31/07/24 | Αρχική > Αρθρογραφία > Εργατικά και Πρακτικά

Το πλαίσιο συμψηφισμού ποσού υπέρτερου του νόμιμου, με προσαυξήσεις νυχτερινών, Κυριακών και αμοιβή υπερεργασίας

1. Προσαυξήσεις νυχτερινών και Κυριακών και αμοιβή υπερεργασίας

Οι προσαυξήσεις:

  • 25% της νυχτερινής εργασίας κατά τα οριζόμενα στην Υ.Α.18310/1946 και
  • 75% της εργασίας κατά την ημέρα της Κυριακής κατά τα οριζόμενα στην Υ.Α.8900/1946, υπολογίζονται με βάση τις νόμιμες αποδοχές και όχι τις συμφωνηθείσες (καταβαλλόμενες). Βέβαια, με βάση την αρχή της εύνοιας υπέρ του μισθωτού είναι δυνατόν να υπολογίζονται και επί των συμφωνηθεισών αποδοχών.

Αντίθετα ο υπολογισμός της προσαύξησης της υπερεργασίας, όπως και της υπερωρίας γίνεται με βάση τις συμφωνηθείσες (καταβαλλόμενες) αποδοχές.

Ως καταβαλλόμενο ωρομίσθιο νοείται το τμήμα του μισθού ή του ημερομισθίου, το οποίο αναλογεί σε κάθε ώρα εργασίας, κατά τις ημέρες απασχόλησης σε υπερεργασία ή σε υπερωριακή εργασία, με βάση τις συμφωνίες ή τις διατάξεις που κατά το χρόνο αυτό ισχύουν. Δεν ερευνάται, δηλαδή, το ύψος των τακτικών αποδοχών του μισθωτού υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Ενδιαφέρει μόνο το κατά τον κρίσιμο χρόνο οφειλόμενο και καταβαλλόμενο ωρομίσθιο, στο οποίο δεν περιλαμβάνονται πρόσθετες τακτικές παροχές, που δεν καταβάλλονται κατά το χρόνο που ο εργαζόμενος παρέχει υπερεργασία ή υπερωριακή εργασία. Η άποψη αυτή ενισχύεται και επιβεβαιώνεται από τη διάταξη του άρθρου 4 της άνω από 26.2.1975 Ε.Γ. Σ.Σ.Ε., κατά την οποία «εάν...αι ώρες απασχολήσεως του μισθωτού εμπίπτουν εις τα όρια της νυκτερινής εργασίας ή της εργασίας κατά Κυριακάς και εξαιρεσίμους, εκτός του ωρομισθίου οφείλονται και αι προσαυξήσεις περί ών οι υπ` αριθ. 8900/1946, 18310/1946 και 25825/1951 αποφάσεως των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας».

Επομένως, μόνο αν η υπερεργασία ή η υπερωριακή απασχόληση συμπίπτει με παροχή εργασίας κατά την Κυριακή ή άλλη αργία ή κατά νύκτα συνυπολογίζονται οι προσαυξήσεις 75% ή 25% αντίστοιχα (`Αρειος Πάγος 1349/2002).

Διαφορετική ερμηνεία θα κατέληγε σε διπλό υπολογισμό των προαναφερόμενων προσαυξήσεων, μία φορά κατά τον καθορισμό της αμοιβής του ωρομισθίου και μία φορά κατά την προσαύξησή της, τέτοιος, όμως, διπλός υπολογισμός δεν προκύπτει από τις κείμενες διατάξεις (`Αρειος Πάγος 5/1999).

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5 της από 26.2.1975 Εθνικής Γενικής Συλλογικής Συμβάσεως Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.), η οποία κυρώθηκε με τον Ν.133/1975, σε συνδυασμό με την παρ. 1 του άρθρου 55 του Ν.4808/2021 , ο υπολογισμός του ωρομισθίου για την αμοιβή και τη προσαύξηση της υπερωριακής εργασίας βρίσκεται από την διαίρεση του κλάσματος (6:25) των πάσης φύσεως μηνιαίων τακτικών αποδοχών, με το συμβατικό αριθμό των ωρών της εβδομαδιαίας εργασίας που ισχύουν εκάστοτε, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η αμοιβή και προσαύξηση για τη υπερεργασία (`Αρειος Πάγος 354/1983). Στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου για συμβατικό εβδομαδιαίο ωράριο 40 ωρών, το ωρομίσθιο διαμορφώνεται όσον αφορά:

  • τους έμμισθους υπαλλήλους στο (6/25) x (1/40)= 0,006 του καταβαλλόμενου μηνιαίου μισθού και
  • τους ημερομίσθιους εργατοτεχνίτες στο (6/40) του καταβαλλόμενου ημερομισθίου. Το ωρομίσθιο αυτό ισχύει τόσο για την αμοιβή και την προσαύξηση της υπερωρίας, όσο και της υπερεργασίας. Κατά συνέπεια, επί υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης, η κύρια αμοιβή, καθώς και οι προσαυξήσεις 20% όσον αφορά την υπερεργασία, 40% ή 60% όσον αφορά τις νόμιμες υπερωρίες και 80% τις κατ΄ εξαίρεση υπερωρίες, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 10 του άρθρου 74 του Ν 3863/2010 , υπολογίζονται επί του καταβαλλομένου ωρομισθίου του μισθωτού.

2. Νόμιμος ο συμψηφισμός ποσού υπέρτερου του νομίμου, με αμοιβές υπερεργασίας, προσαυξήσεις νυχτερινών και Κυριακών

Αν με την ατομική σύμβαση εργασίας συμφωνήθηκε μισθός μεγαλύτερος από εκείνον που προκύπτει από το άθροισμα του βασικού μισθού και των κάθε φύσεως επιδομάτων, που προβλέπονται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας ή διαιτητική απόφαση και έχει περιληφθεί όρος ότι κάθε άλλη παροχή θα καλύπτεται από τις καταβαλλόμενες πέραν των νομίμων αποδοχές, ο όρος αυτός είναι ισχυρός και ο μισθωτός δεν δικαιούται πέραν από το μισθό που συμφωνήθηκε άλλο επίδομα, γιατί αυτό υπερκαλύπτεται από τις αποδοχές που συμφωνήθηκαν. Αυτό ισχύει όχι μόνο για επιδόματα που υπήρχαν κατά το χρόνο της ατομικής σύμβασης, αλλά και τα μελλοντικά, δηλαδή εκείνα που θεσπίσθηκαν μετά την κατάρτιση της συμβάσεως στην οποία προβλέφθηκε με ειδικό όρο ο καταλογισμός τους στον υπέρτερο μισθό, που συμφωνήθηκε για την περίπτωση μελλοντικής καθιερώσεως τους. Το κύρος δε της ατομικής αυτής συμφωνίας, εφ΄ όσον δεν θίγονται τα ελάχιστα όρια αποδοχών που έχουν θεσπισθεί με τη συλλογική σύμβαση ή διαιτητική απόφαση, δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση (Α.Π. 1458/1984). Περαιτέρω, αν ο μισθός της ατομικής συμβάσεως είναι ανώτερος από το μισθό της Σ.Σ.Ε. και στη συνέχεια ακολουθήσει νέα Σ.Σ.Ε., που αυξάνει το μισθό της προηγούμενης Σ.Σ.Ε., τότε εφ΄ όσον ο συμβατικός μισθός καλύπτει την αύξηση της νέας Σ.Σ.Ε. δεν αυξάνονται οι αποδοχές του μισθωτού (Εφετείο Αθηνών 2139/1996).

