14/06/24 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Μήπως ήρθε η ώρα να φύγει από τη μέση η «λογική» και η φαντασία;

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Ο καύσωνας μας ταλαιπώρησε όλη την εβδομάδα που πέρασε. Βέβαια, ακόμα και σήμερα δεν έχουμε καταλάβει αν τα 40άρια ήταν καιρικό φαινόμενο ή αποτέλεσμα των εκλογικών αποτελεσμάτων. Γιατί σίγουρα η αποχή και τα εκλογικά αποτελέσματα των περισσότερων κομμάτων ανέβασαν το πολιτικό θερμόμετρο. Η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών απείχε από την εκλογική διαδικασία, όχι γιατί δεν ήθελαν να χάσουν μια ανάσα δροσιάς σε κάποια παραλία, αλλά, κατά τη γνώμη μας, σαν πολιτική επιλογή.

Και για όποιον άντεξε να παρακολουθήσει τις πολιτικές συζητήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, θα είδε ότι αυτές κινήθηκαν στην καθημερινότητα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία. Η ακρίβεια επικεντρώνεται στον τομέα της ενέργειας και των τροφίμων, με τις τιμές στα σούπερ μάρκετ να έχουν πάρει την ανιούσα και να μην έχουν σταματημό. Η υγεία και η στέγη ήταν θέματα που κυριάρχησαν στην πολιτική επικαιρότητα.

Νομίζω, όμως, ότι θα ήταν άδικο να αφήσουμε έξω από τα προβλήματα της καθημερινότητας το δικό μας υπουργείο, των οικονομικών, και την Α.Α.Δ.Ε.. Τη μερίδα του λέοντος είχε, έχει και θα έχει και για τα επόμενα χρόνια ο τεκμαρτός προσδιορισμός εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων. Ειδικά στις φετινές δηλώσεις, που οι φορολογούμενοι επαγγελματίες αντιλαμβάνονται τα αποτελέσματα του, αλλά και τις πολλές αδικίες του, τις οποίες έχουμε ήδη αναφέρει στα προηγούμενα άρθρα της ενότητας.

Την Τρίτη 17/06/2024 κατατίθενται στο ΣτΕ η προσφυγή της Συντονιστικής Επιτροπής Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματιοβιοτεχνών και Εμπόρων κατά του νέου άδικου νόμου Ν.5073/2023, όπως, επίσης, και κατά της Α.1055/2024 απόφασης του διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., που αφορά τον καθορισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος, που κινείται στη εξής λογική:

«Τόλμησε να αμφισβητήσεις τον τεκμαρτό προσδιορισμό και θα δεις τι θα πάθεις, όχι μόνο για το 2023, αλλά και για τα προηγούμενα χρόνια».

Κάτι που επίσης έχουμε ήδη αναλύσει σε προηγούμενα άρθρα και έχουμε αποδείξει ότι η διαδικασία ουσιαστικά πρόκειται για μία άμεση και μάλιστα αναγκαστική περαίωση βιβλίων ατομικών επιχειρήσεων.

Αλλά και το θέμα της γραφειοκρατίας και της ανοργανωσιάς καλά κρατεί. Μάλιστα, το χειρότερο κομμάτι σε αυτό είναι ότι έχει εκμοντερνιστεί με την μετατροπή του σε μία ατέρμονη ψηφιακή γραφειοκρατία, που μέσα σε όλα δεν ξέρεις και με ποιον υπεύθυνο να μιλήσεις, ενώ παλιά τουλάχιστον έβρισκες έναν υπεύθυνο να σε κατευθύνει κατά το δυνατόν. Τώρα υπάρχει η απλή λογική «πετάω τη μπάλα στην εξέδρα», απαντώντας το κλασικό «πρέπει να γίνει ψηφιακή αίτηση». Φυσικά, help desk στις περισσότερες περιπτώσεις αγνοούνται ή αν υπάρχουν αδυνατούν να λειτουργήσουν συνδυαστικά με τις άλλες υπηρεσίες του κράτους που έχουν ψηφιοποιηθεί.

