21/04/23 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Μήπως ήρθε η ώρα για δημόσιες διαβουλεύσεις για διορθώσεις των διαδικασιών;; No 2... Λίγες προτάσεις για τα τμήματα μητρώου

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Χρόνια πολλά σε όλους… Πάσχα ήταν και πέρασε… Φορτίσαμε κατά το δυνατόν τις μπαταρίες και τώρα πάμε γερά με τα κεφάλια μέσα για τον μαραθώνιο αγώνα δρόμου, σε ταχύτητες σπριντ, που μας περιμένει για το επόμενο διάστημα. Υπάρχει ακόμα μία μικρή ανάπαυλα, αυτή της Πρωτομαγιάς που φέτος πέφτει κανονικό τριήμερο αφού η 1η Μαΐου πέφτει Δευτέρα, αλλά θα είναι σαν σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στην δύσκολη περίοδο που μας περιμένει.

Η συμβουλή προς όλους, αλλά φυσικά και σε εμάς τους ίδιους, είναι αυτή που έχουμε αναφέρει ουκ ολίγες φορές στα εβδομαδιαία άρθρα μας και περιορίζεται σε μία λέξη… Ψυχραιμία… Το κακό είναι ότι όσο περνάει ο καιρός η συγκεκριμένη λέξη αντί να μειώνει την καθημερινή της αναγκαιότητα την αυξάνει εκθετικά, αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα που σηκώνει πολύ μεγάλη συζήτηση που δεν μπορεί να γίνει γραπτώς και μέσω μονολόγου.

Αυτό όμως που προσπαθούμε να κάνουμε μερικές φορές, είναι να δίνουμε προτάσεις προκειμένου η καθημερινότητα μας να γίνεται ελαφρώς ευκολότερη μέσω των αλλαγών κάποιων παλαιών διαδικασιών που έχουν παραμείνει σε αρχαιότερα συστήματα και δεν εναρμονίζονται με τις τρέχουσες διαδικασίες. Για παράδειγμα, πριν περίπου ενάμιση χρόνο, στο άρθρο μας «Μήπως ήρθε η ώρα για δημόσιες διαβουλεύσεις για διορθώσεις των διαδικασιών;;», είχαμε προτείνει λύσεις για το ζήτημα των φορολογικών ενημεροτήτων. Από τότε κάποια θέματα λύθηκαν και βοηθούν κάπως την κατάσταση, όμως ακόμα αρκετά από αυτά παραμένουν απλά ως προτάσεις, που αν υλοποιηθούν θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση στην καθημερινότητα μας, αλλά και στην καθημερινότητα των υπηρεσιών.

Σήμερα θα μιλήσουμε για κάτι αντίστοιχο που έχει να κάνει με τις μεταβολές των επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα είναι η προσθήκη ΚΑΔ, η μεταφορά έδρας, η μεταβολή εταίρων ή διαχειριστή, η έναρξη ή διακοπή υποκαταστήματος και άλλες τέτοιες παρόμοιες μεταβολές που πρέπει να περνούν από το τμήμα μητρώου της εφορίας το οποίο θα πρέπει να εγκρίνει και να καταχωρήσει την όποια μεταβολή. Προφανώς, όλοι όσοι διαβάζετε το συγκεκριμένο κείμενο, φανταζόμαστε ότι ήδη θα κουνάτε το κεφάλι σας σκεπτόμενοι την προβληματική κατάσταση που δημιουργείται ουκ ολίγες φορές με το συγκεκριμένο ζήτημα. Η προβληματική κατάσταση δεν έχει να κάνει μόνο με την επιβολή ή μη του προστίμου εκπρόθεσμης μεταβολής, αλλά κυρίως με όλα τα παρελκόμενα που μπορεί να δημιουργήσει μία καθυστερημένη καταχώρηση μίας μεταβολής που αναλύσαμε παραπάνω. Ίσως είναι ένα ζήτημα για το οποίο έχουμε αναπολήσει περισσότερο από κάθε άλλο τον παλιό τρόπο λειτουργίας με τις πραγματικές ουρές και όχι τις εικονικές, το γιατί θα το αναλύσουμε παρακάτω.

Καταρχάς θα ξεκινήσουμε την ανάλυση μας στο ζήτημα, αναφέροντας ότι οι υπάλληλοι των τμημάτων μητρώου της χώρας είναι ίσως οι τελευταίοι που ευθύνονται για την προβληματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Έχουν μείνει λίγοι, σε λίγες πλέον ανοιχτές υπηρεσίες και προσπαθούν να ανταπεξέλθουν σε έναν νέο τρόπο λειτουργίας απομακρυσμένης επικοινωνίας με τους φορολογούμενους. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι προσπαθούν να βρουν λύση στην κατάσταση.

