03/04/24 | Αρχική > Αρθρογραφία > Η Συνέντευξη του Μήνα

Π. Λιαργκόβας: Χρειαζόµαστε µία νέα «εργαλειοθήκη της Ελλάδας» για να λειτουργήσει ο ανταγωνισµός

Σηµαντικές δυνατότητες για ευνοϊκότερη οικονοµική πορεία φαίνεται να έχει η χώρα µας, παρά τις προκλήσεις που αντιµετωπίζει στο σύνολό της η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύµφωνα µε τον Πρόεδρο του Κέντρου Προγραµµατισµού και Οικονοµικών Ερευνών (ΚΕ.Π.Ε.), κύριο Παναγιώτη Λιαργκόβα. Στη συνέντευξή του στο Epsilon7 κάνει ειδική αναφορά στις Άµεσες Ξένες Επενδύσεις, υποστηρίζοντας ότι: «µπορούν να απογειώσουν την ελληνική οικονοµία» και αναφέρεται στα «πολλαπλά» οφέλη από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθµίδας. «Αυτό άλλωστε φάνηκε στην εξαιρετική απόδοση του ελληνικού χρηµατιστηρίου κατά το έτος 2023, µε αποτέλεσµα τη σηµαντική αύξηση των θετικών αποδόσεων, της κεφαλαιοποίησης και της αξίας συναλλαγών σε σύγκριση µε το προηγούµενο έτος», σηµειώνει.

Ωστόσο, ο κύριος Λιαργκόβας εντοπίζει σηµαντικές υστερήσεις στην πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς και στην αντιµετώπιση της ακρίβειας, παρότι, όπως λέει, και στους δύο τοµείς τα πρόσφατα κυβερνητικά µέτρα βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. Ζητά ρυθµίσεις που ενισχύουν τη λειτουργία του ανταγωνισµού και προτείνει να υιοθετήσει η κυβέρνηση µία νέα «εργαλειοθήκη της Ελλάδας», που θα αφορά διάφορους τοµείς, στους οποίους δεν λειτουργεί ο ανταγωνισµός, υπενθυµίζοντας την παλαιότερη εργαλειοθήκη του Ο.Ο.Σ.Α., που εντόπιζε τις κανονιστικές διατάξεις, οι οποίες στρέβλωναν τον ανταγωνισµό. Εξηγεί πως: «ο πληθωρισµός απληστίας» τροφοδοτείται από ολιγοπώλια, των οποίων τα εγγενή χαρακτηριστικά περιλαµβάνουν περιορισµένο ανταγωνισµό, εµπόδια εισόδου, ακαµψία τιµών και «στρατηγική» συµπεριφορά των µελών τους για τη διατήρηση υψηλότερων τιµών και κερδών».

Αντίστοιχα, ο Πρόεδρος του ΚΕ.Π.Ε. αναδεικνύει τα εµπόδια που καθυστερούν τον ψηφιακό µετασχηµατισµό και την πράσινη µετάβαση των µικροµεσαίων επιχειρήσεων: «Το υψηλό λειτουργικό κόστος, οι τιµές ενέργειας και η συνακόλουθη αύξηση των τιµών των εµπορευµάτων από τους προµηθευτές αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για τη βελτίωση των συνθηκών στις Μ.Μ.Ε. και των προκλήσεων για το µέλλον», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κύριος Λιαργκόβας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το δηµογραφικό πρόβληµα, χαρακτηρίζοντας το ως «την µεγαλύτερη ωρολογιακή βόµβα της χώρας µας». Και επισηµαίνει πως: «έχει εξάρσεις σε συγκεκριµένες περιοχές και αυτό σηµαίνει ότι δεν αρκούν µόνο εθνικές στρατηγικές, αλλά απαιτούνται και συγκεκριµένες τοπικές πρόνοιες, µε τη συνολική πάντως δηµογραφική κατάρρευση να καθίσταται κυριολεκτικά ένα υπαρξιακό στοίχηµα για το µέλλον µας».

Δείτε αναλυτικά όσα είπε στο περιοδικό Epsilon7 τ. Απριλίου ο κύριος Παναγιώτης Λιαργκόβας, Πρόεδρος του Κέντρου Προγραµµατισµού και Οικονοµικών Ερευνών (ΚΕ.Π.Ε.).



comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Φοροδιαφυγή, Ανταγωνισμός, Ξένες επενδύσεις, δημογραφικό πρόβλημα, Ψηφιακός μετασχηματισμός