Αλλά τι άλλο μένει; Οι αποφάσεις που βγαίνουν γύρω από το γραφειοκρατικό κομμάτι. Αποφάσεις αψυχολόγητες, χωρίς προγραμματισμό, που αλλάζουν μετά από την κατακραυγή και αφού χιλιάδες πολίτες έχουν ήδη ταλαιπωρηθεί. Πώς αλλιώς θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει την υποχρεωτικότητα του IBAN στις φορολογικές δηλώσεις και μάλιστα με τον έλεγχο που γινόταν αυτόματα online για το αν τα τραπεζικά στοιχεία είναι επικαιροποιημένα. Το αποτέλεσμα; Να αναγκάζονται χιλιάδες φορολογούμενοι να ταλαιπωρούνται στα γκισέ των τραπεζών για να μπορέσουν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση.

Κατά τα άλλα, οι δηλώσεις μισθωτών – συνταξιούχων είναι προσυμπληρωμένες και δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα!

Και ενάμιση μήνα μετά κατάλαβαν πόσο ταλαιπωρούσαν τους ηλικιωμένους και όσους φορολογούμενους έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και πάνω και άλλαξαν την απόφαση, όταν δεν υπάρχει πιστωτική δήλωση. Αν όντως ήταν τόσο αναγκαία η αναγραφή του ΙΒΑΝ ή η επικαιροποίηση των στοιχείων, θα μπορούσαν από πέρυσι να είχαν ανακοινώσει στους φορολογούμενους ότι πρέπει να το τακτοποιήσουν. Αλλά και πάλι, ποτέ μας δεν καταλάβαμε γιατί όλο αυτό θα έπρεπε να συνδέεται εκβιαστικά με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Και βέβαια θα πρέπει κάποιος να σχολιάσει πως η Α.Α.Δ.Ε. αποφάσισε, σε περίοδο φορολογικών δηλώσεων, στον χρόνο που κατά τη γνώμη των καθ’ ύλη αρμοδίων, δηλαδή των λογιστών, να μεταφέρει σταδιακά τις αρμοδιότητες για θέματα φορολογίας εισοδήματος, Φ.Π.Α., ειδικών φορολογιών και Μητρώου, καθώς και για θέματα εφαρμογής των διατάξεων περί τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων στο ΚΕ.ΦΟ.Δ.Ε. Αττικής.

Την πρώτη ημέρα λειτουργίας, εχθές Πέμπτη 13/06/2024, από τις 16:00 μέχρι και τα μεσάνυχτα, Εγγλέζοι στην ώρα τους, έκλεισαν το σύστημα! Μακάρι και τα υπόλοιπα να λειτουργούσαν με την ίδια συνέπεια! Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να υποβληθούν φορολογικές δηλώσεις, που είναι το σημαντικότερο πρόβλημα αυτή την περίοδο! Βέβαια, επειδή η μετάβαση θα είναι σταδιακή για την 1/7, 8/7, 15/7 και 22/7, θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα χρειάζεται στην κάθε περίοδο μεταφοράς η ίδια διακοπή των συστημάτων για 10 ώρες.

Πάμε, όμως, και στο άλλο αγαπημένο μας υπουργείο, το υπουργείο εργασίας, οπού μάλιστα είχαμε και την αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου, αφού ορίστηκε νέα υπουργός η κ. Νίκη Κεραμέως. Αφού αρχικά ευχηθούμε καλή επιτυχία στη νέα υπουργό, αλλά και σε κάθε άλλο νέο υπουργό – υφυπουργό της κυβέρνησης, θα σταθούμε αρχικά σε ένα βασικό πρόβλημα που θα πρέπει να λύσει το νέο επιτελείο σε σχέση με το σύστημα του Ε.Φ.Κ.Α. και το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Ποιο είναι αυτό; Αυτό της τεχνικής αναβάθμισης, που όταν γίνεται το σύστημα πέφτει, τις περισσότερες φορές αιφνιδιαστικά.

Προφανώς και όλων το μυαλό πηγαίνει σε αυτό που έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι, που ξαφνικά έπεσαν όλα τα συστήματα που εμπλέκονται με το υπουργείο εργασίας. Όλοι γνώριζαν ότι στις 15:00 το μεσημέρι θα γινόταν αναβάθμιση των συστημάτων του Ε.Φ.Κ.Α., αφού ο Ε.Φ.Κ.Α. είχε ανακοινώσει ότι «από την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024, από ώρα 15:00 έως και τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024 και ώρα 15:00, όλες οι Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του e-Ε.Φ.Κ.Α. δεν θα είναι διαθέσιμες κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα».