Ο νέος τρόπος λειτουργίας απομακρυσμένης επικοινωνίας έχει ναι μεν το πλεονέκτημα της μη μετακίνησης, όμως ταυτόχρονα έχει και το μειονέκτημα της μη άμεσης επικοινωνίας με την άλλη πλευρά, όποια και αν είναι αυτή. Στην πράξη φαίνεται ότι δεν είμαστε ακόμα εκπαιδευμένοι, ενώ δεν υπήρξε και χρόνος προσαρμογής, για να λειτουργούμε τα πάντα από τον υπολογιστή μας. Αυτό αυξάνει την αξία της δια ζώσης επικοινωνίας που έχεις τη δυνατότητα να εξηγήσεις τι θέλεις να κάνεις στη συγκεκριμένη περίπτωση και έτσι να δώσεις άμεση απάντηση στην όποια ερώτηση που θα γεννηθεί από την άλλη πλευρά. Δεν είμαστε ρομαντικοί ούτε παλαιομοδίτικοι, αλλά στην πράξη αποδεικνύεται ότι πολλές φορές σε μία απευθείας επικοινωνία μπορείς να λύσεις σε ένα λεπτό κάτι που στη γραπτή μπορεί να χρειαστεί ίσως και δεκαπλάσιος ή και πολύ παραπάνω χρόνος, αν συνυπολογίσεις και τους κενούς χρόνους απάντησης των mail .

Γιατί λοιπόν αναπολούμε αρκετοί τον παλιό τρόπο λειτουργίας; Απλούστατα γιατί μία καθυστερημένη καταχώρηση μεταβολής δημιουργεί άπειρα προβλήματα σε παράπλευρες διαδικασίες, είτε της ίδιας της εφορίας, είτε σε άλλες υπηρεσίες. Όσον αφορά την ίδια την εφορία μία καθυστερημένη μεταβολή στο μητρώο μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο ΦΠΑ ή στις δηλώσεις. Για παράδειγμα, μία καθυστερημένη καταχώρηση ένταξης επιχείρησης σε ενδοκοινοτικές συναλλαγές μπορεί να δημιουργήσει κατάσταση προστίμου στην υποβολή των πινάκων ενδοκοινοτικών συναλλαγών. Δηλαδή μία επιχείρηση ζητά να ενταχθεί σε καθεστώς ενδοκοινοτικών συναλλαγών χθες 20 Απριλίου και η εν λόγω μεταβολή καταχωρείται στις 27 Μαΐου με ημερομηνία 20ης Απριλίου. Πρόστιμο για τη μεταβολή του μητρώου δεν θα μπει γιατί η επιχείρηση έχει καλυφθεί από την αίτηση, όμως δεν θα συμβεί το ίδιο με την υποβολή πίνακα ενδοκοινοτικών συναλλαγών μηνός Απριλίου που έπρεπε να υποβληθεί έως τις 26 Μαΐου, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει αφού δεν είχε περαστεί η μεταβολή. Το ίδιο θα συμβεί και με την επιχείρηση που ζητά να ενταχθεί σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ ή με την επιχείρηση που ζητά να μπει σε εκκαθάριση και αλλάζει η προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Για τις άλλες υπηρεσίες το πρόβλημα δεν είναι τα πρόστιμα, αλλά τα τεχνικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Για παράδειγμα, ο ΕΦΚΑ ή οι τράπεζες ή οι υπηρεσίες εξέτασης επενδυτικών προγραμμάτων ( π.χ ΕΣΠΑ ), εάν βλέπουν μεταβολή στο καταστατικό θέλουν και την αντίστοιχη βεβαίωση μεταβολής από την Δ.Ο.Υ. Εδώ έρχεται ένα άλλο ζήτημα σε σχέση με τον νέο τρόπο λειτουργίας όπου οι μεταβολές καταχωρούνται στο σύστημα αλλά η βεβαίωση μεταβολής δεν στέλνεται στον φορολογούμενο, ο οποίος αν τη θέλει πρέπει να τη ζητήσει με αντίστοιχη αίτηση από το e-αιτήματα, περιμένοντας το ανάλογο διάστημα να υλοποιηθεί το αίτημα. Στις εν λόγω υπηρεσίες δεν αρκεί η εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα του taxis και η εικόνα που έχει η επιχείρηση στο ΓΕΜΗ στη δημόσια σε πρόσβαση σελίδα του, αλλά θέλουν οπωσδήποτε τη βεβαίωση μεταβολής από την Δ.Ο.Υ με την ανάλογη στρογγυλή σφραγίδα, η οποία βέβαια δεν λέει τίποτα άλλο πέρα από αυτά που λένε τα προαναφερόμενα συστήματα του taxis και του ΓΕΜΗ.

Σε όλα τα παραπάνω μπορούμε να προσθέσουμε το πρόβλημα με τις εισπρακτικές υπηρεσίες του δημοσίου (δικαστικά τμήματα Δ.Ο.Υ και ΚΕΑΟ) που πολλές φορές βρίσκονται να λαμβάνουν μέτρα για λάθος άνθρωπο γιατί έχει αργήσει να καταχωρηθεί μία μεταβολή διαχειριστή ή ομόρρυθμου εταίρου.

Μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα πολλά παραδείγματα, αλλά όλα θα καταλήγουν στην ίδια παράμετρο, στο ότι οι μεταβολές που έχουν δημοσιευθεί στο ΓΕΜΗ ή που αφορούν ατομικές επιχειρήσεις, πρέπει να καταχωρούνται άμεσα όχι γιατί είναι «βίτσιο» δικό μας ή του επιχειρηματία, αλλά γιατί η καθυστέρηση δημιουργεί προβλήματα πολλά, τα οποία όσο αυξάνονται αρχίζουν και δημιουργούν προστριβές αχρείαστες … Πόσες φορές έχουμε γίνει μάρτυρες ή ακόμα και «θήτες» άσκησης πίεσης στον υπάλληλο της Δ.Ο.Υ για άμεση υλοποίηση του αιτήματος; Πιστεύουμε ουκ ολίγες… Επαναλαμβάνουμε,δεν το κάνουμε από «βίτσιο», αλλά γιατί κάτι άλλο μας πιέζει!

Η λύση σε όλα αυτά είναι να γυρίσουμε στην παλιά μορφή λειτουργίας;

Σαφώς και όχι…. Δεν είναι αυτή η πρόταση μας, αλλά η πρόταση μας είναι να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι ψηφιακές πύλες και υπηρεσίες που έχουν δημιουργηθεί όλο αυτό το διάστημα και έτσι να ξεμπλοκάρουν κάπως τα τμήματα μητρώου των Δ.Ο.Υ

Οι προτάσεις μας είναι οι εξής:

· Οι μεταβολές του μητρώου που γίνονται στη ψηφιακή εφαρμογή μεταβολή Στοιχείων Επιχείρησης να καταχωρούνται αυτόματα με ευθύνη του αιτούμενου. Ειδικά αυτές που δεν είναι ουσιαστικής σημασίας. Να γίνεται έλεγχος σε αυτά όταν κρίνεται σκόπιμο από την υπηρεσία και όχι για όλες τις περιπτώσεις, ότι γίνεται δηλαδή και στις φορολογικές δηλώσεις.

· Οι μεταβολές στοιχείων εκπροσώπων- μελών των νομικών προσώπων να καταχωρούνται αυτόματα από το ΓΕΜΗ, το οποίο έχει ήδη ελέγξει, εγκρίνει και καταχωρήσει την εν λόγω μεταβολή. Να γίνει δηλαδή άμεση διασύνδεση ΓΕΜΗ με taxis και στο κομμάτι των μεταβολών.

· Τα τμήματα μητρώου να παραμείνουν, για να καλύπτουν μεταβολές του παρελθόντος ή για να καλύπτουν ότι δεν μπορεί να γίνει από τα προηγούμενα. Πιστεύουμε ότι έτσι θα μείνει χρόνος και εξειδίκευση για να διορθωθούν από τα εν λόγω τμήματα προβληματικές περιπτώσεις του παρελθόντος.

· Να καταργηθεί η «βεβαίωση μεταβολών μητρώου» και να γίνεται δεκτή αναγκαστικά σε άλλες υπηρεσίες η εκτύπωση της εικόνας του taxis, καθώς και η εικόνα του νομικού προσώπου που προκύπτει από την σελίδα του ΓΕΜΗ, η οποία επαναλαμβάνουμε είναι δημόσια και μπορεί να βρεθεί εδώ https://publicity.businessportal.gr/

· Να ενημερωθούν όλοι οι φορείς για την ύπαρξη της σελίδας του ΓΕΜΗ και για την χρησιμότητα της.

· Όταν η επιχείρηση έχει ενταχθεί στο ΓΕΜΗ, οι άλλες ενδιαφερόμενες υπηρεσίες να αρκούνται στα λεγόμενα του ΓΕΜΗ, να απεμπλακούν δηλαδή από τα λεγόμενα του taxis. Γιατί να κολλάει δηλαδή η μεταβολή στον ΕΦΚΑ επειδή κολλάει στην εφορία;

· Τελική πρόταση bonus… Μήπως να καταργηθούν όλα τα «υποσυστήματα» και να αντικατασταθούν από ένα ενιαίο που θα τα περιλαμβάνει όλα;

Από τις παραπάνω προτάσεις δεν γνωρίζουμε ποιες μπορεί να είναι άμεσα υλοποιήσιμες, αλλά εδώ είμαστε να το συζητήσουμε με τους αρμοδίους για αυτές αλλά και για τις υπόλοιπες προτάσεις. Θεωρούμε ότι έστω ένα από τα παραπάνω να υλοποιηθεί θα δώσει λύση στην καθημερινότητα μας και θα μειώσει τις προστριβές με τα ξεχασμένα τμήματα….

Καλό ΣΚ σε όλους…



comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΓΕΜΗ, Μεταβολή, Μητρώο, Βεβαίωση