Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.
Ο Φεβρουάριος έφτασε στα μέσα του και οδεύουμε ολοταχώς προς τον Μάρτιο, άρα και στο θεωρητικό τέλος του χειμώνα. Λέμε θεωρητικό, γιατί αφενός μέχρι στιγμής, με ελάχιστες εξαιρέσεις, έχει λάμψει δια της απουσίας του, και αφετέρου γιατί η παροιμία λέει «Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης», η οποία έχει επιβεβαιωθεί ουκ ολίγες φορές στα χρονικά, άρα κάτι ήξεραν οι παλιότεροι και σοφότεροι από εμάς που την καθιέρωσαν.
Στα δικά μας «γήπεδα» επικρατεί ένας κακός χαμός, κάτι που έχουμε συνηθίσει να επικρατεί εδώ και πολλά χρόνια, αλλά είναι κάποιοι περίοδοι που η πραγματικότητα ξεπερνάει την κάθε φαντασία και το 2024 φαίνεται να ανήκει σε αυτές. Το πρόγραμμα του Φεβρουαρίου έχει από όλα τα «καλά».
Έχει αιτήσεις για μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα ασφαλισμένα ακίνητα έως τις 22/2, με όλες τις διαδικασίες που πρέπει να γίνουν, ενώ παράλληλα υπάρχουν άπειρα παράπονα για λάθος στοιχεία που έχουν σταλεί από τις ασφαλιστικές. Σε αυτό μπορούμε να προσθέσουμε την προθεσμία των μεταβολών στο έντυπο Ε9 για την χρήση 2023, η οποία με τροπολογία στη βουλή «τραβήχτηκε» 23 ημέρες νωρίτερα από την προθεσμία που γνωρίζαμε και έτσι πάει για τις 8 Μαρτίου και αυτό προκειμένου ο φετινός φόρος να βγει σε 11 δόσεις. Μάλιστα, από του χρόνου οι δόσεις για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα γίνουν 12, ενώ οι μεταβολές θα πρέπει να καταχωρούνται έως τις 31 Ιανουαρίου του επόμενου έτους που τις αφορούν. Ο «απέξω» θα αναρωτηθεί πως είναι δυνατόν αυτό να το κάνουμε θέμα, ενώ οι δηλώσεις του Ε9 προ συμπληρώνονται. Εδώ ο «από μέσα» θα του απαντήσει ότι προ συμπληρώνονται ελάχιστες και πολλές εξ αυτών έχουν λάθη που θέλουν διορθώσεις, οπότε άνθρακας ο θησαυρός προς το παρόν.
Μιας και λέμε για προ συμπλήρωση, ο Φεβρουάριο σαφώς και έχει τις πρόβες για τις πρώτες (;) προ συμπληρωμένες δηλώσεις Φ.Π.Α. που θα πρέπει να σταλθούν έως τις 29/2 για τις επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία. Το ερωτηματικό το βάζουμε για ευνόητους λόγους, αφού είναι ξεκάθαρο ότι η διαδικασία είναι καθ’ όλα λανθασμένη, τα προβλήματα άπειρα και προφανώς δεν μπορούν να λυθούν εν μία νυκτί και με προετοιμασίες στο πόδι. Εκτός από εμάς, που το λέμε από την πρώτη στιγμή και συνεχώς, πλέον το λέει και το Οικονομικό Επιμελητήριο Αθηνών, παραθέτοντας 3 θεσμικά προβλήματα, 9 τεχνικά προβλήματα και άλλα 5 προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την εφαρμογή myDATA. Δεκαεπτά συνολικά είδη προβλημάτων δεν τα λες και λίγα, αλλά αν ψαχτούμε λίγο ακόμα είμαστε σίγουροι ότι θα εκτιναχτούν εκθετικά, χωρίς φυσικά να θέτουμε ζήτημα περί ετοιμότητας των ίδιων των λογιστικών προγραμμάτων. Πολλά από τα προγράμματα είναι έτοιμα, αλλά απαιτούνται σεταρίσματα που παίρνουν αρκετές ώρες ή και ημέρες να επιτευχθούν. Όμως, και τα σεταρίσματα να γίνονται, υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα, που πολλά από αυτά ουσιαστικά ακυρώνουν τα σεταρίσματα και έτσι συνεχίζει ο γνωστός και αδιανόητος φαύλος κύκλος, ο οποίος φυσικά και δεν κλείνει με τις δημιουργικές αλχημείες που μας καλεί να κάνουμε η εγκύκλιος Α.1020/2024, τις οποίες και αναφέραμε στο άρθρο της προηγούμενης εβδομάδας «Καλά θα πάει (και) αυτό…». Εάν το υπουργείο παραμείνει στις εμμονές του, πραγματικά δεν μπορούμε να φανταστούμε τι Φ.Π.Α. και πως θα αποδοθεί για τον μήνα Γενάρη, αλλά και για τον μήνα Φλεβάρη, για τον μήνα Μάρτη, για το πρώτο τρίμηνο των απλογραφικών και ούτω καθεξής.
Από την άλλη, για να μην πλήττουμε, έχουμε την φρενίτιδα που έχει επικρατήσει με τα POS και με την διασύνδεση τους με τις ταμειακές μηχανές και τους φορολογικούς μηχανισμούς. Όλοι που εμπλέκονται και συμμετέχουν στην φρενίτιδα έχουν στο μυαλό τους μία μαγική ημερομηνία, την 29η Φεβρουαρίου, που λήγει η σχετική προθεσμία. Προθεσμία για ποιους, για ποιο πράγμα και ποιους αφορά; Εδώ αυτοί που συντηρούν την εν λόγω φρενίτιδα, άλλοι ηθελημένα και άλλοι όχι, δίνουν τα ρέστα τους, αφού δημιουργούν ένα κλίμα στην αγορά ότι αφορά τους πάντες και τα πάντα. Παράλληλα, υπάρχουν άλλοι που προσπαθούν να πετάξουν το μπαλάκι από πάνω τους, γιατί δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν την όλη κατάσταση. Τη δική μας την άποψη την έχουμε ήδη παραθέσει στο άρθρο μας «Ας ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα για τα QR Code και τα POS...»
Για να γίνει κατανοητό τι εννοούμε περί φρενίτιδας, θα θέσουμε δύο παραδείγματα που μας έτυχαν σήμερα, τα οποία προφανώς και δεν είναι τα μοναδικά, αλλά και προφανώς δεν είμαστε οι μοναδικοί που αντιμετωπίζουμε. Στην πρώτη περίπτωση είδαμε e-mail από έναν σύλλογο εταιρειών, το οποίο μεταφέρει άποψη συναδέλφου, που ενημερώνει περί του θέματος ότι θεωρεί ότι το θέμα δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως και η γενική κατεύθυνση είναι η εκτεταμένη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών και έτσι συστήνει όλοι να προμηθευτούν POS. Μάλιστα, ο σύλλογος κλείνοντας το συμβουλευτικό e-mail του προτείνει η κάθε εταιρεία να απευθυνθεί προς την αρμόδια Δ.Ο.Υ., ώστε να λάβει εξατομικευμένη απάντηση περί του θέματος. Στη δεύτερη περίπτωση της ημέρας, μας κάλεσε πελάτης που μας ενημέρωσε ότι θα πρέπει να αλλάξει ταμειακή μηχανή για να μπορεί να διασυνδεθεί με το POS, αλλά ο τεχνικός του είπε ότι δεν έχει χρόνο τώρα και έχει ραντεβού στα μέσα Μαρτίου. Συνεχίζοντας, του συνέστησε ότι πρώτα θα πρέπει να γίνει η αίτηση για το voucher και στην συνέχεια να αλλάξει ταμειακή, άρα κατέληξε ότι πρώτα θα πρέπει να μιλήσει με τον λογιστή του για να του κάνει την αίτηση και μετά να έρθει αυτός να αλλάξει την μηχανή.
Τα δύο παραδείγματα δεν τα αναφέρουμε ούτε για να κρίνουμε τον συνάδελφο που έχει μία συγκεκριμένη άποψη και στάση επί του θέματος που διαφέρει από τα λεγόμενα της εγκυκλίου, ούτε για να κρίνουμε τον σύλλογο που ενημέρωσε τα μέλη του παραπέμποντας τους να πάνε στις Δ.Ο.Υ., που μέσα σε όλα δεν έχουν προσωπικό ούτε να διαβάσει τις εξατομικευμένες ερωτήσεις, ούτε για να κρίνουμε τον τεχνικό της ταμειακής μηχανής που δεν προλαβαίνει και συστήνει να γίνει αίτηση για ένα πρόγραμμα που προς το παρόν είναι κλειστό, ενώ τώρα έρχονται οι απαντήσεις των αιτήσεων του αντίστοιχου προγράμματος μηνός Δεκεμβρίου.
Προφανώς και δεν τα λέμε για να κρίνουμε κανέναν από όλους τους προαναφερόμενους, γιατί πολύ απλά είναι και αυτοί μέρος της φρενίτιδας που επικρατεί επί του θέματος. Όμως, τα λέμε για να μεταφέρουμε τον τεράστιο πανικό που επικρατεί στην αγορά, ο οποίος προφανώς και δεν είναι τυχαίος. Έχει λόγο, αιτία, αλλά και ξεκάθαρο δημιουργό και δεν είναι άλλος από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο «μοιράζει» και «υπόσχεται» πρόστιμα υπέρογκα και εξαντλητικά μέσα από δελτία τύπου, τα οποία θα νομοθετηθούν αργότερα και θα προστεθούν στα ήδη νομοθετημένα, επίσης, υπέρογκα πρόστιμα. Ο πανικός είναι τόσο μεγάλος και προσθετικός σε όλα τα υπόλοιπα και προαναφερόμενα, που πλέον έχουμε αρχίσει και αναρωτιόμαστε αν είναι και ο αυτοσκοπός του νομοθέτη. Δυστυχώς, μας δίνεται το δικαίωμα να πιστεύουμε κάτι τέτοιο. Γιατί υποτίθεται ότι όλα γίνονται για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά φοβόμαστε ότι θα οδηγηθούμε σε μία βίαιη αναβίωση του Κ.Β.Σ., που στέκονταν στον τύπο και όχι στην ουσία. Το αποτέλεσμα θα δείξει, αλλά ελπίζουμε να μην είναι αργά…
Και εις άλλα με υγεία… Καλό Σαββατοκύριακο…