12/04/24 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Η εγκύκλιος άργησε 101+1 ημέρες... Μακάρι να ήταν η μόνη...

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Ο Απρίλιος έχει φτάσει στα μέσα του και η καλοκαιρινή διάθεση του καιρού καλά κρατεί. Θερμοκρασίες που πλησιάζουν τους 30 βαθμούς, ειδησεογραφία για δασικές πυρκαγιές, ανακοινώσεις για μεγάλη προσοχή με τις φωτιές και γενικά καταστάσεις που οδηγούν περισσότερο σε μήνα Ιούνιο, παρά σε μέσα Απριλίου πριν καν έρθει το Πάσχα. Βέβαια, οι ισχυροί νοτιάδες πάλι θα μας πνίξουν στην σκόνη και θα μας μεταφέρουν το σχετικό αφρικανικό - αραβικό σκηνικό που γίνεται όλο και συχνότερο τα τελευταία χρόνια.

Στα δικά μας «γήπεδα» από την άλλη, την περασμένη Κυριακή έλαβε χώρα η πρώτη μεγάλη φορολογική υποχρέωση της χρονιάς, αφού εκδόθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για όλους τους φορολογούμενους, που την 01/01/2024 κατείχαν κάποιο ακίνητο. Ανάλυση ιδιαίτερη επί του θέματος δεν χρειάζεται να κάνουμε, αφού είναι κάτι που μας συντροφεύει εδώ και πολλά χρόνια, άρα το γνωρίζουμε καλά. Ο τρόπος υπολογισμού είναι πολυσύνθετος και εξαρτάται από πολλά δεδομένα, τα οποία αναλύονται στο άρθρο 13 του Ν. 4223/2013. Βάσει αυτών των δεδομένων, αλλά και των σχετικών εγκυκλίων, απεικονίζονται τα στοιχεία των ακινήτων στο Ε9 του φορολογούμενου και από αυτό προκύπτει η εκκαθάριση του φόρου, βάσει του οποίου πληρώνει ο φορολογούμενος τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. κάθε χρόνο.

Φυσικά, όλοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά ότι για αυτά τα δεδομένα είναι πολύ πιθανόν να έρθει η στιγμή που θα ζητηθούν να αλλαχθούν από τον φορολογούμενο και μάλιστα σε βάθος 5ετίας. Η ανάγκη θα προκύψει όταν ο συμβολαιογράφος ελέγξει το πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που θα έχει για το ακίνητο, όπως για παράδειγμα τακτοποιήσεις ακινήτων, τοπογραφικά, εκθέσεις μηχανικών και ότι άλλο χρειάζεται για να γίνει ένα συμβόλαιο μεταβίβασης ακινήτου. Οι πιθανότητες να μην χρειαστεί να γίνει κάποια διόρθωση στα Ε9 είναι από μικρές έως ελάχιστες. Οι αιτίες διορθώσεων ποικίλουν, αλλά τις περισσότερες φορές προκύπτουν από τακτοποιήσεις που έχουν γίνει επί των ακινήτων, είτε στο παρελθόν για τις οποίες δεν ενημέρωσε για την ύπαρξη τους ο φορολογούμενος, είτε μαζί με το συμβόλαιο αφού από τον έλεγχο που έγινε στο ακίνητο προέκυψε η ανάγκη διενέργειας τακτοποιήσεων.

Όμως, το νέο δεδομένο που υπάρχει για το ζήτημα «πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α.» προέκυψε με την εγκύκλιο Α.1085/2023, σύμφωνα με την οποία «τα πιστοποιητικά ΕΝ.Φ.Ι.Α. εκδίδονται για τα πέντε προηγούμενα από τη σύνταξη του συμβολαιογραφικού εγγράφου έτη, ανεξάρτητα από τον χρόνο μεταγραφής του. Στην περίπτωση κατά την οποία το συμβολαιογραφικό έγγραφο συντάσσεται μετά την πρώτη κεντρική έκδοση της πράξης διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του τρέχοντος έτους, το πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. εκδίδεται για έξι έτη, συμπεριλαμβανομένου και του έτους μεταβίβασης».

Βάσει αυτού λοιπόν, από την περασμένη Κυριακή τα πιστοποιητικά ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα πρέπει να είναι 6ετίας. Το ζήτημα το είχαμε αντιμετωπίσει και πέρσι, αφού η εν λόγω διάταξη ισχύει από την 01/06/2023, όμως πέρσι το σύστημα είχε ανοίξει από τις 9 Μαΐου για διορθώσεις του Ε9 2023 και έτσι κάποιος μπορούσε να κάνει τις απαραίτητες μεταβολές, αν στο πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. υπήρχαν λάθη. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που εφαρμόζεται η συγκεκριμένη διάταξη, χωρίς προς το παρόν να έχεις την δυνατότητα διορθώσεων. Προφανώς και θα ανοίξει το σύστημα για διορθώσεις, αλλά δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί κάτι τέτοιο δεν γίνεται ταυτόχρονα; Δηλαδή, με την εκκαθάριση να ανοίγει και επιλογή την τροποποιητικής και αυτό να είναι μόνιμο. Την ίδια απορία βέβαια την έχουμε και για τις φορολογικές δηλώσεις, αλλά αυτό δεν είναι της στιγμής να το αναλύσουμε. Για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. το αναφέρουμε γιατί το πιστοποιητικό αυτό 6ετίας θα μας συντροφεύει για το υπόλοιπο της ζωής μας και μάλιστα από του χρόνου τα εκκαθαριστικά του ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα εκδίδονται από τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο, αφού θα μπούμε σε λογική 12 μηνιαίων δόσεων. Αν είναι δύσκολο με την εκκαθάριση να ενεργοποιείται και η δυνατότητα τροποποιητικής, ας αλλάξει η διάταξη της εγκυκλίου και να ζητά πιστοποιητικό 6ετίας με το άνοιγμα των τροποποιήσεων και όχι με την εκκαθάριση του φόρου. Μακάρι βέβαια να ήταν το μοναδικό που μας προβληματίζει, αλλά λέμε τώρα…

Μίας και πιάσαμε για τα ακίνητα, στα φορολογικά νέα μπορούμε να προσθέσουμε την έκδοση της εγκυκλίου Ε. 2024/2024, που απαντάει σε αρκετά ερωτήματα σε σχέση με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και τα δεδομένα που αλλάζουν για αυτές από 01/01/2024. Βέβαια, η συνήθεια που έγινε λατρεία δεν απέχει ούτε από αυτό το ζήτημα. Ποια είναι αυτή; Μα φυσικά το φαινόμενο του ετεροχρονισμού, αφού στις 11/04/2024 πήραμε απαντήσεις για σοβαρές απορίες που είχαμε για κάτι που ξεκινάει σαν φορολογική υποχρέωση την 01/01/2024, δηλαδή σχεδόν τρεισήμισι μήνες μετά την εφαρμογή του μέτρου. Όλους αυτούς τους μήνες γνωρίζαμε τα «βασικά», δηλαδή αυτά που λένε τα άρθρα 27-30 του Ν. 5073/2023, τα οποία και είχαμε αναφέρει στο άρθρο μας οι αλλαγές που φέρνει ο Ν. 5073/2023 σε βραχυχρόνιες μισθώσεις και σε τέλος διαμονής.

Όλο αυτό το μεσοδιάστημα κινούμασταν για άλλη μια φορά σε περιβάλλον αυτοσχεδιασμού, υποθέσεων, προσωπικών ερμηνειών, φαντασίας και ότι άλλο έχει χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε πάμπολλες φορές στο παρελθόν, ώστε να καλύπτουμε τα κενά που δημιουργούνται μεταξύ του διαστήματος που μεσολαβεί από την δημοσίευση του νόμου μέχρι την έκδοση της απαραίτητης εγκυκλίου. Υπάρχουν φορές, βέβαια, που κάτι τέτοιο δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην γενικότερη λειτουργία της αγοράς, ειδικά όταν αυτό έχει να κάνει με την λεγόμενη και ως «βαριά» βιομηχανία της χώρας, όπως γίνεται στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Προφανώς και καταλαβαίνουμε ότι είναι κάτι τελείως καινούριο, άρα και ο νομοθέτης θέλει τον χρόνο του, όμως όταν έχεις να κάνεις με δηλώσεις Φ.Π.Α., με ενάρξεις δραστηριοτήτων και υποκαταστημάτων, με τιμολογήσεις, με τιμολογιακές πολιτικές για ένα προϊόν, το οποίο από μόνο του είναι τόσο σημαντικό για την οικονομία, όπως έχει εξελιχθεί η βραχυχρόνια μίσθωση, τότε οι 102 ημέρες είναι πάρα πολλές. Ακόμα και οι 30 ημέρες κατά την άποψη μας θα ήταν πολλές. Κανονικά οι εγκύκλιοι θα έπρεπε να έρχονται σε άμεση συνέχεια του νόμου την αμέσως επόμενη ημέρα της ψήφισης του, ειδικά για τέτοια ζητήματα. Όμως, κάτι τέτοιο για να εφαρμοστεί θα πρέπει να υπάρχει σταθερότητα και όχι να έχουμε τριψήφιο αριθμό νόμων κάθε χρόνο. Από την στιγμή που έχουμε τόσους νόμους, έχει γίνει και αυτό σαν φυσική αποδοχή, που μας οδηγεί στο συμπέρασμα που προαναφέραμε, ότι μακάρι να ήταν το μοναδικό που μας προβληματίζει.

Προς το παρόν δεν θα μπούμε επί της ουσίας για την συγκεκριμένη εγκύκλιο, κρατάμε μόνο την γενική εικόνα που αναφέρει το δελτίο τύπου, το οποίο απλοποιεί υπερβολικά την κατάσταση αναγράφοντας τη γενική περίληψη. Βέβαια, η περίληψη απέχει πολύ από την πεζή πραγματικότητα, αφού η εγκύκλιος έχει 44 παραγράφους… Αλλά είπαμε η εγκύκλιος άργησε μόνο 101+1 ημέρες…

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους…



comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΕΝΦΙΑ, εγκύκλιος, Βραχυχρόνια μίσθωση, Επιχειρηματική δραστηριότητα