05/02/24 | Αρχική > Αρθρογραφία > Η Συνέντευξη του Μήνα

Χ. Θεοχάρης: Δεν προβλέπεται περαιτέρω διάστημα προσαρμογής στη χρήση του συστήματος myDATA

Tο Υπουργείο Οικονοµικών έχει καταρτίσει ένα εντατικό πλάνο και θα προχωρήσει σε τέσσερις ή και πέντε κωδικοποιήσεις της φορολογικής νοµοθεσίας, οι οποίες µάλιστα θα ολοκληρωθούν µέσα στο 2024, αποκαλύπτει στο Epsilon7 o Υφυπουργός Οικονοµικών κ. Χάρης Θεοχάρης. Ξεκαθαρίζει, µάλιστα, πως έχει ήδη αποφασίσει τη διαδικασία για κάθε µία από αυτές. «Πρόκειται για κωδικοποιήσεις οι οποίες, στην πλειονότητά τους, δε θα περάσουν από τη Βουλή -αν και υπάρχουν επιπλέον µια-δυο οι οποίες είναι σηµαντικές και πρέπει να υλοποιηθούν το επόµενο διάστηµα. Υπάρχουν επιπλέον µια-δυο που πρέπει να υλοποιηθούν µέσω της κοινοβουλευτικής οδού. Συνεπώς, ιδιαίτερα στις φορολογικές διαδικασίες, αλλά και στον εθνικό τελωνειακό κώδικα έχουµε πολλά πράγµατα να κάνουµε ακόµη».

Ο κ Υφυπουργός δηλώνει πως στόχος του είναι η µείωση της ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας που βαραίνει όλο και περισσότερο τις επιχειρήσεις και τα λογιστικά γραφεία. Πιστεύει ότι ο ένας τρόπος προς αυτή την κατεύθυνση είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών και συµπληρώνει: «Ο δεύτερος άξονας είναι, βέβαια, το να προχωρούµε σε αποφασιστικές κινήσεις, να κερδίζουµε επιµέρους αλλά σηµαντικές µάχες («quick wins») µε µικρές αλλαγές. Είτε να προωθούµε τις ευρύτερες αλλαγές».

Αρνητικός είναι ο κ. Θεοχάρης στο ενδεχόµενο να δοθεί παράταση στην ενεργοποίηση των προβλεπόµενων προστίµων για µη χρήση του myDATA, υποστηρίζοντας πως «µε το να προχωρήσουµε σε κλείδωµα των δηλώσεων Φ.Π.Α., ακριβώς ώστε να υπάρξει συµµόρφωση µε το myDATA χωρίς να ενεργοποιήσουµε τα πρόστιµα, κάναµε µια στροφή στην υλοποίηση της πολιτικής µας».

Επιπλέον, χαρακτηρίζει ως «προσεκτικά µετρηµένο και ισορροπηµένο, ως την παραµικρή λεπτοµέρειά του» τον νόµο για την τεκµαρτή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελµατιών. Ενόψει της προσφυγής των φορέων της αγοράς στα συνταγµατικά δικαστήρια ο Υφυπουργός απαντά: «…είµαστε εδώ για να συζητήσουµε, να εξετάσουµε ενδεχόµενα προβλήµατα και να βρούµε λύσεις -µε την προϋπόθεση ότι στην όποια διαµαρτυρία υπάρχει ουσία, υπάρχει τεκµηρίωση και όχι µονοµερείς ή πρόχειρες αναγνώσεις του τι πραγµατικά προβλέπει ο νόµος». Επιµένει δε στο επιχείρηµα ότι µε την εφαρµογή του νέου νόµου η Α.Α.Δ.Ε. «θα απελευθερωθεί», εκτιµώντας ότι «θα συνεχίσουµε να έχουµε θετικές ειδήσεις στον τοµέα της αποκάλυψης κρυµµένου πλούτου και την αναχαίτιση του αφορολόγητου «µαύρου» χρήµατος».


Δείτε αναλυτικά όσα είπε στο περιοδικό Epsilon7 τ. Φεβρουαρίου ο κύριος Χάρης Θεοχάρης, Υφυπουργός Οικονομικών.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Υπουργείο Οικονομικών, Φορολογική Νομοθεσία, ΑΑΔΕ, Τεκμαρτή φορολόγηση, Υφυπουργός Οικονομικών, myDATA