05/07/24 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Άραγε θα τρελάνουμε εμείς τα συστήματα ή τα συστήματα εμάς;

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Προσυμπλήρωση ή μάλλον καλύτερα οίκοθεν συμπληρωμένες δηλώσεις ήταν και πάνε… Η εβδομάδα που μας πέρασε κινήθηκε αρκετά γύρω από το ζήτημα της ολοκλήρωσης της αυτόματης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, οι οποίες ολοκληρώθηκαν την Τρίτη 2 Ιουλίου με την αυτόματη υποβολή τους.

Βέβαια, όχι ακριβώς όσες είχαν υπολογιστεί στην αρχή, δηλαδή 1,3 εκατ. φορολογικές δηλώσεις, αλλά πολύ λιγότερες, αφού σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου της Α.Α.Δ.Ε. οριστικοποιήθηκαν αυτόματα 422.878 δηλώσεις, δηλαδή κάτι λιγότερο από μία στις τρεις υποβλήθηκαν με τον συγκεκριμένο τρόπο. Βέβαια, όπως μετά από κάθε αρχική δήλωση που έχει υποβληθεί, έτσι και με αυτές τις δηλώσεις υπάρχει το δικαίωμα της υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης όποτε το επιθυμεί ο φορολογούμενος ή ακόμα και καλύτερα ο φοροτεχνικός που ελέγχει, συμπληρώνει και υποβάλλει την συγκεκριμένη τροποποίηση.

Μέχρι πότε μπορεί να υποβληθεί η συγκεκριμένη τροποποιητική; Το Υπουργείο λέει στο γνωστό mail μέχρι τις 26 Ιουλίου για να θεωρηθεί εμπρόθεσμη η τροποποιητική. Όντως, έτσι είναι, αν η προθεσμία των δηλώσεων παραμείνει για τις 26/7 ή θα είναι όποτε και αν αυτή μεταφερθεί για τις αρχικές.

Τι γίνεται, όμως, όταν υποβληθεί μία τροποποιητική εκπρόθεσμα; Να θυμίσουμε ότι μετά από αγώνες πολλούς, προσωπικούς και μη, έχει επιτευχθεί να προβλέπεται στον Κ.Φ.Δ. η μη επιβολή του προστίμου των 100 ευρώ όταν η εκπρόθεσμη τροποποιητική δεν δημιουργεί χρεωστικό ποσό διαφοράς φόρου που ξεπερνά τα 100 ευρώ. Μάλιστα, οι αγώνες αρχικά ευόδωσαν για τις τροποποιητικές δηλώσεις, αλλά στην συνέχεια ευόδωσαν και για τις αρχικές δηλώσεις, όπου, επίσης, προβλέπεται ότι όταν υποβληθεί εκπρόθεσμα αρχική δήλωση, φυσικού ή νομικού προσώπου, της οποίας ο φόρος δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ, δεν επιβάλλεται το αυτοτελές πρόστιμο που προβλέπει ο Κ.Φ.Δ., το οποίο είναι 100 ευρώ όταν δεν τηρούνται βιβλία, 250 ευρώ όταν τηρούνται απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ όταν τηρούνται διπλογραφικά.

Υπάρχει, λοιπόν, καμιά πιεστική κατάσταση για να γίνει έλεγχος και τυχών τροποποίηση για τις 422.878 δηλώσεις που υποβλήθηκαν αυτοματοποιημένα; Κατά την γνώμη μας υπάρχει μόνο για τους δύσμοιρους 98.297 φορολογούμενους (93.204 υπόχρεους και 5.093 συζυγούς), που έπεσαν αυτοματοποιημένα στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων, γιατί απλά υποθέτουμε το σύστημα δεν είχε την αυτοματοποιημένη ευθιξία να ελέγξει αν υπάρχει ανάλωση κεφαλαίου και να την συμπληρώσει μόνη της στον ανάλογο κωδικό. Φυσικά και ευθιξία να είχε, αν κρίνουμε από τις αναλώσεις που έχει κάνει κατά κάποιο τρόπο μόνο του το σύστημα, πιστεύουμε πάλι λάθος θα γίνονταν, αφού υπάρχουν φορές που ο κωδικός 787-788 «χτυπάει» εκεί που δεν τον περιμένεις και αντίστοιχα δεν «χτυπάει» ενώ είσαι σχεδόν σίγουρος ότι ανάλωση κεφαλαίου δεν υπάρχει. Φυσικά, είναι τόσο πολυδαίδαλη η διαδικασία υπολογισμού και τόσοι πολλοί οι διαφορετικοί παράμετροι κάθε χρόνο, ειδικά πριν το 2010, που είναι αδύνατον να μπορεί να προσεγγίσει σωστά το σύστημα, οπότε μοιραία η «χειροκίνητη» μελέτη, από κάποιον που ασχολείται με το άθλημα είναι άκρως απαραίτητη.

