Μια εύθραυστη ελληνική οικονοµία που δεν επιτυγχάνει τον στρατηγικό στόχο της οικονοµικής και κοινωνικής σύγκλισης µε τον µέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρνει «στο φως» η εµβριθής ανάλυση που παρουσιάζουν στο Epsilon7 οι έγκριτοι οικονοµολόγοι κ.κ. Σάββας Ροµπόλης και Βασίλης Μπέτσης, µε αφορµή τις παραδοχές και τις προβλέψεις της κυβέρνησης που περιέχονται στο προσχέδιο του προϋπολογισµού.
Μέσα από βαθιά και συγκριτική µελέτη των αριθµοδεικτών και των ποσοτικών δεδοµένων σε Ελλάδα και Ευρώπη, οι δύο εξειδικευµένοι σε θέµατα οικονοµικής πολιτικής, απασχόλησης και κοινωνικής ασφάλισης καθηγητές του Παντείου Πανεπιστηµίου αναδεικνύουν µία σειρά από «άγνωστα» ή εντέχνως αποσιωπηµένα στοιχεία, που αποκαλύπτουν όλη την αλήθεια για κοµβικά ζητήµατα, όπως η άνοδος του Α.Ε.Π., οι αιτίες αύξησης του πληθωρισµού, οι λόγοι µείωσης της ανεργίας και πολλά άλλα. Χαρακτηριστικά, επισηµαίνουν ότι, στη διαχρονική εξέλιξη του κατά κεφαλή Α.Ε.Π. σε ονοµαστικές τιµές παίζει ρόλο και η µείωση του πληθυσµού στη χώρα, τονίζοντας ότι «το Α.Ε.Π. στη χώρας µας πράγµατι έχει αυξηθεί κατά 20,2% την περίοδο 2019-2023 σε τρέχουσες τιµές, όµως σε πραγµατικές τιµές έχει αυξηθεί µόλις 5,9%». Μάλιστα, υπογραµµίζουν πως σύµφωνα µε την τελευταία µελέτη της Eurostat (15/10/24) «η Ελλάδα παρουσιάζει τη µεγαλύτερη µείωση σε σχέση µε το 2010 στο διάµεσο εισόδηµα σε πραγµατικούς όρους κατά 28,4%, ενώ στην Ευρώπη παρατηρήθηκε αύξηση κατά 18,5%»
Δραµατικές είναι οι εκτιµήσεις τους για τις επιπτώσεις του δηµογραφικού προβλήµατος στους ρυθµούς ανάπτυξης και στο ασφαλιστικό. Ο µειωµένος αριθµός γεννήσεων τις επόµενες δεκαετίες «θα οδηγήσει στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 67 έτη το 2023 στα 72,5 έτη το 2070 και ο µέσος συντελεστής αναπλήρωσης θα µειωθεί από το 70% στο 53%», είναι η σοκαριστική τους πρόβλεψη. Ποια είναι η µέση σύνταξη που θα λαµβάνει, κατά τους υπολογισµούς των Ροµπόλη – Μπέτση, ο σηµερινός νέος 30 ετών σε 40 χρόνια; 950 ευρώ µεικτά (κύρια και επικουρική), ενώ σήµερα παίρνει συνολικά 1030 ευρώ…
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύµφωνα µε τους κυρίους Ροµπόλη και Μπέτση, η Έκθεση Ντράγκι αναδεικνύει το χαµηλό επίπεδο παραγωγικότητας της ευρωπαϊκής οικονοµίας και το διευρυνόµενο χάσµα παραγωγικότητας που την χωρίζει από τις Η.Π.Α..
Προειδοποιούν, µάλιστα, πως ο ευρωπαϊκός κοινός δανεισµός που προτείνει η Έκθεση αποτελεί µία λύση, διότι «σε διαφορετική περίπτωση η Ευρώπη δεν θα αποφύγει να συναντηθεί, στο πλαίσιο του διεθνούς καταµερισµού εργασίας, µε την οικονοµική και κοινωνική περιθωριοποίηση κατά τις επόµενες δεκαετίες».
Δείτε αναλυτικά όσα είπαν στο περιοδικό Epsilon7 τ. Νοεμβρίου οι κ. κ. Σάββας Γ. Ρομπόλης, Ομ. Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου και Βασίλειος Γ. Μπέτσης, Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου.