12/07/24 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Τι έχεις Γιάννη; Τι είχα πάντα

Καλησπέρα σε όλους..

Στη μίνι σύσκεψη που κάνουμε κάθε πρωί στο γραφείο, με τον Ηλία Χατζηγεωργίου, σήμερα αποφασίσαμε αντί να αναπτύξουμε κάποιο συγκεκριμένο θέμα, να αναφερθούμε στη χθεσινή συνάντηση που είχε η διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών με τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χ. Δήμα. Η σημερινή, λοιπόν, ανταλλαγή απόψεων έχει διπλό σκοπό, πρώτον να παραθέσει τα θέματα που τέθηκαν με το υπόμνημα στον κύριο υφυπουργό, το οποίο κοινοποιήθηκε στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και στον διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. και δεύτερον να ενημερώσει για την συζήτηση που ακολούθησε.

Εκτός από κάποια κλαδικά θέματα, που αφορούν συγκεκριμένους κλάδους (εκτελωνιστές, διαμεσολαβητές, κ.λπ.), το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης στάθηκε στα προβλήματα που απασχολούν σήμερα τους λογιστές – φοροτέχνες.

Πριν ξεκινήσουμε να αναφερόμαστε στο πρόβλημα που λέγεται «φορολογικές δηλώσεις» και στο οποίο θα αναφερθούμε παρακάτω, αναφερθήκαμε στο πρόβλημα της ασθένειας και της λοχείας, πάγιο αίτημα των λογιστών – φοροτεχνών και ζητήθηκε να έχουν και αυτοί το δικαίωμα, αν και το απευχόμαστε, να αρρωστήσουν. Ακόμη, αναφερθήκαμε στο ότι ο μήνας Αύγουστος θα πρέπει να είναι μήνας ανάπαυσης και ξεκούρασης για όλους τους συναδέλφους, όπως συμβαίνει σε μια σειρά από άλλους κλάδους (δικηγόροι/συμβολαιογράφοι). Εξάλλου, δεν ζητάμε και άδεια καθηγητών ή δασκάλων!

Σίγουρα δεν θα μπορούσε να λείψει από τη συζήτηση το πρόβλημα της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, όπως επίσης και το ότι υπάρχουν περιοχές στη χώρα όπου δεν υπάρχει το απαραίτητο δίκτυο ίντερνετ, ώστε αυτό να μπορέσει να λειτουργήσει. Και βέβαια για τις επιχειρήσεις η λογική ότι δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα όταν υπάρχει ανωτέρα βία, θα πρέπει να διευκρινιστεί τι σημαίνει «ανωτέρα βία». Ζητήθηκε να διευκρινιστεί πότε αυτή υπάρχει και επειδή συζητήθηκε ότι θα πρέπει να ενημερώνουν οι επιχειρήσεις τις αρμόδιες υπηρεσίες, του ζητήθηκε να υπάρχει εναλλακτικός τρόπος ενημέρωσης, π.χ. μέσω email ή μηνύματος, μιας και δύσκολα θα βρεις υπηρεσία που να απαντάει στο τηλέφωνο ή θα δέχεται ουσιαστικά να σε δει διά ζώσης.

Αντίστοιχη συζήτηση έγινε και για τους παρόχους και τη δυνατότητα, η οποία υπάρχει σήμερα, να πραγματοποιήσουν τη διασύνδεση, η οποία μέχρι στιγμής μόνο προβλήματα δημιουργεί. Αναφερθήκαμε, λοιπόν, ότι δεν μπορεί να υπάρχει πάνω από την επιχείρηση η Δαμόκλειος Σπάθη των υπέρογκων προστίμων και μάλιστα σε μια περίοδο που η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δεν είναι και στα καλύτερα της. Όπως είπαμε και σε προηγούμενα άρθρα, είναι καταστροφικό να επιστρέψουμε στην εποχή του τύπου που τιμωρείται με υπέρογκα πρόστιμα. Βέβαια, μας ανακοινώθηκε ότι μέχρι σήμερα δεν επιβάλλονται πρόστιμα, αλλά κάποια στιγμή, στο άμεσο μέλλον, θα ξεκινήσουν και αυτά…

Επίσης, από την όλη συζήτηση δεν θα μπορούσαν να μείνουν εκτός οι εργαζόμενοι στα λογιστικά - φοροτεχνικά γραφεία και όχι μόνο. Ζητήθηκε να ξανά ελεγχθούν τα εισοδηματικά κριτήρια, μιας και υπήρξε αύξηση του κατώτατου μισθού, ώστε για λίγα ευρώ να μην χάνονται κάποια επιδόματα (π.χ. επίδομα ενοικίου, παιδικές κατασκηνώσεις, κ.λπ.). Η ανταπόκριση του υφυπουργού ήταν θετική στο συγκεκριμένο αίτημα και ανέφερε ότι με την ολοκλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, του φορολογικού έτους 2023 δηλαδή, θα έχει τα στοιχεία, ώστε να γνωρίζει πόσοι έχουν μείνει εκτός, ώστε να πάρει το Υπουργείο τις ανάλογες αποφάσεις.

