Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.
Ο Ιούνιος έφτασε στο τέλος του, αφού αισίως «περπατάμε» στην τελευταία του ημέρα και ο Ιούλιος είναι έτοιμος να μας υποδεχτεί προφανώς με τις γνωστές του ζέστες και τους καύσωνες. Εκτός από εμάς όμως θα υποδεχτεί και την νέα κυβέρνηση που ανέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα. Τα εκλογικά αποτελέσματα της Κυριακής έδωσαν την δυνατότητα να μπορέσει να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση και έτσι μέσα στην εβδομάδα είχαμε τις ανακοινώσεις και τις ορκωμοσίες των νέων υπουργικών επιτελείων.
Καταρχάς θα ευχηθούμε σε όλα τα επιτελεία να έχουν μία καλή θητεία με πολλές λύσεις στα αρκετά προβλήματα που υπάρχουν ή θα υπάρξουν, διαδικαστικά και μη, που καλούνται να επιλύσουν. Και από εδώ δηλώνουμε ότι είμαστε στην διάθεση τους να τους μεταφέρουμε τις γνώσεις μας και τις εμπειρίες μας στα θέματα και στα προβλήματα που υπάρχουν και θα πρέπει να λυθούν το συντομότερο δυνατόν, ειδικά στα «κρίσιμα» για εμάς υπουργεία οικονομικών, εργασίας και ανάπτυξης, αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα που μπορούμε να έχουμε άποψη από την καθημερινή μας τριβή με τις επιχειρήσεις και με τους φορολογούμενους γενικότερα.
Γυρνώντας στα εντελώς δικά μας θέματα, την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε δυο αποφάσεις παρατάσεων. Την μία σχεδόν την γνωρίζαμε και την είχαμε αναφέρει την προηγούμενη εβδομάδα και έχει να κάνει με την παράταση της προθεσμίας για εμπρόθεσμη δήλωση των λήξεων μίσθωσης που έληξαν έως την 31/12/2022, όπου σύμφωνα με την εγκύκλιο Α.1092/2023 παρατείνεται έως τις 31 Ιουλίου. Βέβαια για το συγκεκριμένο ζήτημα δόθηκε μόνο παράταση στην εν λόγω προθεσμία, αλλά η φιλοσοφία των καταθέσεων λήξης δεν άλλαξε καθόλου. Πρέπει να υποβάλλεται λήξη μίσθωσης ακόμα και για ληγμένα μισθωτήρια και αν αυτό δεν γίνει εμπρόθεσμα, επιφέρει πρόστιμο ύψους 100 ευρώ! Όπως είχαμε προτείνει και στο άρθρο «ας μιλήσουμε λίγο για ενοίκια, ανείσπρακτα και εισπραγμένα» αυτό πρέπει να διορθωθεί γιατί είναι εντελώς παράλογο σε όλα τα επίπεδα.
Εκτός όμως της προαναφερόμενης εγκυκλίου, σήμερα το πρωί είχαμε και την δημοσίευση της εγκυκλίου Α.1094/2023 η οποία παρατείνει για έναν μήνα ακόμα την εμπρόθεσμη διόρθωση του εντύπου Ε9 χρήσης 2022, ώστε να θεωρηθεί η νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ εμπρόθεσμη. Η εν λόγω παράταση μπορεί να μην έχει καμία ουσία ως προς το πρόστιμο των 100 ευρώ, αφού μέχρι να τελειώσει το κτηματολόγιο στην χώρα οι εκπρόθεσμες μεταβολές δεν επιβαρύνονται με το συγκεκριμένο πρόστιμο, όμως παίζει ρόλο σε άλλα θέματα ελαφρώς σημαντικά ή μη… Αρχικά αν γίνει εκπρόθεσμη μεταβολή εντύπου Ε9 και η διαφορά είναι χρεωστική, τότε βεβαιώνεται σε μία δόση και επιβαρύνεται και με την προσαύξηση του 0,73% μηνιαίως από τον μήνα Μάιο και μετά. Επίσης η εμπρόθεσμη εκκαθάριση σύμφωνα με την εγκύκλιο Α.1058/2023 είναι πολύ σημαντική για την εξέταση των δικαιούχων των εκπτώσεων του ΕΝΦΙΑ κατά 50% ή 100% ( παρ. 1 κ 2 του άρθρου 7, Ν. 4223/2013) ως προς το ζήτημα των συνολικών κτισμένων τετραγωνικών που παίζει ρόλο και για τις δύο εκπτώσεις, αλλά και ως προς την αξία της ακίνητης περιουσίας που διαμορφώνει την έκπτωση κατά 50%. Σε εκπρόθεσμη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ δεν λαμβάνεις την έκπτωση, αν αυτή δεν προέκυπτε από την προηγούμενη εκκαθάριση, ακόμα και αν τηρείς τους όρους.