Επιτρέπεται μετά από προηγούμενη συμφωνία των μερών ο συμψηφισμός (καταλογισμός) στις υπέρτερες των νομίμων καταβαλλόμενες αποδοχές, των αξιώσεων του μισθωτού:

  • για αμοιβή λόγω παροχής υπερεργασίας και
  • για προσαύξηση αμοιβής λόγω εργασίας κατά τις Κυριακές ή κατά τη νύκτα και εξαιρέσιμες εορτές (`Αρειος Πάγος 220/2007, Mονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών 3714/2014).

Δεν απαγορεύεται η συνομολόγηση συμφωνίας καταλογισμού στις καταβαλλόμενες, υπέρτερες των νομίμων, αποδοχές, όσων προσαυξήσεων δικαιούται ο μισθωτός για πρόσθετη απασχόλησή του λόγω υπερεργασίας ή ιδιόρρυθμης υπερωρίας (`Αρειος Πάγος 361/2020, 180/2015, 1254/2013, 1574/ 2022).

Απαγορεύεται, εν προκειμένω, μόνον ο εκ μέρους του εργοδότη μονομερής καταλογισμός των τυχόν καταβαλλόμενων, υπέρτερων των νομίμων αποδοχών προς τις οφειλόμενες προσαυξήσεις από την παρασχεθείσα εργασία κατά τις Κυριακές, τις εξαιρετέες ημέρες και τις νύκτες. Αντίθετα, δεν απαγορεύεται η συνομολόγηση μεταξύ εργοδότη και μισθωτού ότι με τις καταβαλλόμενες, υπέρτερες των νομίμων αποδοχές θα καλύπτεται και κάθε προσαύξηση, η οποία ήθελε προκύψει από την παροχή εργασίας κατά τις Κυριακές, κ.λπ., κατά τη διάρκεια της σύμβασης. Μια τέτοια συμφωνία, περί καταλογισμού των υπέρτερων αποδοχών στις τυχόν οφειλόμενες προσαυξήσεις για επί πλέον εργασία (πλην νομίμων ή παρανόμων/ κατ΄ εξαίρεση υπερωριών, η οποία κατά τα άνω είναι άκυρη), δεν αντίκειται στην εκ των διατάξεων των άρθρων 3, 174, 664 και 679 του Α.Κ. συναγόμενη αρχή, κατά την οποία είναι άκυρη κάθε σύμβαση μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου υποκρύπτουσα παραίτηση του τελευταίου από νόμιμες αξιώσεις του (`Αρειος Πάγος 754/2014), εφόσον ο μισθωτός, με τη συμφωνία αυτή, λαμβάνει τα οριζόμενα από τις νομοθετικές ή συλλογικές, κανονιστικές ρυθμίσεις, ελάχιστα όρια αποδοχών και προσαυξήσεων (Ολομέλεια `Αρειου Πάγου 87/1971, `Αρειος Πάγος 930/1990, 1645/2018, 180/2015). Ομοίως, σύμφωνα με την προαναφερθείσα αρχή, ο εργοδότης που καταβάλλει συμβατικές αμοιβές ανώτερες από τις νόμιμες, με βάση συμφωνία καταλογισμού της επί πλέον διαφοράς, με μελλοντικές απαιτήσεις κατά τα Σάββατα επί πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας (κατά τα άρθρα 904 του Α.Κ.), διατηρεί πάντοτε το δικαίωμα να εφαρμόσει την έγκυρη αυτή σύμβαση, δεσμευόμενος μόνο να μη περιορίσει μονομερώς το συμβατικό μισθό (`Αρειος Πάγος 1534/2004). Σε περίπτωση που καταρτίζεται μεταξύ των μερών η κατά τα προαναφερθέντα συμφωνία περί καταλογισμού των τυχόν αξιώσεων του μισθωτού από διάφορες αιτίες στις καταβαλλόμενες υπέρτερες των νομίμων αποδοχές, δεν απαιτείται για την εγκυρότητα της συμφωνίας ο προσδιορισμός των επί μέρους ποσών ανά μήνα (πέραν των οφειλομένων νομίμων αποδοχών), που αντιστοιχεί σε κάθε μία από τις επί μέρους αξιώσεις του μισθωτού για παροχή υπερεργασιακής νυκτερινής, κ.λπ. εργασίας, ο οποίος μάλιστα κατά το χρόνο κατάρτισης της σχετικής συμφωνίας είναι συνήθως άδηλος, εξαρτώμενος από τις μέλλουσες να ανακύψουν ανάγκες της επιχείρησης για την παροχή της εν λόγω εργασίας σε συγκεκριμένο χρόνο στο μέλλον, ούτε τούτο συνιστά στοιχείο του ορισμένου της προβαλλόμενης από τον εργοδότη σχετικής ένστασης καταλογισμού, οσάκις το σύνολο των εν λόγω αξιώσεων του μισθωτού για τις πιο πάνω αιτίες υπερκαλύπτεται από τις καταβαλλόμενες, πέραν των νομίμων, υπέρτερες αποδοχές (`Αρειος Πάγος 1574/2022).

3. Υπόδειγμα όρου ατομικής σύμβασης εργασίας με δικαίωμα σχετικού συμψηφισμού

Κατωτέρω παρατίθεται σχετικός όρος συμψηφισμού των αξιώσεων του μισθωτού για πρόσθετες αμοιβές με τις υπέρτερες των νομίμων καταβαλλόμενες αποδοχές, που μπορεί να συμπεριληφθεί σε ατομική σύμβαση εργασίας:

«Συμφωνείται ο καταλογισμός (συμψηφισμός) στις υπέρτερες των νομίμων καταβαλλόμενες αποδοχές των αξιώσεων του μισθωτού, για αμοιβή λόγω παροχής υπερεργασίας, για προσαύξηση αμοιβής λόγω εργασίας κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες εορτές. Επίσης, συμφωνείται ο καταλογισμός (συμψηφισμός) στις υπέρτερες των νομίμων καταβαλλόμενες αποδοχές, των αξιώσεων του μισθωτού για αμοιβή λόγω επιδομάτων που τυχόν θα δικαιούται βάσει όρου συλλογικής ρύθμισης, νόμου, υπουργικής απόφασης, κ.λπ.. Εφ΄ όσον ο κατά τα ανωτέρω συμφωνηθείς μισθός είναι ανώτερος από εκείνον που προκύπτει από το άθροισμα του βασικού μισθού και των πάσης φύσεως επιδομάτων, τα οποία προβλέπονται με κανονιστική ισχύ από συλλογική σύμβαση εργασίας (Σ.Σ.Ε.) ή ίσης ισχύος διαιτητική απόφαση (Δ.Α.) και τα οποία περιλαμβάνονται στον κατά τη συμφωνία καταβλητέο υπέρτερο μισθό, κατισχύει ο όρος αυτός της ατομικής συμβάσεως και ο μισθωτός δεν δικαιούται πέραν του συμφωνημένου μισθού άλλο επίδομα, διότι τούτο υπερκαλύπτεται από τις συμφωνημένες υπέρτερες αποδοχές, στις οποίες, κατά τα συνομολογηθέντα, και εμπεριέχεται. Αυτό ισχύει όχι μόνο για υφιστάμενα επιδόματα ως προς τον χρόνο της κατάρτισης της ατομική σύμβασης, αλλά και για τα μελλοντικά επιδόματα, δηλαδή για εκείνα που τυχόν θεσπισθούν μετά την κατάρτιση της».