Τώρα, όμως, ήρθε η ώρα να αναφερθούμε στα δύο αγαπημένα θέματα, που ταλανίζουν τους συναδέλφους, τα οποία είναι η κατάργηση των εφοριών και η μεταφορά όλων των εκκρεμοτήτων σε μία κεντρική υπηρεσία, το ΚΕ.ΦΟ.Δ.Ε., όπως επίσης και το θέμα των φορολογικών δηλώσεων.

Όσον αφορά το πρώτο, γνωρίζει τα προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό και στα οποία από τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες δεν μπορεί να δοθεί λύση. Υπάρχουν θέματα, για παράδειγμα του Μητρώου, που λιμνάζουν εδώ και πολλούς μήνες χωρίς να δίνεται λύση. Παλιότερα, στην συνάντηση που είχαμε σαν Επιμελητήριο με τον διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. είχαμε αναφερθεί σε αυτό το θέμα χωρίς όχι μόνο να δοθεί λύση, αλλά η κατάσταση να είναι σήμερα πολύ χειρότερη από εκεί που την αφήσαμε! Δεν είναι δυνατόν σε μια εποχή που μιλάμε για πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της Α.Α.Δ.Ε. να υποβάλλεται αίτημα στην πλατφόρμα «Τα αιτήματα μου» και να μην ασχολείται κανένας! Η απάντηση, λοιπόν, είναι ότι από τον Σεπτέμβρη θα παρθούν μέτρα, ώστε να μπορέσει να αποκλιμακωθεί η όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Όσον αφορά το ζήτημα των δηλώσεων, το πρώτο αίτημα το οποίο ζητήθηκε είναι να υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία (π.χ. αυτή που προβλέπεται – 01/02 έως 30/06) με ένα σύστημα πλήρως λειτουργικό από την πρώτη ημέρα, ώστε να μπορούν τα λογιστικά γραφεία να υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις. Δεν είναι δυνατόν κάθε χρόνο να βρίσκονται κάτω από αφόρητη πίεση! Ούτε είναι υποχρεωμένοι να κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις των πελατών τους! Να βρίσκονται μόνιμα μέσα σε έναν ωκεανό προβλημάτων, αστοχιών, τεχνικών δυσλειτουργιών με αποκλειστική και πλήρη υπαιτιότητα της Α.Α.Δ.Ε.! Απλώς, να αναφέρουμε ότι κατά την ώρα της συνάντησης στο υπουργείο το σύστημα για ακόμα μία φορά είχε πέσει και δεν υπήρχε η δυνατότητα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων!

Και μια και στο υπουργείο αρέσουν τα στατιστικά, να αναφερθούμε σε αυτά που εμφανίζονταν στην επίσημη ιστοσελίδα της Α.Α.Δ.Ε. μέχρι και τις 10/07/2024.

Αν λάβουμε υπόψιν ότι μέχρι και 31/12/2023, φορολογικό 2022, υπεβλήθησαν για τα Φυσικά Πρόσωπα:

  • Ε1 – 6.616.512
  • Ε2 – 3.370.327
  • Ε3 – 1.585.809

Και για τα Νομικά Πρόσωπα:

  • 308.752

Έως και 10/07/2024, φορολογικό έτος 2023, έχουν υποβληθεί για τα Φυσικά Πρόσωπα:

  • Ε1 – 4.510.265
  • Ε2 – 2.012.728
  • Ε3 – 724.398

Και για τα Νομικά Πρόσωπα:

  • 129.807

Στις 16 ημέρες που υπολείπονται για την καταληκτική ημερομηνία των φορολογικών δηλώσεων, θα πρέπει να υποβληθούν 2.106.247 δηλώσεις Ε1, 1.357.599 δηλώσεις Ε2 και 861.411 δηλώσεις Ε3, όπως επίσης και 178.945 δηλώσεις Νομικών Προσώπων.

Δηλαδή, θα πρέπει να υποβάλλονται συνολικά από τους λογιστές – φοροτέχνες 281.511 δηλώσεις ημερησίως.