Φυσικά, εκτός από τις προ συμπληρωμένες, έχουμε και τις «κανονικές» δηλώσεις, που γίνεται ένας τεράστιος αγώνας δρόμου σε συνθήκες σπριντ μετ’ εμποδίων για να επιτευχθεί ο θεωρητικός στόχος, ο οποίος ήδη υπάρχουν αρκετές φωνές ότι είναι ανέφικτος. Γιατί είναι ανέφικτος; Γιατί, πολύ απλά, ο χρόνος ήταν και παραμένει λίγος, ενώ τα εμπόδια άπειρα. Για παράδειγμα, να θυμίσουμε ότι μέσα στον Ιούλιο έχουμε το Φ.Π.Α. του 2ου τριμήνου, το οποίο φυσικά υποβάλλεται με τις διαδικασίες τις προσυμπλήρωσης από τα myDATA, για την ακρίβεια είναι το δεύτερο έντυπο Φ.Π.Α. για τα απλογραφικά, που θα υποβληθεί με αυτή την διαδικασία. Όχι ότι τα διπλογραφικά που θα υποβάλλουν αισίως το έκτο έντυπο Φ.Π.Α. με αυτή την διαδικασία έχουν συνηθίσει, άλλωστε πως να συνηθιστεί μία τόσο παράλογη και προβληματική διαδικασία;

Σκεφτείτε, βέβαια, ότι το φορολογικό έτος 2023, ως φαίνεται, θα είναι το τελευταίο που το σύστημα επιτρέπει διαφορές μεταξύ εντύπου Ε3 και δεδομένων myDATA, άρα τα «καλύτερα» δεν έχουν έρθει ακόμα. Οι περισσότεροι συνάδελφοι που μιλάμε καθημερινά, μαζί και εμείς φυσικά, πιστεύουμε ότι θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι, όπως φαίνεται, αφού μπορούμε να καταλάβουμε πόσο αδύνατο να εφαρμοστεί είναι αυτό που έχουν στο μυαλό τους οι αρμόδιοι, αφού το ζούμε συνεχώς στο Φ.Π.Α.. Μάλιστα, το Φ.Π.Α. ας πούμε ότι συγχωρεί λάθη και διαφορές , όπως τα θεωρεί αυτό φυσικά, μέχρι 30% σε σχέση με τα δεδομένα του myDATA, οπότε κάπως μπορεί να το σώσεις βάζοντας και λίγη δημιουργική φαντασία μέσα. Βέβαια, δεν υπάρχει πρόβλεψη ξεκάθαρη για τα ειδικά καθεστώτα, για τις επιχειρήσεις που είναι στο σύστημα OSS και για πάρα πολλές άλλες περιπτώσεις, για αυτό λέμε ότι πολλές φορές χρειάζεται και φαντασία και αυτοδημιουργία και όχι μόνο.

Είναι και αυτά και άλλα πολλά στις περιπτώσεις που είχαμε αναρωτηθεί φωναχτά στο άρθρο μας «Μήπως ήρθε η ώρα να φύγει από τη μέση η “λογική” και η φαντασία;». Δεν θέλουμε, λοιπόν, να γίνουμε προάγγελοι κακών καταστάσεων, αλλά νομίζουμε ότι τις φετινές δηλώσεις πρέπει να τις «ευχαριστηθούμε» καλά, αφού οι επόμενες θα έχουν πολύ «πάρτι». Αν δε κρίνουμε και από την ανησυχία που μοίρασε η φετινή καινοτομία των οίκοθεν δηλώσεων, που το θέμα αφορούσε μόνο κάποιους μισθωτούς και συνταξιούχους, δηλαδή αυτές που κατά βάση λέμε «απλές δηλώσεις», καταλαβαίνουμε ότι τα δυσκολότερα μάλλον έρχονται.

Αυτό το λέμε όχι γιατί είμαστε αρνητικοί στην εξέλιξη, το ακριβώς αντίθετο θα λέγαμε μάλιστα, αλλά γιατί ξέρουμε πολύ καλά όλοι όσοι ασχολούμαστε με το αντικείμενο ότι το ελληνικό φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα είναι τόσο πολυδαίδαλα, που η ψηφιοποίηση τους είναι ένα έργο που δεν μπορεί να επιτευχθεί ή έστω δεν μπορεί να γίνει στο πόδι. Ίσως, λέμε ίσως να θέλουν και αυτά την απλοποίηση τους, για να μπορούν να ψηφιοποιηθούν, για να μην υπάρχει ο κίνδυνος να τρελάνουμε και τα συστήματα και στην συνέχεια αυτά εμάς… Το ποιος θα τρελαθεί πρώτος, θα το δείξει η ιστορία…

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους…comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Φορολογικές δηλώσεις, Λογιστές-φοροτεχνικοί, Φορολογικές Δηλώσεις 2024