05/01/23 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Καλή myDATA Χρονιά...

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Καλή Χρονιά σε όλους με υγεία, δύναμη, υπομονή και επιμονή… Ανοίγουμε το πρώτο φετινό μας άρθρο με την ίδια ακριβώς ευχή που κλείσαμε το αντίστοιχο τελευταίο περσινό, γιατί θεωρούμε ότι αυτά είναι τα ουσιαστικότερα στοιχεία που θα πρέπει να έχουμε για να ανταπεξέλθουμε στον δύσκολο «πόλεμο» της καθημερινότητας που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε για άλλη μία χρονιά. Οι γιορτές αποτελούν σχεδόν παρελθόν, ένα τριήμερο μας έχει μείνει μαζί με την πρώτη «Πανελλήνια» γιορτή του Αϊ-Γιαννιού που γιορτάζει σχεδόν η μισή Ελλάδα, αφού όπως λέει και το λαϊκό ρητό σπίτι χωρίς Γιάννη προκοπή δεν κάνει.

Μετά και επίσημα τα κεφάλια μπαίνουν μέσα, αφού ξεκινά ο Γολγοθάς του κλεισίματος χρήσης και όλης της συνέχειας της διαδικασίας που θα πρέπει να ακολουθηθεί, μέχρι να οδηγηθούμε στην ολοκλήρωση του Γολγοθά αυτού με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το φορολογικό έτος 2022. Οι δηλώσεις όντως θα είναι η ολοκλήρωση του; Δεν νομίζουμε, αφού εδώ και πολλά χρόνια η φορολογική χρήση δεν σταματά να μας απασχολεί με την υποβολή της δήλωσης, αλλά συνεχίζει να μας κυνηγά για πολύ καιρό ακόμα. Για παράδειγμα για τη χρήση 2021 ακόμα μας απασχολούν η διαβίβαση των αποκλίσεων του 2021, αφού σύμφωνα με την απόφαση Α.1187/29.12.2022 η διαδικασία παρατάθηκε για έως τις 31 Μαρτίου 2023.

Το πως θα κλείσει η χρήση 2022 θα φανεί στο χειροκρότημα, αφού δεν ξέρουμε πως θα καταλήξει η διαβίβαση των στοιχείων στα myDATA και για αυτό το έτος. Βέβαια το 2022 ας πούμε ότι εξακολουθεί να θεωρείται χρονιά προσαρμογής αφού προβλέπεται από το χρονοδιάγραμμα της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με την εγκύκλιο Α.1188/2022 ότι η διαβίβαση των εσόδων μπορεί να γίνει έως τις 28/2/2023 και αντίστοιχα οι αποκλίσεις για την χρήση 2022 να διαβιβαστούν από τον λήπτη έως τις 30/4/2023. Μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο; Την απάντηση την αφήνουμε σε εσάς, για να μην μπούμε στην διαδικασία να σχολιάσουμε στο πρώτο άρθρο της χρονιάς…

Η προαναφερόμενη εγκύκλιος 1188/30.12.2022, η οποία βλέπετε εύκολα από τον ίδιο τον τίτλο της πότε δημοσιεύθηκε, δεν ορίζει μόνο τα χρονοδιαγράμματα του 2022, αλλά άλλαξε εντελώς το τοπίο σε σχέση με την διαβίβαση των στοιχείων εσόδων και όχι μόνο, σε σχέση με το πότε θα πρέπει να γίνεται αυτό για το 2023 και το 2024. Τα χρονοδιαγράμματα συγκλίνουν όλο και περισσότερο να οδηγηθούμε στην υποχρέωση on line έκδοσης των παραστατικών χονδρικής ακόμα και από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, αφού περιορίζεται σημαντικά ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ειδική φόρμα καταχώρισης από το 2023 και μετά, σε σχέση με το πότε θα πρέπει να διαβιβάζουν τα στοιχεία εσόδων. Από την εγκύκλιο λοιπόν από την χρήση 2023 και έπειτα κάνει «φτερά» το 20η ημέρα του επόμενου μήνα και μετατρέπεται σε μέχρι την επόμενη ημέρα από την ημερομηνία έκδοσης αυτών, με μοναδική εξαίρεση τις επιχειρήσεις που στην προηγούμενη χρήση είχαν έσοδα κάτω των 10.000 ευρώ, όπου σε αυτές δίδεται η δυνατότητα να διαβιβάζουν τα στοιχεία εσόδων έως την 10η ημέρα του επόμενου μήνα της έκδοσης. Για το 2024 προβλέπεται υποχρέωση άμεσης διαβίβασης για όλες τις επιχειρήσεις, με εξαίρεση τις επιχειρήσεις που έχουν δικαίωμα χρήσης της ειδικής φόρμας καταχώρησης, όπου θα έχουν περιθώριο άλλης μίας μέρας, αφού θα μπορούν να τα διαβιβάζουν μέχρι την επόμενη ημέρα της έκδοσης.

Όσον αφορά τα στοιχεία λιανικής που δεν εκδίδονται από Φ.Η.Μ, ορίζεται ότι το 2023 θα πρέπει να διαβιβάζονται έως την επόμενη ημέρα της έκδοσης, ενώ από το 2024 και μετά θα πρέπει να διαβιβάζονται και αυτά on line . Για αυτά που εκδίδονται από Φ.Η.Μ ήδη γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να διαβιβάζονται αυτόματα από τον μηχανισμό στο σύστημα e-send μέσω σύνοψης η οποία γίνεται μέσα στο 24ώρο της έκδοσης του παραστατικού.

Με λίγα λόγια η λύση φαίνεται να είναι μία… Εμπορική διαχείριση ή «τιμολογιέρα» για όλους… Εκεί οδηγείται το πράγμα, γιατί δεν υπάρχει τρόπος να υποστηριχθούν τα οριζόμενα χρονοδιαγράμματα. Η δική μας θέση ήταν αυτή από την πρώτη στιγμή, αλλά με αντίστοιχο χρόνο να οργανωθούν και να εκπαιδευτούν άπαντες. Όμως από την άλλη είναι δυνατόν να τηρηθούν για το 2023 ή ακόμα και για το 2024; Όταν η απόφαση εκδίδεται προπαραμονή Πρωτοχρονιάς και ορίζει τι θα γίνει δύο ημέρες μετά, καταλαβαίνουμε όλοι μας ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατον να τηρηθούν τα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Πάλι φαίνεται ότι θα οδηγηθούμε σε μία λογική που άλλο θα διαβάζω και άλλο θα ισχύει, εκτός αν αποφασιστεί μέσα σε όλα και αιφνιδιαστικά να εκδοθεί και εγκύκλιος που θα ορίζει πρόστιμα για την διαδικασία, όπου εκεί θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι.

Τώρα αν αναρωτιέστε γιατί ενώ προβλέπονται τόσο πιεστικά χρονοδιαγράμματα για τα myDATA, από την άλλη θα εξακολουθήσουν να μην «μιλάνε» με το e-send μέχρι τις 31/3/2023, εμείς δεν μπορούμε να σας το απαντήσουμε αφού δεν είμαστε αρμόδιοι. Το μόνο που μπορούμε να σας πούμε είναι ότι και για το 2022, αλλά και το πρώτο τρίμηνο του 2023, η διαβίβαση στα myDATA των στοιχείων που εκδίδονται από Φ.Η.Μ θα γίνει από εμάς μέσω συγκεντρωτικής καταχώρησης.

Και καλά με τα έσοδα, ας πούμε ότι λύνουμε το πρόβλημα μας με τις εμπορικές διαχειρίσεις, με τα έξοδα τι θα γίνει; Ενημέρωση αποκλίσεων κάθε δίμηνο από την λήξη του τριμήνου; Καλό!!! Δηλαδή για να συνοψίσουμε έως 31/3/2023 ενημέρωση αποκλίσεων για το 2021, έως τις 30/4/2023 ενημέρωση αποκλίσεων για το 2022 και έως τις 31/5/2023 ενημέρωση αποκλίσεων για το πρώτο τρίμηνο του 2023… Πολύ καλό!!! Θα γίνει της απόκλισης!!! Και όχι τίποτα άλλο, δεν κάνει και κάνα χιονιά να αποκλειστούμε κανονικά και με τον νόμο, αφού ο καιρός έχει κολλήσει και αυτός στο καλοκαίρι. Αλλά είπαμε δεν θα σχολιάσουμε καθόλου, όσο μπορούμε φυσικά…

Καλή Χρονιά σε όλους και πάλι και Καλή Φώτιση για αύριο…comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Διαβίβαση, αποκλίσεις, myDATA