06/09/24 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Καλή σεζόν να έχουμε...

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Τέρμα το διάλειμμα, τα κεφάλια μέσα, που λέει και το γνωστό ροκ τραγούδι… Οι «σκληροπυρηνικοί» λένε καλό χειμώνα, οι λιγότερο λένε καλό φθινόπωρο, άλλοι λένε καλό αποκαλόκαιρο και άλλα τέτοια παρόμοια. Εμείς επιλέγουμε συνήθως να λέμε καλή σεζόν, συνδέοντας την επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές με την έναρξη των σχολείων, των πρωταθλημάτων, των εκπομπών, των σήριαλ και οτιδήποτε νέου αρχίζει τον μήνα Σεπτέμβριο.

Γεγονός είναι ότι, ο Σεπτέμβριος δεν συνήθιζε να είναι ο αγαπημένος μήνας των Ελλήνων, αφού πάντα συνδυάζεται με την επιστροφή στην καθημερινότητα ή πραγματικότητα, όπως συνηθίζουν να το λένε πολλοί. Προφανώς και υπάρχει αυτή η προσέγγιση, όμως από την άλλη μπορούμε να σκεφτούμε ότι ζούμε σε μία χώρα στην οποία ο Σεπτέμβριος εξακολουθεί να φοράει καλοκαιρινή περιβολή, ειδικά μετά τις κλιματικές αλλαγές, και έτσι μπορούμε να συνεχίζουμε να γευόμαστε λίγη καλοκαιρινή γεύση όταν μπορούμε και ξεκλέβουμε χρόνο από την καθημερινότητα μας.

Εκτός όλων των άλλων, ο μήνας Σεπτέμβριος έχει συνδυαστεί και με την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία λαμβάνει χώρα στις αρχές του μήνα. Φέτος, θα διεξαχθεί το διάστημα 7 Σεπτεμβρίου έως 15 Σεπτεμβρίου, με τιμώμενο κράτος την Γερμανία, η οποία ήταν τιμώμενο κράτος και το 2020, αλλά η έκθεση δεν διεξήχθη λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό που είχαν μπει εκείνη την περίοδο σε εφαρμογή. Φέτος, ευτυχώς, τέτοια μέτρα δεν υπάρχουν, οπότε η έκθεση θα διεξαχθεί κανονικά. Μάλιστα, θα είμαστε παρόντες στο περίπτερο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, το οποίο πατροπαράδοτα συμμετέχει στην έκθεση ενεργά και δυνατά.

Βέβαια, πολλοί όταν ακούν την έκφραση «έκθεση Θεσσαλονίκης», φέρνουν στο μυαλό τους τις λέξεις «μέτρα» και «εξαγγελίες». Όχι άδικα, θα λέγαμε, αφού στο πρώτο Σαββατοκύριακο τα φώτα πάντα στρέφονται στα εγκαίνια της έκθεσης, τα οποία συνδυάζονται με την ομιλία του πρωθυπουργού και τις εξαγγελίες που επιφέρει αυτή, καθώς και με την συνέντευξη τύπου που γίνεται την Κυριακή. Προφανώς, κάθε φορά αυτές οι δύο ημέρες κρύβουν μέσα τους οικονομικά και φορολογικά μέτρα, το γνωστό και ως «καλάθι της Δ.Ε.Θ.» ή και ως «πακέτο μέτρων της Δ.Ε.Θ.», το οποίο μετά επιφέρει τους ανάλογους σχολιασμούς με κοστολογήσεις, αναφορές σε «κερδισμένους» και όλα αυτά τα γνωστά που μας απασχολούν κάθε χρόνο.

Φυσικά, φέτος δεν νομίζουμε να αλλάξει το συγκεκριμένο μοτίβο σε σχέση με τις οικονομικές εξαγγελίες, αφού ήδη έχει αρχίσει και σιγοψιθυρίζεται τι θα περιλαμβάνει το «πακέτο» σε σχέση με τους φορολογούμενους γενικότερα και τις επιχειρήσεις ειδικότερα. Οι φήμες και τα σχετικά άρθρα αναφέρουν την λέξη «τέλος επιτηδεύματος», το οποίο, βέβαια, έχει ακουστεί και άλλες χρονιές σε αντίστοιχες φήμες πριν από την έκθεση, αλλά στην ίδια την έκθεση ακούστηκε από καθόλου έως ελάχιστα. Το Σάββατο θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα ακουστεί μία και καλή, με την κατάργηση αυτού του μνημονιακού μέτρου που μας «συντροφεύει» από το 2010 και δημιουργεί απίστευτη πίεση στις επιχειρήσεις και ειδικότερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Κάτι ακούγεται επ’ αυτού, αλλά προσωπικά κρατάμε μικρό καλάθι για το ζήτημα, αφού το δημοσιονομικό κενό που θα δημιουργηθεί με την κατάργηση του θα είναι περίπου 350 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη ο υπουργός οικονομικών σε συνέντευξη του ανέφερε ότι το πακέτο μέτρων θα είναι κάτω του 1 δις ευρώ, βέβαια στην ίδια συνέντευξη ανέφερε και την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μένει να δούμε ποιοι είναι αυτοί, δηλαδή αν εννοεί μόνο ατομικές επιχειρήσεις ή και τα νομικά πρόσωπα και όποιους εννοεί αν θα υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις πλήρους κατάργησης.

