07/03/25 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

ΕΦΚΑ και ασφαλιστική ικανότητα... Το χάσαμε το κορμί πατριώτη!

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Πρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Ήδη διανύουμε την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και ο καιρός μας έχει δείξει, προς το παρόν τουλάχιστον, την ανοιξιάτικη του διάθεση. Βέβαια, ο σοφός λαός δεν είναι τυχαίο ότι έχει βγάλει ουκ ολίγες καιρικές παροιμίες για τον Μάρτιο και τις διπρόσωπες διαθέσεις του, οπότε ας μην επαναπαυόμαστε. Όπως και να έχει, μπορούμε να πούμε ότι το καλοκαίρι έχει αρχίσει και επανέρχεται σιγά σιγά στις σκέψεις των καλοκαιρινών τύπων, αλλά σίγουρα μέχρι τότε εμείς έχουμε τον γνωστό αγώνα δρόμου σε ταχύτητες τελικού 100 μέτρων στους Ολυμπιακούς αγώνες, περνώντας ταυτόχρονα και τα πολλά εμπόδια που θα ξεπροβάλουν κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Φέτος, οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν αναφέρει ουκ ολίγες φορές ότι θα είναι όλα έτοιμα στην θέση τους και ότι στις 17 Μαρτίου ο κάθε φορολογούμενος της χώρας θα μπορεί να υποβάλλει τη φορολογική του δήλωση. Μάλιστα, αναφέρουν και το γνωστό «στοίχημα» που έχουν βάλει με τον εαυτό τους, αλλά και με όλους τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς του δημοσίου, σε σχέση με τον προγραμματισμό των υποβολών και ότι φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά που δεν θα απαιτηθεί καμία παράταση στον προγραμματισμό της υποβολής αφού, όπως αναφέρουν, όλα θα είναι έτοιμα από την αρχή.

Εδώ ερχόμαστε εμείς και πολύ απλά κρατάμε μικρό καλάθι σε όλα αυτά. Όχι γιατί έχουμε κάποιον λόγο να μην κρατάμε «μεγάλο» καλάθι γιατί είμαστε αντιδραστικοί, αλλά γιατί η ιστορία όλα αυτά τα χρόνια μας έχει δείξει ότι πάρα πολλά δεδομένα δεν ήταν έτοιμα στις αντίστοιχες «17 Μαρτίου». Μακάρι για φέτος να βγούμε «ψεύτες», αλλά μέχρι και πέρσι ουκ ολίγοι φορολογούμενοι δεν μπορούσαν να υποβάλλουν δήλωση μέχρι τα μέσα της διαδικασίας και ακόμη αργότερα. Τρανό και διαχρονικό παράδειγμα οι φυσιοθεραπευτές και οι μικροβιολόγοι που περίμεναν καρτερικά την βεβαίωση του clawback από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα πολλά, αλλά το προαναφερόμενο δίδυμο είναι πολύ χαρακτηριστικό.

Το κράτος, όμως, εμπιστευόμενο τις δυνάμεις του, όρισε για φέτος ενδιάμεσες ημερομηνίες υποβολής αλλάζοντας την έκπτωση της εφάπαξ πληρωμής ανάλογα με το πότε υποβλήθηκε η δήλωση του φυσικού προσώπου. Εμείς να δεχτούμε αυτό, το οποίο βέβαια σηκώνει τεράστιες κουβέντες που έχουμε ήδη κάνει πολλές φορές, όμως αν βρεθεί έστω ένας αδικημένος το κράτος θα το αναθεωρήσει και θα δώσει για όλους 4% έκπτωση; Ρητορική η ερώτηση, γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι το κράτος δεν κάνει λάθη!

Πάντως, ο Ε.Φ.Κ.Α. πιστός στα «ήθη και έθιμα του», αλλά και τις αξίες του, φρόντισε να βγάλει για συστημικούς λόγους ουκ ολίγους επαγγελματίες ως ανασφάλιστους, ενώ δεν είχαν καμία εκκρεμότητα απέναντι του. Το πρόβλημα, φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται, αλλά, επίσης, δεν είναι και η πρώτη φορά που για να λυθεί θα πρέπει να κινητοποιηθεί ο ασφαλισμένος και να πάει στον Ε.Φ.Κ.Α. για να διορθωθεί το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι σταθερό κάθε χρόνο και για αυτό ο Ε.Φ.Κ.Α. για να εξυπηρετήσει την κατάσταση δέχεται τους «προβληματικούς» επαγγελματίες χωρίς ραντεβού. Βέβαια, δεν τους δέχεται για πάντα, αφού η σχετική ανακοίνωση που αναφέρει τα ότι «σας ενημερώνουμε ότι για θέματα ασφαλιστικής ικανότητας μπορείτε να εξυπηρετήστε από τις δομές χωρίς ραντεβού έως και 31/3/2025».

Στατιστικά, τουλάχιστον στο γραφείο μας, αλλά και σε αρκετούς συναδέλφους που έχουμε επικοινωνήσει για το ζήτημα, δεν υπήρχε κανένα θέμα οφειλής, άρα θα έπρεπε η ασφαλιστική ικανότητα να ανανεωθεί αυτόματα. Ο ασφαλισμένος είχε πληρώσει κανονικά της ασφαλιστικές του εισφορές και στο Κ.Ε.Α.Ο. δεν ήταν βεβαιωμένο απολύτως τίποτα, άρα δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος να είναι ανασφάλιστος. Το πρόβλημα, όπως προαναφέραμε ήταν συστημικό και μόνο. Μάλιστα, έχουν παρατηρηθεί και περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος όχι μόνο δεν οφείλει, αλλά έχει και πιστωτικό υπόλοιπο ανοιχτό στον Ε.Φ.Κ.Α., άρα ο Ε.Φ.Κ.Α. του οφείλει και όχι ο ασφαλισμένος στον Ε.Φ.Κ.Α.. Για αυτό και η υπηρεσία για να τον τιμωρήσει τον βγάζει ανασφάλιστο, ώστε να κινητοποιηθεί και να τακτοποιηθεί το πιστωτικό υπόλοιπο.

Προφανώς και το θέμα δεν είναι λογιστικό, ούτε φοροτεχνικό, αλλά όπως πάρα πολλά ακόμα πέφτει έμμεσα στις πλάτες μας που καλούμαστε να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα. Εδώ, όμως, υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά» στην όλη υπόθεση. Το ζήτημα έχει να κάνει με υπηρεσίες υγείας που «υπόσχεται» το κράτος στον επαγγελματία που πληρώνει μέσω των εισφορών του για αυτό και όταν πάει να τις χρησιμοποιήσει μαθαίνει «βιαίως» ότι δεν έχει αυτή τη δυνατότητα γιατί το σύστημα τον βγάζει ως ανασφάλιστο. Άλλος το έμαθε όταν πήγε να γράψει φυσιοθεραπείες, άλλος όταν πήγε στον γιατρό με 40 πυρετό και ο γιατρός δεν μπορούσε να του γράψει φάρμακα, άλλος γιατί πήγε το παιδί του στο γιατρό και επίσης δεν μπορούσε να του γράψει φάρμακα, άλλος το έμαθε στο νοσοκομείο κατά την διάρκεια της νοσηλείας και γενικώς η συντριπτική πλειοψηφία το έμαθε όχι σε «κατάσταση υγείας», αλλά σε κατάσταση που χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει αυτό που πλήρωνε και πληρώνει τόσα χρόνια.

Βέβαια, ακόμα και τυχαία να το έμαθε, αυτό δεν «νομιμοποιεί» το κράτος να το κάνει. Όταν θέλεις να λέγεσαι σοβαρό κράτος που σέβεσαι τον πολίτη σου, λύνεις κάθε είδους συστημικό πρόβλημα, ειδικά αν έχει να κάνει με θέματα υγείας. Δεν μπορεί κάθε χρόνο να έχουμε τα ίδια και τα ίδια και η 28η Φεβρουαρίου να είναι ημέρα ορόσημο για τέτοιου είδους θέματα. Έγινε μία χρονιά, έγινε δεύτερη, έγινε τρίτη, αν υπάρξει και τέταρτη, μετά καταντάει να είναι προκλητική ενέργεια του κράτους απέναντι στον πολίτη του. Ειδικά όταν όλα αντιμετωπίζονται με τη γνωστή αφοπλιστική απάντηση «δεν ξέρουμε τι συμβαίνει, κάτι θα χτύπησε». Φυσικά δεν φταίει ο υπάλληλος που δίνει την εν λόγω απάντηση και αυτός μέρος της όλης ταλαιπωρίας τους συστήματος είναι. Και αυτός θέλει να ασχοληθεί με κάτι πιο παραγωγικό από το να συνδέει τα «ψιψιψίνια με τα κοκοψόψαρα» για να φτιαχτεί η ασφαλιστική ικανότητα του πολίτη που έχει πληρώσει για αυτό.

Προφανώς και δεν είναι η μοναδική περίπτωση μόνιμου παραλογισμού που χρειάζεται ανθρώπινη παρέμβαση για να συνδεθούν τα προαναφερόμενα «εργαλεία» της γνωστής παλαιάς διαφήμισης, αλλά δεν είναι και η μοναδική περίπτωση που «το χάσαμε το κορμί πατριώτη». Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια, αλλά η επανάληψη ακόμα να γίνει μήτηρ της μαθήσεως.

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους.



comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Ασφαλιστική ικανότητα, e-ΕΦΚΑ