04/09/26 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε – Η Εβδομάδα που έρχεται

Το θέμα της Εβδομάδας που πέρασε «Φορολογικά πρόστιμα: από την πολυμορφία των κυρώσεων στην αρχή της ευμενέστερης μεταχείρισης».

Η πρόσφατη απόφαση ΣτΕ Β΄ επταμ. 947/2026, με την οποία επιλύθηκε προδικαστικό ερώτημα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης κατά την παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν.3900/2010, (Εξορθολογισμός διαδικασιών και επιτάχυνση της διοικητικής δίκης και άλλες διατάξεις), επαναφέρει με ιδιαίτερη ένταση στο προσκήνιο ένα διαχρονικό πρόβλημα της ελληνικής φορολογικής νομοθεσίας. Τη διαρκή μεταβολή του ύψους των διοικητικών κυρώσεων για την ίδια, ουσιαστικά, παραβατική συμπεριφορά.

Η ιστορική διαδρομή είναι χαρακτηριστική. Το σύστημα του Ν.2523/1997, και ειδικότερα του άρθρου 5, αντιμετώπιζε τις παραβάσεις του Κ.Β.Σ. με αντικειμενικό τρόπο, ενώ για την έκδοση ή λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων προέβλεπε, υπό προϋποθέσεις, πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο της αξίας του στοιχείου. Η ρύθμιση αυτή δεν εμφανίστηκε, άλλωστε, ως κάτι απολύτως νέο, αλλά εντασσόταν σε μία παλαιότερη νομοθετική παράδοση, στην οποία οι κυρώσεις για εικονικά στοιχεία είχαν διαμορφωθεί μέσα από διαδοχικά καθεστώτα, όπως ο Ν.1591/1986 και ο Κ.Β.Σ. (Π.Δ.186/1992).

Έτσι, η ίδια πραγματική συμπεριφορά μπορούσε, ανάλογα με τον χρόνο τέλεσής της, να αντιμετωπίζεται με εντελώς διαφορετικό οικονομικό αποτέλεσμα, από κατ’ αποκοπή πρόστιμα συνδεδεμένα με την κατηγορία βιβλίων, έως ποσοστιαίες κυρώσεις επί της αξίας της συναλλαγής ή ακόμη και στο 200% της αξίας ενός εικονικού στοιχείου. Η μετάβαση στον Ν.4174/2013 (Κ.Φ.Δ.) δεν εξάλειψε αυτή την πολυμορφία. Ενδεικτικά, για τη μη έκδοση στοιχείων ίσχυε, μέχρι 16/10/2015, η περ. θ΄ της παρ. 1 του άρθρου 54 του Κ.Φ.Δ., με πρόστιμο 250 ή 500 ευρώ ανά παράβαση και ανώτατο όριο 30.000 ευρώ ανά έλεγχο, ενώ στις περιπτώσεις φοροδιαφυγής της παρ. 2 του άρθρου 55 προβλεπόταν διαφορετική, ποσοστιαία μεταχείριση.

Η τομή επήλθε με τον Ν.4337/2015. Από 17/10/2015 καταργήθηκε η περ. θ΄ της παρ. 1 του άρθρου 54 του Κ.Φ.Δ. και θεσπίστηκε, με την παρ. 1 του άρθρου 58Α, ειδική κύρωση για τη μη έκδοση φορολογικού στοιχείου σε πράξη επιβαρυνόμενη με Φ.Π.Α., συνδεδεμένη πλέον με το ποσό του Φ.Π.Α. και όχι απλώς με τον αριθμό των παραβάσεων. Η ίδια η Διοίκηση είχε επισημάνει ότι για τη συγκεκριμένη παράβαση το πρόστιμο ανέρχεται σε 50% του Φ.Π.Α. που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο.

Ακριβώς εδώ αποκτά ιδιαίτερη σημασία η ΣτΕ 947/2026. Το Δικαστήριο διακρίνει τις διαδικαστικές από τις ουσιαστικές παραβάσεις. Κρίνει ότι η παρ. 1 του άρθρου 58Α του Κ.Φ.Δ. δεν είναι συγκρίσιμο με την παλαιά περ. θ΄ της παρ. 1 του άρθρου 54, επειδή το πρώτο αφορά ουσιαστική παράβαση μη απόδοσης Φ.Π.Α., ενώ το δεύτερο διαδικαστική παράβαση μη έκδοσης στοιχείου. Επομένως, για παραβάσεις από 17/10/2015 και μετά δεν μπορεί να μεταφερθεί αυτομάτως η ευμενέστερη ρύθμιση της παλαιότερης διαδικαστικής παράβασης.

Για το χρονικό διάστημα, όμως, έως 16/10/2015 η κρίση είναι διαφορετική και εξαιρετικά σημαντική. Η μεταγενέστερη ρύθμιση της περ. η΄ της παρ. 1 του άρθρου 54 και της παρ. ε’ της παρ. 2 του Κ.Φ.Δ., σε συνδυασμό με την παρ. 3 του άρθρου 3 του Ν.4337/2015, θεωρείται συγκρίσιμη και ευμενέστερη, χωρίς να έχει μεσολαβήσει ουσιώδης μεταβολή των φορολογικών υποχρεώσεων. Κατά συνέπεια, εφαρμόζεται αναδρομικά και το πλήθος των παραβάσεων περιορίζεται, κατ’ αποτέλεσμα, σε ένα πρόστιμο 2.500 ευρώ ανά διαχειριστική περίοδο. Στην εξεταζόμενη υπόθεση, πρόστιμο 13.250 ευρώ περιορίστηκε σε 2.500 ευρώ.

Η νομολογιακή αυτή εξέλιξη δεν είναι απομονωμένη. Προηγήθηκε η ΣτΕ2319/2021 (Η αρχή της ελαφρύτερης διοικητικής κύρωσης και τα πρόστιμα για λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων), η οποία αναγνώρισε την αναδρομική εφαρμογή της ευμενέστερης κύρωσης σε υποθέσεις εικονικών φορολογικών στοιχείων, ενώ η ίδια κατεύθυνση επιβεβαιώθηκε μεταγενέστερα και με τη ΣτΕ 1584/2025.

Το ουσιαστικό μήνυμα, επομένως, είναι ευρύτερο από μία απλή μείωση προστίμων. Η φορολογική κύρωση δεν μπορεί να αποσυνδέεται από την αρχή της αναλογικότητας και από την απαίτηση ο φορολογούμενος να μην υφίσταται διαφορετική και υπέρμετρη οικονομική μεταχείριση για ουσιαστικά όμοια συμπεριφορά μόνο επειδή η Διοίκηση την καταλόγισε σε διαφορετικό νομοθετικό χρονικό περιβάλλον. Η διαρκής αυξομείωση των προστίμων, ανάλογα με την εκάστοτε ένταση της φορολογικής παραβατικότητας, δημιουργούσε πράγματι ένα μη γραμμικό σύστημα κυρώσεων, το οποίο μπορούσε να υπονομεύσει και την ίδια την αποτρεπτική λειτουργία του.

Η σημερινή νομολογιακή λύση δεν σημαίνει, βεβαίως, γενικευμένη αναδρομική κατάργηση προστίμων. Θέτει, όμως, ένα κρίσιμο θεσμικό όριο. Όταν οι διαδοχικές ρυθμίσεις είναι πράγματι συγκρίσιμες και η νεότερη είναι ευμενέστερη, η επιεικέστερη διοικητική κύρωση πρέπει να εφαρμοστεί και στις παλαιότερες παραβάσεις. Πρόκειται για εξέλιξη που ενισχύει την ασφάλεια δικαίου και περιορίζει τις ακραίες συνέπειες μιας αποσπασματικά μεταβαλλόμενης φορολογικής κυρωτικής πολιτικής.

Από την ειδησεογραφία της Εβδομάδας που πέρασε, «ΑΑΔΕ-myAGRO: Απλουστεύσεις στην υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης - Σε διαρκή επικοινωνία με ΕΘΕΑΣ και ΓΕΩΤΕΕ». Η ΑΑΔΕ, σε στενή συνεργασία με την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) προχωρά καθημερινά στην απλούστευση και βελτίωση των διαδικασιών, με βάση ερωτήματα που προέκυψαν κατά την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2026 στο myAGRO.

1. Εξουσιοδοτήσεις: Όλοι οι εξουσιοδοτούμενοι φορείς έχουν απρόσκοπτα πρόσβαση στις υποβαλλόμενες αιτήσεις. Για τη διευκόλυνση των φορέων, δίνεται η δυνατότητα μαζικών αποδοχών εξουσιοδοτήσεων από παραγωγούς.

2. Εκτυπώσεις Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας Εκτροφής (ΔΚΕ) ΕΛΓΑ και Τελών Βόσκησης: Για τη διευκόλυνση των παραγωγών, καταργούνται οι δύο αυτές εκτυπώσεις, που απαιτούσαν υπογραφή, βεβαίωση γνησίου υπογραφής, σάρωση και επισύναψη στην ΕΑΕ.

Ειδικά, η ΔΚΕ ΕΛΓΑ αντικαθίσταται με ειδικό ψηφιακό αρχείο, που παράγεται από το myAGRO και αποτυπώνει τη δήλωση του παραγωγού για τον τρόπο καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών ΕΛΓΑ, που έχει επιλέξει.

3. ΙΒΑΝ: Συμπληρώνονται αυτόματα, ως προεπιλογή, οι ΙΒΑΝ, που είχαν δηλωθεί στην ΕΑΕ 2025 για την καταβολή των αγροτικών ενισχύσεων, αφού ελεγχθεί η εγκυρότητά τους και επαληθευθεί ότι ο ΙΒΑΝ ανήκει στον παραγωγό.

4. Μισθωτήρια: Ξεκαθαρίστηκε στις σχετικές τεχνικές συναντήσεις ότι, στη φάση αυτή, δεν είναι αναγκαία η δήλωση των λεγόμενων «χειρόγραφων» μισθωτηρίων, με ετήσιο μίσθωμα μέχρι 960€, στην εφαρμογή δηλώσεων μίσθωσης της ΑΑΔΕ, καθώς αυτά θα δηλωθούν σε μεταγενέστερη φάση στο Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακίνητων (ΜΙΔΑ). Πάντως, όσοι επιλέξουν να το κάνουν, δεν θα έχουν κυρώσεις εκπρόθεσμης δήλωσης, καθώς η δήλωση των μισθώσεων αυτών είναι προαιρετική (σχετική η ΠΟΛ. 1083/2017).

Επίσης, επισημαίνεται ότι, για όσα μισθωτήρια έχουν δηλωθεί στην εφαρμογή δηλώσεων μίσθωσης της ΑΑΔΕ, δεν απαιτείται υποβολή νέας δήλωσης μίσθωσης μετά τη λήξη της συμβατικής της διάρκειας, εάν δεν αλλάξουν οι όροι της μίσθωσης (πχ αύξηση τιμήματος), καθώς, σε αντιστοιχία με όσα ισχύουν στο δίκαιο των μισθώσεων, μέχρι να δηλωθεί η λύση της μίσθωσης από τον ιδιοκτήτη, θεωρείται ότι αυτή είναι σε ισχύ.

Αντίθετα, για τα λεγόμενα «χειρόγραφα μισθωτήρια», απαιτείται ανανέωση, καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμη πληροφορία από τον ιδιοκτήτη και δυνατότητά του να δηλώσει λύση της μίσθωσης, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η εφαρμογή τεκμηρίου συνέχισης της μίσθωσης.

Υπενθυμίζεται εκ νέου ότι δεν απαιτείται η ανάρτηση χειρόγραφων μισθωτηρίων στην εφαρμογή myAGRO.

Μισθώσεις από θανόντα ιδιοκτήτη: Δεν απαιτείται δήλωση νέου μισθωτηρίου με κληρονόμους, σε περίπτωση θανάτου του ιδιοκτήτη από 1.1.2026 και μετά.

5. ΚΑΕΚ: Δρομολογούνται μια σειρά από λύσεις στις περιπτώσεις, όπου ο ΑΦΜ των ιδιοκτητών του ΚΑΕΚ του αγροτεμαχίου, όπως δίνεται στην ΑΑΔΕ μέσω διαλειτουργικότητας από το Κτηματολόγιο, δεν ταυτίζεται με τον ΑΦΜ του ΚΑΕΚ του ιδιοκτήτη, που δηλώνεται από τον παραγωγό στο myAGRO. Ειδικότερα, στις περιπτώσεις αυτές, ο παραγωγός θα δηλώνει το λόγο για τον οποίο δεν έχει μέχρι στιγμής επικαιροποιηθεί η εικόνα ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο, ώστε να ολοκληρώνεται η υποβολή της αίτησης και στη συνέχεια να ελέγχεται η ακρίβεια όσων δηλώνει ο παραγωγός.

Αντίστοιχη λύση δρομολογείται και για τα λεγόμενα ΚΑΕΚ αγνώστου ιδιοκτήτη.

Ταυτόχρονα, σε τελικό στάδιο βρίσκεται η επεξεργασία του κανονιστικού πλαισίου για τη δέουσα επιμέλεια και την ευθύνη των εξουσιοδοτούμενων φορέων (Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων, Γεωπόνοι, Γεωτεχνικοί, Κτηνίατροι, Λογιστές και Λογιστικά Γραφεία), μετά από διαβούλευση με την ΕΘΕΑΣ και το ΓΕΩΤΕΕ. Στόχος είναι, με την εξειδίκευση των διατάξεων του ν. 5264/2025, να διαμορφωθεί ένα σύνολο κανόνων, που αφενός διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και την καταβολή των αγροτικών ενισχύσεων στους πραγματικούς δικαιούχους με διαφάνεια και επαγγελματική ακεραιότητα και αφετέρου καθορίζει τα όρια της ευθύνης των φορέων, που υποβάλλουν αιτήσεις για λογαριασμό των παραγωγών, με βάση όσα είναι εύλογα να ελέγχουν κατά την υποβολή της αίτησης. Η σχετική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί εντός της επόμενης εβδομάδας.

Η ΑΑΔΕ είναι σε καθημερινή επικοινωνία με τους θεσμικούς φορείς των παραγωγών και των φορέων υποβολής αιτήσεων, ώστε να αντιμετωπίζονται απορίες και ζητήματα κατά την υποβολή της δήλωσης, αλλά και επιμέρους τοπικές ιδιαιτερότητες, με στόχο η υποβολή των αιτήσεων να ολοκληρωθεί ομαλά, προς όφελος των πραγματικών παραγωγών και δικαιούχων των ενισχύσεων.

«Παρατείνεται και τον Σεπτέμβριο η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης». Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοινώνει ότι συνεχίζεται και για τον μήνα Σεπτέμβριο η επιδότηση του πετρελαίου κίνησης στο δίκτυο, ύψους 10 λεπτών ανά λίτρο (8 λεπτά + ΦΠΑ), με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 30 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, από τον Απρίλιο, οπότε και ξεκίνησε η επιδότηση, το δημοσιονομικό κόστος για τη συγκράτηση των αυξήσεων στην τιμή του πετρελαίου κίνησης ανέρχεται σε 211 εκατ. ευρώ.

Καθώς οι διεθνείς τιμές των καυσίμων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, η κυβέρνηση συνεχίζει τη στοχευμένη παρέμβαση για έναν ακόμη μήνα, περιορίζοντας την επιβάρυνση για πολίτες και επιχειρήσεις και, κυρίως, τις έμμεσες επιπτώσεις του αυξημένου κόστους στην εφοδιαστική αλυσίδα και στις τιμές.

«Άνοιξε η πλατφόρμα για τη χορήγηση εισοδηματικής ενίσχυσης σε οικογένειες Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών». Ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) ενημερώνει ότι, κατ’ εφαρμογή της υπ’ αρ. Δ11/οικ.28711/1021 ΚΥΑ (Β΄ 2882/16.07.2020) και της παρ. 2 του άρθρου 27 του ν. 3016/2002, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 61 του ν. 4701/2020 (Α΄ 128), άνοιξε σήμερα, 01/09/2026, η ψηφιακή πλατφόρμα για τη χορήγηση της ετήσιας εισοδηματικής ενίσχυσης οικογενειών που διαμένουν μόνιμα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην εφαρμογή του ΟΠΕΚΑ μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr), με τη χρήση κωδικών Taxisnet, στη διαδρομή: Υγεία και Πρόνοια > Επιδόματα > Εισοδηματική ενίσχυση Ορεινών ή/και Μειονεκτικών Περιοχών, ή απευθείας στη διεύθυνση https://oreina.epidomata.gov.gr/.

Ο σχετικός σύνδεσμος είναι διαθέσιμος και μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΑ: https://opeka.gov.gr/oikogeneia/epidoma-oreinon-kai-meionektikon-periochon/.

Η αίτηση μπορεί επίσης να υποβληθεί μέσω εξουσιοδοτημένων χρηστών των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.).

Η ψηφιακή πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή για την υποβολή των αιτήσεων έως τις 30/10/2026. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι αιτήσεις υποβάλλονται από την 1η Σεπτεμβρίου έως την 30ή Οκτωβρίου κάθε έτους.

«Εμπρόθεσμη καταβολή δόσεων ρυθμίσεων ΚΕΑΟ έως και τις 10 Σεπτεμβρίου 2026». Η Διοίκηση του e-Ε.Φ.Κ.Α. ενημερώνει τους οφειλέτες του Κ.Ε.Α.Ο. που τηρούν πάγιες ρυθμίσεις (24 δόσεων) και ρυθμίσεις του ν. 5313/2026 (72 δόσεων) ότι, λαμβάνοντας υπόψη τον αυξημένο φόρτο που παρουσιάστηκε στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Φορέα, δεν θα επιβληθεί προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής για τη δόση Αυγούστου 2026, εφόσον αυτή καταβληθεί μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του Κ.Ε.Α.Ο. έως και τις 10 Σεπτεμβρίου 2026.

«Παράταση και αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων των πληγέντων από τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο». Κοινό Δελτίο Τύπου Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και ΑΑΔΕ

Παρέχονται μέτρα οικονομικής ανακούφισης για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες της Λέσβου που υπέστησαν οικονομική ζημία λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων αφθώδους πυρετού και της εφαρμογής των απαραίτητων κτηνιατρικών μέτρων.

Με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (A. 1174/2026), δίνεται παράταση καταβολής και αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών σε φυσικά, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που δραστηριοποιούνται στη νήσο Λέσβο στους τομείς παραγωγής τυριών και οπληφόρων ζώων για σφαγή.

Ειδικότερα, για τους πληγέντες προβλέπονται τα εξής:

  • Οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στην ΑΑΔΕ οφειλών που λήγουν ή έληξαν από 15/03/2026 έως και 31/12/2026, παρατείνονται έως και 31/12/2026.
  • Η πληρωμή των βεβαιωμένων στην ΑΑΔΕ και ληξιπρόθεσμων στις 15/03/2026 οφειλών, αναστέλλεται από 15/03/2026 έως και 31/12/2026.
  • Οι δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής που λήγουν ή έληξαν από 15/03/2026 έως και 31/12/2026, παρατείνονται μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος ρύθμισης.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Εξυπηρέτηση Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ, my1521:

  • Τηλεφωνικά: Στο 1521 (χωρίς χρέωση), εργάσιμες ημέρες από 7:00 έως 20:00.
  • Ψηφιακά: Στο my1521 (24/7), επιλέγοντας: Θέματα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων > Δικαστικό-Κατασχέσεις > Άρση Κατασχέσεων

«Οι 10 προτάσεις του ΟΕΕ για την οικονομία εν όψει ΔΕΘ». Δέσμη δέκα τεκμηριωμένων προτάσεων για την τόνωση της οικονομίας και, κυρίως, την ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών καταθέτει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας στα θέματα της οικονομίας, ενόψει της 90ής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού.

Όπως επισημαίνει το ΟΕΕ, η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ικανότητα προσαρμογής σε ένα διεθνές περιβάλλον διαδοχικών και αλληλένδετων διαταραχών. Ωστόσο, σε μία οικονομία όπου τα σημάδια της μνημονιακής περιόδου δεν έχουν εξαλειφθεί πλήρως, νέες παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της ανακούφισης πολιτών και επιχειρήσεων κρίνονται αναγκαίες, με διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Οι 10 προτάσεις του ΟΕΕ συνοπτικά:

  • Ενιαίο σύστημα φορολογίας εισοδήματος με φορολόγηση του καθαρού εισοδήματος (Έσοδα – Έξοδα).Καθιέρωση ενιαίου συστήματος για μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις, με έκπτωση όλων των δαπανών που πραγματοποιούνται με πλαστικό χρήμα και μετρητά. Η εφαρμογή του θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της φοροδιαφυγής και του κενού ΦΠΑ, αποτελώντας το απόλυτο κίνητρο για αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων.
  • Σταδιακή κατάργηση της προκαταβολής φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες και ΜμΕ έως το 2029, με στόχο την ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης. Η μείωση θα μπορούσε να συνδεθεί με επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη, με τουλάχιστον το 50% του κεφαλαίου που απελευθερώνεται να κατευθύνεται σε Ε&Α.
  • Περαιτέρω διόρθωση του τεκμαρτού εισοδήματος. Αποσύνδεση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος από τον κατώτατο μισθό, συνεκτίμηση του κύκλου εργασιών και της συνέπειας του φορολογούμενου, καθώς και πλήρης κατάργηση του κριτηρίου του ετήσιου κόστους μισθοδοσίας, το οποίο «τιμωρεί» τις επιχειρήσεις που επενδύουν στο προσωπικό τους.
  • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα κατά περίπου 1% ετησίως την περίοδο 2027-2029, με στόχο το 19% επί του μικτού μισθού, και επιπλέον επιβράβευση 1% για επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν μακροχρόνια ανέργους ή γυναίκες άνω των 55 ετών.
  • Επαναφορά της ρύθμισης των 120 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ, με αυστηρά κριτήρια που θα αποκλείουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, υποχρέωση εμπρόθεσμης εξόφλησης των νέων υποχρεώσεων και κίνητρα μείωσης προσαυξήσεων για τους συνεπείς.
  • Χρηματοδοτικά εργαλεία για τις ΜμΕ. Δημιουργία συμβουλευτικών κέντρων ανά περιφέρεια για την ενημέρωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σχετικά με τα διαθέσιμα εργαλεία (ΕΣΠΑ, Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, μικροπιστώσεις). Παράλληλα, οι τράπεζες, με εξυγιασμένους ισολογισμούς και ιστορικά υψηλή κερδοφορία, οφείλουν να επιστρέψουν στον βασικό τους ρόλο: τη χρηματοδότηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
  • Ενίσχυση των επιχειρήσεων έναντι του ενεργειακού κόστους, με μερική επιδότηση των ΜμΕ σε περιόδους κρίσεων, όταν το ενεργειακό κόστος υπερβαίνει το 50% της προηγούμενης χρονιάς χωρίς ανάλογη αύξηση του κύκλου εργασιών.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στα νομικά πρόσωπα, ενός άδικου, πάγιου κεφαλικού φόρου, με μείωση 50% το 2027 και πλήρη κατάργηση το 2028.
  • Στεγαστική πολιτική. Δημιουργία νέου προγράμματος «Σπίτι μου 3», εκσυγχρονισμένου ώστε να αποτρέπεται η υπερκοστολόγηση παλαιών κατοικιών και να καθίσταται εφικτή η αγορά νεόδμητων ακινήτων από νέους γονείς, με φορολογικά οφέλη για τον κατασκευαστή. Επιπλέον, στοχευμένα κίνητρα για την ανάπτυξη κοινωνικών κατοικιών και ενισχυμένα κίνητρα μετεγκατάστασης στην περιφέρεια.
  • Σχέδιο δημογραφικής αναστροφής. Το δημογραφικό αποτελεί βραδυφλεγή «βόμβα» στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας και απαιτεί ρηξικέλευθες παρεμβάσεις: στέγη για νέες οικογένειες με επιδότηση ενοικίου και χαμηλότοκα δάνεια, νέες δημόσιες δομές, ευέλικτη εργασία για γονείς με κίνητρα για τις επιχειρήσεις, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και δημιουργία δημογραφικού ταμείου.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας, «Η ανθεκτικότητα που έχει αποκτήσει η ελληνική οικονομία, μέσω της συνετής πολιτικής των προηγούμενων ετών, αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη. Η δημοσιονομική πειθαρχία πρέπει να διατηρηθεί, όμως οι προτεινόμενες παρεμβάσεις κρίνονται απαραίτητες για την ανακούφιση των πολιτών και την τόνωση της επιχειρηματικότητας».

«Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα νέα κίνητρα άμεσων ξένων επενδύσεων». Ο Υπουργός Ανάπτυξης θέτει από σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου 2026, σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης με τον τίτλο: «Νέα κίνητρα Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, αναδιάρθρωση Διεύθυνσης Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και λοιπές διατάξεις».

Στο πλαίσιο αυτό καλείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος, καταθέτοντας τις προτάσεις του για τη βελτίωση των διατάξεων του ανωτέρω σχεδίου νόμου.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την 16η Σεπτεμβρίου 2026 και ώρα 9 π.μ..

Από την αρθρογραφία της Εβδομάδας που πέρασε, κ. Γιώργος Δαλιάνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Artion Α.Ε. & ιδρυτής του Ομίλου Artion, Οικονομολόγος – Φοροτεχνικός, με τη συνεργασία της Νάνσυ Καλλιανιώτη και της Νίκης Χατζοπούλου και «Εργόσημο και εργάτες γης: Όταν η φορολογική νομιμότητα αγνοεί την πραγματικότητα της συγκομιδής». Σύμφωνα με τους αρθρογράφους «Σε πρόσφατη απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (Δ.Ε.Δ.) Αθηνών απορρίφθηκε αίτημα φορολογούμενου να αναγνωριστεί ως εκπιπτόμενη δαπάνη ποσό που καταβλήθηκε μέσω εργοσήμου, το οποίο, όμως, εξαργυρώθηκε από τρίτο πρόσωπο και όχι από τον ίδιο τον εργαζόμενο

H συγκεκριμένη απόφαση αναδεικνύει ένα ζήτημα πολύ ευρύτερο από την ίδια την υπόθεση. Δεν είναι απλώς θέμα εφαρμογής των διατάξεων για το εργόσημο. Είναι θέμα του αν η ερμηνεία τους λαμβάνει καθόλου υπόψη πώς λειτουργεί στην πράξη η αγροτική οικονομία.

