσαμε ότι αξίζει τον κόπο να αφιερώσουμε ένα ολόκληρο άρθρο γύρω από αυτό. Τουλάχιστον, στο taxis υπάρχει η επιλογή και να μπορεί να προστεθεί και 2ο email, το οποίο μπορεί να είναι το δικό μας και έτσι μπορούμε με την σύμφωνη γνώμη του φορολογούμενου να ορίζουμε και αυτό, αλλά για τους λόγους που προαναφέραμε, όχι να είναι το μοναδικό. Τώρα τι θα γίνει με τους μεγάλους ανθρώπους που δεν έχουν email; Δεν είναι δικό μας θέμα να το λύσουμε, αλλά πιστεύουμε ότι όλο και κάποιος συγγενείς (παιδί, εγγόνι, ανίψι) θα πρέπει να καλύπτει αυτόν τον ρόλο.

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους…



comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΕΝΦΙΑ, ΑΑΔΕ, Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, Λογιστές-φοροτεχνικοί