12/05/23 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Πότε θα ανοίξουν οι δηλώσεις των νομικών προσώπων;

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Σήμερα αντί προλόγου σκεφτήκαμε να σας παραθέσουμε έναν πραγματικό διάλογο που έγινε πριν λίγες ημέρες στο γραφείο μας που θεωρούμε ότι ακριβώς ίδιος ή με μικρές παραλλαγές έχει γίνει και στα δικά σας τουλάχιστον μία ή και περισσότερες φορές. Πάμε λοιπόν…

Πελάτης: Καλημέρα σας, θα ήθελα να υποβάλλω άμεσα την φορολογική μου δήλωση γιατί χρειάζομαι το εκκαθαριστικό για το φορολογικό έτος 2022.

Συνεργάτης: Καλημέρα σας, πολύ ευχαρίστως να ορίσουμε άμεσα ένα ραντεβού, αλλά πείτε μου σας παρακαλώ το όνομα σας.

Πελάτης: Βεβαίως, είμαι ο τάδε, δεν αναφέρουμε το όνομα για ευνόητους λόγους.

Συνεργάτης: Μα κύριε τάδε, βλέπω στη λίστα μου ότι είστε μέλος της εταιρείας τάδε ΟΕ….

Πελάτης: Σωστά το βλέπετε, όντως είμαι ομόρρυθμο μέλος της εταιρείας που αναφέρατε.

Συνεργάτης: Δυστυχώς κύριε τάδε δεν μπορείτε ακόμα να υποβάλλετε τη φορολογική σας δήλωση γιατί είστε μέλος σε ομόρρυθμη εταιρεία που τηρεί απλογραφικά βιβλία.

Πελάτης: Τι είναι αυτά που μου λέτε; Δεν καταλαβαίνω… Γιατί δεν μπορώ να υποβάλλω τη φορολογική μου δήλωση; Σας είπα χρειάζομαι άμεσα το εκκαθαριστικό της φετινής δήλωσης μου γιατί πρέπει να γράψω το παιδί στο βρεφικό σταθμό και μου το ζητάνε!

Συνεργάτης: Σας καταλαβαίνω απόλυτα, όμως δυστυχώς δεν έχει ανοίξει ακόμα το σύστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των νομικών προσώπων…

Πελάτης: Και τι σχέση έχει αυτό με εμένα; Εγώ σας είπα θέλω να υποβάλλω τη δική μου δήλωση και όχι της εταιρείας. Ας κάνουμε τη δική μου αρχικά και μετά όταν ανοίξουν των εταιρειών υποβάλλετε και αυτή.

Συνεργάτης: Σωστά το σκέφτεστε, όμως δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει έτσι. Τα εισοδήματα σας από την ομόρρυθμη εταιρεία πρέπει αναγκαστικά να συμπεριληφθούν στην ατομική σας δήλωση. Όμως αν το σύστημα δεν τα «ταιριάζει» με τη δήλωση της εταιρείας την βγάζει αυτόματα προς έλεγχο και έτσι δεν θα έχετε εκκαθαριστικό. Ακόμα και έτσι να γίνει, δηλαδή να τη στείλουμε ως «ελέγξιμη» ο υπάλληλος της εφορίας δεν μπορεί να την προχωρήσει αν το ποσό του κωδικού 431 δεν συμφωνεί με τα στοιχεία της υπηρεσίας, δηλαδή με τη δήλωση του νομικού προσώπου, η οποία όπως σας είπα δεν μπορεί να υποβληθεί. Έχουμε όλη την καλή διάθεση να σας εξυπηρετήσουμε γιατί καταλαβαίνουμε την επείγουσα κατάσταση, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να σταλεί η δήλωση λάθος.

Πελάτης: Θα τρελαθώ τελείως… Δεν είχαν πει ότι οι δηλώσεις είχαν ανοίξει τον Μάρτιο; Μήπως προσπαθείτε να με αποφύγετε;

Συνεργάτης: Σωστά το λένε, εν μέρει όμως… Οι δηλώσεις όντως άνοιξαν την τελευταία ημέρα του Μαρτίου, αλλά μόνο για τα φυσικά πρόσωπα και μάλιστα με τις γνωστές ελλείψεις αρχικά. Από τότε έχει περάσει 1,5 μήνας αλλά ακόμα είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσουν οι δηλώσεις των εταιρειών. Καταλαβαίνω απόλυτα ότι επείγεστε το εκκαθαριστικό γιατί σας το ζητάει μία δημόσια υπηρεσία, όμως αν κάνουμε τη δήλωση τώρα θα είναι λάθος για πολλούς και διάφορους λόγους που δεν χρειάζεται να σας κουράζω με την ανάλυση τους.

Πελάτης: Κατάλαβα τι μου λέτε… Όπως φαίνεται το παιδί θα το κρατήσει η πεθερά μου πάλι, γιατί είμαι ομόρρυθμο μέλος. Το ίδιο παραλίγο να πάθει και ο ξάδερφος μου πέρσι..

Δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε άλλο την μεταφορά της κουβέντας μεταξύ του πελάτη και του συνεργάτη μας, αλλά όπως προαναφέραμε είμαστε σίγουροι ότι έχει τύχει τουλάχιστον μία φορά στον καθέναν σας. Δεν είναι απαραίτητο να είναι ο παιδικός σταθμός η αιτία, μπορεί να είναι και άλλοι οι λόγοι που κάποιος να επείγεται το εκκαθαριστικό του.

Μπορεί να θέλει να κάνει αίτηση στο ευνοϊκό δάνειο 25-39 ετών, μπορεί να το ζητάει ο δήμος για να δει την κύρια κατοικία του και να του βγάλει κάρτα στάθμευσης, μπορεί να το ζητάει η τράπεζα γιατί το 2021 είχε χαμηλά εισοδήματα και έτσι δεν εγκρίνεται το δάνειο που ζήτησε, μπορεί, μπορεί, πολλά άλλα μπορεί…

Δεν θέλουμε να γινόμαστε παραπονιάρηδες, αλλιώς το λέει ο λαός πεζά αλλά δεν «χωράει» η σχετική λέξη σε αυτή την στήλη γιατί δεν είναι και πολύ ευγενική, αλλά είναι αναπόφευκτο και δεν είναι επιλογή μας. Όταν κάτι ξεκινάει, πρέπει να ξεκινάει για όλους ταυτόχρονα ή έστω με λίγες ημέρες διαφορά. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε φτάσει μέσα Μαΐου και ακόμα να μην μπορεί να υποβάλλει δήλωση καμία εταιρεία και όλα τα ομόρρυθμα και ετερόρρυθμα μέλη αυτών. Υποτίθεται έχουμε ακόμα 49 ημέρες για εμπρόθεσμη υποβολή Δήλωσης Φόρου Εισοδήματος έτους 2023. Δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά το λέει και της ΑΑΔΕ η αρχική σελίδα του site της. Πότε θα προλάβουν να γίνουν τόσες δηλώσεις; Τα ίδια ακριβώς είχαμε και πέρσι… Το παράλογο στην όλη υπόθεση είναι ότι τα έντυπα των νομικών προσώπων δεν αναμένεται να έχουν μεγάλες διαφορές σε σχέση με τα περσινά.

Προφανώς και θα δοθεί παράταση ή τουλάχιστον αυτό λέει η ιστορία και η κοινή λογική, αλλά όποιος την ανακοινώσει θα λέει με στόμφο ότι θα είναι η τελευταία και δεν πρόκειται να δοθεί άλλη. Φυσικά στην ανακοίνωση της παράτασης θα τονίζεται ότι οι δηλώσεις άνοιξαν στις 31 Μαρτίου και προφανώς δεν θα τονίζονται τα ψιλά γράμματα, όπως θεωρούν κάποιοι, της διαδικασίας. Όπου ψιλά γράμματα βάλτε δηλώσεις νομικών προσώπων, αλλά και βελτιστοποίηση του συστήματος των φυσικών προσώπων αφού και εκεί έχουμε ακόμα κενά. Το έχουμε ξαναδεί το έργο άλλωστε, οπότε δεν θα μας κάνει και πολύ εντύπωση.

Όσοι είμαστε του χώρου γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα ψιλά γράμματα τις περισσότερες φορές δεν είναι και τόσο ψιλά, αλλά είναι παχιά με bold γραμματοσειρά γράμματα επικεφαλίδας. Έχουμε πει πολλές φορές και σε παλαιότερα άρθρα μας, ότι πρέπει κάποια πράγματα να διορθώνονται για να γίνεται όσο το δυνατόν καλύτερη η καθημερινότητα μας στα γραφεία μας, αλλά και να αποκτά τη σωστή υπεραξία η προσπάθεια ψηφιοποίησης όλων των διαδικασιών που γίνεται εδώ και κάποια χρόνια. Η γραμμή μεταξύ της εξυπηρέτησης και της ηλεκτρονικής ταλαιπωρίας-γραφειοκρατίας είναι ακόμα πολύ λεπτή. Για να έχει πετύχει το σκοπό της πρέπει να παχύνει πολύ, αλλά για να γίνει αυτό έχουμε ακόμα πολύ μέλλον, άγνωστο το πόσο. Για να μειώσουμε την απόσταση με το «άγνωστο μέλλον» θα πρέπει να ακούνε και οι αρμόδιοι τι μεταφέρουμε από την καθημερινότητα των γραφείων μας εμείς, αλλά και άλλοι επαγγελματική κλάδοι.

Τώρα για τις υπηρεσίες ή όποιους άλλους ζητούν εκκαθαριστικό φορολογικού έτους πριν την ώρα του, τα έχουμε πει και πριν δύο χρόνια στο άρθρο μας «ήρθε η ώρα να σταματήσει το αστείο με τομπαλάκι των προθεσμιών…» και πέρσι στο άρθρο μας «η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων ορίζεται από το Υπουργείο Οικονομικών και από κανέναν άλλο!». Δεν χρειάζεται να τα επαναλαμβάνουμε, κάντε μία μικρή αναδρομή στα δύο άρθρα μας, έτσι και αλλιώς ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε!!!

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους και καλή δύναμη… Επίσης καλή δύναμη σε όλους τους υποψηφίους που μπαίνουν στην τελική ευθεία. Ευχόμαστε να έχουν «αυτιά» να μας ακούν και μετά την άλλη Κυριακή!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Δηλώσεις Νομικών Προσώπων, έντυπο Ν, φορολογικές δηλώσεις 2023