Η Δ.Ε.Δ. στηρίχθηκε, τυπικά ορθά, στην εγκύκλιο του Ε.Φ.Κ.Α., που ορίζει ότι το εργόσημο πρέπει να εξαργυρώνεται αποκλειστικά από όποιον παρείχε την εργασία. Διαπίστωσε, επίσης, ότι δεν υπήρχαν εξουσιοδοτήσεις, ούτε στοιχεία που να δικαιολογούν την είσπραξη από τρίτο, οπότε έκρινε τη συναλλαγή μη πραγματική ως προς το πρόσωπο και απέρριψε τη δαπάνη βάσει του άρθρου 22 του Κ.Φ.Ε..

Νομικά, δύσκολα θα μπορούσε να κριθεί διαφορετικά. Πρακτικά, όμως, η υπόθεση γεννά ερωτήματα όταν εξετάζεται μέσα από την πραγματική λειτουργία της αγοράς εργασίας στην ύπαιθρο.

Σε περιοχές εντατικής καλλιέργειας, όπως η Ηλεία με τη φράουλα ή η Μανωλάδα, συγκεντρώνονται κατά την περίοδο συγκομιδής εκατοντάδες, ακόμη και χιλιάδες εποχικοί εργάτες γης. Πολλοί είναι αλλοδαποί, αλλάζουν συχνά τόπο διαμονής, δεν μιλούν ελληνικά και συχνά δεν έχουν ούτε τραπεζική εξοικείωση ούτε εύκολη πρόσβαση σε τραπεζικό κατάστημα.

Εκεί ακριβώς εντοπίζεται το πρόβλημα.

Αν εφαρμοστεί κατά γράμμα η υποχρέωση αυτοπρόσωπης εξαργύρωσης κάθε εργοσήμου, εκατοντάδες εργαζόμενοι πρέπει να μετακινηθούν ταυτόχρονα στην κοντινότερη πόλη, τα λίγα τραπεζικά καταστήματα δεν αντέχουν τέτοιο όγκο συναλλαγών, ο εργαζόμενος χάνει μία ή περισσότερες ημέρες δουλειάς μόνο για να εισπράξει, και ο εργοδότης μένει χωρίς εργατικά χέρια ακριβώς τη στιγμή που η συγκομιδή δεν αντέχει καθυστέρηση.

Στην πράξη, μια τέτοια εφαρμογή μπορεί να μπλοκάρει ολόκληρο το σύστημα πληρωμής με εργόσημο.

Αξίζει, όμως, να σταθούμε σε αυτό που εξυπηρετεί ο κανόνας, γιατί χωρίς αυτό το κομμάτι η κριτική μένει μονόπλευρη. Το εργόσημο δεν είναι απλώς τρόπος πληρωμής. Είναι ταυτόχρονα το μέσο με το οποίο βεβαιώνεται η ασφάλιση του εργαζομένου στον Ε.Φ.Κ.Α. και η απαίτηση να το εξαργυρώνει ο ίδιος δεν είναι γραφειοκρατική ιδιοτροπία. Διασφαλίζει ότι ο μισθός φτάνει πράγματι στον δικαιούχο, κάτι κρίσιμο σε αγορές εργασίας με έντονη εποχικότητα, όπου η δυνατότητα είσπραξης από τρίτον, εργοδότη ή μεσάζοντα, ανοίγει εύκολα δρόμο για παρακράτηση ή μείωση της πραγματικής αμοιβής. Συνδέει σωστά τον ασφαλιστικό χρόνο με το πρόσωπο που όντως εργάστηκε, χωρίς τον κίνδυνο να πιστωθούν ασφαλιστικές ημέρες σε λάθος όνομα ή να στηθούν εικονικές ασφαλιστικές σχέσεις. Επιπλέον, αποτρέπει την περίπτωση το εργόσημο να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για δαπάνη που φορολογικά δεν αντιστοιχεί σε πραγματική εργασία του δηλωθέντος προσώπου.

Με αυτά τα δεδομένα, η αυστηρότητα της Δ.Ε.Δ. δεν εκπλήσσει, ακόμη κι αν το αποτέλεσμα, σε μια περίπτωση σαν αυτή, μοιάζει προβληματικό.

Το ζητούμενο, λοιπόν, δεν είναι να χαλαρώσει ο έλεγχος. Είναι να προσαρμοστεί η διαδικασία στις πραγματικές συνθήκες της αγροτικής παραγωγής, χωρίς να θυσιαστεί ο σκοπός του κανόνα.

Μια βραχυπρόθεσμη λύση θα μπορούσε να είναι η θεσμοθέτηση διαδικασίας εξουσιοδοτημένης είσπραξης μέσω εργοδότη ή τρίτου, με αυστηρές προϋποθέσεις: γραπτή εξουσιοδότηση σε τυποποιημένο έντυπο, καταγραφή Α.Φ.Μ. και Α.Μ.Κ.Α. του εξουσιοδοτούμενου, και υποχρεωτική ενημέρωση του Ε.Φ.Κ.Α. πριν την εξαργύρωση, όχι εκ των υστέρων έλεγχο. Κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται νέα υποδομή, μόνο μια διευκρινιστική εγκύκλιο.

Μεσοπρόθεσμα, θα είχε νόημα η σύνδεση της εξαργύρωσης με το ήδη υπάρχον ψηφιακό οικοσύστημα ΕΡΓΑΝΗ και e-Ε.Φ.Κ.Α., ώστε η ταυτοποίηση να γίνεται μέσω κωδικού μιας χρήσης στο κινητό του εργαζομένου. Οι περισσότεροι εποχικοί εργάτες έχουν κινητό, ακόμη κι αν δεν έχουν τραπεζική εξοικείωση, οπότε αυτή η λύση είναι πιο άμεσα εφαρμόσιμη από οποιαδήποτε επένδυση σε νέα υποδομή.

Η απόφαση αυτή δεν είναι απλώς μία ακόμη υπόθεση μη αναγνώρισης δαπάνης.

Δείχνει ένα κενό ανάμεσα στη νομοθετική πρόβλεψη και την αγροτική πραγματικότητα, που η Πολιτεία οφείλει να καλύψει με λύσεις που δουλεύουν στην πράξη, όχι χαλαρώνοντας τον έλεγχο αλλά προσαρμόζοντάς τον, ώστε η νομιμότητα να μην συγκρούεται με την ίδια την παραγωγική διαδικασία που καλείται να προστατεύσει.».

Κ. Αιμίλιος Ασλάνης, Οικονομολόγος, Υπάλληλος Ι.Κ.Α. και «Η ιδιότητα υπαλλήλου ή εργατοτεχνίτη ως ειδοποιός διαφορά στον μισθό και στον υπολογισμό των ημερών ασφάλισης». Κρίσιμο στοιχείο για τον προσδιορισμό των ασφαλιστέων αποδοχών δεν είναι μόνο ο αριθμός των ημερών εργασίας, αλλά κυρίως η ιδιότητα υπό την οποία παρέχεται η εργασία, δηλαδή εάν ο εργαζόμενος απασχολείται ως υπάλληλος ή ως εργατοτεχνίτης.

Ειδικότερα, στην περίπτωση του υπαλλήλου μερικής απασχόλησης οι αποδοχές προσδιορίζονται με βάση συμφωνημένο μηνιαίο μισθό, ο οποίος αντιστοιχεί στον συμβατικό χρόνο εργασίας του και παραμένει σταθερός ανεξαρτήτως του αν κατά τον συγκεκριμένο μήνα προκύπτουν 21, 22 ή 23 ημέρες ασφάλισης. Η διαφοροποίηση των ημερών ασφάλισης οφείλεται αποκλειστικά στη διάρθρωση των εργάσιμων ημερών κάθε μήνα και στην πραγματική παροχή εργασίας, χωρίς να επηρεάζει το ύψος των συμφωνημένων μηνιαίων αποδοχών.

Αντιθέτως, στην περίπτωση του εργατοτεχνίτη οι μηνιαίες αποδοχές και κατ’ επέκταση οι ασφαλιστέες αποδοχές διαμορφώνονται σε άμεση συνάρτηση με τις πραγματοποιηθείσες ημέρες εργασίας. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε μεταβολή στον αριθμό των ημερών συνεπάγεται αντίστοιχη μεταβολή των μηνιαίων αποδοχών και του ασφαλιστέου μισθού.

Κατά συνέπεια, δεν είναι ορθό να αντιμετωπίζονται με ενιαίο τρόπο οι δύο αυτές κατηγορίες εργαζομένων, καθώς η έννοια των ασφαλιστέων αποδοχών και ο τρόπος διαμόρφωσής τους διαφοροποιούνται ουσιωδώς ανάλογα με την ιδιότητα υπό την οποία παρέχεται η εργασία.

Η μεταβολή των ημερών ασφάλισης από μήνα σε μήνα δεν επηρεάζει τον συμφωνημένο μηνιαίο μισθό του υπαλλήλου μερικής απασχόλησης, ενώ αντιθέτως επηρεάζει άμεσα τις αποδοχές του εργατοτεχνίτη.

Επομένως, ο τρόπος εύρεσης των μηνιαίων αποδοχών των μερικώς απασχολούμενων

υπολογίζεται ως εξής:

  • Υπάλληλος: «Μικτές αποδοχές» = «Εβδομαδιαίες ώρες» x 4,166 x «Ωρομίσθιο»
  • Εργατοτεχνίτης: «Μικτές αποδοχές» = «Ημερομίσθιο» x «Αριθμός

πραγματοποιηθέντων ημερομισθίων κάθε μήνα».

Κ. Αριστείδης Οντούλης, Λογιστής Ά τάξης, Founder της εταιρείας Ισολογισμός και «Οι κρυφοί χρηματοδότες κάθε επιχείρησης — και γιατί κανείς δεν τους βλέπει». Σύμφωνα με τον αρθρογράφο «Ποιος χρηματοδοτεί, στην πραγματικότητα, μια επιχείρηση;

Ρωτήστε έναν ιδιοκτήτη μικρής επιχείρησης, και η απάντηση θα έρθει γρήγορα: εγώ, η τράπεζα, ίσως και το κράτος. Τρία ονόματα, τρεις πηγές, όλες ορατές, όλες με χαρτί από πίσω τους — καταστατικό, δανειακή σύμβαση, απόφαση επιδότησης.

Ξεκινά, βέβαια, νωρίτερα από αυτό. Πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα ξεκινούν με χρήματα που δεν έχουν καν τιμολόγιο — ένας γονιός, ένας αδερφός, μια οικογενειακή «βοήθεια» χωρίς σύμβαση και συνήθως χωρίς τόκο. Δεν μπαίνει πουθενά στον ισολογισμό ως τέτοιο, αλλά είναι η πρώτη, πιο ανθρώπινη μορφή χρηματοδότησης που θα συναντήσει σχεδόν κάθε επιχείρηση στην Ελλάδα.

Μετά έρχονται τα ίδια κεφάλαια — η αρχική εισφορά, αλλά και κάθε ευρώ κέρδους που ο ιδιοκτήτης αποφασίζει να μην πάρει ως μέρισμα, αφήνοντάς το μέσα να δουλέψει. Έρχονται και οι κρατικές ενισχύσεις, με τους γνωστούς όρους και δεσμεύσεις τους. Μέχρι εδώ, τίποτα που να μην αναγνωρίζει κανείς.

Το ζήτημα είναι ότι αυτές οι τρεις-τέσσερις πηγές είναι μόνο η κορυφή. Κάτω από αυτές λειτουργούν δύο μηχανισμοί που σπάνια μπαίνουν στην κουβέντα — ο ένας γιατί κρύβεται πίσω από θεσμικά ονόματα (δάνειο, Leasing, factoring), που ακούγονται σαν το ίδιο πράγμα, αλλά δεν είναι, κι ο άλλος γιατί είναι τόσο ενσωματωμένος στην καθημερινή λειτουργία μιας επιχείρησης, που κανείς δεν τον αναγνωρίζει ως χρηματοδότηση καν.

Θα δούμε και τα δύο, με ένα ρεαλιστικό παράδειγμα το καθένα.

Τα τραπεζικά εργαλεία: τρία ονόματα, ένας χρηματοδότης

Δάνειο, Leasing, factoring. Τρεις λέξεις που ακούγονται σαν διαφορετικά προϊόντα σε έναν κατάλογο τράπεζας — και σε κάποιο βαθμό είναι. Αλλά η ουσία τους είναι μία: η τράπεζα βάζει το κεφάλαιο, ο επιχειρηματίας πληρώνει για το προνόμιο να το χρησιμοποιήσει. Η διαφορά είναι τι χρηματοδοτεί το καθένα, και εκεί κρύβεται το σημείο που πολλοί ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων μπερδεύουν.

Το δάνειο είναι το πιο κατανοητό: η επιχείρηση παίρνει ένα ποσό, το επιστρέφει σε δόσεις με τόκο, ανεξάρτητα από το τι θα κάνει με αυτό. Χρηματοδοτεί ό,τι χρειαστεί — κεφάλαιο κίνησης, επέκταση, ακόμα και μια δύσκολη χρονιά.

