18/12/20 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Επίδομα θέρμανσης 2020

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α. και τον Παναγιώτη Τσουκαλά-Τζίκα – Φοροτεχνικό

Η εβδομάδα των Χριστουγέννων πλησιάζει και βέβαια τίποτα δεν είναι όπως είχαμε συνηθίσει. Οι αγορές είναι ουσιαστικά κλειστές, με μόνη δυνατότητα την πώληση μέσω διαδικτύου ή με τη διαδικασία του click away, ενώ η φυσική παρουσία επιτρέπεται σε ελάχιστες περιπτώσεις. Εξάλλου και το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν έχει καμία σχέση με το περυσινό, αφού πρακτικά δεν επιτρέπονται οι συναθροίσεις. Μάλιστα αναμένονται και σχετικές υγειονομικές οδηγίες για το ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση, ο γενικός κανόνας είναι ότι προέχει το ζήτημα της υγείας και αυτός είναι ο στόχος όλων μας.

Μιας και λέμε για το ζήτημα της υγείας, στο προηγούμενό μας άρθρο είχαμε αναδείξει το θέμα της υγείας για εμάς τους λογιστές- φοροτεχνικούς, για το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το τι θα γίνει εάν κολλήσουμε κορωνοϊό… Στο πολυνομοσχέδιο προς ψήφιση, στο άρθρο 69 αναγράφονται τα εξής:

«1. Σε περίπτωση που λογιστής-φοροτεχνικός βεβαιωμένα πάσχει από κορωνοϊό COVID-19 και εξαιτίας αυτού έχει νοσηλευτεί σε δημόσιο νοσοκομείο που παρέχει νοσηλεία για κορωνοϊό COVID-19, όπως αυτό αποδεικνύεται από τη σχετική βεβαίωση του εν λόγω νοσοκομείου, οι προθεσμίες υποβολής των πάσης φύσης - φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων του ιδίου και των εντολέων - πελατών του, που λήγουν σε ημερομηνίες που συμπίπτουν με τη διάρκεια της νοσηλείας του, παρατείνονται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα που ακολουθεί τον μήνα του εξιτηρίου.

2. Η ρύθμιση της παρ. 1 ισχύει για τους εντολείς - πελάτες για τους οποίους ο λογιστής -φοροτεχνικός αποδεδειγμένα έχει εξουσιοδοτηθεί στο σύστημα Taxisnet κατά τον προηγούμενο μήνα της ημερομηνίας εισαγωγής του στο νοσοκομείο και παραμένει εξουσιοδοτημένος, σύμφωνα με τα στοιχεία της σχετικής εξουσιοδότησης. Η εξουσιοδότηση λογιστή-φοροτεχνικού στο σύστημα Taxisnet δημιουργεί τεκμήριο εξουσιοδότησης του ιδίου και για την υποβολή των ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων.

3. Σε περίπτωση θανάτου λογιστή - φοροτεχνικού λόγω κορωνοϊού COVID-19, οι προθεσμίες της παρ. 1 παρατείνονται μέχρι την εξουσιοδότηση του εντολέα - πελάτη του σε άλλο λογιστή - φοροτεχνικό και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν των τριών μηνών από την ημερομηνία θανάτου….»

Τα συμπεράσματα δικά σας... Τα δικό μας πάντως είναι ότι για να δοθεί παράταση θα πρέπει ο αρμόδιος συνάδελφος, όχι μόνο να αρρωστήσει, αλλά και να νοσηλευτεί σε δημόσιο νοσοκομείο αναφοράς. Άρα, εάν δεν νοσηλευτείς, δεν ισχύει η καραντίνα…

Μάλιστα γίνεται και ειδική αναφορά ότι η σχέση θα πρέπει να έχει επιβεβαιωθεί με σχετική εξουσιοδότηση από taxis, τον προηγούμενο μήνα της εισαγωγής στο νοσοκομείο, άρα για νέο πελάτη δεν μπορείς να ασθενήσεις… Επίσης παίζει μεγάλο ρόλο πότε θα νοσηλευτείς! Πλάκα- πλάκα τι θα γίνει εάν κάποιος μπει στο νοσοκομείο στο τέλος του μήνα και βγει τον επόμενο; Η παράταση για πού πιάνει;

Τέλος, όσον αφορά το πολυνομοσχέδιο το οποίο θα αναλύσουμε προσεχώς, αξίζει να σταθούμε στο γεγονός ότι πέρασε το αυτονόητο όσον αφορά τις ΜΥΦ του 2014. Όσες υποβλήθηκαν το διάστημα 21.1.2016 έως τις 25.1.2016, την περίοδο που ίσχυε η περιβόητη σιωπηρή παράταση, δεν θα έχουν πρόστιμο. Εάν αυτό επιβλήθηκε ήδη, θα διαγραφεί, ενώ εάν έχει πληρωθεί, τα χρήματα θα επιστραφούν.

Επί των πρακτικών και για να «ζεσταθούμε» λίγο, θα αναφερθούμε στο επίδομα θέρμανσης, για το οποίο δημοσιεύθηκε η σχετική εγκύκλιος (Α. 1275/2020). Βέβαια, ναι μεν η εγκύκλιος δημοσιεύθηκε, αλλά η πλατφόρμα στην οποία θα γίνει και φέτος η αίτηση των ενδιαφερομένων δεν έχει ανοίξει μέχρι και τη στιγμή που γράφουμε το σημερινό μας άρθρο, παρόλο που θέτει ως προθεσμία των αιτήσεων την 11/1/2021.

Αξίζει να τονιστεί ότι σε περίπτωση πολυκατοικίας, οι διαχειριστές θα πρέπει να καταχωρήσουν τα στοιχεία της πολυκατοικίας: Διεύθυνση, διαμερίσματα, ιδιοκτήτες, χιλιοστά, αριθμό κοινόχρηστης παροχής και να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία πληρωμής πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, δηλαδή πριν τις 11/01/2021.

Το φετινό επίδομα διαφοροποιείται σε σημαντικά σημεία σε σχέση με αυτό των προηγούμενων ετών και αυτό είναι πολύ καλό, αφού φαίνεται πως αρχίζει να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα που υπάρχουν αναφορικά με τους τρόπους θέρμανσης των πολιτών, γιατί, κακά τα ψέματα, η κατανάλωση πετρελαίου εσωτερικής καύσης ως μέσο θέρμανσης θεωρείται σε αρκετά νοικοκυριά είδος πολυτελείας.

Συγκεκριμένα, το επίδομα θέρμανσης αφορά τα νοικοκυριά τα οποία ως είδος θέρμανσης καταναλώνουν :

 • Πετρέλαιο εσωτερικής καύσης
 • Φυσικό αέριο
 • Υγραέριο
 • Καυσόξυλα για ορισμένες περιοχές
 • Βιομάζα (Πέλετ)

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Το οικογενειακό εισόδημα για τον άγαμο/ εν διαστάσει/ σε κατάσταση χηρείας είναι έως 12.000€, ενώ για τον έγγαμο, το οικογενειακό εισόδημα είναι έως 20.000€ προσαυξημένο κατά 2.000€ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Στην περίπτωση της μονογονεϊκής οικογένειας, το οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται στις 22.000€ και προσαυξάνεται κατά 2.000€ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Βέβαια, αξίζει να αναφέρουμε ότι η βάση θα είναι πάλι το φορολογητέο εισόδημα, άρα μπορεί κάποιοι να μείνουν εκτός λόγω τεκμηρίων.

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας η οποία προκύπτει από την Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ του έτους 2020, δεν πρέπει να υπερβαίνει για τον άγαμο τις 130.000€, ενώ για τον έγγαμο δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 250.000€.

ΠΟΣΟ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Η διαδικασία υπολογισμού του ύψους του ποσού που θα καταβληθεί στον κάθε δικαιούχο φέτος αλλάζει, αφού δεν υπάρχουν πλέον οι κλιματικές ζώνες, αλλά θα είναι ανάλογο με το είδος καυσίμου που αιτούνται οι δικαιούχοι προς επιδότηση, καθώς και την περιοχή. Η κάθε περιοχή για την οποία γίνεται η αίτηση έχει συντελεστή, ο οποίος προκύπτει από τον δείκτη δριμύτητας κλίματος της κάθε περιοχής.

Οι αναφερόμενοι δείκτες φαίνονται στο παράρτημα της απόφασης Α.1275/2020. Το ακριβές ποσό που θα αντιστοιχεί σε κάθε δικαιούχο θα γνωστοποιηθεί με το πέρας της αίτησης, ύστερα και από την έκδοση αντίστοιχης απόφασης, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, όπως αυτό προσδιορίζεται στο Παράρτημα και προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Παρόλα αυτά, όπως αναφέρεται στην παρούσα απόφαση, το επίδομα που θα προκύψει κατά τα ανωτέρω δεν δύναται να υπολείπεται του ποσού των 80 ευρώ, ούτε να υπερβαίνει το ποσό των 650 ευρώ.

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Η Καταβολή θα γίνει σε 2 δόσεις :

Α δόση : Έως την 31η Ιανουαρίου 2021 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Δεκεμβρίου.

Β δόση : Έως την 31η Μαρτίου 2021 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 28η Φεβρουαρίου 2021.

ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΟΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Για το συγκεκριμένο επίδομα δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση οι κάτωθι :

 • Τα φυσικά πρόσωπα τα οποία δηλώνονται στη δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών προσώπων σαν εξαρτώμενα μέλη.
 • Τα φυσικά πρόσωπα τα οποία δηλώνονται στη δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών προσώπων ότι φιλοξενούνται
 • Τα Φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης, καθώς και εκείνα τα οποία διαθέτουν περισσότερα των δύο Ε.Ι.Χ., συμπεριλαμβανομένων των ευρισκομένων σε εθελούσια ακινησία. Δεν συνυπολογίζονται Ε.Ι.Χ. ευρισκόμενα σε αναγκαστική ακινησία η οποία αναφέρεται σε περιπτώσεις καταστροφής ή κλοπής.
 • Τα Φυσικά Πρόσωπα για την επαγγελματική τους στέγη.
 • Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, καθώς και οι σύζυγοι αυτών, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα.
 • Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα ή νομικές οντότητες.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχηθούμε σε όλους τους συναδέλφους και τις οικογένειες τους, Καλά Χριστούγεννα με υγεία και δύναμη.

Δεν λέμε καλή χρονιά, θα το ευχηθούμε στο τελευταίο μας άρθρο που θα κάνουμε για το 2020!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.