01/05/24 | Αρχική > Αρθρογραφία > Η Συνέντευξη του Μήνα

Κ. Κυρανάκης: Το 2025 η Ελλάδα θα έχει ολοκληρωµένο Κτηµατολόγιο

Η βελτίωση του δείκτη ψηφιακής ωριµότητας της Ελλάδας κατά 56% τα τελευταία 5 χρόνια, έναντι του 30% στο σύνολο της Ευρώπης, σύµφωνα µε το σχετικό δείκτη του Σ.Ε.Β., δείχνει ότι στη χώρα µας έχουν µπει τα θεµέλια για την ψηφιακή της σύγκλιση µε υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, τονίζει στο Epsilon7 o Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Ο κ. Κυρανάκης επαναλαµβάνει την κυβερνητική δέσµευση ότι το 2025 η Ελλάδα θα έχει ολοκληρωµένο Κτηµατολόγιο. Στο πλαίσιο αυτό προαναγγέλλει ότι ο Ψηφιακός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτου σύντοµα θα λειτουργεί και για τα νοµικά πρόσωπα, καθώς και για περισσότερες πράξεις. Για τα επόµενα στάδια του Κτηµατολογίου αναφέρει: «Μετά τις 30/11, που είναι καταληκτική ηµεροµηνία για δηλώσεις και διορθώσεις, οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση. Παράλληλα, κλείνουν τα Υποθηκοφυλακεία, ούτως ώστε το 2025 το σύνολο των ακινήτων της χώρας και οι πράξεις επί αυτών να γίνονται από τα Κτηµατολογικά Γραφεία».

Ο κ. Κυρανάκης γνωστοποιεί πως από τις 26 Απριλίου έχει ενεργοποιηθεί στο GOV AI η λειτουργία Action Bot, δίνοντας τη δυνατότητα στον Ψηφιακό Βοηθό να ολοκληρώνει για τον πολίτη µια διοικητική διαδικασία και συγκεκριµένα, για το ξεκίνηµα, την έκδοση Ληξιαρχικής Πράξης Γάµου. Στο ερώτηµα για τους πιθανούς κινδύνους από την ανεξέλεγκτη χρήση της γενετικής τεχνητής νοηµοσύνης σηµειώνει πως η κυβέρνηση τους αναγνωρίζει «ειδικά εν µέσω προεκλογικής περιόδου, όπως αυτή των ευρωεκλογών, όπου πολλοί επιδιώκουν τη µαζική διάδοση fake news», αναφέρει χαρακτηριστικά. Μάλιστα, προσθέτει πως «απαιτείται να βρισκόµαστε σε συνεχή εγρήγορση και επαγρύπνηση σε συλλογικό και σε ατοµικό επίπεδο».

Ο κ. Κυρανάκης αναφέρεται στις συγκεκριµένες δράσεις προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, µέσω της νέας εφαρµογής καταγγελιών «MyCoast» για τις παραλίες, και της κατασκευής 15 µικροδορυφόρων από τη χώρα µας τα επόµενα τρία χρόνια. Σηµειώνει δε πως η ψηφιοποίηση του ελληνικού Νηολογίου θα τονώσει την εξωστρέφεια της ελληνικής Ναυτιλίας.

Δείτε αναλυτικά όσα είπε στο περιοδικό Epsilon7 τ. Μαΐου ο κύριος Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Κτηματολόγιο, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Τεχνητή νοημοσύνη, gov.gr