29/03/19 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Τέλος Μαρτίου με φορολογικές και ασφαλιστικές εκπλήξεις

Η εκπνοή του Μαρτίου επιφύλασσε μια σειρά εκπλήξεων για εμάς τους φοροτεχνικούς, αλλά και τους φορολογούμενους γενικότερα.

Μια από αυτές ήταν η έκδοση Εγκυκλίων που αλλάζουν εντελώς τη διαδικασία αποστολής των μηνιαίων δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων μισθωτών υπηρεσιών, αλλά και επαγγελματικής δραστηριότητας από τεχνικές υπηρεσίες, συμβουλευτικές υπηρεσίες και γενικότερα τις παρακρατήσεις φόρου. Σύμφωνα με τις Εγκυκλίους Α.1099/2019, Α.1100/2019, και Α.1101/2019 ουσιαστικά οδηγούμαστε σε μια μηνιαία αποστολή βεβαιώσεων αποδοχών, διότι ο παρακρατούμενος φόρος θα πρέπει να προκύπτει από την ανάλυση των παρακρατήσεων ανά ΑΦΜ. Το ίδιο βέβαια ισχύει κι όταν θα πρέπει να σταλεί μηδενική δήλωση παρακρατούμενων φόρων μισθωτών υπηρεσιών.

Η εφαρμογή των Εγκυκλίων αυτών στην πράξη ξεκίνησε από προχθές, 27/3/2019, καθιστώντας αυτονόητη την υποχρέωση παράτασης αποστολής των καταστάσεων του μηνός Ιανουαρίου, διότι ήταν αδύνατο μέσα σε τρεις ημέρες να εναρμονιστούν συστήματα και άνθρωποι στις νέες λογικές. Ήδη υπάρχει ανακοίνωση παράτασης της αποστολής των καταστάσεων έως την 22α Απριλίου με Δελτίο Τύπου.

Με άλλο Δελτίο Τύπου αλλά για την ίδια ημέρα, την 22α Απριλίου δηλαδή, ανακοινώθηκε η παράταση αποστολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων ΜΥΦ, η οποία γίνεται πλέον με ένα αρχείο, όμως το τσεκάρισμα με τις περιοδικές ΦΠΑ είναι προτιμότερο να γίνεται σε μηνιαία ή τρίμηνη βάση, ανάλογα με τα βιβλία που τηρεί η κάθε επιχείρηση.

Ευτυχώς που όλα αυτά τα Δελτία Τύπου δεν εκδόθηκαν τη Δευτέρα που είναι Πρωταπριλιά, γιατί λόγω της ημέρας είναι εύκολο να φανταστούμε τι θα συνέβαινε! Βέβαια, η λογική της μετάβασης από την εποχή των «τιτιβισμάτων» και ανακοινώσεων από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, στα Δελτία Τύπου έχει ένα ενδιαφέρον μπορώ να πω…

Άλλη μια έκπληξη επιφύλασσε ο ΕΦΚΑ, ο οποίος κράταγε «κλειστά» τα χαρτιά του για το θέμα απεικόνισης των ασφαλιστικών εισφορών όσων αμείβονται με τίτλους κτήσης. Σύμφωνα με την Εγκύκλιο 112/395890/2019 που εκδόθηκε χθες η απεικόνιση των ασφαλιστικών στοιχείων των αμειβόμενων με Τίτλους Κτήσης, πραγματοποιείται από τον εκδότη του Τίτλου Κτήσης, εφεξής εργοδότη, μέσω της υποβολής Κανονικής (01) ή/και Συμπληρωματικής (04) Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.). Οι ημέρες ασφάλισης βέβαια θα είναι μηδενικές, γιατί θα προκύψουν από άλλη ειδική εφαρμογή για τους αμειβόμενους με τίτλους κτήσης, εφαρμογή η οποία φυσικά δεν υπάρχει ακόμη.

Η έκπληξη «bonus» με τους τίτλους κτήσης έχει να κάνει με το γεγονός ότι θα πρέπει να απεικονιστούν με συμπληρωματικές δηλώσεις ΑΠΔ, οι οποίες θα πρέπει να κατατεθούν με μαγνητικό ή ψηφιακό μέσο στο αρμόδιο ΙΚΑ της επιχείρησης. Χαρακτηριστικά, η Εγκύκλιος αναφέρει ότι μετά τη λήξη της οριζόμενης προθεσμίας (σ.σ σήμερα 29/3/2019), η υποβολή Α.Π.Δ. πραγματοποιείται με μαγνητικό ή ψηφιακό μέσο στην αρμόδια Τοπική Υπηρεσία Ε.Φ.Κ.Α., της έδρας του εργοδότη.

Και επειδή στον Ε.Φ.Κ.Α. θέλουν να είναι δίκαιοι, δίνουν και 12 ολόκληρες μέρες (10 εργάσιμες ημέρες χωρίς το Σαββατοκύριακο) περιθώριο για να κατατεθούν χωρίς πρόστιμο. Για την ακρίβεια αναφέρεται ότι οι Α.Π.Δ., για τους αμειβόμενους με Τίτλο Κτήσης, που έχει εκδοθεί το 2ο/2019, θα θεωρηθούν εμπρόθεσμες, εφόσον υποβληθούν με Συμπληρωματική Α.Π.Δ. (04), με μαγνητικό ή ψηφιακό μέσο, στην αρμόδια Τοπική Υπηρεσία της έδρας του εργοδότη, έως τις 12/04/2019.

Προς γνώση όμως αξίζει να αναφέρουμε τα εξής :

  • Σχεδόν κανένα ΙΚΑ δεν μπορεί να δεχτεί στικάκι USB.
  • Αρκετά δεν μπορούν να δεχτούν cd και ζητούν δισκέτα.
  • Άλλα δέχονται cd και δεν μπορούν να δεχτούν δισκέτα.
  • Η κυκλοφορία των δισκετών έχει σταματήσει εδώ και χρόνια…

Βέβαια, αξίζει να κάνουμε μερικές ακόμη παρατηρήσεις σχετικά με αυτό:

Εάν η επιχείρηση δεν έχει την τύχη να απασχολεί προσωπικό έως σήμερα, έχει μία ημέρα περιθώριο να κάνει απογραφή στο αρμόδιο ΙΚΑ, να της χορηγηθούν κωδικοί ΙΚΑ και να κάνει την καταχώρηση εμπρόθεσμα, γιατί στην Εγκύκλιο υπάρχει πρόβλεψη παράτασης μόνο για τις συμπληρωματικές ΑΠΔ κι όχι για τις αρχικές. Χωρίς όμως προσωπικό, πως είναι δυνατόν να έχει γίνει αρχική ΑΠΔ;;; Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις επιχειρήσεις που είχαν προσωπικό στο παρελθόν, αλλά δεν είχαν προσωπικό τον Φεβρουάριο, άρα δεν έχουν αποστείλει αρχική ΑΠΔ!!!

Η τελευταία έκπληξη ήρθε χθες το βράδυ… Η εφαρμογή ή πλατφόρμα όπως συνηθίζεται να λέγεται τώρα τελευταία, υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων τέθηκε σε λειτουργία. Γεγονός είναι ότι φέτος ξεκίνησε πολύ νωρίτερα σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, που είχαμε συνηθίσει να κάνουμε Πάσχα με κλειστή εφαρμογή και μετά να τρέχουμε και να μην φτάνουμε… Μαζί με την έναρξη της εφαρμογής δημοσιεύτηκε ηλεκτρονικά και το περιβόητο βιβλιαράκι με τις οδηγίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, βιβλιαράκι το οποίο μας συνδέει έστω και λίγο με την παλιά διαδικασία χειρόγραφης υποβολής.

Βέβαια, το ότι τέθηκε σε λειτουργία η εφαρμογή, δεν σημαίνει ότι αυτόματα θα μπορούμε να υποβάλλουμε όλοι τις δηλώσεις μας. Οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν από πριν είναι ουκ ολίγες (βλ. σχετικό μας άρθρο), με κυριότερη όλων τη συμπλήρωση του εντύπου Ε3 που αφορά τους επαγγελματίες. Η συμπλήρωση του εντύπου είναι δεδομένο ότι είναι πολυσύνθετη, αφού τα δεδομένα που ζητούνται δεν έχουν να κάνουν μόνο με το γεγονός της ολοκλήρωσης καταχώρησης των λογιστικών βιβλίων, αλλά είναι πολύ περισσότερα.

Σε περυσινό μας άρθρο είχαμε αφιερωθεί στο νέο, τότε, έντυπο και το πρόβλημα που δημιουργούσε με όλους αυτούς τους περίεργους πληροφοριακούς πίνακες. Οι πληροφοριακοί πίνακες παραμένουν κανονικά στη θέση τους και η απορία βέβαια παραμένει… Γιατί όλα αυτά τα στοιχεία πρέπει να συνδέονται με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης η οποία έτσι κι αλλιώς γίνεται σε αρκετά πιεστικά πλαίσια και μάλιστα πρέπει να φέρουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή του υπεύθυνου φοροτεχνικού; Δεν λέμε να μην υπάρχουν όλες οι πληροφορίες, αλλά ας αντληθούν με κάποιον άλλο τρόπο κι όχι μέσω της φορολογικής δήλωσης.

Σε μελλοντικά άρθρα θα αφιερωθούμε περισσότερο στο θέμα των δηλώσεων, δεδομένου ότι έχουμε μπροστά μας 93 ημέρες για την υποβολή τους, με το Πάσχα μέσα. Μέχρι τότε, ενδεχομένως, εκτός των άλλων, θα πρέπει να εκδώσουν και δικούς τους κωδικούς οι γυναίκες που υποβάλλουν δηλώσεις κοινές με τους συζύγους τους, διότι το εκκαθαριστικό θα είναι χωριστό.

Καλό ΣΚ και καλό μήνα σε όλους!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΜΥΦ, Έντυπο > Βεβαιώσεις Αποδοχών, Τίτλος κτήσης, ΑΠΔ