23/02/24 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Τα μέτωπα είναι πολλά!

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Ο Φλεβάρης είναι όπως ακριβώς τον είχαμε προβλέψει από την αρχή σε επίπεδο φορολογικών ή παράπλευρων καταστάσεων, σε ζητήματα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με εμάς. Είχαμε προβλέψει ότι θα είναι τουλάχιστον καυτός, κάτι που αποδεικνύεται ξεκάθαρα και περίτρανα στην πράξη. Τα ανοιχτά «μέτωπα» είναι πάρα πολλά σε όλα τα επίπεδα…

Ξεκινάμε από την κλειδωμένη δήλωση Φ.Π.Α., που κάνει πρεμιέρα με τις δηλώσεις Φ.Π.Α. μηνός Ιανουαρίου για τις επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία, που θα πρέπει φυσικά να υποβληθούν έως την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου. Δεν χρειάζεται να περιγράψουμε και πολλά επί του θέματος, τα έχουμε αναλύσει άπειρες φορές με κάθε τρόπο, αρκεί να ανατρέξετε σε παλαιότερα μας άρθρα. Βέβαια, το πρόβλημα του όλου ζητήματος το αποδεικνύει από μόνη της η ίδια η εγκύκλιος Α.1020/2024, που δέχεται «λογιστικές πατέντες», άρα ο νομοθέτης ήδη γνωρίζει ότι υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα στο όλο ζήτημα. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι περίοδος για λογιστικές πατέντες, επίσημες ή ανεπίσημες. Όταν θες να «νοικοκυρέψεις» κάτι δεν το κάνεις με πατέντες. Αν χρειάζονται αυτές λόγω τεχνικών προβλημάτων, αλλά και λόγω δαιδαλώδους νομοθεσίας απλά δεν το ξεκινάς και το αφήνεις για αργότερα.

Επόμενη «καυτή πατάτα»… Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές, που μέχρι στιγμής θα πρέπει να γίνει έως τις 29 Φεβρουαρίου, ενώ παράλληλά οι αρμόδιοι απειλούν με υπέρογκα πρόστιμα για κάτι προβληματικό, παρανοϊκό και οτιδήποτε άλλο άσχημο χαρακτηριστικό συνοδεύει την εν λόγω διαδικασία. Για να είχε νόημα προς τον πραγματικό σκοπό του το όλο εγχείρημα, θα έπρεπε να το συνοδεύουν μόνο τα σωστά χαρακτηριστικά του, γιατί όντως υπάρχουν, αλλά θέλει χρόνο και οργάνωση για να αναδειχθούν. Η επίσημη παράταση είναι απαραίτητη για την ηρεμία, κυρίως την ψυχική, όλων των εμπλεκομένων με το έργο. Αλλά επίσημη παράταση, όχι «μεσοβέζικες» λύσεις με σιωπηρή παράταση, χωρίς επιβολή προστίμων και άλλα τέτοια γνωστά «τερτίπια». Παρεμπιπτόντως, τα υπέρογκα πρόστιμα είναι ήδη αποφασισμένα και αυτοί που τα αποφάσισαν τα διαφημίζουν περίτρανα κουνώντας επιδεικτικά το δάχτυλο προς τις επιχειρήσεις, αλλά και προς όλους τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους, οπότε στο έργο τερτίπια δεν χωρούν.

Πάντως, προς το παρόν οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι, ειδικότερα οι επιχειρήσεις, είναι απλά σε έναν πανικό και σε τίποτα άλλο. Ακούνε το 29 Φεβρουαρίου με τα υπέρογκα πρόστιμα, τους πιάνει κρίση πανικού και προφανώς αρχίζουν και πιέζουν προς πάσα κατεύθυνση χωρίς φυσικά να έχουν την ψυχραιμία να ακούσουν, από αυτόν που προσπαθεί να τους εξηγήσει, όλο το σκεπτικό του προβλήματος και του ζητήματος. Η γνωστή στάση που όλοι ξέρουμε εδώ και πολλά χρόνια είναι η «μα γιατί δεν μου το είπες νωρίτερα; Δεν είναι δουλειά σου; Ποιος θα με ενημερώσει εμένα;» και άλλα τέτοια παρόμοια και γνωστά. Το μόνο που συγκρατούν είναι η 29η Φεβρουαρίου με τα πρόστιμα και μόνο αυτό. Από την άλλη, οι τεχνικοί ταμειακών μηχανών δεν μπορούν ξαφνικά να πολλαπλασιαστούν, ούτε να κλονοποιηθούν. Όσοι είναι στην αγορά απλά τρέχουν και δεν φτάνουν, αλλά και για αυτούς 24 ώρες έχει δώσει ο Θεός. Μάλιστα, οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας μόνο τον τεχνικό της ταμειακής, όμως στο «πάντρεμα» δεν συμμετέχει μόνο η ταμειακή, αλλά λαμβάνει χώρα και το POS, το οποίο και αυτό με την σειρά του θα πρέπει να έχει αναβαθμιστεί για να είναι έτοιμο να υποδεχτεί το «πάντρεμα».

Επί του θέματος, έπεσε στα χέρια μας ένα δελτίο τύπου εξέδωσε το σωματείο τεχνικών ταμειακών μηχανών που περιγράφει την όλη διαδικασία, τονίζοντας ότι θα πρέπει αρχικά να έχει αναβαθμιστεί το POS και στην συνέχεια η ταμειακή μηχανή. Από το εν λόγω δελτίο τύπου κρατάμε την πληροφορία ότι μέχρι προχθές ήταν έτοιμο μόλις το 10% των επιχειρήσεων, σε σχέση με την αναβάθμιση των POS, ενώ αντίστοιχα μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου ήταν αναβαθμισμένες τρεις στις δέκα ταμειακές μηχανές. Με λίγα λόγια, είμαστε ακόμα πολύ πίσω σε όλα τα επίπεδα σε σχέση με το εν λόγω έργο, αφού δεν έχουμε φτάσει ούτε στο 1/4 του δρόμου, αλλά κυρίως εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι υπάρχει ελλιπής πληροφόρηση, ενώ φυσικά ο πανικός δεν βοηθά στο να αποκτηθεί η απαραίτητη πληροφόρηση άμεσα και σωστά. Δεν θα το αναλύσουμε άλλο το ζήτημα, είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να υπάρξει κανονική παράταση. Βέβαια, εκτός από το αυτονόητο, το λέει και ο ίδιος ο υπουργός που εξήγγειλε 4ο και 5ο πρόγραμμα voucher κόστους αγοράς και διασύνδεσης POS, κάτι που αναφέρει και η Α.Α.Δ.Ε. στο δελτίου τύπου της 5+1 ερωτήσεις -απαντήσεις για τη διασύνδεση των POS με τα Ταμειακά Συστήματα. Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε γιατί οι δύο φάσεις χρηματοδότησης, που ακόμα δεν υπάρχουν καν, δεν γίνεται να έχουν ολοκληρωθεί έως την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου.

Στα παραπάνω δύο «καυτά μέτωπα» φυσικά και μπορούμε να προσθέσουμε και όλες τις τρέχουσες υποχρεώσεις που θα πρέπει φυσικά να καλυφθούν, οι οποίες προφανώς και δεν γίνεται να ολοκληρωθούν ούτε με ένα, αλλά ούτε και με δύο κλικ. Φυσικά, στο κομμάτι των θεμάτων μισθοδοσίας τρέχει παράλληλα και η οργάνωση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, που ελπίζουμε να μην έχουμε και εκεί τα ίδια ζητήματα με τα myData και τα POS. Θα φανεί τον Απρίλη που θα έχει ολοκληρωθεί (;) η μετάβαση των δύο κλάδων που έχουν προθεσμία μέχρι τις 31/3, δηλαδή της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου. Από την άλλη, τα τμήματα μισθοδοσίας έχουν να αντιμετωπίσουν και το ζήτημα της εύρεσης των εργαζόμενων συνταξιούχων, στους οποίους θα πρέπει να συνυπολογίσουν την κράτηση 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών. Για το ζήτημα είχαμε τοποθετηθεί στο άρθρο μας «Καλά θα πάει (και) αυτό....» και έτσι δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε περεταίρω. Το μόνο που θα πούμε είναι ότι σήμερα έχουμε 23 Φεβρουαρίου και ότι στις 29 Φεβρουαρίου πρέπει να πληρωθούν οι εισφορές και να σταλθεί η Α.Π.Δ. του Ιανουαρίου, ενώ παράλληλα θα πρέπει να έχει υπολογιστεί η μισθοδοσία Φεβρουαρίου. Μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου έχουμε συνολικά 6 ημέρες, μαζί με το Σαββατοκύριακο, αλλά ακόμα αγνοείται η εφαρμογή που θα πρέπει να δηλώσουν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι στον Ε.Φ.Κ.Α., ότι είναι εργαζόμενοι συνταξιούχοι. Δεν ξέρουμε πότε φυσικά θα ανοίξει, αλλά ο νόμος προβλέπει κύρωση 12 μηνιαίων συντάξεων, ενώ παράλληλα περιμένει από τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις να μυρίσουν τα νύχια τους και να αποδώσουν σωστά την παρακράτηση του Γενάρη !!! Πρώτη φορά είναι άλλωστε που ζητούνται μαντικές και μαγικές ιδιότητες;

Κλείνοντας, βέβαια, θα σας πούμε κάτι για να ανακουφιστείτε… Πήρε παράταση έως την Παρασκευή 1 Μαρτίου η αίτηση για την μείωση ΕΝ.Φ.Ι.Α. των ασφαλισμένων ακινήτων… Σωθήκαμε!!! Μπορούμε να κάνουμε ένα πολύ ήρεμο Σαββατοκύριακο.

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!!!comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Συνταξιούχος που εργάζεται, ΕΝΦΙΑ, POS, Δήλωση ΦΠΑ