Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.
Ο Ιούλιος φτάνει στα τέλη του, αλλά από τα μέσα και μετά φρόντισε να μας δείξει το πραγματικό του πρόσωπο με το οποίο τον έχουμε συνηθίσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μήνας καυτός με 40άρια υπό σκιά, τα οποία γίνονται εύκολα και 50άρια μέσα στον ήλιο, την καυτή άσφαλτο και τη λαμαρίνα του αυτοκινήτου. Αυτή την περίοδο κάθε χρόνο συνηθίζουμε να δοξάζουμε τον εφευρέτη του air condition και να παρακαλούμε τον «άγιο ηλεκτρολόγο» να κρατήσει ζωντανό το ρεύμα. Άλλωστε, είναι μήνας που οι τεχνικοί και οι συντηρητές των a/c γίνονται πιο δυσεύρετοι και από εμάς… Ίσως είναι ένας κλάδος που μπορεί να κατανοήσει την κατάσταση μας στις λήξεις των προθεσμιών και στο κυνήγι που «τρώμε» από όλες τις πλευρές.
Μαζί με τον καύσωνα βέβαια τι πάει πακέτο σχεδόν κάθε χρόνο; Προφανώς και πάει η φωτιά η οποία χρειάζεται απλά ένα ελαφρύ αεράκι για να κάνει την καταστροφική της δουλειά ευκολότερα, αφού η ξηρασία που δημιουργείται έχει στρώσει το έδαφος για κάτι τέτοιο. Δυστυχώς και η φετινή χρονιά δεν αποτελεί εξαίρεση αφού είχαμε τις ίδιες καταστάσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, με την Αττική να είναι άλλη μία φορά κυρίαρχος αυτού του δυσάρεστου «παιχνιδιού». Επειδή και η άλλη εβδομάδα θα έχει ακριβώς τις ίδιες συνθήκες με απίστευτη ζέστη για τρεις, τέσσερις ημέρες και μετά ένα μελτεμάκι που θα «ταΐσει» το θηρίο, ευχόμαστε να μην έχουμε άλλες παρόμοιες καταστάσεις με επιπλέον καταστροφικές πυρκαγιές όπως της εβδομάδας που μας πέρασε.
Μετά τον μικρό πρόλογο με θέματα της γενικής επικαιρότητας, πάμε στις δικές μας «φωτιές» που έχουν ανάψει στα πληκτρολόγια, τα ποντίκια, τα τηλέφωνα και τα email των λογιστικών γραφείων. Φορολογικές δηλώσεις και ΦΠΑ μαζί είναι δύο πολύ δυνατά μέτωπα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Το βλέπαμε κάθε χρόνο, το βλέπουμε για άλλη μία χρονιά και φέτος, αφού και φέτος δεν πρωτοτυπούμε σε αυτό. Η λύση σχετικά με τις δηλώσεις είναι απλή και την είχαμε προτείνει από την πρώτη στιγμή φέτος, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια…
Το σύστημα να είναι έτοιμο, αλλά απόλυτα έτοιμο και όχι κατά το ήμισυ, την ώρα που ανοίγει με όλα τα απαραίτητα δεδομένα. Μόλις ανοίξει να δίδεται αυτό που λέει ο νόμος για προθεσμία υποβολής, δηλαδή η 5μηνη διάρκεια υποβολής των δηλώσεων. Εάν δεν είναι όλα έτοιμα, να μην ανοίγει ή να ανοίγει αναγνωρίζοντας τις ημέρες μη ετοιμότητας η οποίες θα προστίθενται στο 5μηνο προθεσμίας στο τέλος. Ο Αύγουστος; Επειδή σίγουρα θα πέφτει σίγουρα μέσα στο 5μηνο, δεν λέμε να μην υπολογίζεται σε αυτό, αλλά αν η λήξη του πέφτει μέσα στον Αύγουστο να δίδεται ένα επιπλέον 15ήμερο τον Σεπτέμβριο. Κάπως έτσι θα μπορούσε να λειτουργήσει η διαδικασία για να είναι το «παιχνίδι» δίκαιο για όλες τις πλευρές και να υπάρχει χρόνος οργάνωσης και για όλα τα υπόλοιπα. Βέβαια, για να είναι απόλυτα δίκαιο θα πρέπει να είναι κάποιος αρμόδιος από την άλλη πλευρά που θα αναγνωρίζει τις αδυναμίες που υπάρχουν ώστε να προσαρμόζει τις επιπλέον ημέρες αύξησης του 5μήνου. Να είναι δίκαιος όμως και να μην μας λέει ότι άνοιξαν στις 31 Μαρτίου!
Φυσικά φέτος για άλλη μία χρονιά, δεν είχαμε αυτό το καθαρό 5μηνο στην κατοχή μας, μάλιστα στα νομικά πρόσωπα είχαμε με το ζόρι 2 μήνες και κάτι. Έτσι έχουμε φτάσει δέκα ημέρες πριν την λήξη των δηλώσεων να έχουν υποβληθεί περίπου 5,1 εκατ. φορολογικές δηλώσεις και να υπολείπονται περίπου 1,5 εκατ. συν αυτές των νομικών προσώπων. Οι δέκα ημέρες βέβαια έχουν τέσσερις ημέρες μη εργάσιμες, άρα μας μένουν έξι εργάσιμες εκ των οποίων, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, τουλάχιστον οι μισές ίσως και παραπάνω, θα είναι με 40άρια και βάλε στο θερμόμετρο στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας… Άρα τι κάνουμε; Βάζουμε όλοι πλάτη για να προλάβουμε;
Το Υπουργείο Οικονομικών απάντησε σε εσωτερικούς κύκλους ότι καλούμε τόσο τους λογιστές όσο και τους φορολογουμένους να συνεχίσουν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με δεδομένο ότι καταληκτική ημερομηνία είναι η 31η Ιουλίου 2023. Ήδη η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων για φυσικά πρόσωπα έχει υπερβεί το 80%. Διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν για παρατάσεις δεν βοηθούν την κοινή μας προσπάθεια. Από την άλλη όμως το Υπουργείο Υγείας με εγκύκλιο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα άτομα που κινδυνεύουν από υψηλές θερμοκρασίες και τα προβλήματα θερμοπληξίας που μπορεί να δημιουργηθούν, ειδικά στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Πρώτη συμβουλή που δίδεται; Να μην κυκλοφορούν έξω όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 39-40 βαθμούς. Εμείς πιο να ακούσουμε από τα δύο;
Η ίδια συμβουλή δίνεται το χειμώνα όταν υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα με χιόνια και καταιγίδες ή υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτή τη «χειμωνιάτικη» συμβουλή πολλές φορές τη σέβονται τα συναρμόδια υπουργεία και πράττουν αναλόγως. Τώρα με την ακραία ζέστη γιατί δεν το κάνουν; Δεν είναι ακραίο καιρικό φαινόμενο ο καύσωνας; Φυσικά και είναι, μάλιστα ίσως πολύ πιο ύπουλο από το ακραίο κρύο… Δεν το λέμε εμείς, αλλά το λένε οι γιατροί που έχουμε ρωτήσει. Άρα θα πρέπει να υπάρξει ο ανάλογος σεβασμός σε όλους και κυρίως στο ίδιο το φαινόμενο. Πολλοί θα πούνε ότι «πώς κάνετε έτσι, είστε κλεισμένοι μέσα στα γραφεία σας με a/c, υπάρχει λύση σε αυτό». Εδώ θα απαντήσουμε ότι όταν μιλάς για προσοχή στην αλόγιστη χρήση του a/c για να αντέξει το σύστημα και να μην έχουμε μπλακ άουτ, δεν ωθείς ταυτόχρονα τον κόσμο στην αναγκαστική αλόγιστη χρήση αυτών. Επιπλέον, θα πούμε ότι για να φτάσει κάποιος στο γραφείο, θα πρέπει να κινηθεί έξω μέσα στην ζέστη, εκτός αν αρχίσουμε τις προτάσεις τις εποχής δουλέψτε νύχτα που δουλεύει το σύστημα καλύτερα.
Με λίγα λόγια και για να μην το κουράζουμε άλλο, λόγοι για να δοθεί παράταση υπάρχουν πολλοί. Αρκεί κάποιος να μιλήσει με μερικούς συναδέλφους που δεν έχουν την πολυτέλεια να έχουν μεγάλη κατανομή εργασιών, για να καταλάβει μερικούς από αυτούς. Έχουμε λάβει άπειρα τηλεφωνήματα από συναδέλφους που μας ρωτάνε στην απόγνωση τους «από πού να ξεκινήσω; Δηλώσεις, ΦΠΑ ή ένσημα;» Φυσικά και δεν έχουμε να τους απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση, αλλά το σκεπτικό μας το αναφέραμε παραπάνω, αλλά και σε παλαιότερα άρθρα μας. Πρέπει να βρίσκεται λύση για όλους και με κοινή πολιτική, για να μην «λαλήσουμε» όλοι μαζί…
Τώρα στην επιχειρηματολογία για το market pass και τις δόσεις πληρωμών, που ήδη χρησιμοποιείται για το αδύνατο της παράτασης, έχουμε δώσει ήδη τις προτάσεις μας, ειδικά για το πρώτο. Για το δεύτερο η συνταγή έχει εφαρμοστεί τα προηγούμενα χρόνια χωρίς να προβληματίσει ιδιαίτερα την κατάσταση…
Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους και προσοχή με τις ζέστες…