19/05/23 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Στο ίδιο έργο θεατές και φέτος...

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Ο Μάιος έχει φτάσει στα μέσα του και οδεύουμε ολοταχώς στην αγαπημένη εποχή των περισσότερων πολιτών της χώρας, το καλοκαίρι, αφού ο Ιούνιος πλησιάζει! Ο καιρός δεν είναι ακόμα φουλ καλοκαιρινός, αλλά σιγά σιγά έχουν κάνει την εμφάνιση τους τα φανελάκια παίρνοντας την θέση των μπουφάν, των παλτών και των μάλλινων που μας συντρόφευαν μέχρι πριν λίγο καιρό, ενώ ταυτόχρονα πολλά σπίτια έχουν ήδη μπει στο σπορ της εποχής «μάζεμα χαλιών», φυσιολογικά πράγματα δηλαδή…

Από την άλλη, η επικαιρότητα μόνο φορολογική δεν είναι αφού το τελευταίο διάστημα χωρίζεται σε δύο βασικούς τομείς. Αδιαμφισβήτητα τον πολιτικό τομέα με τις επικείμενες εκλογές της Κυριακής να μονοπωλούν το ενδιαφέρον των δελτίων ειδήσεων και του τύπου γενικότερα. Προφανώς και δεν είναι δουλειά μας να συμμετέχουμε από αυτό το άρθρο σε πολιτικά σχόλια για την Κυριακή, αλλά οφείλουμε να ευχηθούμε σε όλους τους συμμετέχοντες καλή επιτυχία και δύναμη για την τελική ευθεία που θα αντιμετωπίσουν. Αυτονόητο είναι ότι δεν γίνεται να γιορτάζουν όλοι το βράδυ της Κυριακής, αλλά αυτό που αδιαμφισβήτητα θα πρέπει να γιορτάσει είναι η Δημοκρατία, αφού οι εκλογές είναι η επιτομή αυτού του πολιτεύματος. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι κάποτε έγιναν αγώνες για αυτές και τώρα έχουμε όλοι μας τη δυνατότητα να ψηφίζουμε.

Ο άλλος τομέας που απασχολεί την επικαιρότητα είναι ο αθλητικός, αφού το περασμένο Σαββατοκύριακο είχαμε την στέψη του πρωταθλητή στο ποδόσφαιρο, που εκεί οι χαρούμενοι ήταν οι φίλαθλοι της ΑΕΚ. Στο μπάσκετ αυτό το Σαββατοκύριακο, έχουμε την συμμετοχή του Ολυμπιακού στο Final-4 της Ευρωλίγκας που τραβά το ενδιαφέρον των φιλάθλων ανεξαρτήτως ομαδικής προτίμησης, αλλά προφανώς οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού το βράδυ της Κυριακής θα κάνουν μια μικρή ανάπαυλα από τα εκλογικά αποτελέσματα, αν φυσικά συμμετέχει η ομάδα τους σε αυτόν. Τέλος, στα μέσα της εβδομάδας θα διεξαχθεί ο πολύπαθος τελικός κυπέλου όπου ευχόμαστε να είναι ο τελευταίος χωρίς φιλάθλους στις εξέδρες. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση αποτελούμε σαν χώρα παγκόσμια πρωτοτυπία που θα διεξάγουμε τελικό σε συνθήκες μέτρων κορονοϊού, αλλά είμαστε παλιοί σε αυτό… Είχαμε δείξει τα μέτρα πριν εφαρμοστούν!

Ο πρόλογος ήταν αρκετά μεγάλος, αλλά καμιά φορά θεωρούμε ότι δεν κάνει κακό να ασχολούμαστε επιγραμματικά και με άλλα θέματα της καθημερινότητας μας, αφού και εμείς μέλη της κοινωνίας είμαστε και δεν ασχολούμαστε μόνο με τα φορολογικά μας, όμως επειδή έχουμε ακόμα πολλούς «αγώνες» και πολλά «σταυρώματα» θα γυρίσουμε στα δικά μας… Την προηγούμενη εβδομάδα αφιερώσαμε το άρθρο γύρω από την ερώτηση «πότε θα ανοίξουν οι δηλώσεις των νομικών προσώπων;».

Δεν ξέρουμε αν το άρθρο μας βοήθησε ή όχι, αλλά σε κάθε περίπτωση την εβδομάδα που μας πέρασε δόθηκε σταδιακά η απάντηση στο ερώτημα μας, αφού τη Δευτέρα εκδόθηκε η απαραίτητη εγκύκλιος Α. 1063/2023 και την Τρίτη εκδόθηκε η εγκύκλιος Ε.2034/2023 που δίνει τις απαραίτητες οδηγίες για τον τρόπο συμπλήρωσης του εντύπου Ν. Μετά τη δημοσίευση των δύο εγκυκλίων ακολούθησε προχθές, Τετάρτη 17 Μαΐου 2023, η έναρξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των νομικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2022. Η εφαρμογή δεν άνοιξε όπως των φυσικών προσώπων, αφού ήταν ήδη ανοιχτή, αλλά με τα έντυπα του περασμένου φορολογικού έτους κάτι που καθιστούσε αδύνατη τη δυνατότητα υποβολής της δήλωσης, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που ήταν αναγκαίο, δηλαδή μόνο στην περίπτωση που η επιχείρηση είχε τεθεί σε εκκαθάριση ή είχε κάνει λύση εκκαθάρισης.

Την ημερομηνία που μπήκε το έντυπο του φορολογικού έτους 2022 σε λειτουργία δεν την αναγράψαμε τυχαία, αλλά την γράψαμε για να το συνδέσουμε με το σημαδιακό του θέματος, αφού άνοιξε 47 ημέρες μετά το άνοιγμα της εφαρμογής των φυσικών προσώπων και 44 ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής, παρά μία ημέρα ακριβώς στη μέση της διαδρομής δηλαδή…. Ο χρόνος αρκεί; Φυσικά και όχι… Είναι λιγότερος από ελάχιστος για τόσες δηλώσεις που απομένουν, ενώ αν ψαχτούμε λιγάκι όλο και κάποια εκκρεμότητα θα υπάρχει για τη δυνατότητα υποβολής κάποιας δήλωσης, όπως για παράδειγμα δεν έχουν ανέβει ακόμα οι βεβαιώσεις των clawback που σχετίζονται με τα ιατρικά επαγγέλματα (φυσιοθεραπευτές, μικροβιολόγοι κλπ.), άρα αυτοί οι κλάδοι είναι ακόμα εκτός διαδικασίας υποβολής.

Μετά τις εκλογές λοιπόν θεωρούμε ότι θα πέσουμε όλα τα λογιστικά γραφεία και οι συνάδελφοι γενικότερα «με τα μούτρα» στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, οι οποίες μέχρι στιγμής για τα φυσικά πρόσωπα βρίσκονται, σήμερα 42 ημέρες πριν τη λήξη, περίπου στο 22,5% των υποβολών σε σχέση με τις περσινές υποβολές. Για τα νομικά δεν έχουμε στατιστικά, αλλά είμαστε σίγουρα πολύ κοντά στο 0%, αφού όπως προαναφέραμε άνοιξαν μόλις προχθές. Η παράταση προφανώς και θα είναι αναγκαία… Πάλι τα ίδια και φέτος λοιπόν, κάτι που επαναλαμβάνεται εδώ και πολλά χρόνια, κάθε χρόνο με την ίδια πάνω κάτω σειρά. Αρκεί κάποιος να κάνει αναδρομή στα αντίστοιχα προηγούμενα άρθρα μας των προηγούμενων ετών της ίδιας περιόδου, για να καταλάβει αυτό που λέμε. Ακόμα και copy paste να τα κάναμε, θα ήταν σχεδόν επίκαιρα, αφού θα ήθελαν ελάχιστες αλλαγές.

Τι σημαίνει αυτό λοιπόν; Ότι κάθε χρόνο στο ίδιο έργο θεατές, άρα προφανώς δεν πρόκειται για σύμπτωση, αφού η επαναλαμβανόμενη σύμπτωση παύει να είναι σύμπτωση αλλά μία κακή συνήθεια, η οποία κάθε χρόνο ελπίζουμε να είναι για τελευταία φορά. Τώρα το αν θα πέσουμε άμεσα με τα μούτρα ή όχι θα φανεί από εβδομάδα, γιατί χρόνο με τον χρόνο όλο και κάποια «παράλληλη» υποχρέωση δημιουργείται, υποχρέωση που λειτουργεί προσθετικά στις υπόλοιπες που ήδη υπάρχουν. Δεν υπάρχει πλέον η «πολυτέλεια» να αλλάξει κανείς το γραφείο του σε mode «κάνω δηλώσεις». Δεν μπορεί να γίνει αυτό και κατά την άποψη μας δεν είναι σωστό να γίνεται, αφού η δουλειά μας προφανώς και δεν καλύπτεται, ούτε καλυπτόταν ποτέ μόνο από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Ακριβώς όμως επειδή η δουλειά μας δεν είναι μόνο οι δηλώσεις, πρέπει να έχουμε στην κατοχή μας την κατάλληλη περίοδο να τις υποβάλλουμε σαν άνθρωποι με τον ανάλογο προγραμματισμό και όχι τρέχοντας μαραθώνιο σε ταχύτητες σπριντ. Δεν θέλουμε άλλο αυτό το έργο… Ελπίζουμε φέτος να είναι η τελευταία του παράσταση… Κάθε χρόνο το ελπίζουμε άλλωστε…

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους και καλή ψήφο…comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Φορολογικές δηλώσεις, Δηλώσεις Νομικών Προσώπων, έντυπο Ν, φορολογικές δηλώσεις 2023