26/05/23 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Η παράταση των δηλώσεων ξεκαθαρίστηκε νωρίς. Ποιες άλλες προθεσμίες υπάρχουν;

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Ο Μάιος φτάνει και αυτός στο τέλος του και την ερχόμενη Πέμπτη είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τον Ιούνιο που σηματοδοτεί τον ερχομό της αγαπημένης μας εποχής, του Καλοκαιριού. Βέβαια, για να φτάσουμε στις παραλίες, στο δικό μας το κομμάτι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο με πάρα πολλές υποχρεώσεις και ζητήματα πολλά.

Στο θέμα των δηλώσεων που μοιραία μας απασχολεί όλους, προχθές ανακοινώθηκε με δελτίο τύπου η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ενώ χθες είχαμε και την επισημοποίηση της με τη δημοσίευση της εγκυκλίου Α.1078/2023. Ως γνωστών λοιπόν, η προθεσμία έχει παραταθεί για τη Δευτέρα 31 Ιουλίου και ώρα 15.00 το μεσημέρι για κάθε φορολογούμενο, άρα για φυσικά και νομικά πρόσωπα. Η ώρα ορίστηκε προκειμένου να παραμείνει η προθεσμία της πληρωμής την ίδια ημέρα 31 Ιουλίου, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα για αυτόν που θα ολοκληρώσει τη δήλωση την ίδια ημέρα. Παράλληλα, στις 31 Ιουλίου παραμένει η προθεσμία για εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου των φυσικών προσώπων με έκπτωση 3% στο σύνολο του φόρου προς πληρωμή.

Η 30η Ιουλίου δεν μπορούσε να οριστεί σαν προθεσμία γιατί είναι Κυριακή και αν οριζόταν η 28η Ιουλίου θα χάνονταν δυόμιση ημέρες. Έτσι φαίνεται ότι μπήκαμε στη λογική της 31ης Ιουλίου με συγκεκριμένη ώρα προθεσμίας. Έχει εφαρμοστεί και τα περασμένα χρόνια, άρα υπάρχει «τεχνογνωσία» για αυτό από όλους. Βέβαια, θα πρέπει όλοι να συντονίσουμε καλά τα ρολόγια μας σε «ώρα Taxis», προκειμένου να αποφύγουμε τυχόν παρεξηγήσεις. Μετά όλοι μαζί θα περιμένουμε τον «διαιτητή» για ολιγόλεπτες καθυστερήσεις μήπως πετύχουμε το γκολ της τελευταίας στιγμής! Πέρα από τον «χαβαλέ» δεν θέλει εφησυχασμό από κανέναν γιατί ο Ιούλιος είναι και μήνας «φουλ ΦΠΑ» αφού την ίδια ημέρα θα εκπνέει η προθεσμία υποβολής του ΦΠΑ Β’ τριμήνου για τα απλογραφικά βιβλία και φυσικά του μηνός Ιουνίου για τα διπλογραφικά. Γιατί το αναφέρουμε αυτό; Γιατί εκτός από εμάς, δεν ξέρουμε αν θα είναι και το σύστημα στα «κέφια του», αφού εκείνες τις ημέρες θα υποδέχεται διπλούς επισκέπτες, αφού λήγουν ταυτόχρονα δύο τόσο σημαντικές υποχρεώσεις.