Έλα, όμως, που μαζί με τα συστήματα του Ε.Φ.Κ.Α. έπεσαν και τα συστήματα του ΕΡΓΑΝΗ, χωρίς καμία προειδοποίηση και φυσικά χωρίς καμία μέριμνα οδηγιών επί του θέματος. Εμείς που είμαστε του «αθλήματος» καταλαβαίνουμε πάρα πολύ καλά τι σημαίνει να πέφτει το ΕΡΓΑΝΗ αιφνιδιαστικά, χωρίς καμία προειδοποίηση προς τους εμπλεκόμενους. Δυστυχώς, όμως, το καταλαβαίνουμε μόνο εμείς και όχι αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις και δίνουν τις οδηγίες στους εμπλεκόμενους. Αρκετά αργότερα από την αιφνιδιαστική διακοπή, θεώρησαν σωστό να βγάλουν μία ξερή ανακοίνωση, που έλεγε ότι «από σήμερα, Παρασκευή 07.06.2024 και ώρα 15:00 δεν θα είναι δυνατή η είσοδος χρηστών-εργοδοτών στην πύλη εξυπηρέτησης επιχειρήσεων eServices του Π.Σ. Εργάνη, για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν θα είναι διαθέσιμες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ο.Π.Σ. Ε.Φ.Κ.Α.».

Μία ξερή ανακοίνωση, απλά και μόνο για να καλυφθεί ο αιφνιδιασμός και τίποτα άλλο. Φυσικά, δεν έβγαλαν οδηγίες για όσους είχαν μείνει χωρίς πρόσληψη, χωρίς αλλαγή ωραρίου, χωρίς δήλωση υπερωριών, χωρίς δήλωση οικειοθελούς αποχώρησης, χωρίς κατάθεση εβδομαδιαίου προγράμματος και γενικά χωρίς την κατάθεση ότι εγγράφου απαιτείται να υποβληθεί στο σύστημα Εργάνη, το οποίο αν δεν υποβληθεί εμπρόθεσμα θα επιφέρει υπέρογκα πρόστιμα. Αυτονόητο είναι ότι επικράτησε ένας κακός χαμός, ειδικά από επιχειρήσεις που έμεναν ξεκρέμαστες από προσωπικό για όλο το διάστημα που όριζε η ανακοίνωση. Φυσικά, τα τηλέφωνα βαρούσαν συνεχώς, αλλά όλοι μαζί μόνο υποθέσεις μπορούσαμε να κάνουμε και να απαντάμε βάσει «λογικής» και φαντασίας. Φυσικά, χωρίς οδηγίες έχεις μόνο να επιλέξεις ποια ευθύνη θεωρητικά θα φορτωθείς. Αυτή του να μείνει η επιχείρηση χωρίς το απαραίτητο προσωπικό ή αυτή της του τεράστιου προστίμου; Και καλά η πρόσληψη και το πρόστιμο…. Αν ο εργαζόμενος που δεν πρόλαβες να προσλάβεις πάθαινε κάποιο εργατικό ατύχημα ή τίποτα ακόμα χειρότερο; Εκεί τι ακριβώς μπορούσες να πεις;

Δεν πάει έτσι, όμως, κύριοι… Όταν «απαιτείς» από κάποιον να είναι γρήγορος σε όλα, αλλιώς θα έχει να αντιμετωπίσει υπέρογκα πρόστιμα, τότε θα πρέπει να είσαι και εσύ γρήγορος και να προβλέπεις τις καταστάσεις και τις οδηγίες που θα πρέπει να δώσεις για αυτές. Η ελαφρυντική περίοδος της υγειονομικής κρίσης έχει περάσει προ πολλού, οπότε όλοι μαζί σταματήστε να απαιτείτε έμμεσα ή και άμεσα να έχουμε «λογική» και «φαντασία» και αρχίστε να προβλέπετε καταστάσεις. Αυτό που έγινε την περασμένη Παρασκευή ήταν ανεπίτρεπτο, αλλά δυστυχώς δεν ήταν η πρώτη φορά. Απαιτούμε, όμως, να ήταν η τελευταία… Προφανώς και το νέο επιτελείο δεν ευθύνεται για αυτή την κατάσταση που δημιουργήθηκε, αλλά όπως προαναφέραμε είναι κάτι που θα πρέπει να λύσει άμεσα.

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους…comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Φορολογικές δηλώσεις, ΑΑΔΕ, ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, Λογιστές-φοροτεχνικοί, e-ΕΦΚΑ, Φορολογικές Δηλώσεις 2024