Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.
Ο Μάρτης μας αφήνει δίνοντας μας πολλές εκπλήξεις στην τελευταία του εβδομάδα, κυρίως πολιτικές, αφού πλέον γνωρίζουμε πότε θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές. Στις 21 Μαΐου, ανήμερα της μεγάλης εορτής του Κωνσταντίνου και Ελένης θα προσέλθουμε όλοι στις κάλπες για να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα. Μοιραίο είναι μέχρι τότε η χώρα να μπει σε έναν εκλογικό πυρετό, στον οποίο είχε μπει άλλωστε εδώ και αρκετό καιρό δεδομένου ότι σε κάθε περίπτωση το 2023 θα ήταν έτος εκλογικής διαδικασίας, αφού έληγε η τετραετία της υπάρχουσας κυβέρνησης.
Μάλιστα από τις προβλέψεις προκύπτει ότι δεν θα μας φτάσει μόνο μία εκλογική αναμέτρηση, αφού σύμφωνα με όλα τα λεγόμενα των ειδικών κανένα κόμμα δεν θα έχει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή ώστε να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Έτσι, όπως όλα δείχνουν θα έχουμε τουλάχιστον άλλη μία διαδικασία στις 2 Ιουλίου και βλέπουμε... Είχαμε καιρό να διενεργήσουμε εκλογές, αφού οι τελευταίες ήταν το 2019, αλλά το 2023 θα τις χορτάσουμε αρκετά αφού τον Οκτώβριο θα ακολουθήσουν οι δημοτικές και οι περιφερειακές εκλογές, που σε πολλές περιπτώσεις θα είναι εκ του εκλογικού νόμου διπλές, αλλά και στο τέλος της χρονιάς αν όλα πάνε κατά τον προγραμματισμό φαίνεται ότι θα κλείσουμε με τις επιμελητηριακές εκλογές που θα διεξαχθούν στα επιμελητήρια όλης της χώρας.
Βέβαια, ο Μάρτιος στα τελειώματα του δεν μας έδωσε μόνο πολιτικές ειδήσεις, αλλά επιφύλαξε και για τα δικά μας λημέρια αρκετές ειδήσεις, αφού είναι γεγονός η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στο οποίο είχαμε αφιερωθεί στα τελευταία δύο άρθρα μας. Ο νόμος 5036/2023 πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και άλλες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις, προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό και άλλες διατάξεις για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας, είναι στη ζωή μας λοιπόν από την περασμένη Τρίτη και όπως έχουμε προαναφέρει εμπεριέχει αρκετά ζητήματα που μας αφορούν.
Πολλοί έχουν στρέψει την προσοχή τους στα άρθρα που αφορούν τις ρυθμίσεις οφειλών, αλλά εμείς θα σταθούμε αρχικά στα άρθρα 35 και 36 του νόμου. Στο άρθρο 35 βλέπουμε ψηφισμένο αυτό στο οποίο είχαμε σταθεί στο άρθρο της προπερασμένης Παρασκευής σχετικά με την μη επιβολή του προστίμου του άρθρου 54 του Ν.4987/2022 ( γνωστός και ως 4174/2013), σε αρκετές περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών, αλλά και νομικών προσώπων.
Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο λοιπόν τα πρόστιμα του παρόντος (άρθρο 54, Ν 4987/2022) δεν επιβάλλονται, σε περίπτωση υποβολής:
α) εκπρόθεσμης αρχικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου ή νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας, από την οποία το ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή είναι έως 100 ευρώ,
β) εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου ή νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας, από την οποία το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή, σε σχέση με την αρχική δήλωση, είναι έως 100 ευρώ.
Πολύ σημαντική τροποποίηση κατά την άποψη μας, αφού μας ξεμπλοκάρει από πολλά προβλήματα και προστριβές με τους πελάτες μας γύρω από αυτό το ζήτημα. Πόσες φορές είχαμε έρθει σε αντιπαράθεση με τους πελάτες μας γιατί τους επιβλήθηκε πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικής δήλωσης επειδή ξέφυγε μια μηδενική δήλωση ενός «ξεχασμένου» φυσικού ή νομικού προσώπου; Πόσες φορές είχαμε έρθει σε διένεξη για το αν ήταν δική μας ή δική τους παράληψη κάτι που δεν αναφέρθηκε στην αρχική δήλωση και έπρεπε να αναφερθεί σε τροποποιητική η οποία είχε πρόστιμο γιατί ήταν εκπρόθεσμη; Φανταζόμαστε όλοι μας θα έχουμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις στο ιδιότυπο «βιογραφικό» μας.
Με τη διάταξη αυτή δεν δίνεται καθολική λύση στο πρόβλημα, αλλά τουλάχιστον περιορίζεται αρκετά, αφού δεν επιβάλλεται πρόστιμο στις περιπτώσεις που οι δηλώσεις είναι πιστωτικές – μηδενικές ή ευτελούς αξίας που ο φόρος δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ. Βέβαια, επειδή όλα έχουν ένα τίμημα, στο πίσω μέρος του μυαλού μας πρέπει να έχουμε ότι αυτός ο ισχυρισμός ενδεχομένως θα χρησιμοποιηθεί ενδεχομένως και εναντίον μας όταν θα ζητούμε παρατάσεις στις προθεσμίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Θα χρησιμοποιούν δηλαδή τη συγκεκριμένη διάταξη προκειμένου να μας τονίζουν ότι θα πρέπει να κάνουμε «διαχωρισμό» των περιπτώσεων και να ξεκινούμε από τις χρεωστικές δηλώσεις από 100 ευρώ και πάνω και να αφήνουμε πίσω τις υπόλοιπες, αφού δεν θα έχουν πρόστιμο. Βέβαια όπως όλοι γνωρίζετε κάτι τέτοιο φυσικά δεν μπορεί να γίνει αφού αφενός είναι αδύνατον να μπορείς να τις διαχωρίσεις αν δεν τις ετοιμάσεις και αφετέρου ναι μεν η δήλωση δεν θα έχει πρόστιμο, όμως θα μπλοκάρει την ενημερότητα αν δεν έχει γίνει, αλλά και θα δημιουργεί και άλλα προβλήματα αφού όλοι ζητούν το εκκαθαριστικό της, όπως για παράδειγμα οι τράπεζες, οι δήμοι, οι παιδικοί σταθμοί και φυσικά τα επιδόματα.
Και για να έχουμε καλό ερώτημα, φέτος ποιος θα αποφασίσει την παράταση που οι δηλώσεις λήγουν στις 30 Ιουνίου, ενώ όπως όλα δείχνουν θα είμαστε δύο μέρες πριν τη λήξη του δεύτερου εκλογικού «πυρετού», άρα προφανώς και κανείς δεν θα ασχολείται με αυτό; Το τονίζουμε από τώρα που δεν είμαστε καν στην αρχή, αφού ο Μάρτιος έφυγε, αλλά οι δηλώσεις δεν ήρθαν… Και να ανοίξουν σήμερα προφανώς και ο χρόνος δεν θα είναι αρκετός για τους γνωστούς λόγους, τους οποίους δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ξανά… Ανατρέξτε στα περσινά ή στα προπέρσινα μας άρθρα για να τους βρείτε. Έτσι και αλλιώς η επιχειρηματολογία δεν υπάρχει λόγος να αλλάζει…
Για να γυρίσουμε στα του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου 5036/2023, στο άρθρο 36 εμπεριέχεται άλλη μία σημαντική διάταξη, όχι τόσο για εμάς, αλλά για αυτούς που ασχολούνται με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω των γνωστών πλατφορμών. Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο σε περίπτωση εκπρόθεσμης Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ. Το πρόστιμο του πρώτου εδαφίου δεν επιβάλλεται στην περίπτωση που το εισόδημα που προκύπτει από την εκπρόθεσμη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής, έχει περιληφθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους.
Με λίγα λόγια θα απαλλάσσεται αυτού του υπέρογκου προστίμου όποιος έκανε το αυτονόητο, δηλαδή συμπεριέλαβε τα δεδομένα στο εισόδημα, έστω και αν ξέχασε να τηρήσει την τυπική διαδικασία της συμπλήρωσης του μητρώου βραχυχρόνιων μισθώσεων. Έτσι και αλλιώς τα εισοδηματικά δεδομένα μπορούν να βρεθούν από τις ίδιες τις πλατφόρμες αφού είναι υποχρεωμένες να χορηγούν στοιχεία στις ελληνικές φορολογικές αρχές. Αυτό από μόνο του μετατρέπει την τήρηση του μητρώου σε τυπική διαδικασία και για αυτό χαρακτηρίζουμε έτσι αυτό το πρόστιμο. Προφανώς και δεν υποβαθμίζουμε τη σημαντικότητα της ενημέρωσης του, απλά τονίζουμε ότι η ουσία όλων όσων κάνουμε θα πρέπει να εξαρτάται από την απόκρυψη ή μη εισοδήματος, γιατί διαφορετικά γυρίζουμε σε καταστάσεις προστίμων του ΚΒΣ που σαν σημαία είχαν τον τύπο και όχι την ουσία.
Μάλιστα το εν λόγω πρόστιμο ακυρώνεται αναδρομικά ακόμα και για όσους το έχουν πληρώσει, αρκεί βέβαια να προκύπτει ότι έχουν δηλώσει το εισόδημα στις δηλώσεις τους, αφού στην 2η παράγραφο το εν λόγω άρθρο προβλέπει ότι πράξεις επιβολής προστίμου που εκδόθηκαν από την 1η.1.2018 και μετά για εκπρόθεσμη υποβολή Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής, κατ’ εφαρμογή της περ. γ' της παρ. 5 του άρθρου 111 του ν. 4446/2016, εφόσον το εισόδημα που προκύπτει από την εκπρόθεσμη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής έχει περιληφθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, ακυρώνονται ή, εφόσον έχουν εισπραχθεί, συμψηφίζονται ή επιστρέφονται κατά περίπτωση.
Για τις ρυθμίσεις δεν θα αναφέρουμε κάτι άλλο προς το παρόν πέραν των όσων αναφέρονται στα άρθρα 3 έως 13 του Ν. 5036/2023. Περιμένουμε την εφαρμοστική εγκύκλιο και την έναρξη της διαδικασίας για να το δούμε στην πράξη, αφού έτσι και αλλιώς η προθεσμία μέχρι στιγμής είναι έως τις 30 Ιουλίου. Έχουμε καιρό για να τα σχολιάσουμε αυτά…
Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους και προσοχή στην αυριανή πρωτομηνιά… Είναι Πρωταπριλιά… Μην σας ξεγελάσουν με καμιά περίεργη είδηση ότι καταργούνται τα myDATA!!! Ψέματα θα λένε!!! Καλό μήνα να έχουμε!!!