Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.
Ο Φεβρουάριος πλησιάζει στα μέσα του και όλοι οι ερωτευμένοι περιμένουν την ερχόμενη Τετάρτη να γιορτάσουν την καθιερωμένη ημέρα τους με τις γνωστές καρδούλες και όλα τα υπόλοιπα γνωστά. Από την άλλη, οι «εραστές» της σούβλας θα πρέπει να περιμένουν λίγο ακόμα μέχρι τις αρχές Μαρτίου, αφού φέτος αργεί η δική τους αγαπημένη ημέρα της Τσικνοπέμπτης που θα γιορταστεί στις 7 Μαρτίου, άρα φέτος θα αποφύγουμε την «κόντρα» και το δίλλημα σοκολατάκια ή σούβλα, οπότε θα είναι ευκολότερο να γιορταστούν ανάλογα και οι δύο ημέρες!
Στα δικά μας τα λημέρια, πάντως, δεν έχουμε παράπονο, αφού τα αγαπημένα μας υπουργεία εργασίας και οικονομικών φρόντισαν την περασμένη εβδομάδα να γιορτάσουν προκαταβολικά και τις δύο ημέρες μαζί μας, αφού μας επιφύλαξαν δύο πολύ σημαντικές εκπλήξεις με εγκυκλίους και διαδικασίες που εν μέρει περιμέναμε, αλλά επιβεβαιώθηκαν και με την «στάμπα» των αρμοδίων. Βέβαια, οι «γιορτές», επετειακές και έκτακτες, καλά κρατούν εδώ και πολλά χρόνια, αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα που το έχουμε κουβεντιάσει ουκ ολίγες φορές και προφανώς και θα το συζητάμε για πολύ καιρό ακόμα.
Ξεκινάμε τις «εορταστικές αναφορές» από το υπουργείο εργασίας που έδωσε λύση στο μυστήριο για το τι θα γίνει με τους μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους και την κράτηση από τον μισθό που θα αντικαταστήσει τη μείωση της σύνταξης κατά 30%, την οποία από 01/01/2024 λαμβάνουν ολόκληρη. Η εγκύκλιος 7/2024 του e-Ε.Φ.Κ.Α. ορίζει αυτό που φανταζόμασταν οι περισσότεροι, δηλαδή ότι η κράτηση 10% θα γίνεται από τον εργοδότη, επί των ασφαλιστέων αποδοχών του εργαζόμενου συνταξιούχου και θα αποδίδεται στον Ε.Φ.Κ.Α. δια μέσω της μηνιαίας Α.Π.Δ. που θα υποβάλλει ο εργοδότης για το προσωπικό της επιχείρησης. Μάλιστα, οι εγγραφές στην Α.Π.Δ. για την παρακράτηση του 10% θα είναι διακριτές και δεν θα εμπλέκονται με το κλασικό πακέτο ασφάλισης του εργαζόμενου. Από την άλλη, προφανώς και δεν επιβεβαιώθηκαν όσοι εκτιμούσαν ότι η εν λόγω παρακράτηση θα γίνεται με την φορολογική δήλωση ή με κάποιον άλλο τρόπο που δεν εμπλέκει τον εργοδότη στην όλη διαδικασία. Δυστυχώς ή ευτυχώς κέρδισαν το «στοίχημα» όσοι ποντάριζαν στην επιλογή Α.Π.Δ., αλλά επειδή ήταν αρκετά στανταράκι, όπως λένε στην αργκό τους οι παίχτες του στοιχήματος, δεν θα έχει και τόσο υψηλή απόδοση προς τους κερδισμένους.
Η σχετική εγκύκλιος, εκτός όλων των άλλων, ορίζει ποιοι είναι οι εμπλεκόμενοι στην εν λόγω διαδικασία, αναφέροντας φυσικά και όσους εξαιρούνται από αυτή. Θεωρητικά, ο γενικός κανόνας είναι ότι οι συνταξιούχοι πρέπει να έχουν την εν λόγω κράτηση, όμως δεν είναι και απόλυτος, αφού δεν είναι ότι όλοι οι συνταξιούχοι εργαζόμενοι υπόχρεοι σε παρακράτηση. Το άρθρο Α. Πεδίο Εφαρμογής ορίζει τους υπόχρεους, αλλά και τους μη υπόχρεους της εν λόγω διαδικασίας.
Όμως, από την πρώτη στιγμή το ερώτημα που γεννάται είναι αν ο εργοδότης οφείλει να ψάχνει και να βρίσκει τους ενεργούς συνταξιούχους εργαζόμενους στη επιχείρηση του και επίσης να μελετά αν είναι στις απαλλαγές ή όχι; Εδώ η απάντηση είναι όχι, δεν θα χρειαστεί να γίνει κάτι τέτοιο, αφού ο νόμος και η εγκύκλιος ορίζουν ότι οι συνταξιούχοι του e - Ε.Φ.Κ.Α., εξ ιδίου δικαιώματος, υποχρεούνται, πριν αναλάβουν υπακτέα στον e - Ε.Φ.Κ.Α. απασχόληση, να δηλώσουν τούτο, στο φορέα. Παράλειψη της δήλωσης επιφέρει χρηματική κύρωση ίση με δώδεκα (12) μηνιαίες συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Επίσης, για όσους έχουν απαλλαγή από την κράτηση προβλέπεται ότι η συνδρομή ιδιότητας που αποκλείει την επιβολή ασφαλιστικής εισφοράς ή και πόρου υπέρ e - Ε.Φ.Κ.Α. δηλώνεται στο φορέα. Βάσει όλων αυτών προκύπτει ότι ο εργοδότης τελικά δεν θα πρέπει να «μυρίσει τα νύχια του» ή να κάνει τον ντετέκτιβ για να βρει τους υπόχρεους, αλλά είναι οι ίδιοι οι συνταξιούχοι υποχρεωμένοι να το δηλώσουν.
Που θα το δηλώσουν όμως; Μα που αλλού; Σε μία πλατφόρμα αιτήσεων που θα ανοίξει για αυτό τον σκοπό, μιας και ο Ε.Φ.Κ.Α. δεν είναι εύκολο να γνωρίζει τους συνταξιούχους του που εργάζονται!!! Που να τους βρει; Έχει τον Α.Μ.Κ.Α. τους και το Α.Φ.Μ. τους; Αλλά και να τα έχει, που να βρει στοιχεία από την άλλη πλευρά; Έχει το ΕΡΓΑΝΗ τον Α.Μ.Κ.Α. και το Α.Φ.Μ. των εργαζομένων; Δεν τα έχει!!! Όπως είπαμε και την προηγούμενη εβδομάδα ζούμε στην εποχή της αυτοματοποίησης και της ψηφιοποίησης, οπότε ας ανοίξουμε μία πλατφόρμα για να μας περάσουν πληροφορίες που ήδη γνωρίζουμε, αλλά δεν μπορούμε να επεξεργαστούμε σαν υπηρεσίες. Μάλιστα, η πλατφόρμα θα ανοίξει και θα υπάρχει ένα πάρα πολύ πιεστικό διάστημα για τους ήδη υπάρχοντες εργαζόμενους συνταξιούχους που θα πρέπει να το δηλώσουν, αφού θα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε πριν κλείσει ο Φλεβάρης, ώστε αφενός να μπορέσουν να βγουν σωστά οι εισφορές των εργαζόμενων συνταξιούχων μη μισθωτών, αλλά και να γίνουν όσα ορίζει η εγκύκλιος 7/2024 για τους μισθωτούς εργαζόμενους. Φυσικά, η εν λόγω πλατφόρμα δεν θα είναι ευκαιριακή, αφού θα πρέπει να χρησιμοποιείται και από όσους καταθέσουν από εδώ και πέρα αίτηση για σύνταξη και συνεχίζουν να εργάζονται, αλλά και από όσους συνταξιούχους δεν εργάζονται και θα αποφασίσουν να ξεκινήσουν εργασία. Τώρα το ποιος θα είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει και να ενημερώνει για την εν λόγω πλατφόρμα, αλλά και να την διαχειρίζεται, είναι μία καλή ερώτηση, αλλά εσείς τι πιστεύετε ότι θα γίνει στην πράξη;
Ας αφήσουμε, όμως, τα του υπουργείου εργασίας και τους συνταξιούχους του και ας πάμε στο άλλο πολύ μεγάλο δώρο των ημερών που μας επιφύλαξε το υπουργείο οικονομικών, μαζί με την Α.Α.Δ.Ε.. Ποιο ήταν το μεγάλο δώρο; Προ-συμπληρωμένες δηλώσεις Φ.Π.Α. και κλειδωμένες σύμφωνα με τα στοιχεία του myDATA… Ναι είναι γεγονός… Το δώρο ξεκίνησε από τα Γραφεία Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της Α.Α.Δ.Ε. και «κούμπωσε» με την εγκύκλιο Α.1020/2024, που περιγράφει την διαδικασία υποβολής των περιοδικών δηλώσεων περιόδων 1/2024 και μετά, άρα αφορά ξεκάθαρα και το Φ.Π.Α. μηνός Ιανουαρίου που θα πρέπει να σταλθεί έως τις 29 Φεβρουαρίου από τις επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία.
Για να μην είμαστε παραπονιάρηδες, η εγκύκλιος είναι «γαλαντόμα» και επιτρέπει πολλές επιλογές. Δηλαδή, επιτρέπει τα έσοδα να είναι περισσότερα από αυτά των myDATA και αντίστοιχα επιτρέπει τα έξοδα να είναι λιγότερα από αυτά των myDATA. Η γενναιοδωρία συνεχίζεται από το γεγονός ότι θα επιτρέπεται η μεταφορά ποσών από κωδικό εκροών κατηγορίας «Φ.Π.Α. 0%» σε έτερο όμοιο κωδικό εκροών. Σαν να μην έφτανε αυτό, προβλέπεται για τις «δύσκολες στιγμές» η χρήση των παραστατικών 11.4 - Πιστωτικό Στοιχείο Λιανικής με ένδειξη «Λογιστική Εγγραφή» για τα έσοδα και 14.30 - Παραστατικά Οντότητας ως Αναγράφονται από την ίδια (Δυναμικό) για τα έξοδα, ώστε να μπορούν να γίνονται με διακριτή αναφορά «Δυσχέρεια Συσχέτισης» οι ανάλογες διορθώσεις.
Φτάνουν όλα αυτά; Όχι φυσικά, αφού ο γενναιόδωρος νομοθέτης ορίζει ότι επιτρέπεται ο ετεροχρονισμός εξόδων σε επόμενη φορολογική περίοδο Φ.Π.Α. από αυτή που αντιστοιχεί στην ημερομηνία έκδοσης των αντίστοιχων παραστατικών ημεδαπής - αλλοδαπής και έως τη λήξη εκάστης χρήσης, άρα μην αγχώνεστε ρε παιδιά… Δεν θα χρειάζονται τροποποιητικές δηλώσεις Φ.Π.Α., όταν έρχονται έξοδα κατόπιν εορτής, μιας και ήταν το μόνο που σας τρόμαζε. Ο νομοθέτης το προέβλεψε αυτό, άρα όλα καλά.
Το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος… Στο άρθρο 4 της εγκυκλίου ορίζει ποσοστό όρια ανεκτών αποκλίσεων από τον περιορισμό των κανόνων εσόδων – εξόδων!!! Εδώ ο νομοθέτης το εκτίναξε το δώρο όχι αστεία… Και δεν είναι μικρό το ποσοστό… 30% επιτρέπει όχι αστεία. Κάτι παραπάνω από γαλαντόμος!!! Βέβαια, δεν θα είναι μόνιμο αφού στο δελτίο τύπου είχε αναφέρει ότι το ποσοστό απόκλισης θα επανεξεταστεί στους επόμενους μήνες, με σκοπό τη σταδιακή μείωση και τον τελικό μηδενισμό του.
Καλά θα πάει αυτό… Την ίδια σκέψη έχουμε δει να την αναφέρουν πολλοί ακόμα συνάδελφοι εκτός από εμάς. Για να ξεκαθαρίζουμε κάποια πράγματα, την άποψη μας για το θέμα των myDATA και τις προ-συμπληρώσεις την έχουμε πει εδώ και καιρό και δεν αλλάζει. Να γίνουν όλα, αλλά με σωστή σειρά. Πρώτα, να γίνει η απαραίτητη εκπαίδευση σε όλους, να βγουν οι οδηγίες προς όλους, να γίνει κατανοητό ότι έγιναν «κτήμα» όλων. Στην συνέχεια, να πάμε στο τεχνικό μέρος του θέματος, να γίνουν δοκιμές ότι όλα λειτουργούν ρολόι, το σύστημα τα φέρνει όλα σωστά και δεν μπερδεύει τα έσοδα με τα έξοδα ή το ανάποδο. Έχουν γίνει όλα αυτά; Εμείς πιστεύουμε πως όχι.
Για το Φ.Π.Α. θεωρητικά δοκιμές έγιναν το 2023, αλλά κατά την διάρκεια αυτών υπήρχαν μόνιμα κραυγές αγωνίας πάρα πολλών συναδέλφων ότι η προ-συμπλήρωση του Φ.Π.Α. γίνεται άλλα ντι άλλων, γιατί και στα myDATA γίνεται ο κακός χαμός. Ήταν και είναι ξεκάθαρο ότι το σύστημα έχει ακόμα προβλήματα διαφόρων ειδών και πολλών επιπέδων. Πως να μην έχει άλλωστε, αφού καλείται να εναρμονίσει ένα απίστευτα δαιδαλώδες φορολογικό σύστημα με μόνιμες αλλαγές, ενώ παράλληλα δεν υπάρχουν ξεκάθαρες οδηγίες σε εγκυκλίους και σε νόμους προς τους χρήστες του για το πως θα κινηθούν και αυτοί μέσα σε αυτό το πολυδαίδαλο και ακανθώδες νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο πρέπει να περάσουν σε ψηφιακά δεδομένα. Ακόμα και όσες υπάρχουν, δεν υπάρχει καν χρόνος να διαβαστούν με όλα τα υπόλοιπα που μας κυνηγάνε, άρα μοιραία αφού δεν θα διαβαστούν δεν γίνεται να αφομοιωθούν.
Φυσικά, το αποτέλεσμα των δηλώσεων Φ.Π.Α. μας επιβεβαιώνει, αφού διαπιστώσαμε μαζί και πολλούς ακόμα φίλους συναδέλφους, ότι προς το παρόν εξακολουθεί να γίνεται αυτό που γίνονταν. Ακόμα και στις απλούστερες των περιπτώσεων, όπως είναι επιχείρηση μόνο παροχής υπηρεσίας χωρίς ενδοκοινοτικές και άλλα περίεργα, το σύστημα φέρνει λάθος τα έξοδα. Δεν θέλουμε να φανταστούμε τι θα γίνει με επιχειρήσεις που είναι ποιο περίπλοκες. Βέβαια, όσα προβλήματα υπάρχουν, πρέπει να λυθούν έως τις 29 Φεβρουαρίου που πρέπει να σταλθεί το Φ.Π.Α. Ιανουαρίου.
Ήταν, λοιπόν, στιγμή για κλείδωμα; Σαφώς και όχι, γιατί δεν θα δώσει την λύση που φαντάζεται ο νομοθέτης. Η λύση που φαντάζεται είναι η πάταξη του φαινομένου των εικονικών δηλώσεων Φ.Π.Α.. Όπως προαναφέραμε, σωστή η σκέψη και συμφωνούμε και εμείς με αυτό, αλλά όταν είναι όλοι και όλα έτοιμα, γιατί αλλιώς θα τρελαθούν και οι φυσιολογικοί και νοικοκύρηδες. Η φοροδιαφυγή δεν πατάσσεται με βιαστικές και εκβιαστικές διαδικασίες.
Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους…