Είμαι ασφαλισμένος στο ΤΣΜΕΔΕ από το 1980 και στη ΔΕΗ από το 1984.
Αποχώρησα από τη ΔΕΗ στις 30/11/15, με σκοπό τη συνταξιοδότηση από το ΙΚΑ με χρήση διαδοχικής ασφάλισης.
Στα πλαίσια αυτά έκανα μια μικρή διακοπή στο ΤΣΜΕΔΕ στις 30/11/15 και επανεγγραφή στις 14/12/15, οπότε έκτοτε συνεχίζω να είμαι ασφαλισμένος εκεί.
Αυτό το δήλωσα στο ΙΚΑ / ΤΑΠ-ΔΕΗ και απ’ όσο γνωρίζω θα μου κοστίσει μια μικρή μείωση περίπου κατά 10% της σύνταξής μου (όταν θα βγει αυτή κάποτε).
Στις 29/12/15 έκανα επανέναρξη επαγγέλματος στην Εφορία με αντικείμενο την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών (μπλοκάκι).
Στις 15/1/16 έκανα σχετική σύμβαση διάρκειας 1 έτους με μια εταιρεία συμβούλων.
Τώρα μια δεύτερη εταιρεία συμβούλων ζητάει τις υπηρεσίες μου για μικρό χρονικό διάστημα.

Το πρώτο σκέλος του ερωτήματος είναι αν υπάρχει περίπτωση (όπως είμαι τώρα, δηλαδή χωρίς τη δεύτερη σύμβαση) να εμπίπτω ήδη σε διατάξεις μείωσης της σύνταξης κατά 60% που φαίνεται ότι μπαίνει με το νέο Ασφαλιστικό Νόμο. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι όλα τα βασικά (ΤΣΜΕΔΕ, Εφορία, πρώτη σύμβαση) έχουν γίνει πολύ πριν από το νέο Νόμο, οπότε υποθέτω ότι δεν εμπίπτω στη μείωση της σύνταξης κατά 60%. Είναι έτσι ή όχι και ποια θεωρείται η κρίσιμη ημερομηνία εκ των τριών;
Το δεύτερο σκέλος του ερωτήματος είναι αν η νέα συνεργασία που μου προτείνει τώρα η δεύτερη εταιρεία συμβούλων υπάρχει περίπτωση να με βάζει μέσα στις επίμαχες διατάξεις και τελικά να με κάνει να χάσω το 60% της σύνταξης, οπότε φυσικά θα προτιμήσω να αρνηθώ.