Το Leasing μοιάζει με δάνειο, αλλά δεν είναι. Η επιχείρηση δεν αγοράζει το αυτοκίνητο, το μηχάνημα, τον εξοπλισμό — τον χρησιμοποιεί, πληρώνοντας μηνιαίο μίσθωμα, ενώ η κυριότητα μένει στην εταιρεία Leasing μέχρι το τέλος της σύμβασης. Το πραγματικό όφελος δεν είναι φορολογικό μόνο — είναι ότι το κεφάλαιο δεν «παγώνει» σε ένα μηχάνημα, αλλά μένει ελεύθερο για κάτι άλλο. Έτσι, σήμερα δεν θα πληρώσει η επιχείρηση μαζεμένα 50.000€ για το νέο ηλεκτροκίνητο Φ.Ι.Χ., αλλά από την όλη της ρευστότητα, δίνει το κλάσμα που αναλογεί στο δοσολόγιο.

Το factoring είναι το λιγότερο γνωστό, και ίσως το πιο παρεξηγημένο. Δεν πρόκειται για δανεισμό για κάτι που θα αγοραστεί — είναι δανεισμός έναντι κάτι που ήδη οφείλεται στην επιχείρηση. Ένα τιμολόγιο 10.000€ που ο πελάτης μας θα εξοφλήσει σε 90 μέρες μπορεί να μετατραπεί σήμερα σε μετρητό: η εταιρεία factoring προκαταβάλλει το μεγαλύτερο μέρος του ποσού, κρατώντας μια προμήθεια, και εισπράττει η ίδια από τον πελάτη όταν έρθει η ώρα όλα τα 10.000€. Η επιχείρηση παίρνει σήμερα 9.000€ αντί 10.000€ αύριο και σήμερα, με το μειωμένο μεν ποσό, πληρώνει βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της.

Και τα τρία, λοιπόν, χρηματοδοτούν κάτι διαφορετικό: το δάνειο χρηματοδοτεί ανάγκη, το Leasing χρηματοδοτεί εξοπλισμό, το factoring χρηματοδοτεί χρόνο. Ο κοινός παρονομαστής είναι ότι όλα περνούν από τράπεζα ή χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, με ρητή σύμβαση, ρητό κόστος, ρητή υποχρέωση.

Τίποτα από τα τρία, όμως, δεν είναι απλό όσο ακούγεται στο πρώτο άκουσμα. Το κάθε εργαλείο κρύβει μια παγίδα, και το να μην τη γνωρίζει κανείς είναι ακριβώς αυτό που το κάνει επικίνδυνο…».

Διαβάστε το σύνολο του ολοκληρωμένου και πάντα επίκαιρου άρθρου του κ. Αριστείδη Οντούλη, στον αρχικό σύνδεσμο.

Κ. Γιάννης Καρούζος, Δικηγόρος, Εργατολόγος και «Προστασία εγκύου από την απόλυση: Η καταγγελία της σύμβασης εργασίας είναι απαγορευμένη ανεξαρτήτως της γνώσης ή μη του εργοδότη περί της εγκυμοσύνης». Σύμφωνα με τον αρθρογράφο «Σύμφωνα με το άρ. 15 παρ. 1 ν. 1483/1984, όπως αντικαταστάθηκε με το άρ. 36 παρ. 1 ν. 3996/2011 «Απαγορεύεται και είναι απόλυτα άκυρη η καταγγελία της σύμβασης ή σχέσης εργασίας εργαζομένης από τον εργοδότη της τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της όσο και για χρονικό διάστημα δέκα οκτώ (18) μηνών μετά τον τοκετό ή κατά την απουσία της για μεγαλύτερο χρόνο, λόγω ασθένειας που οφείλεται στην κύηση ή τον τοκετό». Εξαίρεση στην απαγόρευση αυτή συνιστά, βάσει των διατάξεων του ίδιου άρθρου, η ύπαρξη «σπουδαίου λόγου» που δικαιολογεί την απόλυση? ο δε σπουδαίος λόγο δεν δύναται να συνίσταται, σε καμία περίπτωση, στη μείωση της αποδοτικότητας της εγκύου που οφείλεται στην εγκυμοσύνη της ή στις αυξημένες οικογενειακές της υποχρεώσεις.

Βάσει της πρόσφατης υπ’ αριθμ. 1185/2025 απόφασης του Αρείου Πάγου, καθώς και πληθώρας άλλων αποφάσεων του ίδιου Δικαστηρίου, ως σπουδαίος λόγος μπορεί να θεωρηθούν ένα ή περισσότερα περιστατικά τα οποία, κατά την αντικειμενική κρίση και σύμφωνα με την καλή πίστη, καθιστούν μη ανεκτή τη συνέχιση της εργασιακής σχέσης με την έγκυο ή μητέρα εργαζομένη, ανεξαρτήτως της ύπαρξης ή μη πταίσματος της τελευταίας· το δε εν λόγω γεγονός μπορεί να είναι τυχαίο ή να οφείλεται σε ανωτέρα βία. Πάντως, η σπουδαιότητα του λόγου που επικαλείται ο εργοδότης κρίνεται ανά περίπτωση από το Δικαστήριο.

Ως «σπουδαίος λόγος» που δικαιολογεί την απόλυση εγκύου εργαζομένης, έχει κριθεί, ενδεικτικά, από τα ελληνικά Δικαστήρια, η μη συμμόρφωση στις οδηγίες του εργοδότη, παρά τις επανειλημμένες συστάσεις και οχλήσεις, η πλημμελής εκπλήρωση των υποχρεώσεων, εφόσον αυτή δεν οφείλεται στην εγκυμοσύνη, η διακοπή λειτουργίας του υποκαταστήματος της επιχείρησης κ.λπ.

Ο εργοδότης οφείλει να αιτιολογήσει κατάλληλα την καταγγελία της σύμβασης εκ μέρους του, κοινοποιώντας την γραπτώς στην έγκυο ή μητέρα εργαζόμενη και καταβάλλοντας, παράλληλα, την αποζημίωση απόλυσης, στις περιπτώσεις που αυτή οφείλεται – ήτοι σε περίπτωση απασχόλησης της εργαζομένης στην επιχείρηση για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Περαιτέρω δε, ο εργοδότης υποχρεούται να αναγγείλει την καταγγελία της σχέσης εργασίας στην αρμόδια υπηρεσία της Επιθεώρησης Εργασίας? η παράλειψη, ωστόσο, του εργοδότη να προβεί στην εν λόγω αναγγελία δεν επιφέρει καθ’ εαυτή ακυρότητα της απόλυσης.

Η προστασία αυτή ισχύει για τις γυναίκες που εργάζονται τόσο με σχέση αορίστου όσο και ορισμένου χρόνου. Στη δεύτερη περίπτωση, όμως, η προστασία δεν μπορεί να παραταθεί πέραν από τη συμβατική διάρκεια του προκαθορισμένου χρόνου παροχής εργασίας. Ισχύει, ακόμη, και για τους εργαζόμενους πατέρες, καθώς απαγορεύεται η απόλυσή τους για χρονικό διάστημα έξι μηνών μετά τον τοκετό.

Τελικά, με την ως άνω απόφασή του, ο Άρειος Πάγος έκρινε, ότι η εν λόγω προστασία από την απόλυση ισχύει ανεξαρτήτως της γνώσης ή μη του εργοδότη περί της εγκυμοσύνης. Ως εκ τούτου, το Δικαστήριο έκρινε άκυρη την υπό κρίση απόλυση, καθώς ο εργοδότης δεν επικαλέστηκε και, ακολούθως, δεν απέδειξε σπουδαίο λόγο που να τη δικαιολογεί.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι η υποχρέωση του εργοδότη περί έγγραφης γνωστοποίησης του σπουδαίου λόγου που δικαιολογεί την απόλυση, όπως ανωτέρω αναλύθηκε, ενεργοποιείται μόνο εάν ο ίδιος έχει λάβει γνώση για την εγκυμοσύνη της εργαζόμενης. Διαφορετικά, δεν μπορεί να απαιτηθεί από αυτόν να τηρήσει μία υποχρέωση που έχει ως προϋπόθεση τη γνώση αυτή (έτσι κρίθηκε, ενδεικτικά, με την υπ’ αριθμ. 1794/2012 απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης). Εξάλλου, η μη τήρηση της υποχρέωσης αναγγελίας στην Επιθεώρηση Εργασίας δεν επιφέρει την ακυρότητα της καταγγελίας.

Συνεπώς, το ελληνικό εργατικό δίκαιο καθιερώνει ένα ιδιαιτέρως αυστηρό πλέγμα προστασίας της μητρότητας, με στόχο να μην αποτελεί αυτή λόγο δυσμενούς μεταχείρισης της εργαζόμενης. Η ακυρότητα της απόλυσης εγκύου ή νέας μητέρας, καθώς και οι αυξημένες τυπικές υποχρεώσεις του εργοδότη, συγκροτούν ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας που διασφαλίζει την εργασιακή σταθερότητα σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο της ζωής της γυναίκας, προάγοντας ταυτόχρονα την ουσιαστική ισότητα και τη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Εξάλλου, η ελληνική εργατική νομοθεσία έχει καθιερώσει ένα σύνολο ευνοϊκών ρυθμίσεων για την προώθηση και προστασία της μητρότητας, στο οποίο, πέραν των ανωτέρω διατάξεων, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις σχετικές με τη χορήγηση πληθώρας ειδικών αδειών, καθώς και με τη δυνατότητα συμφωνίας ευέλικτων μορφών και ρυθμίσεων εργασίας, για λόγους που συνδέονται με τη μητρότητα.».

Δείτε περισσότερα στο www.dikigorosergatologos.gr

Για την Εβδομάδα που έρχεται, τα φώτα είναι στραμμένα στη Θεσσαλονίκη και στη Διεθνή Έκθεση και ουσιαστικά στις συνολικές ανακοινώσεις του κ. Πρωθυπουργού, των μελών της κυβέρνησης, των μελών της μείζονος αντιπολίτευσης. Εκεί θα είμαστε και εμείς: «Η ΕPSILONNET στην 90ή ΔΕΘ: Οδηγώντας το μέλλον της επιχειρηματικότητας με τη δύναμη του AI». Στην 90ή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, ο Όμιλος EPSILONNET παρουσιάζει την επόμενη γενιά επιχειρηματικού λογισμικού και τον τρόπο με τον οποίο η Τεχνητή Νοημοσύνη μετασχηματίζει ήδη την καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων.

Με κεντρικό άξονα το Agentic AI–Powered Business Software και με στρατηγική κατεύθυνση το «Οδηγώντας το μέλλον της επιχειρηματικότητας με τη δύναμη του AI», η EPSILONNET φέρνει στη Δ.Ε.Θ. ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα λύσεων που ενσωματώνουν την Τεχνητή Νοημοσύνη στις πραγματικές επιχειρησιακές διαδικασίες.

Στο επίκεντρο βρίσκεται μια νέα αντίληψη για το business software: από ένα εργαλείο που απλώς εκτελεί εντολές, σε έναν έξυπνο συνεργάτη της επιχείρησης. Με την αξιοποίηση του Agentic AI, η τεχνολογία αποκτά πιο ενεργό ρόλο στην καθημερινή λειτουργία ενός οργανισμού, υποστηρίζοντας τους ανθρώπους του με ταχύτητα, ακρίβεια και ουσιαστική πληροφόρηση, πάντα με έμφαση στην ασφάλεια και την αξιοπιστία.

Η συμμετοχή του Ομίλου στην 90ή Δ.Ε.Θ. αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία άμεσης επαφής με την επιχειρηματική κοινότητα και παρουσίασης των τεχνολογιών που διαμορφώνουν ήδη το νέο περιβάλλον του επιχειρείν. Στο περίπτερο του Ομίλου (Hall 13 | Stand 11) οι επιχειρηματίες και τα στελέχη τους θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίζουν από κοντά:

  • Τις λύσεις επιχειρηματικού λογισμικού PYLON, PYLON FLEX & GALAXY για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
  • Τις λύσεις EPSILON SMART για μικρές επιχειρήσεις & ελεύθερους επαγγελματίες
  • Τα συστήματα HRMS, Payroll και της λύσεις για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας
  • Τις λύσεις Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης
  • Τις εξειδικευμένες λύσεις για τους τομείς του Hospitality, Restaurant, Retail, Φαρμακείων, Πρατήριων Καυσίμων & Technology Systems
  • Τις λύσεις Ηλεκτρονικού Εμπορίου & Digital Marketing

Για την EPSILONNET, το Business Software και η ενσωμάτωση του ΑΙ αποτελούν τον καταλύτη για μια νέα εποχή στην επιχειρηματικότητα. Μέσα από εξειδικευμένες λύσεις που απλοποιούν σύνθετες διαδικασίες, οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν με πολύ χαμηλό κόστος να αυξήσουν την παραγωγικότητα του προσωπικού τους και να δημιουργήσουν νέες δυνατότητες ανάπτυξης. Η δύναμη του AI μπορεί να μετατραπεί σε ουσιαστικό επιχειρηματικό πλεονέκτημα για επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και κλάδου και ο Όμιλος EPSILONNET είναι δίπλα σας για να σας υποστηρίξει ολοκληρωμένα.

Ο Όμιλος EPSILONNET και τα εξειδικευμένα στελέχη του θα βρίσκονται στο Hall 13 | Stand 11, παρουσιάζοντας στους επαγγελματίες τις νέες δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης και τις ολοκληρωμένες λύσεις του Ομίλου για τον σύγχρονο ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.

Σας περιμένουμε στην νέα εποχή της πληροφορικής και της καινοτομίας. Σε όλους, ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ



comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Εργασιακή εβδομάδα