06/09/19 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε – Η Εβδομάδα που έρχεται

Πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, πρώτη εβδομάδα του Φθινοπώρου με βαθμούς θερμοκρασίας πάνω από 30 και ζούμε ακόμα το παρατεταμένο καλοκαίρι των διακοπών μας, έστω και μέσα σε κάποιο γραφείο, έστω και σε κάποια άλλη εργασία. Σεπτέμβριος και μήνας της Θεσσαλονίκης, με τη Διεθνή Έκθεση να έχει εγκαίνια, να παρουσιάζονται διάφορα τεχνολογικά, οικονομικά, διοικητικά και λοιπά «επιτεύγματα», η εκάστοτε Κυβέρνηση να κάνει προγραμματικές δηλώσεις και η εκάστοτε Αντιπολίτευση να στηλιτεύει , θεωρώντας ότι οι Κυβερνώντες τα έχουν κάνει «μαντάρα». Σε κάθε περίπτωση, ελπίζουμε εφέτος να μην υπάρχει για μία ακόμα φορά βαγόνι του εδώ και δεκαετίες προσδοκώμενου μετρό, οι δε επισκέπτες να μπαίνουν από την είσοδό του και αμέσως να βγαίνουν από την έξοδο. Αν μη τι άλλο, είναι τουλάχιστον γλαφυρό.

Capital Controls τέλος από την 1η Σεπτεμβρίου και ίσως είναι η ώρα των τραπεζών. Ελεύθερες πλέον από τους κεφαλαιακούς περιορισμούς οι Ελληνικές τράπεζες, ξεκινούν «μπαράζ» παρουσιάσεων στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, παρουσιάζοντας τα πεπραγμένα και τις προοπτικές τους και φυσικά, στοχεύοντας σε επενδυτές.

Είδηση του Σαββατοκύριακου της εβδομάδας που πέρασε, ήταν η εκτεταμένη φοροδιαφυγή που ανακάλυψε το Σ.Δ.Ο.Ε. στα τουριστικά νησιά. Κατάλυμα στη Σαντορίνη με 40 δωμάτια δήλωσε μηδενικά έσοδα από διανυκτέρευση για τον μήνα Ιούνιο. Σε άλλη περίπτωση, στην Κορινθία, κατάλυμα με 80 δωμάτια υπέβαλε δήλωση με έσοδα ύψους 5.000 ευρώ ενώ στην Κέρκυρα επιχείρηση 80 δωματίων δήλωσε 1.000 ευρώ. Οι ιστορίες φοροδιαφυγής στο χώρο της ενοικίασης δωματίων δεν έχουν τέλος. Στην Πάτμο κατάλυμα 25 δωματίων δήλωσε έσοδα 500 ευρώ, στην Κεφαλονιά επιχείρηση 40 δωματίων δήλωσε 9.000 ευρώ, ενώ για 25 δωμάτια στην Μεσσηνία δηλώθηκαν 4.500 ευρώ. Επειδή σε μία περίπτωση έχουμε προσωπική γνώση, ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, έδωσε βάση σε φήμες πως οι μισθώσεις μέσω της Booking.com δεν ερχόταν σε γνώση από τον Tour Operator στη φορολογική αρχή. Φυσικά, γίνεται τελείως το αντίθετο και ακόμα ένας «αστικός μύθος» που κυκλοφορεί στα νησιά, κατέπεσε. Η αλήθεια είναι ότι στον τουρισμό ειδικά των ευκαιριακών εποχιακών μονάδων εκφύεται μεγάλη φοροδιαφυγή και αδήλωτη εργασία, η αποκάλυψη της σχετικής παράβασης είναι εύκολη για τους ελεγκτές και συνεπώς, επαφίεται στις αντίστοιχες αρχές να επανασχεδιάσουν τη στρατηγική τους.

Βέβαια, το συγκεκριμένο Σαββατοκύριακο είχε και μια δόση φορολογικού «ενθουσιασμού» ελέω ΕΝ.Φ.Ι.Α., ο οποίος περιμένει μεν στο τέλος του μήνα να αρχίσει να εξοφλείται, είναι όμως μειωμένος για τους περισσότερους σε ποσοστό από 30% έως 20%, συνεπώς «και η μικρότερη ζημιά κέρδος είναι».

Στα τεκταινόμενα της εβδομάδας που πέρασε.

Δημοσιεύτηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο η απόφαση με αριθμό 424/2019(ΦΕΚ Β 3377) για τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών της Α.Α.Δ.Ε. και της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. για την ένταξη δικαιούχων στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Σκοπός της διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών των ανωτέρω φορέων είναι η άντληση στοιχείων και πληροφοριών, για την αξιολόγηση αιτήσεων που υποβάλλονται στη διαδικτυακή υπηρεσία της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. από τους καταναλωτές για ένταξη στο Κ.Ο.Τ..

Από τον ΕΔΟΕΑΠ ανακοινώνεται ότι παρατείνεται η ημερομηνία υποβολής της ΑΚΕ ΧΩΡΙΣ ΑΚΑ περιόδου 12/2017 έως 06/2019 μέχρι την 02/12/2019 μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του ΕΔΟΕΑΠ.

Για πληροφορίες σε ό,τι αφορά την υποβολή των Α.Κ.Α. και Α.Κ.Ε. στην εφαρμογή του ΕΔΟΕΑΠ, μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα:
210 7264368, 210 7264396 και 210 7264369.

Από την 1η Σεπτεμβρίου, αποκλειστικά ηλεκτρονικά καταβάλλεται πλέον ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων. Οι συμβαλλόμενοι (πωλητής και αγοραστής) θα υποβάλλουν τη δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., η οποία θα την ελέγχει και θα εκδίδει τη σχετική ταυτότητα πληρωμής για την καταβολή του φόρου. Μετά την υποβολή της δήλωσης οι συμβαλλόμενοι θα παραλαμβάνουν το αντίγραφο από την αρμόδια ΔΟΥ, μαζί με την ταυτότητα οφειλής. Η καταβολή του φόρου θα γίνεται στις τράπεζες αποκλειστικά και μόνο και στη συνέχεια, ο αγοραστής θα υποχρεούται στην έκδοση του αποδεικτικού καταβολής του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων, με την οποία θα αποδεικνύεται η πλήρης εξόφληση του φόρου ΦΜΑ.

Στη ρύθμιση των «120 δόσεων» αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου. Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ είπε τα εξής:

Όπως ξέρετε έχει τεθεί σε ισχύ από 1η Σεπτεμβρίου η νέα ρύθμιση για τις 120 δόσεις. Η νέα ρύθμιση βελτιώνει και διευρύνει την προϊσχύουσα καθώς:

- Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ.
-Το επιτόκιο μειώνεται από το 5% στο 3%.
- Δίνεται η δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση όλων των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκατ. ευρώ.
-Δίνεται η δυνατότητα σε περίπου 1.100.000 πολίτες, που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κατασχέσεων και μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, να απαλλαγούν από το βραχνά αυτό, καθώς τα μέτρα αυτά αναστέλλονται για όσους εντάσσονται και τηρούν τη ρύθμιση.
Η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει μέσα στην εβδομάδα, για όσους θα υποβάλουν για πρώτη φορά αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση. Για τους περίπου 200 χιλιάδες συμπολίτες μας, που βρίσκονται ήδη στην προηγούμενη ρύθμιση, η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Κυβέρνηση καλεί όλους τους φορολογουμένους, που βρέθηκαν σε αδυναμία να τακτοποιήσουν έγκαιρα τις οφειλές τους, να εκμεταλλευτούν την ευνοϊκή αυτή ρύθμιση, που θα τους επιτρέψει να αντιμετωπίσουν τα βάρη του χθες και να κοιτάξουν με αισιοδοξία το αύριο.

Από το απόγευμα της Πέμπτης είναι στη διάθεση των πολιτών, η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις στην εφορία, με τη νέα βελτιωμένη ρύθμιση οφειλών. Από την υπηρεσία αυτή οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ένταξης των ληξιπρόθεσμων προς τη φορολογική διοίκηση οφειλών τους, στις Ρυθμίσεις του Ν.4152/2013 και του Ν.4611/2019. Οι οφειλέτες μπορούν να επισκεφθούν το λογαριασμό τους στο TAXISnet με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασής τους και στη συνέχεια πατώντας την επιλογή που αφορά στις ρυθμίσεις οφειλών να μπουν στην πλατφόρμα ακολουθώντας τη διαδικασία.

Για την ομοιόμορφη εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4441/2016 (Α΄227) και την αποφυγή καθυστερήσεων κατά τη σύσταση εταιρείας μέσω των Υπηρεσιών μιας Στάσης (ΥΜΣ), αναφορικά με τον προβλεπόμενο έλεγχο νομιμότητας και πληρότητας των υποβαλλόμενων στοιχείων και εγγράφων, με το Αριθ. Πρωτ. : 87524 - 03/09/2019 έγγραφο δίνονται οι κάτωθι διευκρινίσεις:

1. Σύμφωνα με την περ. α της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 4441/2016 και το άρθρο 7 της ΚΥΑ 63577/2018 (Β’ 2380) η Υπηρεσία μιας Στάσης, αυθημερόν ή το αργότερο την επόμενη εργάσιμη ημέρα μετά την ολοκλήρωση της υποβολής του αιτήματος σύστασης από τον ενδιαφερόμενο, «ελέγχει την αίτηση καταχώρισης ως προς τη νομιμοποίηση του αιτούντος και την πληρότητα των υποβαλλόμενων από αυτόν στοιχείων και εγγράφων, καθώς και την εταιρική σύμβαση /καταστατικό ως προς τα στοιχεία που δύνανται να επιφέρουν ακυρότητα της εταιρείας σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις».

2. Στην παρ. 3 του άρθρου 7 της προαναφερόμενης ΚΥΑ αναφέρεται ότι: «εφόσον τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά, αιτήσεις και νομιμοποιητικά έγγραφα που προσκομίζονται από τους ιδρυτές ή τον εκπρόσωπό τους είναι πλήρη και σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας και των παραρτημάτων της, δεν επιτρέπεται η, καθ’ υπέρβαση των διατάξεων αυτών, απαίτηση της ΥΜΣ για συμπλήρωση ή προσκόμιση επιπρόσθετων δικαιολογητικών ή αιτήσεων από τον ιδρυτή ή τους ιδρυτές ή τον εκπρόσωπό τους».

Συνεπώς, από τα ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι οι έλεγχοι νομιμότητας και πληρότητας που απαιτούνται για τη σύσταση εταιρείας μέσω της ΥΜΣ, είναι πολύ συγκεκριμένοι και περιορίζονται στους εξής:

Α. Έλεγχος ως προς τη νομιμοποίηση των αιτούντων ιδρυτών ή του εξουσιοδοτούμενου εκπροσώπου.

Β. Έλεγχος πληρότητας υποβαλλομένων στοιχείων, εγγράφων και δικαιολογητικών.

Γ. Έλεγχος της εταιρικής σύμβασης.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο πλαίσιο του έργου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την βελτίωση των ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες και την περισσότερο αποδοτική, σύμφωνα με τις διεθνείς καλές πρακτικές, λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, έθεσε σε δοκιμαστική λειτουργία μια νέα ηλεκτρονική υπηρεσία, για τους τελικούς δικαιούχους νομικών προσώπων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2015/849/ΕΕ (4η Οδηγία για το ξέπλυμα χρήματος), σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, όλα τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες θα πρέπει να καταχωρίζουν τα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων τους σε Κεντρικό Μητρώο που τηρείται από τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Ο τρόπος δόμησης του μητρώου αυτού αποκαλύπτει τις συμμετοχές φυσικών προσώπων σε πλέγμα εταιριών με σκοπό την διερεύνηση του ποιος κατέχει ποσοστό δικαιωμάτων 25% και άνω και άρα ασκεί έλεγχο. Το πλήθος των εταιρειών αυτών ανέρχεται σε 450.000 περίπου.

Η νέα εφαρμογή αναπτύχθηκε εσωτερικά από το προσωπικό της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. σε εξαιρετική συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών και βρίσκεται στη διεύθυνση:
https://www.gsis.gr/polites-epiheiriseis/epiheiriseis/mitroo-pragmatikon-dikaioyhon

Διαθέσιμη η βεβαίωση αποδέσμευσης μελλοντικών απαιτήσεων που έχουν κατασχεθεί στα χέρια τρίτων από την ΑΑΔΕ. Από την υπηρεσία αυτή δίνεται η δυνατότητα εκτύπωσης Βεβαίωσης Αποδέσμευσης μελλοντικών απαιτήσεων που έχουν κατασχεθεί στα χέρια τρίτου (Άρθρο 104 περ. γ' του ν. 4611/2019), προκειμένου να γνωστοποιηθεί στον τρίτο εντός μηνός από την έκδοσή της.

Η εργασιακή εβδομάδα τελειώνει και … η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αρχίζει. Σάββατο αύριο και τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος την Κυριακή θα προχωρήσει στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, χαράζοντας ουσιαστικά τον «οδικό χάρτη» των επομένων ενεργειών της Κυβέρνησης. Αμέσως μετά παίρνουν τη σκυτάλη οι αρχηγοί των άλλων πολιτικών κομμάτων και η εβδομάδα που έρχεται, κλείνει με την έλευση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Η Εβδομάδα που έρχεται θα είναι μεστή εξαγγελιών και πολιτικών διαξιφισμών. Θα είναι κυρίως όμως η εβδομάδα της Θεσσαλονίκης, της πόλης με τη μεγάλη ιστορία, τη μεγαλύτερη Πανεπιστημιακή κοινότητα στην Ελλάδα, αλλά κυρίως μια πανέμορφη τεράστια παραλία, που το βράδυ φαντάζει μαγευτική με τα χιλιάδες φώτα να μπλέκουν αρμονικά σε ένα φουτουριστικό σκηνικό. Η Θεσσαλονίκη των αιώνων και των πολλών πολιτισμών σας περιμένει, αν έχετε δε την ευκαιρία να την επισκεφθείτε, σίγουρα η πόλη θα σας ανταμείψει. Σε κάθε περίπτωση, ότι και να κάνετε, όπου και να είστε, για τους τυχερούς που είναι ακόμα σε διακοπές και για αυτούς που προσπαθούν να προσαρμοστούν στο εργασιακό περιβάλλον κουβαλώντας καλοκαιρινές αναμνήσεις, σας ευχόμαστε ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Υπηρεσία μιας στάσης, ΔΕΘ, ΕΝΦΙΑ, ΥΜΣ, Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, Ρύθμιση 120 δόσεων, Σύσταση εταιρείας