Οι ίδιες «φήμες» αναφέρουν και την λέξη «τεκμαρτά εισοδήματα ατομικών επιχειρήσεων», αφού όπως φαίνεται θα υπάρξουν ελαφρές διορθώσεις στο μέτρο, χωρίς βέβαια σε αυτό να περιμένουμε κάτι τρομερό, αφού ήδη το μέτρο από την πλευρά των αρμοδίων παρουσιάζεται σαν απόλυτα πετυχημένο. Η επιτυχία του μέτρου, από τους αρμόδιους, μεταφράζεται με την απόλυτα λανθασμένη σύνδεση του με το γεγονός ότι ελάχιστοι προσέφυγαν στην αμφισβήτηση του ελάχιστου εισοδήματος. Το ελάχιστο ενδιαφέρον στην αμφισβήτηση το είχαμε προβλέψει στο άρθρο «Τελικά είναι ξεκάθαρα περαίωση και μάλιστα αναγκαστική…» και φυσικά δεν πέφτουμε από τα σύννεφα της μικρής συμμετοχής των ατομικών επιχειρήσεων σε αυτή τη διαδικασία. Το ότι δεν μπήκαν, όμως, σε αυτή τη διαδικασία να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια, να ανοίγουν ελέγχους σε βάθος 5ετίας και ούτω καθεξής, δεν σημαίνει παράλληλα ότι όλοι όσοι αποδέχτηκαν έμμεσα το ελάχιστο εισόδημα φοροδιαφεύγουν κιόλας.

Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες από την συνέντευξη του υπουργού μιλούν για διεύρυνσή των δικαιούχων μείωσης κατά 50%, που μέχρι τώρα αφορά επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε χωριά κάτω των 500 κατοίκων και τίποτα άλλο. Αυτό όπως ακούγεται νομίζουμε ότι περισσότερο θα λύσει τις αδικίες της απογραφής πληθυσμού, που πολλά χωριά δεν καταγράφονται σαν αυτόνομα και έτσι χάνεται η εν λόγω μείωση, παρά τις αδικίες του ίδιου του μέτρου. Η άποψη μας από την πρώτη στιγμή ήταν ότι το εν λόγω μέτρο, με όλη την ψηφιοποίηση που μας ταλαιπωρεί, πρέπει να καταργηθεί αφού δεν νοείται τεκμαρτός προσδιορισμός παράλληλα με διασυνδέσεις POS, συστήματα IRIS, myDATA και όλα τα υπόλοιπα γνωστά, όμως η «αποδοχή της επιτυχίας» προφανώς και αποκλείει κάποιο τέτοιο σενάριο.

Εκτός των παραπάνω δύο θεμάτων, ακούγονται και άλλες φήμες σε σχέση με τα ενοίκια, με την βραχυχρόνια μίσθωση, με το δημογραφικό και με άλλα πολλά, τα οποία προτιμούμε να σχολιάσουμε αφού ακούσουμε και κρίνουμε τι μας αφορά άμεσα σαν κλάδο.

Όσον αφορά τα «στενά» δικά μας προβλήματα, δηλαδή τα myDATA, την πολυνομία, την τεράστια ηλεκτρονική γραφειοκρατία, το πρόβλημα επικοινωνίας με το δημόσιο, τις τεράστιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση αιτήσεων, τις υπέρογκές απαιτήσεις από ασαφείς νόμους και όλα τα γνωστά που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια στα γραφεία μας, προφανώς και δεν αναμένεται να είναι μέρος του «πακέτου», για ευνόητους λόγους. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα πάψουμε να τα σχολιάζουμε και να μαχόμαστε για αυτά… Θα είμαστε στη Δ.Ε.Θ., αλλά θα είμαστε εδώ και μετά τη Δ.Ε.Θ. και φυσικά θα τα λέμε στη «δικιά μας γλώσσα».

Καλή σεζόν και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους…



comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΔΕΘ, Τεκμαρτό Εισόδημα, Επαγγέλματα > Ελεύθερος Επαγγελματίας, Λογιστές-φοροτεχνικοί