Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.
Ο Αύγουστος του Χειμώνα, όπως συνηθίζουν πολλοί να αποκαλούν τον Δεκέμβριο, έφτασε και μας επιφυλάσσει τις γνωστές εκπλήξεις του, αλλά φέτος μας επιφυλάσσει και ένα πολύ ωραίο τετραήμερο τα Χριστούγεννα και ένα αντίστοιχο τριήμερο την Πρωτοχρονιά. Παράλληλα, τα παιδάκια που ακολουθούν το έθιμο των καλάντων θα έχουν στην κατοχή τους δύο Κυριακές να κάνουν τη «δουλειά» τους, ενώ λόγω της ημέρας που πέφτουν οι παραμονές, ενδεχομένως θα έχουν και τη μεταφορική βοήθεια των γονιών τους.
Ωραία περίοδος τα Χριστούγεννα… Εκτός από τη γνωστή ομορφιά τους, για τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα επιφυλάσσουν και τον 14ο μισθό, δηλαδή το δώρο Χριστουγέννων, το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες έως την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου με τις γνωστές λογικές, ένας ολόκληρος μισθός αν ο εργαζόμενος εργάστηκε στην επιχείρηση από την 1η Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου, ενώ αν εργάστηκε λιγότερο από το διάστημα των οκτώ μηνών λαμβάνει τη σχετική αναλογία ανάλογα με τις ημέρες που εργάστηκε. Δέκατος τέταρτος μισθός, ο οποίος πολλές φορές πηγαίνει για να καλύψει τρύπες προς τις οφειλές προς το δημόσιο ή προς Δ.Ε.Κ.Ο. ή για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, αλλά αυτό είναι μία άλλη κουβέντα αφού όλο και κάτι λίγο μένει να γυρίσει προς την αγορά.
Και για να έχουμε καλό ερώτημα, το δώρο Χριστουγέννων από πού προκύπτει και ποιοι το δίνουν; Το δίνουν οι «φοροφυγάδες» ελεύθεροι επαγγελματίες - επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που δεν γίνεται να βγάζουν λιγότερα από τους υπαλλήλους τους. Εκτός του δώρου φυσικά δίνουν και όλους τους υπόλοιπους μισθούς του ιδιωτικού τομέα στην χώρα μας, όπως και σε κάθε χώρα του κόσμου, άρα το συνολικό εισόδημα των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα παράγεται από τις επιχειρήσεις, οι οποίες όταν είναι ατομικές επιχειρήσεις σε κάθε περίπτωση βγάζουν τον μικτό μισθό του εργαζόμενου τους, τις ασφαλιστικές εισφορές που επιβαρύνονται για αυτόν και όχι μόνο αυτά, αλλά τα βγάζουν εις το διπλάσιο αφού τα κέρδη τους στη χειρότερη περίπτωση είναι τουλάχιστον ίδια με αυτό του εργαζόμενου. Δεν το λέμε εμείς, το λέει το τελικό κείμενου του φορολογικού νομοσχέδιου το οποίο κατέβηκε προς ψήφιση, μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης του.
Τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς μας σε σχέση με την λογική του νομοσχεδίου τις έχουμε ήδη καταθέσει ουκ ολίγες φορές, βλέπε για παράδειγμα τα άρθρα των δύο περασμένων εβδομάδων, οπότε δεν χρειάζεται να τους παραθέσουμε στο σύνολο τους. Προφανώς και δεν περιμέναμε να αλλάξει η προαναφερόμενη λογική του νομοσχεδίου, είχε ξεκαθαριστεί από την πρώτη στιγμή, αλλά τουλάχιστον σε σχέση με το αρχικό κείμενο έγιναν κάποιες αλλαγές που τουλάχιστον βελτιώνουν κάπως την κατάσταση στα τεχνικά κυρίως ζητήματα, όμως λύνουν το πρόβλημα;
Για παράδειγμα και να ξεκινήσουμε από αυτό, θεωρούμε θετικό το ότι δεν θα γίνεται αναγωγή σε ετήσια αμοιβή για πλήρη απασχόληση, του υψηλότερα αμειβόμενου εργαζόμενου της ατομικής επιχείρησης, αφού το τελικό κείμενο αναφέρει το εξής: του ποσού που αντιστοιχεί στις μικτές αποδοχές του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου που απασχολείται από τον υπόχρεο αφαιρώντας το εντελώς παράλογο και προβληματικό αναγόμενες σε ετήσια αμοιβή για πλήρη απασχόληση. Εκτός από άδικο, ήταν πρακτικά και σχεδόν αδύνατο να εφαρμοστεί για τους λόγους που αναλύσαμε στο άρθρο της περασμένης Παρασκευής «Υπάρχει ακόμα λίγος χρόνος για διορθώσεις», φαίνεται ότι θα το διάβασε και ο νομοθέτης και θα κατάλαβε νωρίς το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Μία ακόμη αλλαγή, που μπορεί να χαρακτηριστεί θετική για τις ατομικές επιχειρήσεις, έχει να κάνει με το τέλος επιτηδεύματος το οποίο πέφτει στα μισά σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως αν η επιχείρηση ξεπέρασε ή όχι τα ελάχιστά κέρδη που θα υπολογίζονται βάσει νόμου. Μάλιστα, η εν λόγω μείωση θα αφορά και τα υποκαταστήματα της ατομικής επιχείρησης, κάτι που δεν προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο νόμου. Η αλλαγή σε σχέση με το αρχικό κείμενο ενδεχομένως έχει να κάνει με το γεγονός ότι θα ήταν δύσκολο να στηριχθεί τεχνικά ο εν λόγω διαχωρισμός, αλλά και ενδεχομένως ότι ο νομοθέτης σκέφτηκε ότι θα ήταν ελαφρά αντισυνταγματικός ο διαχωρισμός των επιχειρήσεων που πέρασαν ή όχι τη βάση και ανάλογα με το αν την πέρασαν δικαιούνται ή όχι ολόκληρη τη μείωση. Σε κάθε περίπτωση ότι και να ισχύει, θα είναι ένα μικρό όφελος προς τις «ειλικρινείς» επιχειρήσεις, όπως χαρακτηρίζονται από τον νομοθέτη αυτές που περνάνε την «βάση» και μία μικρή ελάφρυνση προς τις «μη ειλικρινείς», όπως επίσης χαρακτηρίζονται αυτές που δεν την περνάνε.
Βέβαια, για το συγκεκριμένο τέλος επιτηδεύματος το ορθότερο θα ήταν να καταργηθεί τελείως, κάτι που το κουβαλάμε όλοι μαζί σαν σκέψη προς υλοποίηση εδώ και πολλά χρόνια, αλλά προς το παρόν κρατάμε στα θετικά ότι υπάρχει η μείωση στο μισό για τις ατομικές επιχειρήσεις και ίσως γεννάται η ελπίδα αυτό να μεταφερθεί και στα νομικά πρόσωπα. Επειδή όμως η όλη κουβέντα έχει να κάνει με το «δίκαιο» του φορολογικού συστήματος, αξίζει να θυμίσουμε στον νομοθέτη το εξής. Το τέλος επιτηδεύματος στα νέα δεδομένα του ισούται με τον φόρο που πληρώνει ένας μισθωτός χωρίς παιδιά για εισόδημα 10.920 ευρώ, για το οποίο εισόδημα η επιχείρηση θα πληρώσει 1.102,40 ευρώ φόρο + 325 ευρώ τέλος επιτηδεύματος = 1.427,40 ευρώ φόρο συνολικά. Θα μπορούσαμε το παράδειγμα να το τραβήξουμε και άλλο, βάζοντας επιχείρηση με υποκατάστημα ή μισθωτό με παιδιά, αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός μας, απλά είναι για να αναδείξουμε ότι έτσι και αλλιώς ότι η «φορολογική αδικία» καλύπτεται από το τέλος επιτηδεύματος. Επίσης, μην πάει το μυαλό σας ότι το 10.920 χρησιμοποιήθηκε με τη λογική 780*14= 10.920 και αυτό τυχαίο ήταν, πρόκειται για απλή «συνωνυμία»
Για το τέλος αφήσαμε το σχολιασμό για την προσαύξηση κερδοφορίας λόγω τζίρου. Θεωρητικά έγινε δικαιότερη, αφού το 35%, 70% και 100% επί της διαμορφωμένης κερδοφορίας, αντικαταστάθηκε από το 5% επί του ποσού, κατά το οποίο ο κύκλος εργασιών του υπόχρεου υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) της περ. ιστ) της παρ. 1 του άρθρου 16 του Ν. 4919/2022 (ΦΕΚ Α' 71), όπως ορίζεται με την απόφαση που εκδίδεται με βάση την παρ. 4 του άρθρου 57 του Ν. 4919/2022, στον οποίο ο υπόχρεος πραγματοποιείτο υψηλότερα έσοδα. Με μια πρώτη ανάγνωση είναι πιο ελαφρύ σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα, είναι όμως δίκαιο για όλους; Πάμε να κάνουμε το αγαπημένο μας παράδειγμα…
Περίπτερο που ο τζίρος ξεπερνάει τον τζίρου του Μ.Ο. του Κ.Α.Δ. 47.19 (σ.σ ο Κ.Α.Δ. είναι ο 47.19.10.03, αλλά η αναγωγή γίνεται σε 2βάθμιο) θα έχει αύξηση κέρδους κατά 5% επί του πλεονάζοντος ποσού, δηλαδή εάν ο τζίρος είναι κατά 10.000 περισσότερος σε σχέση με τον Μ.Ο. του Κ.Α.Δ. θα δηλώσει παραπάνω 500 ευρώ κέρδη. Καλά μέχρι εδώ, αλλά τα περίπτερα από τι κάνουν κατά βάση τον περισσότερο τζίρο; Από τα τσιγάρα, τα εισιτήρια και από τις κάρτες ανανέωσης, σωστά; Το ποσοστό κέρδους που δουλεύουν σε αυτά είναι: 4% περίπου για τα τσιγάρα, 0,8 % περίπου για τις κάρτες ανανέωσης ομιλίας και 3% περίπου για τα εισιτήρια, ποσοστά κέρδους που ούτε καν φτάνουν το 5% που ορίζει ο νόμος, άρα θα μπαίνει μέσα 1% για κάθε τσιγάρο 4,2% για κάθε κάρτα ανανέωσης ομιλίας και 2% για κάθε εισιτήριο και όλα αυτά χωρίς να υπολογίσουμε όλα τα υπόλοιπα σταθερά κόστη, ενοίκια, ρεύμα, υπάλληλος, ΕΦΚΑ, λογιστής, τηλέφωνο, κ.λπ.. Το ίδιο ακριβώς ισχύει πάνω κάτω και για τα ψιλικατζίδικα, αφού κατά βάση και αυτά «ζουν» από τα ίδια προϊόντα.
Εδώ λοιπόν που υπάρχει το δίκαιο του συστήματος φορολόγησης; Θα πει ο άλλος «μην στεκόμαστε σε μία μεμονωμένη περίπτωση». Η απάντηση σε αυτό τον υποτιθέμενο ισχυρισμό είναι απλή… Όταν «κυνηγάς» δίκαιη φορολόγηση, προσπαθείς να τους περιλαμβάνεις όλους μέσα σε αυτήν, χωρίς να εξαιρείς καμία «μεμονωμένη περίπτωση» η οποία μέσα σε όλα τα άλλα δεν είναι μοναδική, άρα και μεμονωμένη. Σε αυτό ο νομοθέτης αντιπαραβάλει με το αν ο υπόχρεος αμφισβητεί το ποσό που προκύπτει από την εφαρμογή του παρόντος για λόγους πέρα από τη συνδρομή των προϋποθέσεων της παρ. 3, ζητεί τη διενέργεια ελέγχου του άρθρου 23 του Κώδικα φορολογικής Διαδικασίας (Κ.Φ.Δ., Ν. 4987/2022 ΦΕΚ Α' 206) για να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής του για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού. Αυτό όμως δεν είναι λύση… Περαίωση είναι… Τι σας θυμίσαμε τώρα ε;
Καλό μήνα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους…