10/01/25 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Το ξύλινο φίδι να βάλει το χέρι του...

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία και όρεξη για δημιουργικότητα σε κάθε τομέα της ζωής σας. Όπως λέει και το ελληνικό ροκ τραγούδι, τέρμα το διάλειμμα, τα κεφάλια μέσα. Βέβαια, οι περασμένες εβδομάδες θεωρούμε ότι εμπεριείχαν αρκετές ευκαιρίες για απόδραση, αφού εκτός από τα Σαββατοκύριακα είχαμε και τις επίσημες γιορτές να προστίθενται σε αυτά και έτσι να δημιουργούνται συνθήκες αποδράσεων από την καθημερινότητα. Ελπίζουμε να τις εκμεταλλευτήκατε όσο το δυνατόν περισσότερο γινόταν και να φορτίσατε τις απαραίτητες μπαταρίες.

Σύμφωνα με το κινέζικο ωροσκόπιο, το 2025 είναι το έτος του ξύλινου φιδιού και ξεκινάει από τις 29 Ιανουαρίου, που είναι η κινέζικη πρωτοχρονιά. Είναι και αυτό μία πληροφορία για το νέο έτος! Φυσικά, δεν αφήσαμε τη λογιστική και είπαμε να πιάσουμε την αστρολογία, αλλά κάθε χρόνο στις αρχές του έτους υπάρχει ένα έντονο ενδιαφέρον γύρω από τα ζώδια και την αστρολογία και έτσι είπαμε να το μοιραστούμε μαζί σας. Το 2024 ήταν το έτος του ξύλινου δράκου, οπότε φεύγουμε από τους δράκους και πάμε στα φίδια. Τώρα για το αν αυτό θα είναι καλό για τον κλάδο μας δεν μπορούμε να το προβλέψουμε, αλλά σίγουρα ξέρουμε ότι ο δράκος δεν μας αγάπησε και πολύ εμάς τους λογιστές το 2024.

Γιατί το λέμε αυτό; Δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά, αρκεί μία γρήγορη ανάγνωση στην αναλυτικότατη λογιστική ανασκόπηση της χρονιάς που έκαναν οι καλοί φίλοι και συνάδελφοι Κωνσταντίνος Κουλογιάννης και Κωνσταντίνος Γραβιάς, την οποία χαρακτήρισαν πολύ εύστοχα ως μια τρελή τρελή χρονιά. Από τα πολύ χρήσιμα αναγραφόμενα στο άρθρο-ανασκόπηση, συγκρατήσαμε το τελικό συμπέρασμα που αναγράφεται στον επίλογο του κειμένου. Το 2024 δημοσιεύθηκαν συνολικά 1476 εγκύκλιες αποφάσεις και επίσης 50 νόμοι…. Πραγματικά είναι τρομερό το νούμερο, αν υπολογίσεις μόνο και μόνο τον χρόνο που χρειάζεται κάποιος για τους διαβάσει. Δεν μιλάμε για αφομοίωση και ενημέρωση των συνεργατών και των πελατών, μιλάμε για απλή ανάγνωση. Αν πάμε στην αφομοίωση, τα επίπεδα ξεφεύγουν κατά πολύ. Το ακόμα πιο τρομερό είναι, όμως, ότι ο «δράκος» δεν ήταν ο μόνος γεμάτος χρόνος με νόμους και αποφάσεις… Κάθε χρόνο συμβαίνει ακριβώς το ίδιο φαινόμενο.

Αλλά για να μην μας πουν παραπονιάρηδες που στεκόμαστε μόνο στα νούμερα, θα επιβάλουμε μόνοι μας στους εαυτούς μας ένα ερώτημα… Άκρη βρέθηκε; Νομίζουμε ότι η απάντηση είναι τελείως ρητορική, αφού άπειρες από τις καθημερινές μας συνομιλίες, είτε μεταξύ μας σαν συνάδελφοι, είτε με τους φορολογούμενους–πελάτες μας, καταλήγουν πολλές φορές στο συμπέρασμα ότι «άκρη δεν ευρήκαμε». Το «μπορεί», το «ίσως», το «φαντάζομαι», το «ενδεχομένως» και άλλες τέτοιες παρόμοιες λέξεις έχουν μπει δυναμικά στις απαντήσεις μας όταν λαμβάνουμε ερωτήσεις γύρω από τα POS, τη διασύνδεση, τη διαβίβαση, τα myDATA, αλλά και άλλες περιπτώσεις δηλωτικού χαρακτήρα και όχι μόνο.

Η πρώτη λογιστική ευχή που μπορούμε να κάνουμε για το 2025 δεν μπορεί να είναι άλλη από την ευχή να βρεθεί επιτέλους μία άκρη. Την ίδια ευχή την επαναλαμβάνουμε κάθε χρόνο, αλλά όσο η άκρη βρίσκεται μόνο στα μάτια αυτών που δεν ασχολούνται στην πράξη και στην καθημερινότητα με τα ζητήματα, τότε δυστυχώς θα παραμένει πολύ μακριά μας και οι προαναφερόμενες λέξεις–εκφράσεις θα συνεχίσουν να μας συντροφεύουν στην επικοινωνία μας.

Μία άλλη δεύτερη μόνιμη ευχή είναι το 2025 να έχει ανάγκη για λιγότερους νόμους και λιγότερες διευκρινιστικές αποφάσεις, αλλά αν σκεφτούμε τις εκκρεμότητες από το 2024, που πολλά ζητήματα της ανασκόπησης εξακολουθούν και παραμένουν προβληματικά, θα καταλήξουμε ότι και το 2025 δεν θα σπάσει την παράδοση. Επιπλέον, αν σκεφτούμε ότι το 2025 μας φέρνει (;) και το ψηφιακό δελτίο αποστολής, τότε καταλήγουμε στο ότι το νέο έτος θα είναι πάλι πλούσιο σε νόμους και οδηγίες. Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό, τουλάχιστον το 2025 ας μας αφαιρέσει το κακό προνόμιο της ανασφάλειας της γνώσης που έχουμε κληρονομήσει τα τελευταία χρόνια σαν κλάδος. Το εν λόγω προνόμιο φυσικά δεν προκύπτει από το ότι ξαφνικά ξεχάσαμε τη δουλειά μας, αλλά προκύπτει από την πολυνομία που καταλήγει πάρα πολλές φορές σε αναπάντητα ερωτήματα, τα οποία δεν μπορεί να στα απαντήσει ούτε ο καλύτερος μάγος-λογιστής. Για να καταλάβετε τι εννοούμε, απλά και μόνο σκεφτείτε πόσες φορές έχετε κάνει την σκέψη «ρε λες να έχω χάσει κάτι και να δίνω λάθος πληροφορίες;», σκέψη η οποία γίνεται πολλές φορές ακόμα και για τα προφανή.

Κλείνοντας τις ευχές, θα κάνουμε άλλη μία για να τριτώσει το ζήτημα των ευχών, αφήνοντας τελευταία την καλύτερη. Το 2025 ευχόμαστε να βρεθεί τρόπος να ξεφύγουμε από την «παγίδα του τύπου», που έχουμε πέσει για τα καλά και να επιστρέψουμε στην νομοθεσία της ουσίας. Όπως είχαμε πει πάμπολλες φορές το περασμένο έτος, οι παλιές τυπολατρικές διατάξεις του Κ.Β.Σ. έχουν επιστρέψει στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων, δημιουργώντας μία κατάσταση προστιμοφοβίας, χωρίς να υπάρχει καμία διάθεση φοροδιαφυγής. Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις στους νόμους που τιμωρείται ένας επαγγελματίας με πάρα πολύ αυστηρά πρόστιμα γιατί δεν τήρησε τον τύπο, τιμωρία η οποία παραμένει ακόμα και αν αποδείξει ξεκάθαρα ότι δεν είχε καμία διάθεση να φοροδιαφύγει, αφού απέδωσε κανονικά το Φ.Π.Α. και τον φόρο εισοδήματος. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από τα πρόστιμα διασύνδεσης των POS με τη λιανική δεν γίνεται να υπάρξει, αφού τιμωρείται ακόμα και αυτός που εισέπραξε απόδειξη λιανικής που εξέδωσε από το POS που έχει κρατήσει για να εξυπηρετεί τη χονδρική. Η εν λόγω φοβία, όμως, πολλές φορές φέρνει ταυτόχρονα και δυσλειτουργία στις επιχειρήσεις, αφού πολλές φορές έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με προβλήματα δικτύου, διαβίβασης, κ.λπ., τα οποία επαναφέρουν στην επιφάνεια τη φοβία για τα υπέρογκα πρόστιμα, η οποία κατ’ επέκταση δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργεία της επιχείρησης και πάει λέγοντας.

Κλείνοντας το σημερινό μας άρθρο, θα θέσουμε τρία βασικά ερωτήματα ποικίλου είδους.

1ον Γιατί να πρέπει να αποφασίσει κάποιος δεσμευτικά για όλο το υπόλοιπο έτος ασφαλιστική κλάση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου και μετά να «κατηγορείται» που δεν επέλεξε υψηλότερη;

2ον Γιατί θα πρέπει τα ζευγάρια να αποφασίσουν δεσμευτικά έως τις 28 Φεβρουαρίου κάθε έτους αν θα κάνουν κοινή ή χωριστή δήλωση, ενώ η πραγματική ανάγκη χωριστής δήλωσης μπορεί να προκύψει αργότερα;

3ον Γιατί όλες οι υπηρεσίες, δημόσιες και ιδιωτικές, να καλύπτουν τις δικές τους «ανασφάλειες» με τη φράση «μίλα με τον λογιστή σου» για πράγματα που στην συντριπτική πλειοψηφία δεν είναι λογιστική εργασία; Σημείωση: Αυτή η ερώτηση ήταν αυθόρμητη και δημιουργήθηκε προ 2 λεπτών μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με έναν πελάτη, αλλά αλήθεια πόσες φορές να έχει γίνει άραγε;

Καλή χρονιά σε όλους (και πάλι) και καλό Σαββατοκύριακο.



comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Νομοι, Εγκύκλιοι, Λογιστές-φοροτεχνικοί, Χωριστές δηλώσεις συζύγων