28/07/23 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Καλώς μας ήρθες Αύγουστε, αγαπημένε μας μήνα

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α

Καύσωνας ήταν και πάει, προς το παρόν τουλάχιστον, γιατί με τον καιρό δεν μπορείς να βγάλεις εύκολα άκρη αφού όπως λένε και οι μετεωρολόγοι είναι ένα χαοτικό φαινόμενο που δεν μπορείς να δώσεις σωστή πρόβλεψη για διάστημα παραπάνω των λίγων ημερών. Χαοτικό φαινόμενο που πολλές φορές ξεπερνάει και τα δικά μας χαοτικά λημέρια και συστήματα.

Βέβαια στο τέλος του ο καύσωνας μας έφερε σαν «δωράκι» την περιβόητη παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η οποία ως γνωστών αφορά εξίσου φυσικά και νομικά πρόσωπα. Η προθεσμία μεταφέρθηκε για τις 31 Αυγούστου και ώρα 15.00 το μεσημέρι, κάτι που σημαίνει ότι πάλι θα πρέπει να ρυθμιστούν καλά τα ρολόγια αυτών που θέλουν να ολοκληρώσουν την υποβολή στο «90’».

Μαζί με την παράταση υποβολής αυτονόητα αποφασίστηκε και η παράταση της πληρωμής της 1ης δόσης του φόρου η οποία γίνεται ένα μαζί με την 2η δόση οι οποίες θα πρέπει να πληρωθούν έως τις 31 Αυγούστου, ανεξαρτήτως αν μιλάμε για φυσικό ή για νομικό πρόσωπο. Εξαίρεση για την ημερομηνία πληρωμής 1ης δόσης, την οποία βέβαια ήδη γνωρίζαμε, αποτελούν τα ομόρρυθμα και ετερόρρυθμα μέλη νομικών προσώπων με απλογραφικά βιβλία που η χρήση τους έκλεισε στις 31/12/2022, τα οποία ξεκινούν να πληρώνουν στις 30 Σεπτεμβρίου σε έξι δόσεις. Επίσης αυτονόητο είναι ότι εξαίρεση αποτελούν και όσοι έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν την δήλωση τους έως τις 31 Δεκεμβρίου, οι οποίοι προφανώς και δεν έχουν να «αντιμετωπίσουν» την προθεσμία του Αυγούστου.

Όσον αφορά το κίνητρο της έκπτωσης σε εφάπαξ αποπληρωμή από φυσικό πρόσωπο; Αυτό παρέμεινε για τις 31 Ιουλίου, χωρίς να μεταφερθεί και αυτό για τις 31 Αυγούστου. Έτσι όποιος θέλει να έχει αυτή την υπέρογκη έκπτωση του 3% επί του φόρου, θα πρέπει να ολοκληρώσει την υποβολή της δήλωσης του έως την Δευτέρα 31/7, νωρίς το απόγευμα, ώστε να έχει τον χρόνο να κάνει και την πληρωμή του φόρου για να καρπωθεί την έκπτωση που προβλέπεται. Οι υπόλοιποι που δεν πρόλαβαν ή δεν πλήρωσαν έως τις 31/7 δεν θα έχουν έκπτωση ακόμα και αν τα δώσουν εφάπαξ.

Θα μας πείτε ποιος θα είναι αυτός που θα παραπονεθεί ή θα πιέσει για κάτι τέτοιο; Μα ο γνωστός «ανίκητος» ο οποίος γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχει και θα παραμείνει παρέα μας μέχρι να «σβήσει ο ήλιος». Για την έκπτωση την άποψη μας την έχουμε αναφέρει και παλαιότερα, ότι καλό είναι να υπάρχει σαν μια επιπλέον φοροαπαλλαγή, αλλά θα πρέπει να είναι μέχρι την ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης του φορολογούμενου, άρα για παράδειγμα ο ομόρρυθμος εταίρος να μπορεί να την αξιοποιήσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου και να μην είναι «δέσμιος» της επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση είναι τόσο μικρή που θεωρούμε ότι ανήκει στην κατηγορία «κουβέντα να γίνεται με τον ανίκητο».

Στις πιθανές ερωτήσεις για το αν η παράταση έπρεπε να δοθεί και αν η ημερομηνία που παρατάθηκε είναι σωστή για όλους, έχουμε απαντήσει αναλυτικά στο προηγούμενο μας άρθρο «Ακραίο καιρικό φαινόμενο είναι και ο ισχυρός καύσωνας!!!» όπου η περίληψη του μπορεί να περιοριστεί σε μία έκφραση… Πέντε πραγματικοί μήνες, οι οποίοι για άλλη μία φορά δεν τηρήθηκαν, οπότε το παιχνίδι για άλλη μία φορά δεν παίχτηκε με ξεκάθαρους κανόνες… Για τον Αύγουστο δεν τα ξαναλέμε, είναι πάγιο αίτημα μας… Το αν θα φτάσει η 31η Αυγούστου σε όλους θα φανεί στην πράξη… Σε κάθε περίπτωση ελπίζουμε να μην έχουμε τα προβλήματα με τα συστήματα που είχαμε πέρσι, με την γνωστή παράταση των «λίγων ωρών, ισόποσων με των ωρών των τεχνικών προβλημάτων» να δίνει την λύση(;) στο ζήτημα.

Μιας και λέμε για κανόνες πάμε και στο αγαπημένο μας ΕΦΚΑ που είχε καιρό να μας απασχολήσει. Το θέμα μας έχει να κάνει με το ζήτημα των ασφαλιστικών ενημεροτήτων που εδώ και πάρα πολλά χρόνια ήταν Γολγοθάς, αλλά τώρα τελευταία όταν θες ενημερότητα νιώθεις ότι παίζεις σε ένα video game με πολλές πίστες που τελικό έπαθλο είναι το χαρτί της ενημερότητας, αφού βέβαια έχεις κερδίσει τον αρχηγό με τα πολλά κεφάλια.

Ξεκινάς λοιπόν να βγάλεις ενημερότητα από την κατά τα άλλα εύχρηστη εφαρμογή του e-ΕΦΚΑ και το σύστημα πρέπει να ελέγξει ότι τηρούνται αυτά που προβλέπονται στο άρθρο 24 του Ν. 4611/2019 το οποίο αναφέρει ότι ασφαλιστικά ενήμεροι θεωρούνται:

α) Φυσικά πρόσωπα υποκείμενα καταβολής ασφαλιστικών εισφορών σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, τα οποία:

αα) δεν έχουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές στον ΕΦΚΑ για την περίοδο έως 31.12.2016 και από 1.1.2017 μέχρι 31.12.2019 δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, μετά το πέρας της ετήσιας εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών και της οριστικοποίησης της ετήσιας ασφαλιστικής οφειλής και παράλληλα από 1.1.2020 δεν έχουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές και

ββ) δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) και στον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ).

β) Οι εργοδότες, οι οποίοι κατά την ημερομηνία έκδοσης του αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας, δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ και τον ΕΔΟΕΑΠ και έχουν υποβάλει τις απαιτητές Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ).

γ) Οι ανάδοχοι ή οι εργολάβοι έργων του δημόσιου τομέα, όπως ορίζεται από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία, καθώς και αυτών που ενεργούν κάθε φορά πληρωμές με εντολή ή εξουσιοδότηση των πιο πάνω, που δεν οφείλουν εισφορές από το έργο, για το οποίο χορηγείται το αποδεικτικό ή ως εργοδότες στον ΕΦΚΑ.

δ) Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που είναι υπόχρεοι εργοδότες ιδιωτικών οικοδομικών και τεχνικών έργων και δεν οφείλουν εισφορές στον ΕΦΚΑ από το έργο, για το οποίο χορηγείται το αποδεικτικό.

ε) Τα πρόσωπα των προηγούμενων περιπτώσεων, εφόσον έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις και τηρούνται οι όροι της. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις ως άνω οφειλές:

αα) Για τα φυσικά πρόσωπα που είναι υπόχρεα καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, λαμβάνονται υπόψη οι ατομικές οφειλές, καθώς και οφειλές για τις οποίες το φυσικό πρόσωπο έχει ευθύνη για την εξόφλησή τους από τυχόν εργοδοτικές υποχρεώσεις, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

ββ) Για τα νομικά πρόσωπα λαμβάνονται υπόψη οι οφειλές τους από τυχόν εργοδοτικές υποχρεώσεις, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Ο νόμος τα λέει μία χαρά και αναλυτικά, γιατί είναι απολύτως λογικό να μην μπορεί να θεωρείται ασφαλιστικά ενήμερος αυτός ο οποίος έχει οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Έτσι προσπαθεί να «κυκλώσει» το ζήτημα από όλες τις μεριές… Σε αυτόν τον κύκλο όμως αρχίζει το video game που προαναφέραμε, ειδικά αν οι οφειλές έρχονται από το παρελθόν σε παλιά ταμεία ή από εταιρείες οι οποίες σε βαραίνουν ή αν συχνά πυκνά αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα ρευστότητας και αδυνατείς να πληρώσεις τα τρέχοντα.

Το πρόβλημα όμως δεν περιορίζεται εδώ, αφού πολλές φορές είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσεις πόσους αντιπάλους καλείσαι να αντιμετωπίσεις προκειμένου να λάβεις το πολυπόθητο έπαθλο της ενημερότητας. Σου βγαίνουν ένας - ένας σταδιακά και μέχρι να φτάσεις στον τελευταίο σου έχει έρθει ο επόμενος. Γιατί γίνεται αυτό; Ο κυριότερος λόγος κατά την άποψη μας είναι γιατί δεν συσσωρεύονται όλα σε έναν «κουβά» οφειλών, όπως συμβαίνει με την εφορία, και υπάρχει ένα ουκ ευκαταφρόνητο χρονικό διάστημα που περνά μέχρι το ταμείο στο οποίο οφείλεις να τα στείλει στο ΚΕΑΟ. Σε ποιον δεν έχει τύχει να ξεκινάει να βγάλει ενημερότητα, να γνωρίζει ένα ποσό που θα πρέπει να τακτοποιηθεί και μέχρι να φτάσει στο πολυπόθητο έγγραφο να έχουν βγει και άλλα ποσά και πάει λέγοντας…

Επαναλαμβάνουμε ότι οι εισφορές πρέπει να πληρώνονται όλες στο σύνολο τους και σε καμία περίπτωση να μην δημιουργείται η αίσθηση του παρελθόντος ότι κάτι θα μπορέσει να χαθεί στην αναμπουμπούλα. Αυτό το επιτάσσει η σωστή τήρηση των κανόνων από όλους…Όμως και από την άλλη για να είναι οι κανόνες απόλυτα σωστοί για όλους, θα πρέπει επίσης να βρεθεί ένας τρόπος να δίδεται άμεσα η απάντηση στην ερώτηση «τι χρωστάω;» και να μην πρέπει να κάνεις ένα ατέρμονο ταξίδι στον χρόνο για να μπορέσεις να βρεις την απάντηση…

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους και με το καλό την Τρίτη να μας έρθει ο Αύγουστος…comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
φυσικό πρόσωπο, Ασφαλιστική ενημερότητα, ΕΕΑ, Νομικό πρόσωπο, Ασφαλιστικές εισφορές, φορολογικές δηλώσεις 2023