24/03/20 | Αρχική > Αρθρογραφία > Εργατικά και Πρακτικά

Τι ισχύει με τα Αθλητικά Ερασιτεχνικά Σωματεία και τους Προπονητές! Ποιοι δικαιούνται τα 800€. Ανοίγει η φόρμα για τις δηλώσεις επιδότησης!

Του Βασίλη Πρασσά, Συμβούλου Εργασιακών Θεμάτων EpsilonNet

Όντας μέλος του αθλητικού κινήματος τα τελευταία 40 έτη (και όπως ίσως ξέρετε, το μπάσκετ είναι ο βασιλιάς του ελληνικού αθλητικού κινήματος ακόμη και στην ενημέρωση των αθλητικών συλλόγων ! ), θεωρώ υποχρέωσή μου να ενημερώσω πλήθος αθλητικών σωματείων για το θέμα αποδοχών και εισφορών όλων των εργαζομένων (προπονητών κ.λ.π.) που απασχολούνται σε αυτά.

Οι πληροφορίες που έρχονται από το Υπουργείο Εργασίας, συμπεριλαμβάνουν στο σκέλος της επιδότησης όλους τους ενεργούς και ασφαλισμένους εργαζόμενους.

Δικαιούχοι

Συγκεκριμένα, οι αθλητικοί σύλλογοι που έχουν τον Κ.Α.Δ. 9312 (Υπηρεσίες Αθλητικών Σωματείων) έχουν αναστολή λειτουργίας με κρατική απόφαση.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι:

  • Οφείλουν αποδοχές στους εργαζόμενους μέχρι την ημερομηνία αναστολής λειτουργίας
  • Οφείλουν εισφορές στον ΕΦΚΑ μέχρι την ημερομηνία αναστολής λειτουργίας

Και τι ισχύει από εκεί και έπειτα;

Όλοι οι εργαζόμενοι, δικαιούνται της επιδότησης των 800€ από 15/3 έως 30/4. Μάλιστα η συγκεκριμένη επιδότηση θα καταβάλλεται στο σύνολό της ανεξαρτήτου των ωρών εβδομαδιαίας απασχόλησης των εργαζομένων.

Και το αναφέρω αυτό διότι το σύνηθες φαινόμενο σε αθλητικούς συλλόγους είναι η μερική ή η εκ περιτροπής απασχόληση αυτών των εργαζομένων.

Π.χ. οι προπονητές εργάζονται (και ασφαλίζονται) από ελάχιστες έως λίγες ώρες την εβδομάδα

Παρ’ αυτά η επιδότηση θα καταβληθεί εξ’ ολοκλήρου

Δηλαδή είτε ένας προπονητής δουλεύει 2-3 ώρες την εβδομάδα είτε δουλεύει 40 ώρες την εβδομάδα (πράγμα σπάνιο) θα επιδοτηθεί στο σύνολο των 800€(η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι με βάση τις τωρινές ρυθμίσεις)

Ποιες είναι οι εξαιρέσεις;

  • Όταν ένας προπονητής εργάζεται σε περισσότερους του ενός, συλλόγους, θα επιδοτηθεί ΜΟΝΟ μία φορά (σύμφωνα με πληροφορίες του Υπουργείου)
  • Όταν ένας προπονητής, παράλληλα εργάζεται και σε κάποια άλλη επιχείρηση (ιδιωτικού ή δημοσίου τομέα) που δεν έχει κλείσει, δεν θα επιδοτηθεί
  • Όταν ένας προπονητής, παράλληλα εργάζεται και σε κάποια άλλη επιχείρηση που έχει αναστολή λειτουργίας, θα επιδοτηθεί ΜΟΝΟ μία φορά
  • Όταν ένας προπονητής εργάζεται «οικειοθελώς» χωρίς ασφάλιση, δεν θα επιδοτηθεί.

Οι παραπάνω πληροφορίες βασίζονται σε ερμηνεία των διατάξεων του Υπουργείου Εργασίας και αναμένεται να γίνουν ξεκάθαρες μετά και την δημοσίευση της εγκυκλίου ή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου

Τι υποχρέωση έχει το αθλητικό σωματείο;

Βήμα 1ο – Εργοδότης

Το αθλητικό σωματείο θα δηλώνει στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ τη δραστηριότητα (ΚΑΔ) όπου έχει ανασταλεί βάσει υπουργικής απόφασης. Και επίσης θα δηλώνει τους εργαζόμενους που έχει σε αναστολή. Πληροφοριακά οι ενεργοί εργαζόμενοι θα εμφανίζονται αυτόματα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Στη συνέχεια θα πρέπει το σωματείο να ενημερώνει τους προπονητές για την Δήλωση Αναστολής Δραστηριότητας καθώς και για τον αριθμό πρωτοκόλλου της δήλωσης

Βήμα 2ο- - Εργαζόμενος

Οι εργαζόμενοι που είναι σε ΑΝΑΣΤΟΛΗ δικαιούνται το επίδομα, αρκεί βέβαια να κάνουν αίτηση σε πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείο Εργασίας όπου θα πρέπει να δηλώσει την αναστολή δραστηριότητας καθώς το ΙΒΑΝ όπου θα πιστωθεί το επίδομα.

Y.Γ. κι επειδή εγώ δεν θέλω δημοσιότητα, είναι η ευκαιρία να αποκτήσει έστω και λίγη κι η ομάδα που έγινε η αιτία να γράψω αυτό το άρθρο και δεν είναι άλλη από τον Παναθλητικό Συκεών, μια υπέροχη οικογένεια, μια ερασιτεχνική ομάδα μπάσκετ που εδρεύει στο Επταπύργιο της Θεσσαλονίκης … διότι αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει !!!

Εύχομαι να επιβεβαιωθεί ο μεγαλύτερος Έλληνας αθλητής,

ο μεγάλος Νίκος Γκάλης και σύντομα να πούμε όλοι μαζί

«ΝΑΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΓΩΝΑ»comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Κορωνοϊός