27/01/23 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Ας θυμηθούμε για λίγο την επιστρεπτέα προκαταβολή

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Ο Γενάρης τελειώνει και στα τελειώματα του έφερε την πρώτη «αξιόλογη» κακοκαιρία, για να μας θυμίσει ελαφρά ότι έχουμε Χειμώνα και όχι αρχές Φθινοπώρου ή Άνοιξης. Βέβαια, αν συγκρίνουμε τη φετινή κατάσταση σε σχέση με την περσινή, που την ίδια εποχή στην Αθήνα ήμασταν σε κατάσταση παγετού και ξεθάβαμε τα χιόνια, καταλαβαίνουμε ότι είμαστε ακόμα σε πολύ φυσιολογικά επίπεδα, δεδομένου ότι ακόμα η θερμοκρασία παραμένει σε επίπεδα «απλού μπουφάν» .

Κατά τα άλλα στα δικά μας «γήπεδα» το τέλος του Ιανουαρίου φέρνει στην επιφάνεια ένα παλιό αγαπημένο ζήτημα σε σχέση με το θέμα της επιστροφής των επιστρεπτέων προκαταβολών, από τις επιχειρήσεις που είχαν λάβει το συγκεκριμένο βοήθημα. Το ζήτημα γιατί επανήλθε στην επιφάνεια; Γιατί, την Τρίτη 31 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία που έχουν οι «προβληματικές» επιχειρήσεις να αποφασίσουν τι θα κάνουν σε σχέση με την επιστροφή του ποσού.

Λέγοντας «προβληματικές επιχειρήσεις» εννοούμε αυτές που είχαν αρχικά θεωρηθεί ότι δεν τήρησαν τους όρους των εγκυκλίων και τους ζητήθηκε άμεσα επιστροφή όλου του ποσού. Μετά την απόδειξη ότι όλο αυτό ήταν προβληματικό, για παράδειγμα βλέπε άρθρο Έκτακτα Φαινόμενα: H AAΔΕ πρόλαβε την ’’EVA’’, εκδόθηκε η σχετική εγκύκλιος ΓΔΟΥ 85/2022 που μετέφερε την όλη διαδικασία για τα τέλη Γενάρη, ενώ παράλληλα αναπροσάρμοζε κάποιες βασικές αδικίες, με κυριότερη αυτή του υπολογισμού της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων.

Η εν λόγω επανεξέταση έγινε και έτσι αρκετές επιχειρήσεις κρίθηκαν ότι τελικώς τήρησαν τους όρους των εγκυκλίων των επιστρεπτέων προκαταβολών. Σε αυτές που δικαιώθηκαν το ποσό επιστροφής αναπροσαρμόστηκε με το μη επιστρεπτέο ποσό που δικαιούνται κατά περίπτωση να αφαιρείται από τον λογαριασμό. Επίσης, διαγράφηκαν οι τόκοι που είχαν βεβαιωθεί, ενώ παράλληλα ενεργοποιήθηκαν και οι 96 δόσεις αποπληρωμής του ποσού. Προσοχή θέλει το γεγονός ότι οι πρώτες 7 δόσεις αποπληρωμής θα πρέπει να αποπληρωθούν μαζί έως τις 31 Ιανουαρίου, ενώ έως την ίδια ημερομηνία θα μπορεί η συγκεκριμένη πρώην «προβληματική» επιχείρηση, να αποπληρώσει εφάπαξ το ποσό λαμβάνοντας την έξτρα έκπτωση 15% που δικαιούται σε εφάπαξ αποπληρωμή.

Εκτός όμως των επιχειρήσεων που δικαιώθηκαν και το ποσό αναπροσαρμόστηκε, υπάρχουν ακόμα ουκ ολίγες που δεν έχουν δικαιωθεί και έτσι το επιστρεφόμενο ποσό παραμένει ολόκληρο, χωρίς φυσικά την αφαίρεση του μη επιστρεφόμενου ποσού, το οποία μάλιστα εξακολουθεί να πρέπει να επιστραφεί σε μία δόση μαζί με τους προβλεπόμενους τόκους που επίσης έχουν επιβληθεί και θα πρέπει να αποπληρωθούν και αυτοί εφάπαξ. Επιπλέον, η επιχείρηση δεν έχει δικαίωμα να εντάξει σε ρύθμιση περισσότερων δόσεων, δηλαδή στην πάγια ρύθμιση οφειλών. Αυτονόητο είναι ότι αν δεν αποπληρωθούν όλα εφάπαξ έως την ερχόμενη Τρίτη, η επιχείρηση από 1η Φεβρουαρίου δεν θα έχει φορολογική ενημερότητα, ενώ στο ποσό θα επιβάλλεται η προσαύξηση του 0,73% μηνιαίως.

Ποιο είναι το πρόβλημα όμως σε όλη αυτή την κατάσταση; Ότι ακόμα υπάρχουν επιχειρήσεις που θεωρούν ότι έχουν αδικηθεί με πολλές εξ αυτών όντως να έχουν αδικηθεί. Σε κάθε περίπτωση έχουν – δεν έχουν αδικηθεί, δεν μπορούν πουθενά να το εκφράσουν, διότι δεν προβλέπεται πουθενά διαδικασία άσκησης προσφυγής, ούτε φυσικά ο τρόπος και τα χρονικά περιθώρια για αυτήν. Επαναλαμβάνουμε αυτό που είχαμε τονίσει και στο άρθρο μας την 4η Νοεμβρίου 2022. Δεν ακολουθήθηκε καθόλου η διαδικασία που εφαρμόζεται στους φορολογικούς ελέγχους, δηλαδή αίτημα παροχής πληροφοριών, απάντηση από τον φορολογούμενο, έκδοση προσωρινών πράξεων, έκθεση απόψεων του φορολογούμενου επί των προσωρινών πράξεων και στο τέλος έκδοση οριστικών πράξεων, ενώ μετά από αυτά ακολουθεί η γνωστή διαδικασία ενδικοφανούς προσφυγής. Ακόμα και ο χειρότερος εγκληματίας έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να εκθέσει την άποψη του για αυτό για το οποίο κατηγορείται, στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως δεν του δόθηκε τέτοια δυνατότητα, είχαμε πει και εξακολουθούμε ακόμα να το υποστηρίζουμε, ειδικά δε για τις περιπτώσεις που υπάρχουν αδικίες και η επιχείρηση θα έπρεπε να καρπωθεί τα πλεονεκτήματα του προγράμματος.

Αυτό που προτείνουμε είναι να δοθεί μία παράταση για την όλη διαδικασία, δίδοντας ταυτόχρονα οδηγίες για τη δυνατότητα άσκησης προσφυγής. Εκτός αυτού, για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που έχουν μπει σε ροή δόσεων, επαναφέρουμε την πρόταση περί κινήτρων ολικής εξόφλησης κατά την διάρκεια επιστροφής του ποσού, που είχαμε θέσει σαν Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Είχαμε προτείνει να δίνονται κίνητρα έκπτωσης του ποσού εάν η επιχείρηση θελήσει να αποπληρώσει νωρίτερα από την 96η δόση. Λαμβάνουμε συνεχώς ερωτήματα από πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις για το αν υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει κάτι τέτοιο. Πολλές εξ αυτών ήθελαν να αποπληρώσουν ολικά τον περασμένο Ιούλιο, όμως δεν είχαν τότε τη ρευστότητα να το κάνουν, ρευστότητα την οποία βρήκαν αργότερα. Θεωρούμε δίκαιο ότι και για αυτές θα πρέπει να προβλεφθεί κίνητρο εφάπαξ αποπληρωμής.

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους…comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Επιστρεπτέα προκαταβολή