Κάποιες από τις αλλαγές που θα υπάρξουν στις λογιστικές καταστάσεις των εισηγμένων εταιρειών προετοιμάζονται, ενώ κάποιες άλλες τυγχάνουν εφαρμογής και στη χώρα μας ήδη από την καινούρια χρονιά (1.1.09).Πιο συγκεκριμένα, μετά την πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση- η οποία πέρασε και στις πραγματικές οικονομίες- προήλθε ωστόσο από περίπλοκα χρηματοοικονομικά προϊόντα, οι αρμόδιες αρχές FASB και IAFB δημιουργούν νέα διεθνή λογιστικά πρότυπα, τα οποία θα ακολουθήσουν και οι ελληνικές εισηγμένες.
Τα πρότυπα αυτά θα τις υποχρεώνουν να εμφανίζουν στις ενοποιημένες καταστάσεις πλήθος επενδύσεων που μέχρι πρότινος δεν εμφανίζονταν σε αυτές ή εμφανίζονταν πλημμελώς, ή η αποτίμησή τους γινόταν κατά τρόπο τέτοιο που δεν απεικονιζόταν η πραγματική αξία των συγκεκριμένων επενδύσεων. Το θέμα αφορά κυρίως παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα όπως cdo’s, spv προϊόντα τιτλοποιήσεων κ.λπ.
Όπως παρατηρούν έγκυροι παράγοντες του λογιστικού χώρου, οι ανάγκες για διαφοροποιήσεις στις απεικονίσεις των χρηματοοικονομικών καταστάσεων των εταιρειών έχουν διαφανεί εδώ και καιρό. Ηδη, μέσα στην κρίση υπήρξαν οι πρώτες αλλαγές. Ωστόσο, κατά παράδοση μία μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση, η οποία μάλιστα εν πολλοίς δημιουργήθηκε από επενδυτικά προϊόντα μοιραία θα οδηγήσει σε ριζικές τομές στον τρόπο απεικόνισης των χρηματοοικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων που επενδύουν σε τέτοια προϊόντα.
Προ κρίσης
Η ανάγκη επικαιροποίησης στοιχείων των χρηματοοικονομικών καταστάσεων είχε γίνει και προ κρίσης ορατή στους αρμόδιους φορείς είτε λόγω παρερμηνειών, είτε λόγω εφαρμογής νέων επιχειρηματικών πρακτικών και χρηματοοικονομικών μέσων που δημιουργούν κενά στις απεικονίσεις. Είδαμε στο ζενίθ της κρίσης αλλαγές με ταχύ ρυθμό στα ΔΠΧΠ 7 και ΔΛΠ 39, που αφορούν την παρουσίαση των χρηματοοικονομικών μέσων (ιδιαίτερα αφορούσαν μεταβολές σε θέματα αποτιμήσεων επενδύσεων) ούτως ώστε να μη μηδενιστούν καθαρές θέσεις εταιρειών λόγω της παύσης της λειτουργίας μεγάλων αγορών.
Ηδη, από την 1.1.09 μετά τη μεταβολή του Διεθνούς Λογιστικού Προτύπου 1 ? Σεπτέμβριος 2008- o γνωστός ισολογισμός των επιχειρήσεων μεταβάλλεται σε κατάσταση χρηματοοικονομικής θέσης (statement of financial position) και οι καταστάσεις αποτελεσμάτων χρήσεως αλλάζουν και αυτές μορφή και γίνονται καταστάσεις ενοποιημένων εισοδημάτων (statements of comprehensive income), καθώς εμπλουτίζονται με στοιχεία και άλλων περιληπτικών εσόδων, όπως αποτελέσματα συναλλαγματικών διαφορών ή άλλων περιουσιακών στοιχείων που κατά την περασμένη χρήση θα έπρεπε να έχουν παίξει ρόλο σημαντικό στη διαμόρφωση των καταστάσεων.
Οι μελλοντικές αλλαγές απεικόνισης οικονομικών δεδομένων θα είναι ακόμη πιο σημαντικές. Ηδη, οι αρμόδιοι φορείς FASB και ΙΑFΒ επανεξετάζουν το περιεχόμενο και τον τρόπο παρουσίασης των αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων με τα νέα δεδομένα της κρίσης.
Προτάσεις
Το θέμα απασχόλησε στη χώρα μας, στις 2.12.08, την Ενωση εισηγμένων εταιρειών κατά τη συνάντηση των οικονομικών διευθυντών τους. Οι παρευρισκόμενοι θα καταλήξουν σε προτάσεις για το θέμα αυτό μέσα στον Ιανουάριο, ώστε να υπάρξει σχετική διαβούλευση και οι προτάσεις αυτές να κατατεθούν στα διεθνή fora ως τις 14.4.09. Εν τω μεταξύ, νέο προσχέδιο (exposure draft) έχει εκδώσει ήδη η IAFB (Σώμα Διεθνών Λογιστικών Προτύπων). Βάσει του σχεδίου αυτού προτείνονται νέες απαιτήσεις, οι οποίες θα επηρεάσουν όλες τις χρηματοοικονομικές οντότητες, οι οποίες επενδύουν σε τρίτες εταιρείες.
Το νέο προσχέδιο θα αποτελέσει τη βάση για την παραγωγή ενός νέου χρηματοοικονομικού προτύπου ενιαίας πληροφόρησης για τις ενοποιημένες καταστάσεις και αναμένεται να αντικαταστήσει το ΔΛΠ 27 και το αντίστοιχο αμερικανικό sic 12 (αμερικανικό).
Στο νέο σχέδιο προτείνεται καινούργιος ορισμός ελέγχου μίας οντότητας δηλαδή μίας εταιρείας ή ενός ομίλου και θα αφορά όλους τους τύπους των επενδυτικών της δομών είτε πρόκειται για απλές είτε για σύνθετες επενδύσεις. Η εφαρμογή αυτής της νέας προσέγγισης θα επηρεάσει αρκετές εταιρείες που σήμερα δεν ενοποιούν ορισμένα από τα στοιχεία των επενδύσεών τους.
Υποχρέωση
Τα νέα πρότυπα θα υποχρεώνουν τις εισηγμένες να εμφανίζουν στις ενοποιημένες καταστάσεις πλήθος επενδύσεων που μέχρι πρότινος δεν εμφανίζονταν σε αυτές ή εμφανίζονταν πλημμελώς, ή η αποτίμησή τους γινόταν κατά τρόπο τέτοιο που δεν απεικονιζόταν η πραγματική αξία των συγκεκριμένων επενδύσεων.
Αλλαγές
Από την 1.1.09 μετά τη μεταβολή του Διεθνούς Λογιστικού Προτύπου 1 ? Σεπτέμβριος 2008- o γνωστός ισολογισμός των επιχειρήσεων μεταβάλλεται σε κατάσταση χρηματοοικονομικής θέσης (statement of financial position).
Οι καταστάσεις αποτελεσμάτων χρήσεως αλλάζουν και αυτές μορφή και γίνονται καταστάσεις ενοποιημένων εισοδημάτων (statements of comprehensive income), καθώς εμπλουτίζονται με στοιχεία και άλλων περιληπτικών εσόδων.
12/1/2009
Πηγή:
www.imerisia.gr