Είπαμε, λοιπόν, ότι αυτό δεν είναι εφικτό, όχι μόνο γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οι συνάδελφοι, αλλά και ότι το ίδιο το σύστημα δεν αντέχει αυτόν τον όγκο. Του αναφέραμε, μάλιστα, ότι ο χρόνος των 5 μηνών που προβλέπεται δεν έχει τηρηθεί, λαμβάνοντας υπόψιν ότι από 26/04 μέχρι και 26/07 είναι μόνο τρεις μήνες με τα γνωστά προβλήματα των λαθών και των αστοχιών που όλοι μας γνωρίζουμε.

Και βέβαια θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στο περιβόητο email που από τη Δευτέρα άρχισε η Α.Α.Δ.Ε. να στέλνει σε συνταξιούχους και μισθωτούς για τη λάθος φορολογική τους δήλωση και για την υποβολή τροποποιητικής. Θα μπορούσε η Α.Α.Δ.Ε., βλέποντας τον νόμο και τις αποφάσεις που η ίδια εκδίδει, να γνωρίζει ότι οι τροποποιητικές δηλώσεις και μάλιστα από την στιγμή που η υπαιτιότητα είναι τρίτου (π.χ. δημόσιου φορέα), η ημερομηνία λήξης είναι η 31/12 και όχι η 26/07! Και μάλιστα χωρίς πρόστιμο! Όπως, επίσης, θα μπορούσε να αναφέρει ότι για τις τροποποιητικές δηλώσεις που είναι μηδενικές ή είναι χρεωστικές σε φόρο έως 100€ δεν επιβάλλεται κανένα πρόστιμο.

Τι κάνουν, λοιπόν, από την αρχή της εβδομάδος τα λογιστικά γραφεία;

Μιλάνε με τους υπόχρεους συνεχώς στο τηλέφωνο για το αν η δήλωση τους είναι λάθος!

Βέβαια, δεν μας εκπλήσσει ότι δεν στάλθηκε κανένα διορθωτικό email. Άλλωστε, το ζήσαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα με τη διασύνδεση των POS με το «υπερπέραν», όπου έφτασαν χιλιάδες email σε επιχειρήσεις που δεν είχαν την υποχρέωση, αφού το σύστημα μπέρδεψε την υποχρέωση χρήσης Φ.Τ.Μ. με την ύπαρξη λογισμικού ERP.

Αναφερθήκαμε ακόμα στο ότι μέχρι και σήμερα που μιλάμε (10/07/2024) μικροβιολόγοι και φυσιοθεραπευτές δεν μπορούν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση, μια και δεν έχουν ανέβει στο σύστημα τα clawback. Παλιότερα πρόβλημα ήταν και τα rebate, αλλά τουλάχιστον αυτά πλέον κρατούνται κατευθείαν στην τιμολόγηση, αλλά το clawback αρκεί να κρατά την δήλωση «παστωμένη» σε μία λίστα αναμονής.

Επίσης, μας έγινε κατανοητό, επειδή συζητιέται πολύ τελευταία από πλευράς του υπουργείου, ότι θεωρούν οι λογιστές αντιδρούν γιατί χάνουν εισοδήματα από τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις μισθωτών – συνταξιούχων. Εδώ η θέση μας είναι ότι δεν είναι τυχαίο ότι από τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις περισσότερες από το 65% διορθώθηκαν και εστάλησαν από αυτούς που «γκρινιάζουν», άρα μήπως αυτός που πιστεύει ότι για αυτό γκρινιάζουμε βλέπει πολιτικά φαντάσματα;

Όσον αφορά το ζήτημα της παράτασης, η απάντηση του υπουργού ήταν ότι δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου να δοθεί παράταση και ότι ο χρόνος που υπολείπεται είναι επαρκής. Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν περίμενα 15 ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία να ανακοινώσει ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να δώσει παράταση, άρα ζούμε για άλλη μία χρονιά τα κλασικά εικονογραφημένα…

Προσωπικά, θεωρώ, όμως, ότι θα αναγκαστούν, όταν «κάνουν ταμείο» στις 25/7 ή κάπου εκεί κοντά, να δώσουν παράταση. Ελπίζω να μην έχουμε πάλι τα κλασικά εικονογραφημένα της 5ημερης παράτασης μέχρι τις 31/7. Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών συμβαδίζει και με τις προτάσεις των άλλων φορέων για καταληκτική ημερομηνία την 30/9/2024 και αυτή κατατέθηκε στην συνάντηση.

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους και καλή δύναμη σε όλους…



comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Φορολογικές δηλώσεις, ΕΕΑ, ΑΑΔΕ, Λογιστές-φοροτεχνικοί, Φορολογικές Δηλώσεις 2024