Πολλοί απόρησαν γιατί η παράταση ανακοινώθηκε τόσο νωρίς, αφού πρώτη φορά στα χρονικά συμβαίνει κάτι τέτοιο και έτσι αποφύγαμε προς το παρόν το μαρτύριο της τελευταίας στιγμής. Το θέμα είναι απλό και συνδέεται άμεσα με τις εκλογές. Την περασμένη Κυριακή δεν σχηματίστηκε Κυβέρνηση, αφού κανένα κόμμα δεν «μάζεψε» τους απαραίτητους 151 βουλευτές που απαιτούνται. Έτσι οδηγούμαστε σε επαναληπτικές εκλογές, οι οποίες ορίστηκαν για την 25η Ιουνίου, ενώ παράλληλα ορίστηκε Υπηρεσιακή Κυβέρνηση για αυτές τις 30 ημέρες. Ακόμα και να επικρατήσει το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα και με τα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Κυριακής, ότι δηλαδή στις 25 Ιουνίου θα υπάρξει η δυνατότητα να σχηματιστεί Κυβέρνηση, θα χρειαστούν και κάποιες ημέρες επιπλέον προκειμένου να γίνουν οι τυπικές διαδικασίες, οι ορκωμοσίες και ότι άλλο απαιτείται συνταγματικά, ώστε ο αρμόδιος Υπουργός να δύναται να εκδώσει την όποια απαραίτητη απόφαση απαιτείται.

Αν λοιπόν ο απερχόμενος Υφυπουργός Οικονομικών δεν τη δημοσίευε από τώρα και με «κάλυψη» όλων των ημερών που υπήρχε δυνατότητα, υπήρχε κίνδυνος να πέφταμε όλοι μαζί σε παγίδα αδυναμίας έκδοσης αποφάσεως, κάτι που είχαμε αναφέρει και στο άρθρο της 31ης Μαρτίου στο οποίο είχαμε αναρωτηθεί ως εξής: και για να έχουμε καλό ερώτημα, φέτος ποιος θα αποφασίσει την παράταση που οι δηλώσεις λήγουν στις 30 Ιουνίου, ενώ όπως όλα δείχνουν θα είμαστε δύο μέρες πριν τη λήξη του δεύτερου εκλογικού «πυρετού», άρα προφανώς και κανείς δεν θα ασχολείται με αυτό; Το τονίζουμε από τώρα που δεν είμαστε καν στην αρχή, αφού ο Μάρτιος έφυγε, αλλά οι δηλώσεις δεν ήρθαν… Να θυμίσουμε ότι τότε το σενάριο των δεύτερων εκλογών ήταν ότι θα γίνουν στις 2 Ιουλίου, αλλά τελικά δεν περιμέναμε αυτές προκειμμένου να έχουμε στα χέρια μας την επίσημη παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά σε σχέση με το «παρασκήνιο» της παράτασης; Για να αποδείξουμε ότι όταν υπάρχει οργανωμένη σκέψη, δίδονται και οι απαραίτητες αποφάσεις πριν να φτάσουμε στο «παρά πέντε» ή πολλές φορές στο «και πέντε», άρα αποφεύγουμε το μαρτύριο της σταγόνας. Επίσης, φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπήρχε η «κατανόηση» ότι ο επιπλέον μήνας είναι απαραίτητος, αλλά αν δεν είχαμε τα προαναφερόμενα «τεχνικά προβλήματα» θα ήταν πολύ πιθανόν να είχαμε τα γνωστά φαινόμενα που έχουμε κάθε χρόνο των σταδιακών παρατάσεων για τους γνωστούς λόγους που δεν χρειάζεται να αναλύουμε.

Το αν θα επαρκέσει ο χρόνος θα φανεί στην πορεία των ημερών, αφού υπάρχουν παράλληλα και άλλες πολλές υποχρεώσεις, ενώ για άλλη μία χρονιά δεν επετεύχθη η δυνατότητα 5μηνης υποβολής που κανονικά προβλέπει ο νόμος. Το αν θα πάρει και άλλη παράταση εκείνη την περίοδο, αν θέλετε την άποψη μας, προς το παρόν θα πρέπει να θεωρείται δύσκολο, αφού μαζί θα πρέπει να αλλάξει και η ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, κάτι για το οποίο απαιτείται σχετική τροπολογία του νόμου.

Βέβαια η προθεσμία της 31ης Ιουλίου δεν αφορά τους πάντες αφού υπάρχουν και άλλες παράλληλες άμεσες ή έμμεσες προθεσμίες τις οποίες θα κατηγοριοποιήσουμε ευθύς αμέσως κλείνοντας αυτό το άρθρο:

· Τα μέλη ΟΕ ή ΕΕ που οι εταιρείες τηρούν απλογραφικά βιβλία και η φορολογική τους χρήση τελείωσε 31/12/22, μπορούν να υποβάλλουν προσωπική δήλωση έως τις 16 Αυγούστου 2023, αφού ο 4172/2013 προβλέπει ότι εξαιρετικά, τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, μπορούν να υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου μήνα από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων. Η 15η Αυγούστου είναι νόμιμη αργία, άρα μεταφέρεται στην πρώτη εργάσιμη.

· Οι φορολογούμενοι που θα αιτηθούν αλλαγή φορολογικής κατοικίας μέσα στο έτος 2023, μπορούν να υποβάλλουν δήλωση εμπρόθεσμα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, αρκεί να έκαναν τις διαδικασίες που ορίζει η σχετική εγκύκλιος ΠΟΛ.1201/2017.

· Οι φορολογούμενοι που απεβίωσαν μπορούν να υποβάλλουν δήλωση, μέσω των νόμιμων κληρονόμων τους, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Βέβαια, θέλει προσοχή το γεγονός ότι πριν την υποβολή της δήλωσης θα πρέπει να έχει τακτοποιηθεί το μητρώο του θανόντος και να έχουν καταχωρηθεί οι νόμιμοι κληρονόμοι. Η εν λόγω προθεσμία αφορά τους φορολογούμενους που απεβίωσαν μέσα στο 2022, αλλά και αυτούς που απεβίωσαν πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φετινών δηλώσεων και δεν είχαν υποβάλλει τη δήλωση τους όσο ήταν εν ζωή.

· Για υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης, δεν επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 54 του Ν. 4987/2022 (100 ευρώ – 500 ευρώ), όταν ο φόρος που προκύπτει προς καταβολή δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ. Αυτή είναι η έμμεση προθεσμία που προαναφέραμε, η οποία όμως κρύβει πάρα πολλές παγίδες και δεν είναι καλό να γίνεται απόλυτη «χρήση» σε αυτή, γιατί η δήλωση θα εξακολουθεί να θεωρείται εκπρόθεσμη, παρά του ότι δεν θα έχει κυρώσεις επιβολής προστίμων. Η εκπρόθεσμή δήλωση μπορεί να δημιουργήσει άλλα προβλήματα, όπως για παράδειγμα μπορεί να πετάξει κάποιον εκτός κάποιου επιδόματος, αφού τα περισσότερα εξ αυτών «απαιτούν» δήλωση που υπεβλήθη εμπρόθεσμα. Επίσης, αν φτάσεις να υπολογίσεις τον φόρο, σημαίνει ότι έχεις ολοκληρώσει τη δήλωση, άρα έχει γίνει σχεδόν όλη η δουλειά. Το αναφέρουμε αυτό σαν bonus μόνο και μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις.

Για τις ανωτέρω περιπτώσεις θα πρέπει επιπλέον να υπολογίζουμε ότι η έκπτωση 3% για εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου φυσικών προσώπων ισχύει μόνο για όσους τον αποπληρώσουν εφάπαξ έως τις 31 Ιουλίου, ανεξαρτήτως αν έχουν διαφορετική νόμιμη προθεσμία υποβολής της δήλωσης. Είναι αδικία για αυτούς, αλλά έτσι εξακολουθεί να εφαρμόζεται. Μπορεί το 3% να μην φαίνεται μεγάλο, αλλά όλο και κάποιος θα παραπονεθεί αν το χάσει, ειδικά αν το εκκαθαριστικό είναι υψηλό.

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους…comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Προθεσμίες, φορολογικές δηλώσεις 2023