Μια ακόμα εργασιακή Εβδομάδα πέρασε και εκτός των θεμάτων των φορολογικών δηλώσεων, οι Έλληνες φορολογούμενοι και οι επαγγελματίες των φορο-λογιστικών υπηρεσιών, βομβαρδίζονται καθημερινά αφενός με τις νέες ελεγκτικές εφαρμογές που χρησιμοποιεί η Α.Α.Δ.Ε., αφετέρου με τη δυνατότητα άμυνας του φορολογούμενου απέναντι στην ερμηνεία του νόμου από τα φορολογικά όργανα.
Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (Δ.Ε.Δ.) είναι ειδική διοικητική μονάδα της Α.Α.Δ.Ε., που εξετάζει ενδικοφανείς προσφυγές κατά πράξεων της φορολογικής αρχής. Το ισχύον πλαίσιο του άρθρου 72 Ν. 5104/2024 προβλέπει ότι ο φορολογούμενος αμφισβητεί την πράξη ενώπιον της φορολογικής διοίκησης και, μέσω της Δ.Ε.Δ., πριν από τη δικαστική οδό. Η συγκεκριμένη υπηρεσιακή δομή περιγράφεται ως υπηρεσία υποβολής «Administrative appeal» από τη Δ.Ε.Δ., ενώ η Α.Α.Δ.Ε. σημειώνει ότι οι αποφάσεις της προσβάλλονται ακολούθως στα διοικητικά δικαστήρια. Με όρους διοικητικού δικαίου, πρόκειται, λοιπόν, για ατομικές διοικητικές πράξεις και όχι για δικαστικές αποφάσεις, έστω κι αν λειτουργούν ως καίριο προδικαστικό φίλτρο.
Η γέννηση του θεσμού είναι άρρηκτα δεμένη με το μνημονιακό πλαίσιο της περιόδου των προγραμμάτων προσαρμογής. Στην έκθεση του Δ.Ν.Τ. για την Ελλάδα το 2013, η “Internal Review Unit” προβλέπεται ρητά ως μεταρρυθμιστικό ορόσημο, ενώ το νέο φορολογικό πλαίσιο συνδέεται με «a new mechanism for internal review of tax disputes» και με τον νέο «Single Tax Procedures Code». Η επιστημονική βιβλιογραφία της εποχής το διατυπώνει χωρίς περιστροφές ότι η ενδικοφανής προσφυγή εισήχθη, μεταξύ άλλων, για να υπηρετήσει την άμεση μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, την αποτελεσματικότερη είσπραξη εσόδων και την αποφόρτιση των διοικητικών δικαστηρίων. Έτσι, η Δ.Ε.Δ. δεν προέκυψε ως ουδέτερη θεσμική καινοτομία, αλλά ως τμήμα μιας ευρύτερης στρατηγικής fiscal governance, όπου η ταχύτητα και η προληπτική διόρθωση της διοικητικής πράξης αποκτούν πρωτεύοντα ρόλο «International Monetary Fund (IMF) – Greece – Third review under the extended arrangement under the extended fund facility – May 30 – 2013).
Η στατιστική εικόνα του 2025 είναι εντυπωσιακή, αλλά απαιτεί προσεκτική ποιοτική ανάγνωση. Οι εισερχόμενες ενδικοφανείς προσφυγές ανήλθαν σε 10.492 από 5.822 το 2024 (+80,2%), οι ρητές αποφάσεις σε 9.609 από 6.294 (+52,7%), οι θετικές αποφάσεις μειώθηκαν σε 1.736 από 1.992 (-12,9%) και οι απορριπτικές αυξήθηκαν σε 7.835 από 4.289 (+82,7%). Το ποσοστό θετικών ρητών αποφάσεων υποχώρησε από 31,9% σε 18,5%, ενώ στο τέλος του 2025 το ποσοστό των ολοκληρωμένων υποθέσεων που άγονται στα δικαστήρια μετά τη Δ.Ε.Δ. υποχώρησε σε 38,8% από 40,5%. Όμως, το κρίσιμο επιστημονικό σημείο είναι ότι τέτοιοι δείκτες είναι κατ’ ανάγκην ατελείς αν δεν σταθμιστούν με το οικονομικό βάρος κάθε υπόθεσης. Άλλο είναι τρεις επιτυχείς προσφυγές των 1.000 ευρώ και άλλο δύο επιτυχείς προσφυγές σε σύνολο επτά, αλλά των 1.000.000 ευρώ η καθεμία. Η ίδια η έκθεση δείχνει ότι το 54,1% των ρητών αποφάσεων αφορούσε διοικητικό προσδιορισμό φόρου και το 45,9% διορθωτικό προσδιορισμό φόρου, με διαφορετικά ποσοστά αποδοχής (13,8% και 23,3% αντιστοίχως). Άρα, το «8 στις 10 απορρίψεις» είναι αριθμητικά αληθές, αλλά επιστημονικά ανεπαρκές ως αυτοτελής δείκτης αξιολόγησης (ΑΑΔΕ - Έκθεση απολογισμού 2025 – Μάρτιος 2026).
Συνεπώς, η Δ.Ε.Δ. πρέπει να αξιολογείται ως θεσμός διοικητικού αυτοελέγχου με διττή λειτουργία. Από τη μία πλευρά επιτελεί προδικαστικό «φιλτράρισμα», από την άλλη επιβάλλει στη φορολογική διοίκηση πειθαρχία αιτιολογίας και εσωτερικής επανεξέτασης. Η ουσία της θεσμικής της αξίας δεν βρίσκεται στο ποσοστό δικαίωσης «per se», αλλά στην ποιότητα των υποθέσεων που φιλτράρει, στη χρονική ταχύτητα, στη νομική ορθότητα και στη δημοσιονομική βαρύτητα των κρίσεων. Με άλλα λόγια, η ορθή αποτίμηση της Δ.Ε.Δ. δεν είναι αριθμοκεντρική, αλλά συνδυαστική, νομική, διοικητική και οικονομική.
Από την ειδησεογραφία της Εβδομάδας που πέρασε «Κοινωνικός τουρισμός 2026-2027: Δικαιούχοι, ύψος επιδότησης και διαδικασία υποβολής». Με την απόφαση 10556/2026 αποφασίζεται η κατάρτιση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού εργαζομένων, ανέργων και των οικογενειών αυτών, περιόδου 2026-2027, ως ακολούθως:
Άρθρο 1
ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Σκοπός του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού είναι η πνευματική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού και των οικογενειών αυτού με την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών. Αντικείμενο του προγράμματος είναι η επιδότηση των δικαιούχων - ωφελούμενων για την πραγματοποίηση διακοπών με τη χορήγηση Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού…».