Τώρα για την ανάγκη του ελέγχου του εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ και των τυχών τροποποιήσεων, δεν χρειάζεται να τα ξαναλέμε αναλυτικά. Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται έλεγχοι, ειδικά από σχετικούς με το «άθλημα» του ΕΝΦΙΑ και του Ε9. Για να γίνει κατανοητό θα πούμε το εξής… Σε μονοκατοικία που βρίσκεται σε κάθετη ιδιοκτησία, με την συμπλήρωση των σωστών κτισμένων επί του οικοπέδου τετραγωνικών και όχι μόνο αυτών που αναφέρουν οι οδηγίες ως λύση, ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε κατά 1.753 ευρώ και η αξία του ακινήτου κατά 101.796 ευρώ. Αξίζει λοιπόν ή όχι να γίνεται κάποιος έλεγχος σε εκκαθαρισμένα ΕΝΦΙΑ; Κατά την άποψη μας, φυσικά και ναι, αλλά προφανώς και με το ανάλογο τίμημα σύμφωνα με την πολιτική τιμολόγησης του καθενός.
Στα υπόλοιπα ζητήματα θα μεταφέρουμε από την φιλόξενη αυτή στήλη, κάτι που μας απασχολεί σαν γραφείο και σαν οντότητες εδώ και πολύ καιρό και θέλουμε να το επαναφέρουμε σαν θέμα με αφορμή το νέο επιτελείο του υπουργείου. Μάλιστα είχαμε αφιερωθεί εκτενώς σε αυτό και στο παλαιότερο μας άρθρο «μήπως ήρθε η ώρα για δημόσιες διαβουλεύσεις για διορθώσεις των διαδικασιών;; No 2... Λίγες προτάσεις για τα τμήματα μητρώου». Από εκείνο το άρθρο έχουν περάσει κάτι παραπάνω από δύο μήνες, αλλά κάποια σημαντική αλλαγή δεν έχουμε δει στις όλες διαδικασίες και η κατάσταση παραμένει χαοτική όπως ήταν. Πάρα πολλές υποθέσεις μεταβολών παραμένουν σε μία απέραντη και αόρατη ουρά περιμένοντας να βρουν ανταπόκριση. Από την άλλη οι υπάλληλοι των τμημάτων αυτών λειτουργούν στα όρια τους, πολλές φορές και εκτός του ωραρίου τους προσπαθώντας να βάλουν τα πράγματα σε μία τάξη. Είχαμε αναφέρει και το λέμε ξανά ότι είναι οι τελευταίοι που έχουν ευθύνη για αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Έχουν μείνει λίγοι, σε λίγες πλέον ανοιχτές υπηρεσίες και προσπαθούν να ανταπεξέλθουν σε έναν νέο τρόπο λειτουργίας απομακρυσμένης επικοινωνίας με τους φορολογούμενους.
Δεν χρειάζεται να μπαίνουμε σε λεπτομέρειες με συγκεκριμένες υπηρεσίες και συγκεκριμένες περιπτώσεις, αλλά το πρόβλημα όμως είναι πλέον ξεκάθαρο ότι αφορά όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Επίσης είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση σε αυτό γιατί είναι πολύ σοβαρό και δημιουργεί πολλά προβλήματα. Το ντόμινο των προβλημάτων που προκύπτουν από μία καθυστερημένη καταχώρηση μίας μεταβολής είναι πολύ «μακρύ» και προφανώς και μεταφέρεται σε άλλες υπηρεσίες, δημόσιες και μη.
Δεν χρειάζεται να αναλύουμε ξανά τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, αρκεί μία απλή αναδρομή στο άρθρο που προαναφέραμε αν θέλει κάποιος να τα διαβάσει αναλυτικά. Στο ίδιο άρθρο θα βρει και τις προτάσεις που είχαμε θέσει σαν μέτρα που θα βοηθήσουν στην εξομάλυνση της κατάστασης, τις οποίες επίσης δεν χρειάζεται να καταγράψουμε ξανά, είναι γραμμένες στο τέλος του αναφερόμενου.
Κλείνοντας όμως θα κάνουμε μία πρόταση στους φορείς του ΕΦΚΑ, θυμίζοντας σας κάτι από το παρελθόν με αντίστροφή όμως φορά. Κύριοι του ΕΦΚΑ, απεμπλακείτε από τις Δ.Ο.Υ και εμπιστευτείτε άλλα έγγραφα για τις μεταβολές σας, δηλαδή δημοσιεύσεις του ΓΕΜΗ. Δεν έχει περάσει καιρός που πανηγυρίζαμε που η Δ.Ο.Υ «ξεμπλόκαρε» από τον ΕΦΚΑ, μήπως πρέπει να πανηγυρίσουμε και για το ανάποδο;
Καλό Σαββατοκύριακο και καλό μήνα σε όλους!!!