4. Δυνατότητα συμψηφισμού ποσού υπέρτερου του νομίμου, με προσαυξήσεις λόγω άρσης αναστολής των ωριμάνσεων

Με τις ρυθμίσεις του άρθρου 33 του Ν.5043/2023, προβλέπεται η δυνατότητα συμψηφισμού του ποσού του υπέρτερου του νομίμου, με τις προσαυξήσεις λόγω άρσης της αναστολής των ωριμάνσεων. Ειδικότερα, με την εν λόγω διάταξη ορίζεται ότι, αν οι καταβαλλόμενες τακτικές αποδοχές είναι υπέρτερες των νόμιμων αποδοχών, οι αυξήσεις, οι προσαυξήσεις και τα ποσά εν γένει που προκύπτουν από την αναγνωριζόμενη προϋπηρεσία λόγω άρσης της αναστολής των ωριμάνσεων, συμψηφίζονται με τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ καταβαλλόμενων και νόμιμων αποδοχών, με την καταβολή της οποίας εξοφλούνται ολοσχερώς ή μερικώς.

Παράδειγμα: Υπάλληλος συμφωνήθηκε να αμείβεται βάσει όρου ατομικής σύμβασης με μηνιαίο μισθό ύψους 1.200,00, ενώ οι νόμιμες αποδοχές του καθορίζονται βάσει του νόμιμου νομοθετημένου μισθού. Εμφανίζει χρόνο προϋπηρεσίας διανυθέντα μέχρι 14/2/2012, που αντιστοιχεί σε 8 έτη και 11 μήνες πλήρους απασχόλησης.

Οι νόμιμες μηνιαίες αποδοχές του έως 31/1/2024 διαμορφώνονται ως εξής:

  • Bασικός μισθός = 780,00 ευρώ
  • Επίδομα τριετιών: 2x 78,00 = 156,00 ευρώ
  • Σύνολο πλήρους μηνιαίου μισθού = 936,00 ευρώ

Από 1/2/2024, οπότε και θα έχει συμπληρώσει μια τρίτη ολόκληρη τριετία (8 έτη και 11 μήνες έως 14/2/2012 συν 1 μήνας από 1/1/2024 - 31/1/2024), αν και εφόσον θα συνεχίζει να απασχολείται, θα δικαιούται μιας επιπλέον τριετίας (τρεις τριετίες), οπότε και οι νόμιμες αποδοχές του θα διαμορφώνονται ως εξής:

  • Bασικός μισθός = 780,00 ευρώ
  • Επίδομα τριετιών: 3x 78,00 = 234,00 ευρώ
  • Σύνολο πλήρους μηνιαίου μισθού = 1.014,00 ευρώ

Με δεδομένο ότι οι συμφωνηθείσες μηνιαίες αποδοχές (1.200,00 €) υπέρκεινται των νομίμων (1.014,00 €), θα εξακολουθήσει να αμείβεται με τις αποδοχές αυτές ύψους 1.200,00 € και μετά την 31η Ιανουαρίου 2024.

5. Συμψηφισμός με Επιδόματα εορτών

Έχει κριθεί από τα δικαστήρια (`Αρειος Πάγος 392/2005 και 1352/2009) ότι είναι έγκυρη η συμφωνία κατά την οποία με τον καταβαλλόμενο υπέρτερο του νομίμου θεσπιζομένου μισθό καλύπτεται και η αμοιβή για τα επιδόματα εορτών. Η συμφωνία αυτή, βάσει της οποίας δια του επί πλέον ποσού θα καλύπτεται και η υποχρέωση της επιχείρησης για καταβολή των δώρων εορτών Πάσχα και Χριστουγέννων ως μη απαγορευμένη από το νόμο, είναι καθ΄ όλα έγκυρη και ισχυρή (Εφετείο Αθηνών 436/2001).

Η καταβολή δώρων εορτών εντός του έτους όταν γίνεται τμηματικά, κατά την άποψη του Υπουργείου Εργασίας, δεν παρέχει ασφάλεια δικαίου για τον εργαζόμενο, με το αιτιολογικό ότι ο νομοθέτης αφενός καθορίζει επακριβώς τη δήλη ημέρα καταβολής των δώρων εορτών και αφετέρου ορίζει με βάση ποιες αποδοχές υπολογίζονται αυτά, γεγονός που σημαίνει ότι αν προκαταβληθούν τμηματικά τα δώρα δεν θα υπάρχει η ασφαλής γνώση επί ποιων αποδοχών θα πρέπει υπολογισθούν.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι, στην περίπτωση αυτή, τα ελεγκτικά όργανα του Ι.Κ.Α. είναι δυνατόν να μην αναγνωρίσουν την συμφωνία αυτή περί συμψηφισμού των επιδομάτων (δώρων) εορτών με τον συμφωνηθέντα (καταβαλλόμενο), υπέρτερο του νομίμου θεσπιζομένου μισθό και να προβούν σε καταλογισμό πρόσθετων εισφορών.

6. Μη νόμιμος ο συμψηφισμός με αμοιβή υπερωρίας

Είναι δυνατός ο συμψηφισμός αποδοχών εργαζομένου στις υπέρτερες καταβαλλόμενες των νομίμων με σχετική συμφωνία των μερών, αλλά απαγορεύεται να καλύπτει την παρεχόμενη υπερωριακή απασχόληση. Δεν χωρεί, επίσης, συμψηφισμός της επί πλέον ημερήσιας εργασίας με τις ολιγότερες ώρες εργασίας άλλης ημέρας, εντός της αυτής ή και άλλης εβδομάδος. Θεωρείται, όμως, έγκυρη η συμφωνία ότι θα προκαταβάλλεται στον εργαζόμενο ορισμένο χρηματικό ποσό, επί πλέον του μισθού του, προς εξόφληση των αξιώσεών του για συγκεκριμένη υπερωριακή εργασία αυτού.

Ειδικότερα, δεν συμψηφίζονται στις μεγαλύτερες των νομίμων αποδοχές οι αξιώσεις για αμοιβή ή αποζημίωση από την παροχή υπερωριακής εργασίας και κάθε συμφωνία για το συμψηφισμό των αξιώσεων αυτών είναι άκυρη (`Αρειος Πάγος 220/2007). Ειδικότερα, κατά τη διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 8 του Ν.Δ. 4020/1959, είναι άκυρη η συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου, βάσει της οποίας οι όποιες αξιώσεις αποδοχών από υπερωριακή απασχόληση θα καλύπτονται από τις υπέρτερες μισθολογικές αποδοχές που λαμβάνει ο εργαζόμενος. Συνεπώς, απαγορεύεται ο καταλογισμός (συμψηφισμός) υπερωριακής αμοιβής με υπέρτερες των νομίμων καταβαλλόμενες αποδοχές (`Αρειος Πάγος 274/1989).

Όμως, είναι έγκυρη η συμφωνία περί προκαταβολής της αποζημιώσεως για συγκεκριμένη μελλοντική υπερωριακή εργασία και καταλογισμού της προκαταβληθείσας στην αμοιβή για την πράγματι παρασχεθείσα εργασία (`Αρειος Πάγος 1269/2005 και 1520/2003). Επεξηγηματικά, θεωρείται έγκυρη η συμφωνία ότι θα προκαταβάλλεται στον εργαζόμενο ορισμένο χρηματικό ποσό, επί πλέον του μισθού του, προς εξόφληση των αξιώσεών του για συγκεκριμένη υπερωριακή εργασία αυτού και για να μην υπάρξει αμφισβήτηση σε τυχόν εργατική διαφορά, προτείνεται να μην είναι σταθερό κάθε μήνα το ποσό της οριζόμενης προκαταβολής.

7. Η εξοφλητική απόδειξη (εκκαθαριστικό σημείωμα μισθοδοσίας) θα πρέπει να είναι αναλυτική

Όπως αναλυτικά έχει περιγραφεί στο παρόν άρθρο, επιτρέπεται μετά από προηγούμενη συμφωνία των μερών ο συμψηφισμός (καταλογισμός) στις υπέρτερες των νομίμων καταβαλλόμενες αποδοχές των αξιώσεων του μισθωτού:

  • για αμοιβή λόγω παροχής υπερεργασίας και
  • για προσαύξηση αμοιβής λόγω εργασίας κατά τις Κυριακές ή κατά τη νύκτα και εξαιρέσιμες εορτές (`Αρειος Πάγος 220/2007, Mονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών 3714/2014).

Η εξοφλητική απόδειξη (εκκαθαριστικό σημείωμα μισθοδοσίας) θα πρέπει να είναι αναλυτική και πιο συγκεκριμένα να αναφέρει τα επί μέρους ποσά, τα οποία απαρτίζουν τις καταβληθείσες αποδοχές του εργαζομένου, καθώς επίσης και τις αιτίες καταβολής τους.

H εξοφλητική απόδειξη, η οποία δεν είναι αναλυτική, δεν καθορίζει δηλαδή τις οφειλόμενες και τις καταβληθείσες τελικά αποδοχές του εργαζομένου, είναι αόριστη και δεν λαμβάνεται υπόψη από το δικαστήριο (`Αρειος Πάγος 24/2000).

Συνεπώς, είναι καθ΄ όλα σύννομο το πλαίσιο στην περίπτωση που:

  • υπάρχει σχετικός όρος στην ατομική σύμβαση εργασίας ενός μισθωτού για δυνατότητα συμψηφισμού στις υπέρτερες των νομίμων καταβαλλόμενες αποδοχές, των αξιώσεων του μισθωτού για προσαύξηση αμοιβής λόγω εργασίας κατά τις Κυριακές ή κατά τη νύκτα και εξαιρέσιμες εορτές, κ.λπ.,
  • στο εκκαθαριστικό σημείωμα της μισθοδοσίας γίνεται αναλυτική καταγραφή των οφειλόμενων αποδοχών, συμπεριλαμβανομένων και των προσαυξήσεων που αφορούν νυχτερινή, Κυριακάτικη εργασία και
  • στο αναλυτικό εκκαθαριστικό μισθοδοσίας προκύπτει ότι οι καταβαλλόμενες αποδοχές είναι τουλάχιστον ίσες ή και μεγαλύτερες των οφειλομένων νομίμων αποδοχών.

Μέσω των εκκαθαριστικών σημειωμάτων καθίσταται δυνατή η επαλήθευση τυχόν οικονομικών απαιτήσεων εργαζομένου σε εν γένει εργατική διαφορά, σε συνδυασμό με τα δηλωθέντα στοιχεία στο Π.Σ. Εργάνη (ωράρια εργασίας, δηλωθείσες ώρες υπερωρίας, κ.λπ.), καθώς και τα στοιχεία της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας όταν γενικευθεί η εφαρμογή της.

Τέλος, στο πλαίσιο της κατηγοριοποίησης των παραβάσεων και του καθορισμού του ύψους των προστίμων που επιβάλλονται από τους Επιθεωρητές Εργασίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση αριθμ. 80016/2022 (ΦΕΚ Β΄ 4629/1-9-2022), η μη χορήγηση εκκαθαριστικών σημειωμάτων αποδοχών λογίζεται ως υψηλή παράβαση, που επισύρει πρόστιμο από 1.000,00 ευρώ έως 4.000,00 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται στον ελεγχόμενο τόπο εργασίας.


Το κείμενο αποτελεί απόσπασμα από το ομότιτλο άρθρο του κ. Πέτρου Ραπανάκη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μαΐου 2024 του περιοδικού Epsilon7. Στο πλήρες άρθρο, μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά και σε σχετικά παραδείγματα, όπως υπολογισμός αποδοχών με συμφωνηθέντα μισθό και υπολογισμός αποδοχών ημερομισθίων με συμφωνηθέν ημερομίσθιο.



comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Υπερωρία, Υπερεργασία, Προσαυξήσεις, Εργασία την Κυριακή, Επίδομα εορτών