08/04/22 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Τέλος και επίσημα ο ΕΦΚΑ από τις Δ.Ο.Υ., το διαζύγιο επισημοποιήθηκε!!!

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Ο Απρίλιος έχει μπει για τα καλά, με τις ηλιόλουστες ημέρες να επικρατούν σε σχέση με αυτές που είναι συννεφιασμένες και μουντές. Βέβαια, την εβδομάδα που μας πέρασε, η αφρικανική σκόνη μας μπέρδεψε λιγάκι με την παρουσία της, αλλά ο ήλιος πάντα βρίσκει τρόπο να δηλώνει δυναμικά το παρών.

Από την άλλη, εάν το σκεφτούμε καλά, σε δύο εβδομάδες από σήμερα θα κάνουμε τις τελευταίες ρυθμίσεις στις σούβλες και στις ψησταριές, κυνηγώντας βέβαια και την προθεσμία του ΦΠΑ, τηρώντας όμως παράλληλα και τα γνωστά ήθη και έθιμα, τα οποία όπως φαίνεται φέτος δεν πρόκειται να ακυρωθούν. Καιρός ήταν μετά από δύο χρόνια να μην έχουμε παρέα μας τις φοβίες και τις «απειλές» για περιορισμούς στις μετακινήσεις και όχι μόνο…

Όπως φαίνεται, φέτος δεν θα υπάρχουν πλαίσια περιοριστικά ή, και να υπάρχουν κάποια ελάχιστα, δεν θα έχουν καμία σχέση με τα περυσινά ή ακόμα περισσότερο με τα προπέρυσινα. Μέσα σε όλα θα αποφύγουμε και το φαινόμενο του «άλλαξέ μου το Ε1 για να μπορέσω να πάω ταξίδι στο χωριό» ή το «στείλε μου το Ε9 να το έχω μαζί με τη βεβαίωση του υδραυλικού ή του ηλεκτρολόγου, για να το δείξω στα διόδια». Φανταζόμαστε ότι όλοι σας καταλαβαίνετε σε ποιο φαινόμενο αναφερόμαστε… Τουλάχιστον θα περιοριστούμε στο «βάλε ότι μένω στο χωριό για να πάρω μέρος στο εξοικονομώ κατ’ οίκον», αλλά κανείς από εμάς δεν ορκίζεται ότι δεν θα προκύψει κάτι άλλο που να μας «αναγκάζει» να εμπλακούμε σε μια διαδικασία για το που θα δηλωθεί κύρια κατοικία και με ποιον τρόπο! Όλο και κάποια υπηρεσία ζητά τα δικά της στην απεικόνιση του εντύπου Ε1.

Από την άλλη, χαρούμενους μας κάνει η νέα εγκύκλιος του ΕΦΚΑ που έρχεται να επισφραγίσει αυτό που λέμε εδώ και αρκετό καιρό μέσα από την αρθρογραφία μας στη συγκεκριμένη στήλη: Τέλος ο ΕΦΚΑ από τις Δ.Ο.Υ.! Ήταν όνειρο κι έγινε πράξη, όπως είχαμε πει χαρακτηριστικά την παραμονή των Χριστουγέννων στο άρθρο μας «Να τα πούμε;». Η φορολογική αρχή το έχει περάσει σε εγκύκλιο (Α.1257/23-12-2021) από τις αρχές Φεβρουαρίου, όπως είχαμε επίσης αναλύσει στο τέλος του άρθρου μας «Πότε επιτέλους θα μας κάνετε δώρο μια νορμάλ ρύθμιση;». Όντως μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι τα τμήματα μητρώου από τις 31 Ιανουαρίου δεν ζητούν αυτά τα έγγραφα ή τουλάχιστον δεν έτυχε κάτι τέτοιο σε εμάς. Επίσης μπορούμε να μεταφέρουμε άνετα την ανακούφιση και των ίδιων των υπαλλήλων του Μητρώου, οι οποίοι εδώ και πολλά χρόνια είχαν επιφορτιστεί με το να ζητούν βεβαιώσεις εγγραφής ή επανεγγραφής, βεβαίωση προσθήκης ΚΑΔ και άλλα πολλά τέτοια παρόμοια έγγραφα, για τα οποία δημιουργούνταν άπειρες καθυστερήσεις ή, ακόμα χειρότερα, και διενέξεις με διάφορους εμπλεκόμενους, για κάτι το οποίο δεν αφορούσε άμεσα την υπηρεσία τους. Η απαλλαγή από αυτήν τη διαδικασία ελέγχου ξεμπλοκάρει κατά πολύ τις όλες διαδικασίες.

Μέχρι στιγμής ο ΕΦΚΑ δεν έχει πάρει επίσημα θέση. Η εγκύκλιος 14/2022 του ΕΦΚΑ αναφέρει ξεκάθαρα ότι καταργείται:

1. Η υποχρέωση υποβολής απογραφικής δήλωσης (προεγγραφής) στον e-ΕΦΚΑ, για περιπτώσεις εγγραφής/επανεγγραφής στον φορέα.

2. Η προσκόμιση οποιουδήποτε εγγράφου, βεβαίωσης ή ασφαλιστικής ενημερότητας του e-ΕΦΚΑ, για περιπτώσεις μεταβολής εργασιών στη Φορολογική Διοίκηση.

Η ίδια εγκύκλιος ορίζει τη νέα διαδικασία έγγραφής, η οποία θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της σελίδας e-efka, μετά την έναρξη της ατομικής επιχείρησης ή της δήλωσης μεταβολής εισαγωγής σε νομικό πρόσωπο που προκύπτει ασφαλιστέα ιδιότητα (μέλος προσωπικής εταιρείας, εταίρος ΕΠΕ, διαχειριστής ΙΚΕ, κ.λπ.). Η εν λόγω αίτηση υποβάλλεται έως την 10η ημέρα του επόμενου μήνα της έναρξης ή μεταβολής εργασιών στη Φορολογική Διοίκηση. Στην υποβολή έναρξης ασφάλισης προφανώς και δηλώνεται η κλίμακα εισφορών που επιλέγει ο ασφαλισμένος, καθώς κι εάν υπάρχει παράλληλη ασφάλιση λόγω έμμισθης απασχόλησής του.

Μάλιστα, η ίδια εγκύκλιος ορίζει για πρώτη φορά αυτεπάγγελτο πλαίσιο εγγραφής ή επανεγγραφής, όπου προβλέπει ότι εάν ο υπαγόμενος στην ασφάλιση μη μισθωτός δεν υποβάλλει την εν λόγω αίτηση μέχρι την προβλεπόμενη προθεσμία, τότε η εγγραφή στον e-ΕΦΚΑ θα πραγματοποιηθεί αυτεπάγγελτα, δεδομένου ότι η υπαγωγή στην ασφάλιση είναι υποχρεωτική από την πρώτη ημέρα του μήνα έναρξης εργασιών. Εάν τα στοιχεία επαρκούν, τότε θα εγγράφεται αυτόματα στην πρώτη ασφαλιστική κλάση, όχι όμως στην υπέρ-μειωμένη των νέων επαγγελματιών. Από την άλλη, εάν τα στοιχεία δεν επαρκούν, τότε θα εγγράφεται αυτόματα στη 2η ασφαλιστική κλίμακα. Όποια από τις δύο αυτεπάγγελτες εγγραφές πραγματοποιηθούν, ο ασφαλισμένος έχει δικαίωμα να ζητήσει αναδρομική διόρθωση, προσκομίζοντας στον ΕΦΚΑ τα σχετικά έγγραφα που θα απαιτούνται κατά περίπτωση.

Μπορείς να τα πεις κι ως πρόοδο όλα αυτά… Φαίνεται ότι μπαίνουμε σε ένα καθεστώς σιγά-σιγά, που τα κρατικά συστήματα αρχίζουν και «μιλάνε» μεταξύ τους κι έτσι δεν χρειάζεται να ταλαιπωρείται ο πολίτης πηγαίνοντας από τη μια υπηρεσία στην άλλη. Βέβαια έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μέχρι τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών, αφού τα προβλήματα του παρελθόντος, αλλά και τα νέα που προκύπτουν είναι ουκ ολίγα.

Λόγω των ενδεχόμενων προβλημάτων, πάντα θα πρέπει να υπάρχουν προβλέψεις προστασίας του πολίτη στις περιπτώσεις που δεν φταίει ο ίδιος για κάποια καθυστέρηση. Για να γίνει αυτό, πάλι θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν της η μια υπηρεσία το πώς λειτουργεί η άλλη. Για να γίνει κατανοητό τι εννοούμε, μπορούμε να θέσουμε ένα παράδειγμα:
Σε μια μεταβολή νομικού προσώπου, η φορολογική διοίκηση προβλέπει μη επιβολή προστίμου όταν ο φορολογούμενος την έχει αιτηθεί εμπρόθεσμα μέσω της εφαρμογής e- αίτημα, ακόμα κι όταν αυτή καταχωρηθεί στο σύστημα Taxis μετά την προθεσμία των 30 ημερών που προβλέπει ο νόμος.

Το ερώτημα είναι: τι θα πράξει ο ΕΦΚΑ με τις ασφαλιστικές εισφορές; Θα βάλει προσαύξηση;

Αυτονόητο είναι ότι δεν πρέπει να επιβληθούν, αφού η καθυστέρηση ενημέρωσης του ΕΦΚΑ δεν ήταν με υπαιτιότητα του ασφαλισμένου. Δεν έχουμε δει στην πράξη να επιβάλλονται προσαυξήσεις, απλά το θέτουμε ως ζήτημα ότι θα πρέπει να υπάρξει σχετική πρόβλεψη επί του θέματος.

Καλό ΣΚ σε όλους και καλή εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ !!!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Απογραφή, Έναρξη, ΑΑΔΕ, ΔΟΥ, e-ΕΦΚΑ, Προεγγραφή