«Κοινωνικός τουρισμός: Από την Τρίτη 21/4 ξεκινούν οι αιτήσεις»: Από την Τρίτη 21 Απριλίου και ώρα 08:00, ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού Εργαζομένων και Ανέργων περιόδου 2026-2027 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).
Για τους δικαιούχους η υποβολή αιτήσεων θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, ως εξής:
Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ: 0 - Τρίτη, 21.04.2026
Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ: 1, 2 - Τετάρτη, 22.04.2026
Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ: 3, 4 - Πέμπτη, 23.04.2026
Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ: 5, 6 - Παρασκευή, 24.04.2026
Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ: 7, 8, 9 - Σάββατο, 25.04.2026
Όλοι οι ΑΦΜ – Κυριακή, 26.04.2026
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 18 Μαΐου 2026, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, θα έχει διάρκεια 13 μηνών και θα αφορά 300.000 επιταγές (vouchers), με προϋπολογισμό 50 εκ. ευρώ.
Με την επιταγή, που είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και ωφελούμενο ξεχωριστά, οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ, κατόπιν συνεννόησης, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.
Στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω, Σάμο & Ρόδο, οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 10 διανυκτερεύσεις δωρεάν με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στους δήμους της Βόρειας Εύβοιας και του Έβρου καθώς και στη Θεσσαλία, πλην Σποράδων, μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν.
Οι τιμές επιδότησης προσαυξάνονται κατά 20% για τον μήνα αιχμής, τον Αύγουστο, καθώς και για τις περιόδους των Χριστουγέννων (15.12.2026 έως 14.01.2027) και του Πάσχα (23.04.2027 έως 09.05.2027). Η αυξημένη επιδότηση ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για τα καταλύματα της Βόρειας Εύβοιας, του Έβρου και της Θεσσαλίας, εκτός των Σποράδων.
Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή ανέρχεται σε 25%, ενώ για τα άτομα με αναπηρία τα εισιτήρια είναι δωρεάν.
Δικαιούχοι είναι:
- εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου
- ασφαλισμένοι στον eΕΦΚΑ λόγω εξαρτημένης σχέσης εργασίας με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ, οποτεδήποτε στο διάστημα 12 μηνών που προηγούνται της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
- άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο αναζητούντων εργασία της ΔΥΠΑ, με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων τουλάχιστον τριών (3) μηνών,
οι οποίοι έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ, αν είναι άγαμοι, έως 24.000 ευρώ, αν είναι έγγαμοι, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, ή έως 29.000 ευρώ, αν είναι μονογονείς, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω gov.gr στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/koinonikostourismos
Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: Αρχική – Εργασία και ασφάλιση – Αποζημιώσεις και Παροχές – Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού (ΔΥΠΑ).
Η επιλογή των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέας, αριθμός παιδιών, εισόδημα, πρώτη φορά συμμετοχή στο πρόγραμμα ή μη συμμετοχή στα δύο προηγούμενα προγράμματα λόγω μοριοδότησης) με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ.
Για πρώτη φορά φέτος οι πολύτεκνοι γονείς εξαιρούνται από τη διαδικασία της μοριοδότησης και συμμετέχουν στο πρόγραμμα, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής.
Δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εργαζόμενοι και άνεργοι που επιδοτούνται σε πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού άλλου φορέα για την ίδια περίοδο, καθώς και όσοι, εκτός από ΑμεΑ και πολύτεκνους γονείς, έλαβαν επιταγή στο πρόγραμμα 2025-2026.
Πάροχοι του προγράμματος είναι τουριστικά καταλύματα και ακτοπλοϊκές εταιρίες.
Οι αιτήσεις παρόχων υποβάλλονται από τις 21.04.2026 έως τις 10.05.2026 μέσω gov.gr στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/parohoitourismou
Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: Αρχική – Εργασία και ασφάλιση – Αποζημιώσεις και Παροχές – Πάροχοι Κοινωνικού Τουρισμού.
Στο Μητρώο Παρόχων εντάσσονται αυτόματα οι πάροχοι του προηγούμενου έτους, αρκεί να επικαιροποιήσουν τα δικαιολογητικά συμμετοχής.
Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.dypa.gov.gr/koinonikos-toyrismos
«Έναρξη λειτουργίας της νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας Δήλωσης Μεταβολής Στοιχείων Ασφάλισης για εργοδότες κοινών επιχειρήσεων και οικοδομοτεχνικών έργων»: Με το έγγραφο 762371/2026 γνωστοποιείται η έναρξη λειτουργίας, από τη Δευτέρα 20.04.2026 για υπόχρεους Oικοδομοτεχνικών Έργων και από τη Δευτέρα 27.04.2026 για εργοδότες Κοινών Επιχειρήσεων, νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας, διαθέσιμης μέσω της ιστοσελίδας του e-Ε.Φ.Κ.Α. www.efka.gov.gr/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες/Εργοδότες/Δήλωση Μεταβολής Στοιχείων Ασφάλισης (Δ.Μ.Σ.Α) Α.Π.Δ., προκειμένου, μέσω αυτής, να πραγματοποιούν ενέργειες μεταβολής των εγγραφών, που δηλώθηκαν κατά την υποβολή της Α.Π.Δ. Με την ολοκλήρωση της υποβολής των Δ.Μ.Σ.Α., αυτές ανακατευθύνονται προς έλεγχο - διεκπεραίωση στις αρμόδιες Τοπικές Διευθύνσεις / Αποκεντρωμένα Τμήματα Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Τ.Κ.Α.) e-Ε.Φ.Κ.Α..
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ
Οι εργοδότες ή οι εξουσιοδοτημένοι από αυτούς χρήστες, έχουν τη δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικών Δ.Μ.Σ.Α. μέσω της νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας. Η είσοδος, στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία «Δήλωση Μεταβολής Στοιχείων Ασφάλισης (Δ.Μ.Σ.Α) Α.Π.Δ.», πραγματοποιείται με κωδικούς taxisnet.
Κάθε νέα Δ.Μ.Σ.Α., με την υποβολή της, λαμβάνει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό, ο οποίος την συνοδεύει μέχρι και την τελική έγκριση ή απόρριψή της από την/το αρμόδια/ο Τοπική Δ/νση/ Α.Τ.Κ.Α. του e-Ε.Φ.Κ.Α..
Οι ενδιαφερόμενοι έχουν δυνατότητα, από το κεντρικό μενού, να πλοηγηθούν στις σχετικές υπηρεσίες Δ.Μ.Σ.Α., αναζητώντας, βάσει κριτηρίων, υποβληθείσες Δ.Μ.Σ.Α. (μέσω της νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας), όπως και να δημιουργήσουν νέες.
- Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τις Δ.Μ.Σ.Α. είναι διακριτές για εργοδότες Κοινών Επιχειρήσεων, Οικοδομοτεχνικών Έργων και το Δημόσιο.
- Η Δ.Μ.Σ.Α. υποβάλλεται ανά ασφαλισμένο και παράρτημα απασχόλησης, για μία ή περισσότερες μισθολογικές περιόδους. Για κάθε μισθολογική περίοδο δύναται να υποβληθεί μόνο μία Δ.Μ.Σ.Α. ανά ασφαλισμένο.
- Μετά την οριστική υποβολή της Δ.Μ.Σ.Α., αυτή δρομολογείται για έλεγχο και διεκπεραίωση στην αρμόδια Τοπική Διεύθυνση / Α.Τ.Κ.Α. του e-Ε.Φ.Κ.Α., χωρίς πλέον να είναι επεξεργάσιμη από τον εργοδότη.
- Τυχόν διόρθωση / ακύρωση Δ.Μ.Σ.Α., υποβαλλόμενων μέσω της νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας, θα πραγματοποιείται αποκλειστικά από τις αρμόδιες Τοπικές Διευθύνσεις / Α.Τ.Κ.Α. του e-Ε.Φ.Κ.Α.
- Κατά τη δημιουργία της νέας Δ.Μ.Σ.Α. ο εργοδότης πρέπει, υποχρεωτικά, να καταχωρεί τη χρονική περίοδο που αυτή αφορά, τον Α.Μ.Κ.Α. του ασφαλισμένου και την έδρα ή το παράρτημα απασχόλησης του ασφαλισμένου, ακόμα και αν αυτή/ό διαφέρει από τη δηλωθείσα / δηλωθέν στην Α.Π.Δ. Με αυτοματοποιημένο μήνυμα ενημερώνεται ότι, η τιμή του παραρτήματος θα διορθωθεί αυτόματα με αυτή του επιλεγμένου-ορθού παραρτήματος και η Δ.Μ.Σ.Α. θα δρομολογηθεί στην ορθή πλέον αρμόδια Τοπική Διεύθυνση / Α.Τ.Κ.Α. του e-Ε.Φ.Κ.Α. για διεκπεραίωση.
- Μέσω της νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας δύναται να τροποποιηθούν εγγραφές οριστικοποιημένης ασφαλιστικής ιστορίας, που προέρχονται από Α.Π.Δ. και έχουν συμπεριληφθεί σε Έλεγχο Δηλωθέντων Καταβληθέντων (Ε.Δ.Κ.). Η αναζήτηση οριστικοποιημένων αναλυτικών εγγραφών ασφαλιστικής ιστορίας προς μεταβολή, επιστρέφει μόνο εγγραφές που φέρουν ένδειξη Α.Π.Δ. και όχι αυτές που έχουν ήδη μεταβληθεί π.χ. με Δ.Μ.Σ.Α., Π.Ε.Ε., ΑΚ.ΜΕΤ., ΤΡ.Μ.Δ.Ι. [Τροποποίηση Μηχανικών, Δικηγόρων, Ιατρών (σχετ. Εγκ. e-ΕΦΚΑ 65/2021)].
- Ο εργοδότης δύναται να μετατρέψει ή να ακυρώσει μία εγγραφή ή να την επιμερίσει / διαιρέσει σε δύο ή περισσότερες νέες εγγραφές.
- Είναι δυνατή η επισκόπηση των απλών και πολλαπλών μεταβολών (αυτές που προκύπτουν από "επιμερισμό / διαίρεση εγγραφής"), αρχικών (υφιστάμενων) και ορθών (τροποποιημένων) εγγραφών.
- Ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να προβεί σε μεταβολές όλων των πεδίων της ασφαλιστικής εγγραφής, εκτός της τιμής που είναι καταχωρημένη στο πεδίο «Γραμμάτιο Προείσπραξης Έμμισθων Δικηγόρων».
- Ο εργοδότης υποχρεωτικά επισυνάπτει τουλάχιστον ένα δικαιολογητικό συνολικά για τη Δ.Μ.Σ.Α., βάσει επιλογής από αναπτυσσόμενη λίστα. Δύναται να επισυνάψει και οποιοδήποτε άλλο δικαιολογητικό επιθυμεί, προκειμένου να τεκμηριώσει το περιεχόμενο της δήλωσής του.
- Κατά την υποβολή της Δ.Μ.Σ.Α. εκτελούνται οι υφιστάμενοι έλεγχοι υποβολής Α.Π.Δ., Κοινών Επιχειρήσεων ή Οικοδομοτεχνικών Έργων αντιστοίχως.
- Εφόσον εντοπισθούν λανθασμένες εγγραφές, εμφανίζονται αντίστοιχα μηνύματα, ώστε ο εργοδότης να τις διορθώσει και να υποβάλει οριστικά τη Δ.Μ.Σ.Α. Επίσης, παρέχεται δυνατότητα αποθήκευσης της Δ.Μ.Σ.Α., ωστόσο αυτή πρέπει να υποβληθεί οριστικά εντός 30 ημερών από την αποθήκευσή της και απόδοση Α/Α. Μετά την παρέλευση της καταληκτικής προθεσμίας, η Δ.Μ.Σ.Α. διαγράφεται οριστικά και ο εργοδότης πρέπει να προβεί σε δημιουργία νέας.
- Μετά την οριστικοποίηση του ελέγχου (περίπτωση έγκρισης από την αρμόδια Τοπική Δ/νση / Α.Τ.Κ.Α. του e-Ε.Φ.Κ.Α.), ο εργοδότης θα μπορεί να επισκοπεί τις μεταβολές, όπως αυτές προέκυψαν από τις ενέργειες του ελέγχου του αρμοδίου υπαλλήλου, τα αποτελέσματα διεκπεραίωσης της Δ.Μ.Σ.Α. (Πράξεις / Αποφάσεις), καθώς και τις αρχικές εγγραφές που καταχώρησε κατά την υποβολή της Δ.Μ.Σ.Α.
- Ο εργοδότης θα ενημερώνεται σχετικά με το αποτέλεσμα διεκπεραίωσης της Δ.Μ.Σ.Α., μέσω ειδοποιήσεων στον λογαριασμό του, τόσο σε περιπτώσεις έγκρισης όσο και απόρριψής της. Επιπλέον, μπορεί οποτεδήποτε, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών υποβολής Δ.Μ.Σ.Α., να επισκοπεί την κατάσταση αυτών που έχει υποβάλλει.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
- Οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες, που έχουν ήδη υποβάλλει χειρόγραφα Δ.Μ.Σ.Α., θα έχουν τη δυνατότητα σε επόμενη φάση, εφόσον το επιθυμούν, να τα υποβάλλουν εκ νέου μέσω της νέας Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας, επιλέγοντας το σχετικό πεδίο περί προγενέστερης υποβολής τους.
- Σε περίπτωση που η δήλωση περιλαμβάνει και περίοδο, για την οποία έχει παραγραφεί το δικαίωμα του Φορέα να εισπράξει στις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές, απαιτείται η υποβολή δύο αντίστοιχων διακριτών Δ.Μ.Σ.Α. (εντός και εκτός περιόδου παραγραφής).
«Έγκριση νέας πανευρωπαϊκής νομοθεσίας από το Συμβούλιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς»: Το Συμβούλιο έδωσε σήμερα το τελικό πράσινο φως για ένα νέο νομοθέτημα της ΕΕ το οποίο εναρμονίζει τον ορισμό της διαφθοράς σε όλα τα κράτη μέλη και θεσπίζει κοινό επίπεδο κυρώσεων για αυτού του είδους τα αδικήματα. Θεσπίζοντας μέτρα για την πρόληψη της διαφθοράς και κανόνες για την ενίσχυση της έρευνας και της δίωξης, το νομοθέτημα θα δώσει ώθηση στην καταπολέμηση της διαφθοράς τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Η νέα οδηγία της ΕΕ θα αντικαταστήσει δύο υφιστάμενες νομικές πράξεις της: την απόφαση-πλαίσιο του 2003 για την καταπολέμηση της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα και τη σύμβαση της ΕΕ του 1997 για τη δωροδοκία στην οποία ενέχονται υπάλληλοι της ΕΕ και υπάλληλοι κρατών μελών της ΕΕ.
Εναρμονισμένος ορισμός των αδικημάτων
Χάρη στους νέους κανόνες, τα βασικά αδικήματα διαφθοράς ορίζονται και αντιμετωπίζονται με παρόμοιο τρόπο σε ολόκληρη την ΕΕ. Στα αδικήματα αυτά περιλαμβάνονται η δωροδοκία στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, η υπεξαίρεση, η αθέμιτη άσκηση επιρροής έναντι ανταλλάγματος, η παρακώλυση της δικαιοσύνης, ο πλουτισμός από αδικήματα διαφθοράς, η απόκρυψη και ορισμένες σοβαρές παραβάσεις του νόμου μέσω παράνομης άσκησης δημόσιων καθηκόντων.
Ευθυγράμμιση των κυρώσεων
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες της ΕΕ, τα κράτη μέλη πρέπει να ορίσουν κοινά ελάχιστα επίπεδα κυρώσεων για τα αδικήματα της διαφθοράς, μεριμνώντας ώστε οι μέγιστες κυρώσεις να μην είναι υπερβολικά επιεικείς. Για τα άτομα που διαπράττουν τέτοια αδικήματα προβλέπονται ποινές φυλάκισης που κυμαίνονται από τρία έως πέντε έτη, ανάλογα με το αδίκημα. Αντιμέτωπες με κυρώσεις είναι δυνατόν να βρεθούν και εταιρείες, με τα πρόστιμα να κυμαίνονται από το 3% έως το 5% του συνολικού παγκόσμιου κύκλου εργασιών τους ή από 24 έως 40 εκατ. ευρώ, ανάλογα με το αδίκημα.
Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να συγκροτήσουν εξειδικευμένους φορείς για την πρόληψη της διαφθοράς και την ευαισθητοποίηση του κοινού για το φαινόμενο, καλλιεργώντας μια νοοτροπία ακεραιότητας.
Διεθνή πρότυπα
Η ΕΕ είναι συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά της Διαφθοράς (UNCAC), η οποία αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη διεθνή νομική πράξη στο πεδίο αυτό. Η οδηγία θα επικαιροποιήσει το ήδη υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ και θα συμπεριλάβει διεθνή πρότυπα που είναι δεσμευτικά για την ΕΕ, όπως αυτά της UNCAC.
Επόμενα βήματα
Η οδηγία τίθεται σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Τα κράτη μέλη έχουν διορία 24 μηνών για να μεταφέρουν την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο. Εξαιρούνται οι διατάξεις σχετικά με τις εκτιμήσεις κινδύνου και τις εθνικές στρατηγικές, για τις οποίες η προθεσμία είναι 36 μήνες.
«ΑΑΔΕ: Διαθέσιμη από 22/4 η νέα αναβαθμισμένη έκδοση της εφαρμογής timologio»: Σε λειτουργία τίθεται από αύριο, 22 Απριλίου, η νέα έκδοση (2.0.0) της εφαρμογής timologio, ενσωματώνοντας τις προβλέψεις των σχετικών αποφάσεων για τα ψηφιακά παραστατικά διακίνησης και την ηλεκτρονική τιμολόγηση (Α.1123/2024 - Β΄ φάση, Α.1129/2025).
Οι κυριότερες αλλαγές και προσθήκες περιλαμβάνουν:
1. Επιλογή γλώσσας έκδοσης παραστατικών
- Παρέχεται πλέον δυνατότητα επιλογής γλώσσας για την έκδοση των παραστατικών, Ελληνικά ή Αγγλικά.
2. Παραστατικά Διακίνησης (Α.1123/2024 – Β΄ φάση)
Ενεργοποιούνται νέες λειτουργικότητες για την αρτιότερη παρακολούθηση των διακινήσεων. Συγκεκριμένα:
- Προσθήκη νέων τύπων Παραστατικών Διακίνησης 9.1, 9.2, 10.1, 10.2.
- Δυνατότητα Αντίστροφης Διακίνησης για τα παραστατικά τύπου 9.3.
- Διαχείριση απώλειας διασύνδεσης για τα παραστατικά τύπου 9.1, 9.2, 10.1, 10.2.
- Δυνατότητα ακύρωσης για τα παραστατικά τύπου 9.1 και 9.2.
- Προσθήκη ένδειξης «Υπό Ζύγιση» και καταχώρηση στοιχείων συσκευασίας.
- Υποστήριξη πολλαπλών συνδεόμενων ΜΑΡΚ.
- Καταχώρηση Σκοπού Διακίνησης σε επίπεδο γραμμής και Λοιπής Αιτίας Διακίνησης.
3. Αναζήτηση και Προβολή (Α.1129/2025)
Εισάγονται νέες λειτουργικότητες αναζήτησης και προβολής παραστατικών:
- Δυνατότητα αναζήτησης παραστατικών ως λήπτης.
- Εμφάνιση βασικών στοιχείων για το σύνολο των εκδιδόμενων παραστατικών, ανεξάρτητα από το αν εκδόθηκαν μέσω της εφαρμογής timologio.
- Δυνατότητα προβολής σύνοψης παραστατικού.
- Δυνατότητα λήψης παραστατικού σε μορφή PDF σε ηλεκτρονική τιμολόγηση (timologio – Πάροχος).
- Προσθήκη επιπλέον πληροφοριών, σε περίπτωση διακίνησης, σχετικά με:
- τρόπους πληρωμής,
- πολλαπλά συνδεόμενα ΜΑΡΚ,
- στοιχεία συσκευασίας.
- Προβολή επιπλέον πληροφοριών, σε επίπεδο γραμμής, ενδεικτικά:
- κωδικός TARIC,
- τέλη και λοιποί φόροι,
- ειδικός τύπος γραμμής,
- σχόλια γραμμής.
Η νέα έκδοση θα είναι διαθέσιμη μετά την αναβάθμιση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Απριλίου 2026 (Ώρες: 7:30 - 9:30 π.μ.). Κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η εφαρμογή δεν θα είναι διαθέσιμη.
Εντός των προσεχών ημερών, θα είναι διαθέσιμη νέα έκδοση της εφαρμογής για κινητές συσκευές myDATAapp με αντίστοιχες λειτουργικότητες για τη Β’ φάση της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Εξυπηρέτηση Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ my1521:
- Τηλεφωνικά στο 1521, χωρίς χρέωση, εργάσιμες ημέρες από 7:00 έως 20:00
- Ψηφιακά στο my1521, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, επιλέγοντας: Θέματα Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων & myDATA > timologio
«Η νέα δέσμη μέτρων οικονομικής ενίσχυσης - Έκτακτη ενίσχυση σε οικογένειες με παιδιά, αύξηση κριτηρίων για την επιστροφή ενοικίου, κ.ά.»: Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη νέα δέσμη μέτρων οικονομικής ενίσχυσης
… Συγκεκριμένα, λοιπόν, και για το επόμενο διάστημα θα ισχύσουν τα εξής:
– Επεκτείνεται η επιδότηση του diesel στο δίκτυο με 20 λεπτά και για τον μήνα Μάιο. Μία ρύθμιση που, προφανώς, ανακουφίζει επιχειρήσεις και καταναλωτές.
– Συνεχίζεται επίσης, μέχρι και τον Αύγουστο, η επιδότηση των λιπασμάτων με το 15% της αξίας των τιμολογίων αγοράς τους. Ένα μέτρο που δυνητικά αφορά 250.000 αγρότες, όπως και νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα.
– Παρέχεται έκτακτη ενίσχυση σε οικογένειες με παιδιά, ύψους 150 ευρώ για κάθε παιδί. Αυτή θα δοθεί χωρίς καμία αίτηση στα τέλη Ιουνίου και θα απευθύνεται σε σχεδόν 1 εκατομμύριο νοικοκυριά, με παραπάνω από 3 εκατομμύρια μέλη, σχεδόν το 80%, δηλαδή, των οικογενειών με τέκνα.
– Αυξάνεται, παράλληλα, σε 300 ευρώ καθαρά η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, ανασφάλιστων υπερηλίκων και ατόμων με αναπηρία που καταβάλλεται κάθε Νοέμβριο σε βάση μόνιμη και ετήσια. Ενώ διευρύνεται η περίμετρός της, καλύπτοντας πλέον 1,9 εκατομμύρια δικαιούχους, δηλαδή το 85% των συνταξιούχων άνω των 65 ετών.
– Αυξάνονται, ακόμα, τα εισοδηματικά όρια προκειμένου το ένα ενοίκιο ετησίως να επιστρέφεται σε περισσότερους. Έτσι, ανακουφίζονται επιπλέον 70.000 νοικοκυριά και στηρίζονται συνολικά πάνω από 1 εκατομμύριο ενοικιαστές, το 86% του συνόλου.
Επιτρέψτε μου, όμως, να σταθώ ξεχωριστά και στις τολμηρές πρωτοβουλίες μας για το ιδιωτικό χρέος. Πρόκειται για αποφάσεις που βοηθούν εκατομμύρια οφειλέτες και ταυτόχρονα απελευθερώνουν την οικονομική δραστηριότητα. Και αυτές είναι:
Πρώτον, η κατάσχεση του τραπεζικού λογαριασμού ενός οφειλέτη θα μπορεί πλέον να αίρεται εάν έχει εξοφληθεί το 25% της οφειλής του και έχουν ρυθμιστεί οι λοιπές υποχρεώσεις του προς τη φορολογική διοίκηση.
Δεύτερον, στο εξής δίνεται επίσης η δυνατότητα να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό και χρέη από 5.000 μέχρι 10.000 ευρώ, κάτι το οποίο εξυπηρετεί περίπου 300.000 ενδιαφερόμενους.
Και τρίτον και σημαντικότερο, οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2023 θα μπορούν τώρα να ενταχθούν σε καθεστώς 72 δόσεων, με μόνη προϋπόθεση την αποπληρωμή ή τον διακανονισμό τυχόν νέων ληξιπρόθεσμων μετά το 2023.
Τα παραπάνω θα αναλυθούν σε λίγο από το οικονομικό επιτελείο. Το κόστος τους είναι περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Προστίθενται στα μέτρα του τρέχοντος Προϋπολογισμού και στη μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση που ήδη υλοποιείται, επίσης στην αύξηση του κατώτατου μισθού και την αναβάθμιση των ετήσιων αποδοχών για το 2026, και βέβαια στα 300 εκατομμύρια που ήδη διατέθηκαν ως άμυνα στις συνέπειες από τη σύρραξη στο Ιράν…».
Από την αρθρογραφία της Εβδομάδας που πέρασε, κ. Στέφανος Κοτζαμάνης, Οικονομολόγος, Δημοσιογράφος και «Μερίσματα και μερισματική πολιτική μιας εταιρείας». Σύμφωνα με τον αρθρογράφο «Μερισματική πολιτική
Είναι γενικά παραδεκτό ότι, η διοίκηση μιας εταιρείας προτείνει στους μετόχους ένα τέτοιο ποσό, το οποίο δεν θα πρέπει να οδηγεί σε τόσο μεγάλη χρηματική εκροή, έτσι ώστε να αποσταθεροποιήσει την εταιρεία, να αυξήσει τους κινδύνους που διατρέχει και να επιδεινώσει τους όρους των συναλλαγών της με τους προμηθευτές, τις τράπεζες, τους ομολογιούχους και τους λοιπούς πιστωτές της.
Γενικότερα, το ύψος του διανεμόμενου μερίσματος είναι τόσο μικρότερο:
- Όσο μεγαλύτερη είναι η δανειακή επιβάρυνση της επιχείρησης.
- Όσο υψηλότερο είναι το κόστος του χρήματος (επιτόκια χορηγήσεων των τραπεζών, αποδόσεις στην αγορά ομολόγων) και όσο δυσκολότερη είναι η πρόσβαση της εταιρείας στις αγορές κεφαλαίων (πχ χρηματιστήριο) και χρήματος.
- Όσο πιο φιλόδοξο είναι το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας κατά τα επόμενα χρόνια. Εταιρείες που προγραμματίζουν εξαγορές και συμμετοχή σε σημαντικά Project συνήθως είτε αποφεύγουν να διανείμουν μερίσματα, είτε περιορίζονται στα ελάχιστα δυνατά επίπεδα από τη στιγμή που δεν μπορούν να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες συναινέσεις στη γενική συνέλευση των μετόχων. Αντίθετα, υπάρχουν επιχειρήσεις -οι αποκαλούμενες και ως «αγελάδες μετρητών» (cash cows)- που βρίσκονται σε ώριμο στάδιο ανάπτυξης, δεν έχουν μπροστά τους μεγάλα επενδυτικά προγράμματα και σημειώνουν υψηλές θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές. Συνήθως, στις περιπτώσεις αυτές υιοθετούνται «απλόχερες» μερισματικές πολιτικές.
- Όσο μικρότερη ανάγκη ρευστότητας έχει ο βασικός μέτοχος της εταιρείας. Υπάρχουν, για παράδειγμα, περιπτώσεις που εταιρείες έχουν εξαγοραστεί από επενδυτές μέσα από τη λήψη δανειακών κεφαλαίων και έτσι οι μέτοχοι έχουν την ανάγκη είσπραξης υψηλών μερισμάτων, προκειμένου να είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τον προσωπικό τους δανεισμό.
- Όσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος, τόσο του κλάδου, όσο και της χώρας δραστηριοποίησης της εταιρείας. Για παράδειγμα, σε κλάδους υψηλής κυκλικότητας και έντονων διακυμάνσεων (π.χ. τουρισμός, μεταφορές), ή μεγάλου ρίσκου (π.χ. επιχειρήσεις έρευνας και τεχνολογίας) συχνά υιοθετούνται πολύ συντηρητικές μερισματικές πολιτικές.
Πολιτική σταθερού μερίσματος: Υπάρχουν εταιρείες που έχουν ως στόχο να διανέμουν το ίδιο ποσό μερίσματος κάθε χρόνο. Με τον τρόπο αυτό δίνουν την εντύπωση «εξασφάλισης» ενός πάγιου εισοδήματος προς τους μετόχους τους, ανεξάρτητα από την πορεία της τιμής της μετοχής και του ευρύτερου χρηματιστηριακού κλίματος. Άρα, οι επενδυτές στις δύσκολες χρηματιστηριακές χρονιές μπορούν να καρπώνονται το μέρισμά τους και στις ευνοϊκές να αποκομίζουν κεφαλαιακά κέρδη μέσα από την πώληση των μετοχών τους.
Πολιτική σταθερού ποσοστού μερίσματος: Σύμφωνα με την πολιτική αυτή, οι εταιρείες μοιράζουν κάθε χρόνο ένα περίπου σταθερό ποσοστό των ετήσιων κερδών τους, έστω π.χ. ένα 35% έως 45% αυτών. Μέσα από την επιλογή αυτή, αφ’ ενός ικανοποιούνται ως ένα βαθμό οι μέτοχοι, αφ’ ετέρου η διοίκηση της εταιρεία αντλεί πόρους προκειμένου να συνεχίσει το επενδυτικό της πρόγραμμα και να δρομολογεί νέες αναπτυξιακές δράσεις που εξυπηρετούν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των μετόχων.
Έκτακτες χρηματικές διανομές: Οι εταιρείες αποφασίζουν ενίοτε τη διανομή έκτακτων ποσών στους μετόχους τους (π.χ. μερίσματα από κέρδη παρελθουσών χρήσεων) σε περίπτωση που για διάφορους λόγους έχει ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό η ρευστότητά τους. Αυτό μπορεί π.χ. να προκύψει σε περίπτωση πώλησης μιας θυγατρικής εταιρείας, ή ενός ακινήτου που δεν συνεισέφερε λειτουργικά στην επιχείρηση, ή τέλος μετά από ένα έκτακτο γεγονός που τις ευνόησε συγκυριακά (π.χ. υπήρξαν ορισμένες εταιρείες συγκεκριμένων αντικειμένων που ευνοήθηκαν ιδιαίτερα από την έλευση της πανδημίας, οπότε κάποιες από αυτές μοίρασαν εκτάκτως κάποια επιπλέον ποσά στους μετόχους τους).».
Δείτε το σύνολο ενός ακόμα άκρως επεξηγηματικού άρθρου του κ. Στέφανου Κοτζαμάνη, στον πιο πάνω σύνδεσμο.
Δρ. Δημήτριος Μελάς, Οικονομολόγος Ph.D., MBA και «Η προσέλκυση μεγάλου πλούτου στην Ελλάδα μέσω του άρθρου 5Α του Ν. 4172/2013». Σύμφωνα με τον αρθρογράφο «Η προσέλκυση εύπορων φυσικών προσώπων στην Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό στόχο για την ενίσχυση των επενδύσεων και την ανάπτυξη του χρηματοοικονομικού οικοσυστήματος. Το άρθρο 5Α του Ν. 4172/2013 (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος – ΚΦΕ) έχει εισάγει ένα ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς, προσαρμοσμένο σε διεθνή μοντέλα non-Dom, που παρέχει κίνητρα υψηλού οικονομικού ενδιαφέροντος. Η παρούσα μελέτη αναλύει τη διεθνή και ευρωπαϊκή δυναμική του wealth management, τη θέση της Ελλάδας, τα οφέλη του άρθρου 5Α, τη νομοθετική εξέλιξη με τον Ν. 5222/2025, και τη συγκριτική θέση της χώρας σε σχέση με αντίστοιχα καθεστώτα. Επιπλέον, εξετάζεται ο ρόλος των family offices ως πολλαπλασιαστής επενδύσεων και η στρατηγική σημασία τους για την Ελλάδα.
Η διεθνής αγορά διαχείρισης πλούτου (wealth management) έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πλέον δυναμικούς και στρατηγικούς τομείς της τραπεζικής δραστηριότητας. Σε μια περίοδο όπου τα παραδοσιακά τραπεζικά έσοδα πιέζονται διεθνώς, ο τομέας αυτός εμφανίζει συνεχή ανάπτυξη, δημιουργώντας υψηλές προμήθειες και προσφέροντας σημαντικά περιθώρια κερδοφορίας. Η αυξανόμενη παρουσία των λεγόμενων Everyday Millionaires, δηλαδή ατόμων που έχουν δημιουργήσει περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ χωρίς κληρονομικούς παράγοντες αλλά μέσω αποταμίευσης, επενδύσεων και «οικονομικής πειθαρχίας», τροφοδοτεί ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη του κλάδου. Υπολογίζεται ότι οι εν λόγω επενδυτές υπερβαίνουν τα 50 εκατομμύρια άτομα διεθνώς, ελέγχοντας περιουσία άνω των 100 τρισ. δολαρίων.
Η παγκόσμια και ευρωπαϊκή δυναμική του wealth management
Σύμφωνα με τη Mordor Intelligence, η ευρωπαϊκή αγορά wealth management αναμένεται να ανέλθει στα 55,7 τρισ. δολάρια έως το 2030, από 44,92 τρισ. το 2025. Τα στοιχεία της Allianz (Global Wealth Report 2025) επιβεβαιώνουν τη διόγκωση του ιδιωτικού πλούτου, καθώς τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών άγγιξαν τα 269 τρισ. ευρώ στο τέλος του 2024.
Παράλληλα, κορυφαίοι οίκοι όπως η JP Morgan, η UBS, η Lombard Odier, η Julius Baer και η BNP Paribas ενισχύουν τις υπηρεσίες private banking στην Ευρώπη, επιβεβαιώνοντας ότι η περιοχή αποτελεί πλέον στρατηγικό κόμβο προσέλκυσης εύπορων επενδυτών…».
Το κείμενο αποτελεί απόσπασμα από το ομότιτλο άρθρο του κ. Δημητρίου Μελά που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού Epsilon7. Στο πλήρες άρθρο, μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά και στην νομοθετική εξέλιξη του Ν.5222/2025, σε διεθνή συγκριτική ανάλυση, στο διεθνές πλαίσιο και σε σύγκριση της Ελλάδας με τη διεθνή αγορά. Το σύνολο του δημοσιευθέντος αποσπάσματος, μπορείτε να το βρείτε στον αρχικό σύνδεσμο.
Κ. Γιάννης Καρούζος, Δικηγόρος, Εργατολόγος και «Μπορεί ο εργοδότης να τοποθετήσει GPS σε υπηρεσιακό όχημα;». Σύμφωνα με τον αρθρογράφο «Η χορήγηση, εκ μέρους του εργοδότη, υπηρεσιακού οχήματος προς τον εργαζόμενο, για τη διευκόλυνση της εκτέλεσης των συμβατικών υποχρεώσεων του τελευταίου αποτελεί συχνή τακτική. Τίθεται, ωστόσο, το ερώτημα του εάν και κατά πόσο είναι σύννομη η τοποθέτηση συστημάτων γεωεντοπισμού (GPS) στα υπηρεσιακά οχήματα, λαμβανομένων υπόψιν τόσο του γεγονότος ότι η τοποθεσία του εργαζομένου συνιστά προσωπικό δεδομένο αυτού όσο και της ιδιαίτερης σημασίας που δίνεται από την νομοθεσία στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Έτσι, η τοποθέτηση συστημάτων γεωεντοπισμού (GPS) στα υπηρεσιακά οχήματα των εξωτερικών πωλητών αποτελεί πρακτική που μπορεί να θεωρηθεί νόμιμη μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, απαιτείται να υπάρχει τεκμηριωμένη επιχειρησιακή ανάγκη, όπως η ασφάλεια των οχημάτων, η προστασία της εταιρικής περιουσίας, η βελτιστοποίηση των διαδρομών ή η προστασία των μεταφερόμενων αγαθών. Παράλληλα, ο εργαζόμενος θα πρέπει να έχει προκαθορισμένα ραντεβού με συγκεκριμένους πελάτες και όχι τη δυνατότητα να οργανώνει μόνος του τις μετακινήσεις του. Επιπλέον, η χρήση του GPS πρέπει να είναι απολύτως αναγκαία και αναλογική προς τον σκοπό που επιδιώκει η επιχείρηση, χωρίς να υπάρχουν ηπιότερα μέσα επίτευξής του.
Ακόμη και όταν οι παραπάνω προϋποθέσεις πληρούνται, ο εργοδότης έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Οφείλει να ενημερώνει εκ των προτέρων και με σαφήνεια τους εργαζόμενους σχετικά με τον σκοπό, το είδος και τη διάρκεια τήρησης των δεδομένων, τα πρόσωπα που θα έχουν πρόσβαση σε αυτά, καθώς και τα δικαιώματα τους πρόσβασης και αντίρρησης. Επιπλέον, η λειτουργία του συστήματος GPS πρέπει να περιορίζεται αυστηρά εντός του ωραρίου εργασίας, ώστε να αποτρέπεται οποιαδήποτε καταγραφή εκτός εργασιακού χρόνου. Σημειώνεται ότι η συγκατάθεση του εργαζομένου δεν συνιστά επαρκή νομική βάση για την επεξεργασία αυτών των δεδομένων, λόγω της φύσης της εξαρτημένης εργασίας· εξαίρεση δε αποτελούν ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως είναι τα διευθυντικά στελέχη, όπου η εξάρτηση θεωρείται «χαλαρότερη».
Τέλος, είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι οι συσκευές εντοπισμού θέσης οχημάτων δεν πρέπει να λειτουργούν ως μέσα παρακολούθησης του προσωπικού. Οι εργοδότες δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τις δυνατότητες του GPS για την επιτήρηση της συμπεριφοράς ή της θέσης των οδηγών, όπως για παράδειγμα μέσω ειδοποιήσεων υπερβολικής ταχύτητας. Ο σκοπός των συστημάτων αυτών πρέπει να παραμένει η διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την εκτέλεση της διαδρομής – μέσω της ανάδειξης της ταχύτερης και ασφαλέστερης πορείας – και η συνολική βελτιστοποίηση των διαδρομών. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, η τοποθέτηση συστημάτων θα μπορούσε να θεωρηθεί σύννομη και θεμιτή.».
Δείτε περισσότερα στο www.dikigorosergatologos.gr
Κα. Εβελίνα Καλογεροπούλου, Λογίστρια – Φοροτεχνικός, και «Έως 30 Απριλίου η δήλωση του νέου κατώτατου μισθού στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ - Η διαδικασία». Σύμφωνα με την αρθρογράφο: «Από την 1η Απριλίου τέθηκε σε ισχύ ο νέος κατώτατος μισθός, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 920 ευρώ. Συγκεκριμένα, σε σχέση με πέρσι:
- αυξήθηκε κατά 40 ευρώ για τους υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης και
- για τους εργατοτεχνίτες το ημερομίσθιο διαμορφώθηκε στα 41,09 ευρώ.
Αυτονόητο είναι ότι, η αύξησή του κατώτατου συμπαρασύρει και ανάλογες αυξήσεις σε επιδόματα και παροχές που υπολογίζονται με βάση αυτόν, όπως το επίδομα μητρότητας, ανεργίας, κ.λπ..
Ένα ερώτημα που απασχολεί έντονα τους συναδέλφους το τελευταίο διάστημα είναι το πώς θα πρέπει να δηλωθεί η εν λόγω μεταβολή στο νέο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.
Πώς δηλώνεται η αύξηση στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ
Σημειώνεται, λοιπόν, ότι, στις περιπτώσεις μεταβολής των αποδοχών των εργαζομένων, οι εργοδότες οφείλουν να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:
1. Αν η μεταβολή του μισθού οφείλεται σε συμφωνία μεταξύ εργοδότη και μισθωτού, ο εργοδότης υποχρεούται να υποβάλλει στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, σε κάθε περίπτωση πριν την πραγματοποίησή της, την «ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ», όπου θα πρέπει να επιλέξει την τιμή «Μεταβολή αποδοχών κατόπιν συμφωνίας» από τους «ΤΥΠΟΥΣ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ» της ενότητας «Ε. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ» και, μεταξύ άλλων, να συμπληρώσει τα παρακάτω υποχρεωτικά πεδία:
- «ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ», όπου συμπληρώνεται η ημερομηνία έναρξης της μεταβολής και
- «ΣΥΝΟΛΟ ΜΕΙΚΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ» και «ΩΡΟΜΙΣΘΙΟ», με τα νέα ποσά μετά τη μεταβολή.
2. Αν η μεταβολή των αποδοχών προβλέπεται από νόμο, κανονιστική πράξη ή Σ.Σ.Ε (όπως στην προκειμένη περίπτωση), ο εργοδότης οφείλει να υποβάλλει στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, μέσα σε 30 ημέρες από την πραγματοποίησή της, την «ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ», όπου θα πρέπει να επιλέξει την τιμή «Μεταβολή αποδοχών λόγω αλλαγής νομοθεσίας» από τους «ΤΥΠΟΥΣ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ» της ενότητας «Ε. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ» και, μεταξύ άλλων, να συμπληρώσει τα ακόλουθα υποχρεωτικά πεδία:
- «ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ», όπου ορίζεται η ημερομηνία έναρξης της μεταβολής και
- «ΣΥΝΟΛΟ ΜΕΙΚΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ» και «ΩΡΟΜΙΣΘΙΟ», με τα νέα χρηματικά ποσά μετά τη μεταβολή (Συνοπτικός Οδηγός Εκπλήρωσης Υποχρεώσεων Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη ΙΙ, Έκδοση 12.02.2026, σελ. 40-41).
Επομένως, γίνεται κατανοητό ότι, καταληκτική προθεσμία για την υποβολή στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ της «ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ» για την αύξηση του κατώτατου μισθού που ισχύει από 1/4/2026, είναι η 30 Απριλίου 2026.
Αξίζει να αναφερθεί ότι, σε περίπτωση που επιλεχθεί από τους «ΤΥΠΟΥΣ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ» η τιμή «Μεταβολή αποδοχών λόγω αλλαγής της νομοθεσίας», δεν απαιτείται αποδοχή από τον μισθωτό και άρα ο εργοδότης θα πρέπει να συμπληρώσει το πεδίο «ΑΠΟΔΟΧΗ ΟΥΣΙΩΔΩΝ ΟΡΩΝ» ως «Δεν απαιτείται».
Τέλος της εργασιακής εβδομάδας και για την Εβδομάδα που έρχεται, μαζί με τον Μάϊο, θα ασχοληθούμε με τα εύσημα που απέδωσε το Δ.Ν.Τ. (IMF – International Monetary Fund) στην Α.Α.Δ.Ε., ως ένα ανεξάρτητο θεσμό που μεταβάλλεται τάχιστα, όσον αφορά την υιοθέτηση τεχνικών και διαδικασιών βασιζόμενων στην τεχνική νοημοσύνη και όχι μόνο (Μελέτη ΔΝΤ: Η ΑΑΔΕ πρότυπο εκσυγχρονισμού και ψηφιακού μετασχηματισμού της φορολογικής διοίκησης).
Η πρόσφατη μελέτη του Δ.Ν.Τ. για την περίοδο 2010–2025 παρουσιάζει την ελληνική φορολογική διοίκηση ως χαρακτηριστική περίπτωση θεσμικού και τεχνολογικού εκσυγχρονισμού. Η ίδρυση της Α.Α.Δ.Ε. λειτούργησε ως σημείο καμπής, ενώ η μετατόπιση προς ένα μοντέλο διοίκησης βασισμένο σε δεδομένα, με πυρήνα το myDATA, την ηλεκτρονική τιμολόγηση, την υποβολή σε πραγματικό χρόνο και την αξιολόγηση κινδύνου, συσχετίστηκε με μετρήσιμη ενίσχυση των εσόδων και της συμμόρφωσης. Το Δ.Ν.Τ. επισημαίνει ρητά ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές συνέβαλαν σε αισθητή άνοδο του λόγου φόρων προς Α.Ε.Π. και σε σημαντική βελτίωση της επιχειρησιακής επίδοσης, όπως αποτυπώνεται σε εργαλεία διεθνούς συγκριτικής αξιολόγησης, μεταξύ των οποίων τα TADAT και ISORA (International Monetary Fund - Tax Administration Reform in Greece: Outcomes and Lessons (2010–25).
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέγραψε για την Ελλάδα VAT compliance gap (κενό Φ.Π.Α.) 11,4% το 2023, μειωμένο από 24,0% το 2019, ενώ η δημοσιογραφική αποτύπωση των πρόσφατων εκτιμήσεων της Επιτροπής αναφέρει περαιτέρω πτώση περίπου στο 9% για το 2024. Το Associated Press επίσης κατέγραψε ότι η ελληνική φορολογική διοίκηση λειτουργεί πλέον με real-time ανάλυση εκατομμυρίων συναλλαγών και αλγοριθμική στόχευση ελέγχων.
Τέλος εργασιακής εβδομάδας και ο καιρός αρχίζει να μυρίζει προχωρημένη άνοιξη. Με έναν ολόλαμπρο ήλιο σχεδόν σε όλη τη χώρα, ελπίζουμε να απολαύσετε ακόμα ένα διήμερο ξεκούρασης. Εμείς σας ευχόμαστε ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ.